zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • ręcznik papierowy
  • blender
  • naczynie żaroodporne
  • sito

Przygotuj wcześniej:

Soczewicę ugotuj w proporcji 2:1 (dwie szklanki wody na 1 szklankę ziaren), ok. 20-25 minut. Odcedź na sicie.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PIECZEMY WARZYWA NA SPÓD I WARSTWY MUSAKI

Ziemniaki, cukinię i bakłażany w skórkach kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość obficie skrapiamy oliwą z oliwek, którą następnie wcieramy w warzywa.

Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ FARSZU

Tofu mocno odsączamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Orzechy włoskie i pieczarki mielimy kolejno w naczyniu blendera tak, by uzyskać niezbyt drobną strukturę, i dodajemy do rozdrobnionego tofu. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na oliwie, na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i seler naciowy pokrojony w cienkie talarki. Doprawiamy wędzoną papryką, oregano, tymiankiem i cynamonem.

Smażymy ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Do podsmażonych warzyw dodajemy soczewicę z pieczarkami i orzechami. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy sos sojowy. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKI BESZAMEL

Oliwę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy mąkę i smażymy ok. 1 minuty. Całość zalewamy napojem sojowym i energicznie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy.

Krok 5: UKŁADAMY WARSTWY MUSAKI

Połowę podpieczonych warzyw (cukinii, bakłażanów i ziemniaków) układamy na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek. Na warstwę warzyw wykładamy farsz i układamy na nim drugą część podpieczonych warzyw.

Całość zalewamy wegańskim beszamelem.

Krok 6: PIECZEMY I PODAJEMY MUSAKĘ

Musakę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączamy funkcję grilla, by zarumienić beszamel.

Upieczoną musakę odstawiamy na ok. 10 minut, by wystygła i zgęstniała. Dekorujemy listkami ulubionych ziół, np. bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Olga Olga
    4 dni temu
    Czym mogłabym zastąpić wędzone tofu w przepisie? Nie mam aktualnie dostępu do sklepu z takimi składnikami. Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4 dni temu
    Olgo, dość trudno będzie zastąpić wędzone tofu. Jedynym zastępstwem, które przychodzi nam do głowy jest wędzony twaróg, ale wówczas przepis przestaje być wegański. Jeśli zależy Ci na w pełni roślinnej recepturze, po prostu pomiń ten składnik i dodaj odpowiednio więcej pieczarek i soczewicy. Wędzona papryka, która też jest na liście składników, powinna nadać całości pożądany, kojarzony z mięsnym smak.
  • Gość Gość
    6 dni temu
    WSPANIAŁY przepis!!! Pracochłonny ale bardzo smaczny!!! Jestem uczulona na gluten, więc użyłam do beszamelu mąki gryczanej a zamiast oliwy - margaryny i ziół prowansalskich zamiast ziół podanych. POLECAM!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    6 dni temu
    Cieszymy się, że Kinga trafiła w Twoje smaki! :)
  • Monia Monia
    7 dni temu
    Kochani, poprawcie bo w przepisie jest błąd w kroku 2 - napisaliście że dodajemy ciecierzycę a wydaje mi się że ma być soczewicę :) Przepis mega na pewno niedługo wypróbuję. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    6 dni temu
    Monia, masz rację! Jedno i drugie brzmieniowo bliskie i wkradł się błąd. :) Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram