Szparagi pod beszamelem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne
  • tarkę o drobnych oczkach
  • rózgę kuchenną
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SZPARAGI

Szparagi myjemy i osuszamy. Twarde, zdrewniałe końce odłamujemy.

Krok 2: PIECZEMY SZPARAGI

Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy, by rozprowadzić oliwę i przyprawy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY

W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej tzw. rózgą), aż powstanie gładki, gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pod koniec dodajemy połową sera startego na tarce o drobnych oczkach i mieszamy, aż się rozpuści.

Krok 4: ZAPIEKAMY SZPARAGI POD BESZAMELEM

Upieczone szparagi polewamy sosem beszamelowym i posypujemy drugą połową sera startego na tarce o drobnych oczkach. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    50 dni temu
    Przepis nie jest wege, a jest tak oznaczony.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    50 dni temu
    Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, przepis został już przypisany do odpowiedniej kategorii.
  • Gość Gość
    358 dni temu
    W przepisie, w składnikach brak informacji o serze.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    355 dni temu
    Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, ser już wrócił na swoje miejsce :)
  • jack jack
    686 dni temu
    zrobiłem , smaczne proste danie ale sosu za dużo wychodzi . Następnym razem zrobię połowę

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!