zobacz film Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Duże naczynie żaroodporne i wałek.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury: 190°C (termoobieg).

Przygotowanie

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i odrobinę bazylii. Do składników na patelni dodajemy pokrojone: cukinię, bakłażana i paprykę. Warzywa smażymy ok. 3-4 min. Na osobnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy mięso mielone do momentu uzyskania złotego koloru. Wysmażone mięso mielone posypujemy papryką w proszku, następnie mięso zalewamy winem i gotujemy, aż wino prawie w całości odparuje. Do mięsa wrzucamy posiekane pomidory pelati i wlewamy 200 ml wody. Całość gotujemy ok. 15-20 min do momentu uzyskania gęstego sosu.

Na patelnię z mięsem wrzucamy wcześniej podsmażone warzywa, masło i posiekaną bazylię. Mięso z warzywami smażymy na małym ogniu, całość posypujemy solą i białym pieprzem, składniki delikatnie mieszamy. Nie rozgotowujemy warzyw, które powinny być chrupiące. Warzywa z mięsem odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto

Do miski wrzucamy mieszankę do wypieku chleba, proszek do pieczenia, sól. Całość mieszamy, dodajemy starty na tarce ser oraz rozpuszczone masło.

Składniki doprawiamy tymiankiem, dodajemy wodę. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto formujemy za pomocą wałka, podsypując je odrobiną mąki pszennej i kroimy na krążki o grubości ok. 3 cm.

Wystudzone warzywa z mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na ostudzonych warzywach dookoła naczynia układamy krążki z ciasta, formując wianek.

Ważne jest, żeby dobrać wielkość naczynia tak, by wianek prawie w całości zakrywał powierzchnię warzyw.

Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) mniej więcej przez 20-30 min. Ciasto powinno wyrosnąć i zrumienić się. Kawałki sera typu feta kruszymy i posypujemy nimi wierzch zapiekanki. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika na 5 min.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    1326 dni temu
    Chlebki wychodzą niedopieczone od dołu (ta część, która leży na sosie). Można to danie udoskonalić piekąc chlebki osobno na blaszce wyłożonej papierem, a na koniec położyć je na wierzchu potrawy razem z fetą i chwilę zapiec. Po tej poprawce - danie super.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1523 dni temu
    Dziękujemy pięknie za miłe słowa! Zachęcamy do wypróbowania również innych przepisów!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1524 dni temu
    Trzeba się napracować .....ale mega warto. !!!! cała grupa znajomych pod ogromnym wrażeniem i coś czuje że będą tez tu zaglądać:)))) Na pewno !!!dzięki.

    odpowiedz

  • ania ania
    1524 dni temu
    musze zrobić na obiadek, dodam ser bałkański z Lidla, jest pyszny :)

    odpowiedz

  • jan wiśniewski jan wiśniewski
    1525 dni temu
    zasmakowało całej rodzinie!!!! kocham to!!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram