Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do 180°C
KROK 1: Marynujemy łososia
Filety z łososia (bez skóry) dokładnie oczyszczamy z ości i kroimy w grubą kostkę o wymiarach około 2 x 2 cm. Przygotowujemy marynatę do łososia z drobno posiekanej papryki chili, startej skórki z cytryny, oliwy i pieprzu. Marynujemy kilkanaście minut i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 6 minut.
KROK 2: Doprawiamy purée
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dokładnie miażdżymy na purée. Dodajemy śmietanę, musztardę, drobno posiekane suszone pomidory, surowe jajko. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz utartym w moździerzu kminem. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy około 20 g startego sera.
Połowę purée przekładamy do naczynia żaroodpornego.
KROK 3: Dusimy warzywa
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy w plasterki. Cebulę szklimy na oliwie, następnie smażymy paprykę oraz czosnek i chwilę dusimy pod przykryciem.
Warzywa układamy warstwowo na purée ziemniaczanym. Na wierzch kładziemy łososia, przykrywamy całość pozostałą ilością purée i posypujemy resztą (80 g) startego sera. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na gorąco.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
Delikatna ryba i aromatyczna, warzywna zapiekanka podana z przesmażonymi kurkami. Taka potrawa zachwyci całą rodzinę!
Welsch z północnej Francji z serem cheddar
Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.
Cassolette z łososiem i ziemniakami
Oto łatwy przepis na tradycyjne francuskie danie z łososiem w roli głównej – równie prosty, co pyszny…
Pikantna zapiekanka kukurydziana
Kukurydza z papryczkami jalapenos zapieczona z gulaszem wieprzowym. Pikantna propozycja dla fanów kuchni w stylu meksykańskim!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny makowiec
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
891 dni temu
Doskonały łosoś, danie trafia do ulubionych :) Ja dam propozycję, czekam na podobną zapiekankę, ale z kurczakiem i ryżem i jakimiś warzywkami w jednym naczyniu, przydałaby się i taka wersja :)
odpowiedz
895 dni temu
uwielbiam przepisy Pana Karola Okrasy, zawsze wszystko pyszne wychodzi :) robiłam to danie bazujac na tym przepisie według swoich proporcji bo gotuje tylko na dwie osoby i to danie jest kolejne z moich ulubionych, często korzystam z przepisów Pana Karola, zna się na rzeczy, mój ulubiony kucharz.
odpowiedz
2524 dni temu
Na co można zamienić suszone pomidory?
odpowiedz
2524 dni temu
Suszone pomidory możesz pominąć. Możesz dodać np. kapary :)
3160 dni temu
To sa wspaniale dania. Ja proszę takie dania dla jednej osoby Pane KAROLU. Cho raz prosze pokazać danie MALE
odpowiedz
3162 dni temu
Ser żółty i ryba? We Włoszech to profanacja :)
odpowiedz
3165 dni temu
Drugi tydzień z rzędu bez filmiku z Karolem Okrasą. Szkoda, dobrze że chociaż jest Paweł Małecki :)
odpowiedz