Zapiekanka warzywna

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy warzywa

Marchewkę kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Gotujemy ok. 5 minut, żeby lekko zmiękła. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, parzymy we wrzątku, następnie hartujemy w zimnej wodzie. Czosnek kroimy w plasterki. Por kroimy wzdłuż na pół i myjemy pod bieżącą zimną wodą. Połówki pora przekrawamy raz jeszcze wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lekko podsmażamy czosnek z porem. Wszystkie warzywa układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2: Pieczemy zapiekankę

W garnku podgrzewamy śmietankę razem z oregano, solą i białym pieprzem. Nie zagotowujemy. Gdy śmietanka lekko przestygnie, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Warzywa zalewamy mieszanką. Na wierzchu układamy oliwki i posypujemy całość startym parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 35‑40 minut. Podajemy na zimno lub ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Zapiekanka z makaronem i kabanosami

Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!

Zapiekanka z makaronem i kabanosami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 3 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!

Ta zapiekanka połączy smak legendarnej kiełbasy krakowskiej z klimatem pachnącej ziołami Prowansji.

Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (8)

Avatar
  • N N
    1887 dni temu
    To się w ogóle nie ścina i wychodzą warzywa w płynnej śmietanie. Zmarnowałam tylko produkty.

    odpowiedz

  • toniehejt-poprostucośniepykło toniehejt-poprostucośniepykło
    2058 dni temu
    Nie wiem czy zrobiłam coś źle. Wszystko było według przepisu, a zapiekanka wyszła... no obrzydliwa ;( pierwszy raz coś z kuchni Lidla tak mi i mężowi nie smakowało. :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2353 dni temu
    Dlaczego podgrzewamy śmietanę, żeby później ją i tak studzić?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2345 dni temu
    Otwórz sobie śmietankę 30% prosto z lodówki.. raczej nie jest płynna.. a ma być sosem, więc to logiczne, że trzeba podgrzać aby potem połączyła się z jajkiem na zimno ubija się taką na bitą śmietanę do deserów.
  • Robert Klimkiewicz Robert Klimkiewicz
    2965 dni temu
    Zapiekanke piec pod przykryciem czy bez?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2965 dni temu
    Zapiekamy bez przykrycia :)
  • Gość Gość
    2971 dni temu
    Czy można do zapiekanki dodać makaron?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2971 dni temu
    Oczywiście można :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!