
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy warzywa
Marchewkę kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Gotujemy ok. 5 minut, żeby lekko zmiękła. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, parzymy we wrzątku, następnie hartujemy w zimnej wodzie. Czosnek kroimy w plasterki. Por kroimy wzdłuż na pół i myjemy pod bieżącą zimną wodą. Połówki pora przekrawamy raz jeszcze wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lekko podsmażamy czosnek z porem. Wszystkie warzywa układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2: Pieczemy zapiekankę
W garnku podgrzewamy śmietankę razem z oregano, solą i białym pieprzem. Nie zagotowujemy. Gdy śmietanka lekko przestygnie, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Warzywa zalewamy mieszanką. Na wierzchu układamy oliwki i posypujemy całość startym parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 35‑40 minut. Podajemy na zimno lub ciepło.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Sałatka ziemniaczana do grilla
- Pieczeń rzymska
- Kotlety siekane z kurczaka
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Butter chicken
- Ziemniaki z grilla
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Camembert z grilla
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
1906 dni temu
To się w ogóle nie ścina i wychodzą warzywa w płynnej śmietanie. Zmarnowałam tylko produkty.
odpowiedz
2077 dni temu
Nie wiem czy zrobiłam coś źle. Wszystko było według przepisu, a zapiekanka wyszła... no obrzydliwa ;( pierwszy raz coś z kuchni Lidla tak mi i mężowi nie smakowało. :(
odpowiedz
2371 dni temu
Dlaczego podgrzewamy śmietanę, żeby później ją i tak studzić?
odpowiedz
2364 dni temu
Otwórz sobie śmietankę 30% prosto z lodówki.. raczej nie jest płynna.. a ma być sosem, więc to logiczne, że trzeba podgrzać aby potem połączyła się z jajkiem na zimno ubija się taką na bitą śmietanę do deserów.
2983 dni temu
Zapiekanke piec pod przykryciem czy bez?
odpowiedz
2983 dni temu
Zapiekamy bez przykrycia :)
2989 dni temu
Czy można do zapiekanki dodać makaron?
odpowiedz
2989 dni temu
Oczywiście można :)