• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne
  • tarkę o drobnych oczkach
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SZPARAGI

Szparagi myjemy i osuszamy. Twarde, zdrewniałe końce odłamujemy.

Krok 2: PIECZEMY SZPARAGI

Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy, by rozprowadzić oliwę i przyprawy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY

W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej tzw. rózgą), aż powstanie gładki, gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pod koniec dodajemy połową sera startego na tarce o drobnych oczkach i mieszamy, aż się rozpuści.

Krok 4: ZAPIEKAMY SZPARAGI POD BESZAMELEM

Upieczone szparagi polewamy sosem beszamelowym i posypujemy drugą połową sera startego na tarce o drobnych oczkach. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram