Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy warzywa

Marchewkę kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Gotujemy ok. 5 minut, żeby lekko zmiękła. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, parzymy we wrzątku, następnie hartujemy w zimnej wodzie. Czosnek kroimy w plasterki. Por kroimy wzdłuż na pół i myjemy pod bieżącą zimną wodą. Połówki pora przekrawamy raz jeszcze wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lekko podsmażamy czosnek z porem. Wszystkie warzywa układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2: Pieczemy zapiekankę

W garnku podgrzewamy śmietankę razem z oregano, solą i białym pieprzem. Nie zagotowujemy. Gdy śmietanka lekko przestygnie, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Warzywa zalewamy mieszanką. Na wierzchu układamy oliwki i posypujemy całość startym parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 35‑40 minut. Podajemy na zimno lub ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Robert Klimkiewicz Robert Klimkiewicz
    459 dni temu
    Zapiekanke piec pod przykryciem czy bez?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    458 dni temu
    Zapiekamy bez przykrycia :)
  • Gość Gość
    464 dni temu
    Czy można do zapiekanki dodać makaron?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    464 dni temu
    Oczywiście można :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram