Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Duże naczynie żaroodporne i wałek.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury: 190°C (termoobieg).
Przygotowanie
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany czosnek i odrobinę bazylii. Do składników na patelni dodajemy pokrojone: cukinię, bakłażana i paprykę pokrojone w kostkę. Warzywa smażymy ok. 3-4 min. Na osobnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy mięso mielone do momentu uzyskania złotego koloru. Wysmażone mięso mielone posypujemy papryką w proszku, następnie mięso zalewamy winem i gotujemy, aż wino prawie w całości odparuje. Do mięsa wrzucamy posiekane pomidory pelati i wlewamy 200 ml wody. Całość gotujemy ok. 15-20 min do momentu uzyskania gęstego sosu.
Na patelnię z mięsem wrzucamy wcześniej podsmażone warzywa, masło i posiekaną bazylię. Mięso z warzywami smażymy na małym ogniu, całość posypujemy solą i białym pieprzem, składniki delikatnie mieszamy. Nie rozgotowujemy warzyw, które powinny być chrupiące. Warzywa z mięsem odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto
Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wrzucamy mieszankę do wypieku chleba (używamy mieszanki razowej żytniej lub razowej pszenno-żytniej), proszek do pieczenia, sól. Całość mieszamy, dodajemy starty na tarce ser oraz rozpuszczone masło.
Składniki doprawiamy tymiankiem, dodajemy ciepłą wodę o temperaturze ok. 36°C. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto formujemy za pomocą wałka, podsypując je odrobiną mąki pszennej i kroimy na krążki o grubości ok. 3 cm.
Wystudzone warzywa z mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na ostudzonych warzywach dookoła naczynia układamy krążki z ciasta, formując wianek.
Ważne jest, żeby dobrać wielkość naczynia tak, by wianek prawie w całości zakrywał powierzchnię warzyw.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) mniej więcej przez 20-30 min. Ciasto powinno wyrosnąć i zrumienić się. Kawałki sera typu feta kruszymy i posypujemy nimi wierzch zapiekanki. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika na 5 min.
Zobacz podobne
przepisy
Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.
Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
Wypróbuj niezwykle łatwy przepis na przepyszną zapiekankę z "kokardkami" czyli makaronem farfalle.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik staropolski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wegańska ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
- Ryba po japońsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3679 dni temu
Chlebki wychodzą niedopieczone od dołu (ta część, która leży na sosie). Można to danie udoskonalić piekąc chlebki osobno na blaszce wyłożonej papierem, a na koniec położyć je na wierzchu potrawy razem z fetą i chwilę zapiec. Po tej poprawce - danie super.
odpowiedz
3876 dni temu
Dziękujemy pięknie za miłe słowa! Zachęcamy do wypróbowania również innych przepisów!
odpowiedz
3877 dni temu
Trzeba się napracować .....ale mega warto. !!!! cała grupa znajomych pod ogromnym wrażeniem i coś czuje że będą tez tu zaglądać:)))) Na pewno !!!dzięki.
odpowiedz
3877 dni temu
musze zrobić na obiadek, dodam ser bałkański z Lidla, jest pyszny :)
odpowiedz
3879 dni temu
zasmakowało całej rodzinie!!!! kocham to!!!!
odpowiedz