Zapiekanka warzywna

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy warzywa

Marchewkę kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Gotujemy ok. 5 minut, żeby lekko zmiękła. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, parzymy we wrzątku, następnie hartujemy w zimnej wodzie. Czosnek kroimy w plasterki. Por kroimy wzdłuż na pół i myjemy pod bieżącą zimną wodą. Połówki pora przekrawamy raz jeszcze wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lekko podsmażamy czosnek z porem. Wszystkie warzywa układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2: Pieczemy zapiekankę

W garnku podgrzewamy śmietankę razem z oregano, solą i białym pieprzem. Nie zagotowujemy. Gdy śmietanka lekko przestygnie, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Warzywa zalewamy mieszanką. Na wierzchu układamy oliwki i posypujemy całość startym parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 35‑40 minut. Podajemy na zimno lub ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • N N
    1666 dni temu
    To się w ogóle nie ścina i wychodzą warzywa w płynnej śmietanie. Zmarnowałam tylko produkty.

    odpowiedz

  • toniehejt-poprostucośniepykło toniehejt-poprostucośniepykło
    1837 dni temu
    Nie wiem czy zrobiłam coś źle. Wszystko było według przepisu, a zapiekanka wyszła... no obrzydliwa ;( pierwszy raz coś z kuchni Lidla tak mi i mężowi nie smakowało. :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2132 dni temu
    Dlaczego podgrzewamy śmietanę, żeby później ją i tak studzić?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2124 dni temu
    Otwórz sobie śmietankę 30% prosto z lodówki.. raczej nie jest płynna.. a ma być sosem, więc to logiczne, że trzeba podgrzać aby potem połączyła się z jajkiem na zimno ubija się taką na bitą śmietanę do deserów.
  • Robert Klimkiewicz Robert Klimkiewicz
    2744 dni temu
    Zapiekanke piec pod przykryciem czy bez?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2744 dni temu
    Zapiekamy bez przykrycia :)
  • Gość Gość
    2750 dni temu
    Czy można do zapiekanki dodać makaron?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2750 dni temu
    Oczywiście można :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!