Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- ręcznik papierowy
- blender
- naczynie żaroodporne
- sito
Przygotuj wcześniej:
Soczewicę ugotuj w proporcji 2:1 (dwie szklanki wody na 1 szklankę ziaren), ok. 20-25 minut. Odcedź na sicie.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PIECZEMY WARZYWA NA SPÓD I WARSTWY MUSAKI
Ziemniaki, cukinię i bakłażany w skórkach kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość obficie skrapiamy oliwą z oliwek, którą następnie wcieramy w warzywa.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ FARSZU
Tofu mocno odsączamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Orzechy włoskie i pieczarki mielimy kolejno w naczyniu blendera tak, by uzyskać niezbyt drobną strukturę, i dodajemy do rozdrobnionego tofu. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na oliwie, na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i seler naciowy pokrojony w cienkie talarki. Doprawiamy wędzoną papryką, oregano, tymiankiem i cynamonem.
Smażymy ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Do podsmażonych warzyw dodajemy soczewicę z pieczarkami i orzechami. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy sos sojowy. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKI BESZAMEL
Oliwę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy mąkę i smażymy ok. 1 minuty. Całość zalewamy napojem sojowym i energicznie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy.
Krok 5: UKŁADAMY WARSTWY MUSAKI
Połowę podpieczonych warzyw (cukinii, bakłażanów i ziemniaków) układamy na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek. Na warstwę warzyw wykładamy farsz i układamy na nim drugą część podpieczonych warzyw.
Całość zalewamy wegańskim beszamelem.
Krok 6: PIECZEMY I PODAJEMY MUSAKĘ
Musakę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączamy funkcję grilla, by zarumienić beszamel.
Upieczoną musakę odstawiamy na ok. 10 minut, by wystygła i zgęstniała. Dekorujemy listkami ulubionych ziół, np. bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Śródziemnomorska babka ziemniaczana
Do babki ziemniaczanej możesz dodać praktycznie wszystko. Spróbuj naszego przepisu na babkę ziemniaczaną z oliwkami i pomidorami.
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka z marchewką, kalafiorem i brokułem doskonale sprawdzi się zarówno jako zimna przekąska, jak i danie główne!
Wegetariańskie enchiladas
Łatwe danie w meksykańskim stylu! Wegetariańskie enchiladas z bogatym farszem i domowym sosem pomidorowym. Musisz wypróbować ten przepis!
Warzywna zapiekanka z serem feta
Szukasz prostego i efektownego dania inspirowanego kuchnią grecką? Koniecznie przygotuj więc wg przepisu Kingi warzywną zapiekankę na spodzie z ciasta francuskiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
939 dni temu
Przepis jest świetny!Mój Mięsożerca nawet się nie domyślił, że nie ma tu mięsa😃😃Szczerze polecam wypróbować!😍
odpowiedz
1290 dni temu
Aż zatęskniłam za wakacjami w Grecji, kiedy to jadłam sobie musakę na letnim ogródku popijając greckie piwko. Muszę koniecznie powtórzyć ten przepis! Z chęcią wrócę do smaku wakacji. Musaka z perłą miodową to na pewno będzie strzał w dziesiątkę. Myślę, że cała rodzinka się ucieszy z tego obiadu!
odpowiedz
1380 dni temu
Polecam zmienić podaną ilość soczewicy na gramaturę przed ugotowaniem - nikt przecież nie waży już po, tylko przed, więc łatwo się pomylić (co też mi się właśnie zdarzyło…). A już najlepsza byłaby po prostu miara kuchenna, czyli zamiast 400 g po ugotowaniu to szklanka suchej ;)
odpowiedz
1376 dni temu
W sumie nawet nie pomyślałam o tym, tylko użyłam 400g takiej z puszki :) ale dobre spostrzeżenie. Poza tym - pyszna!
1716 dni temu
Szanowna Pani, Właśnie zabrałam się za przygotowywanie misami. 400 gramów soczewicy to ilość sucha waga czy po ugotowaniu?
odpowiedz
1716 dni temu
Chodzi o soczewicę po ugotowaniu. :) Mamy nadzieję, że musaka będzie smakować!
1723 dni temu
Czym mogłabym zastąpić wędzone tofu w przepisie? Nie mam aktualnie dostępu do sklepu z takimi składnikami. Pozdrawiam!
odpowiedz
1722 dni temu
Olgo, dość trudno będzie zastąpić wędzone tofu. Jedynym zastępstwem, które przychodzi nam do głowy jest wędzony twaróg, ale wówczas przepis przestaje być wegański. Jeśli zależy Ci na w pełni roślinnej recepturze, po prostu pomiń ten składnik i dodaj odpowiednio więcej pieczarek i soczewicy. Wędzona papryka, która też jest na liście składników, powinna nadać całości pożądany, kojarzony z mięsnym smak.
1724 dni temu
WSPANIAŁY przepis!!! Pracochłonny ale bardzo smaczny!!! Jestem uczulona na gluten, więc użyłam do beszamelu mąki gryczanej a zamiast oliwy - margaryny i ziół prowansalskich zamiast ziół podanych. POLECAM!!!
odpowiedz
1724 dni temu
Cieszymy się, że Kinga trafiła w Twoje smaki! :)
1726 dni temu
Kochani, poprawcie bo w przepisie jest błąd w kroku 2 - napisaliście że dodajemy ciecierzycę a wydaje mi się że ma być soczewicę :) Przepis mega na pewno niedługo wypróbuję. Pozdrawiam
odpowiedz
1724 dni temu
Monia, masz rację! Jedno i drugie brzmieniowo bliskie i wkradł się błąd. :) Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis.
zobacz wszystkie