Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy warzywa
Marchewkę kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Gotujemy ok. 5 minut, żeby lekko zmiękła. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, parzymy we wrzątku, następnie hartujemy w zimnej wodzie. Czosnek kroimy w plasterki. Por kroimy wzdłuż na pół i myjemy pod bieżącą zimną wodą. Połówki pora przekrawamy raz jeszcze wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lekko podsmażamy czosnek z porem. Wszystkie warzywa układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2: Pieczemy zapiekankę
W garnku podgrzewamy śmietankę razem z oregano, solą i białym pieprzem. Nie zagotowujemy. Gdy śmietanka lekko przestygnie, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Warzywa zalewamy mieszanką. Na wierzchu układamy oliwki i posypujemy całość startym parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 35‑40 minut. Podajemy na zimno lub ciepło.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!
Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!
Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!
Ta zapiekanka połączy smak legendarnej kiełbasy krakowskiej z klimatem pachnącej ziołami Prowansji.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Sernik piernikowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1678 dni temu
To się w ogóle nie ścina i wychodzą warzywa w płynnej śmietanie. Zmarnowałam tylko produkty.
odpowiedz
1849 dni temu
Nie wiem czy zrobiłam coś źle. Wszystko było według przepisu, a zapiekanka wyszła... no obrzydliwa ;( pierwszy raz coś z kuchni Lidla tak mi i mężowi nie smakowało. :(
odpowiedz
2143 dni temu
Dlaczego podgrzewamy śmietanę, żeby później ją i tak studzić?
odpowiedz
2136 dni temu
Otwórz sobie śmietankę 30% prosto z lodówki.. raczej nie jest płynna.. a ma być sosem, więc to logiczne, że trzeba podgrzać aby potem połączyła się z jajkiem na zimno ubija się taką na bitą śmietanę do deserów.
2756 dni temu
Zapiekanke piec pod przykryciem czy bez?
odpowiedz
2755 dni temu
Zapiekamy bez przykrycia :)
2761 dni temu
Czy można do zapiekanki dodać makaron?
odpowiedz
2761 dni temu
Oczywiście można :)