Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do 180°C

KROK 1: Marynujemy łososia

Marynujemy łososia

Filety z łososia (bez skóry) dokładnie oczyszczamy z ości i kroimy w grubą kostkę o wymiarach około 2 x 2 cm. Przygotowujemy marynatę do łososia z drobno posiekanej papryki chili, startej skórki z cytryny, oliwy i pieprzu. Marynujemy kilkanaście minut i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 6 minut.
 

KROK 2: Doprawiamy purée

Doprawiamy purée

Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dokładnie miażdżymy na purée. Dodajemy śmietanę, musztardę, drobno posiekane suszone pomidory, surowe jajko. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz utartym w moździerzu kminem. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy około 20 g startego sera.

Połowę purée przekładamy do naczynia żaroodpornego.

KROK 3: Dusimy warzywa

Dusimy warzywa

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy w plasterki. Cebulę szklimy na oliwie, następnie smażymy paprykę oraz czosnek i chwilę dusimy pod przykryciem.

Warzywa układamy warstwowo na purée ziemniaczanym. Na wierzch kładziemy łososia, przykrywamy całość pozostałą ilością purée i posypujemy resztą (80 g) startego sera. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na gorąco.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    867 dni temu
    Doskonały łosoś, danie trafia do ulubionych :) Ja dam propozycję, czekam na podobną zapiekankę, ale z kurczakiem i ryżem i jakimiś warzywkami w jednym naczyniu, przydałaby się i taka wersja :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    871 dni temu
    uwielbiam przepisy Pana Karola Okrasy, zawsze wszystko pyszne wychodzi :) robiłam to danie bazujac na tym przepisie według swoich proporcji bo gotuje tylko na dwie osoby i to danie jest kolejne z moich ulubionych, często korzystam z przepisów Pana Karola, zna się na rzeczy, mój ulubiony kucharz.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2500 dni temu
    Na co można zamienić suszone pomidory?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2500 dni temu
    Suszone pomidory możesz pominąć. Możesz dodać np. kapary :)
  • Gość Gość
    3135 dni temu
    To sa wspaniale dania. Ja proszę takie dania dla jednej osoby Pane KAROLU. Cho raz prosze pokazać danie MALE

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3138 dni temu
    Ser żółty i ryba? We Włoszech to profanacja :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3140 dni temu
    Drugi tydzień z rzędu bez filmiku z Karolem Okrasą. Szkoda, dobrze że chociaż jest Paweł Małecki :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!