Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
- tarkę o drobnych oczkach
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SZPARAGI
Szparagi myjemy i osuszamy. Twarde, zdrewniałe końce odłamujemy.
Krok 2: PIECZEMY SZPARAGI
Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy, by rozprowadzić oliwę i przyprawy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY
W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej tzw. rózgą), aż powstanie gładki, gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pod koniec dodajemy połową sera startego na tarce o drobnych oczkach i mieszamy, aż się rozpuści.
Krok 4: ZAPIEKAMY SZPARAGI POD BESZAMELEM
Upieczone szparagi polewamy sosem beszamelowym i posypujemy drugą połową sera startego na tarce o drobnych oczkach. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!
Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.
Tarta z warzywami na patelnię
Kruche, dobrze doprawione ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!
Papryka faszerowana kaszą i warzywami
Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
- Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
- Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym
- Faszerowana dynia piżmowa
- Śledzie pod pierzynką
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Szparagi w cieście twarogowym z trzech składników
- Sałatka Waldorf w lżejszej odsłonie
- Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- Kawowe cinnamon rolls
- Wegański krem ziołowy
- Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
- Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Dal z czerwonej soczewicy
- Mazurek marchewkowy
- Miniomlety pomidorowe
- Wegańskie gofry dyniowe
- Forszmak wieprzowy
- Lody o smaku słonego karmelu
- Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
- Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
- Wegański budyń z marakują
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
- Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
Komentarze (5)
50 dni temu
Przepis nie jest wege, a jest tak oznaczony.
odpowiedz
50 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, przepis został już przypisany do odpowiedniej kategorii.
358 dni temu
W przepisie, w składnikach brak informacji o serze.
odpowiedz
355 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, ser już wrócił na swoje miejsce :)
686 dni temu
zrobiłem , smaczne proste danie ale sosu za dużo wychodzi . Następnym razem zrobię połowę
odpowiedz