zobacz film Wegańska musaka

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • ręcznik papierowy
  • blender
  • naczynie żaroodporne
  • sito

Przygotuj wcześniej:

Soczewicę ugotuj w proporcji 2:1 (dwie szklanki wody na 1 szklankę ziaren), ok. 20-25 minut. Odcedź na sicie.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PIECZEMY WARZYWA NA SPÓD I WARSTWY MUSAKI

Ziemniaki, cukinię i bakłażany w skórkach kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość obficie skrapiamy oliwą z oliwek, którą następnie wcieramy w warzywa.

Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ FARSZU

Tofu mocno odsączamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Orzechy włoskie i pieczarki mielimy kolejno w naczyniu blendera tak, by uzyskać niezbyt drobną strukturę, i dodajemy do rozdrobnionego tofu. Dodajemy ugotowaną soczewicę. Mieszamy.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Na oliwie, na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i seler naciowy pokrojony w cienkie talarki. Doprawiamy wędzoną papryką, oregano, tymiankiem i cynamonem.

Smażymy ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Do podsmażonych warzyw dodajemy soczewicę z pieczarkami i orzechami. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy sos sojowy. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKI BESZAMEL

Oliwę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy mąkę i smażymy ok. 1 minuty. Całość zalewamy napojem sojowym i energicznie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Zagotowujemy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy.

Krok 5: UKŁADAMY WARSTWY MUSAKI

Połowę podpieczonych warzyw (cukinii, bakłażanów i ziemniaków) układamy na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą z oliwek. Na warstwę warzyw wykładamy farsz i układamy na nim drugą część podpieczonych warzyw.

Całość zalewamy wegańskim beszamelem.

Krok 6: PIECZEMY I PODAJEMY MUSAKĘ

Musakę pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączamy funkcję grilla, by zarumienić beszamel.

Upieczoną musakę odstawiamy na ok. 10 minut, by wystygła i zgęstniała. Dekorujemy listkami ulubionych ziół, np. bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Iwona Iwona
    939 dni temu
    Przepis jest świetny!Mój Mięsożerca nawet się nie domyślił, że nie ma tu mięsa😃😃Szczerze polecam wypróbować!😍

    odpowiedz

  • Mama Idealna Mama Idealna
    1290 dni temu
    Aż zatęskniłam za wakacjami w Grecji, kiedy to jadłam sobie musakę na letnim ogródku popijając greckie piwko. Muszę koniecznie powtórzyć ten przepis! Z chęcią wrócę do smaku wakacji. Musaka z perłą miodową to na pewno będzie strzał w dziesiątkę. Myślę, że cała rodzinka się ucieszy z tego obiadu!

    odpowiedz

  • Maijeda Maijeda
    1380 dni temu
    Polecam zmienić podaną ilość soczewicy na gramaturę przed ugotowaniem - nikt przecież nie waży już po, tylko przed, więc łatwo się pomylić (co też mi się właśnie zdarzyło…). A już najlepsza byłaby po prostu miara kuchenna, czyli zamiast 400 g po ugotowaniu to szklanka suchej ;)

    odpowiedz

  • Cody Cody
    1376 dni temu
    W sumie nawet nie pomyślałam o tym, tylko użyłam 400g takiej z puszki :) ale dobre spostrzeżenie. Poza tym - pyszna!
  • Gość Gość
    1716 dni temu
    Szanowna Pani, Właśnie zabrałam się za przygotowywanie misami. 400 gramów soczewicy to ilość sucha waga czy po ugotowaniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1716 dni temu
    Chodzi o soczewicę po ugotowaniu. :) Mamy nadzieję, że musaka będzie smakować!
  • Olga Olga
    1723 dni temu
    Czym mogłabym zastąpić wędzone tofu w przepisie? Nie mam aktualnie dostępu do sklepu z takimi składnikami. Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1722 dni temu
    Olgo, dość trudno będzie zastąpić wędzone tofu. Jedynym zastępstwem, które przychodzi nam do głowy jest wędzony twaróg, ale wówczas przepis przestaje być wegański. Jeśli zależy Ci na w pełni roślinnej recepturze, po prostu pomiń ten składnik i dodaj odpowiednio więcej pieczarek i soczewicy. Wędzona papryka, która też jest na liście składników, powinna nadać całości pożądany, kojarzony z mięsnym smak.
  • Gość Gość
    1724 dni temu
    WSPANIAŁY przepis!!! Pracochłonny ale bardzo smaczny!!! Jestem uczulona na gluten, więc użyłam do beszamelu mąki gryczanej a zamiast oliwy - margaryny i ziół prowansalskich zamiast ziół podanych. POLECAM!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1724 dni temu
    Cieszymy się, że Kinga trafiła w Twoje smaki! :)
  • Monia Monia
    1726 dni temu
    Kochani, poprawcie bo w przepisie jest błąd w kroku 2 - napisaliście że dodajemy ciecierzycę a wydaje mi się że ma być soczewicę :) Przepis mega na pewno niedługo wypróbuję. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1724 dni temu
    Monia, masz rację! Jedno i drugie brzmieniowo bliskie i wkradł się błąd. :) Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!