Welsch z północnej Francji z serem cheddar
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 4 naczynia do zapiekanki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C

Bochenek chleba kroimy na pół. Połówki przecinamy wzdłuż na 2 części (otrzymujemy łącznie 4 pajdy chleba). 

6 łyżek piwa podgrzewamy w rondlu, dodajemy musztardę Dijon. Mieszamy, dodajemy ser, gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki piwa.

Pajdy chleba pieczemy na rozgrzanej patelni grillowej z 2 łyżkami oleju. Kromki przekładamy do 4 naczyń żaroodpornych, każdą polewamy 1-2 łyżkami piwa, na wierzchu układamy plastry boczku. Chleb zalewamy rozpuszczonym serem i pieczemy około 10 minut w temp. 180°C.

Miks sałat przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Smażymy jajko na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy je na wierzchu welscha, dekorujemy bazylią i podajemy z sałatką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • gryff gryff
    834 dni temu
    Średni przepis, żeby nie powiedzieć słaby. Mało komu smakuje.

    odpowiedz

  • Anka Anka
    309 dni temu
    Ale zgodny z tradycyjną potrawą. A we Francji turyści chwalą :D

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram