zobacz film Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Duże naczynie żaroodporne i wałek.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury: 190°C (termoobieg).

Przygotowanie

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany czosnek i odrobinę bazylii. Do składników na patelni dodajemy pokrojone: cukinię, bakłażana i paprykę pokrojone w kostkę. Warzywa smażymy ok. 3-4 min. Na osobnej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy mięso mielone do momentu uzyskania złotego koloru. Wysmażone mięso mielone posypujemy papryką w proszku, następnie mięso zalewamy winem i gotujemy, aż wino prawie w całości odparuje. Do mięsa wrzucamy posiekane pomidory pelati i wlewamy 200 ml wody. Całość gotujemy ok. 15-20 min do momentu uzyskania gęstego sosu.

Na patelnię z mięsem wrzucamy wcześniej podsmażone warzywa, masło i posiekaną bazylię. Mięso z warzywami smażymy na małym ogniu, całość posypujemy solą i białym pieprzem, składniki delikatnie mieszamy. Nie rozgotowujemy warzyw, które powinny być chrupiące. Warzywa z mięsem odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto

Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wrzucamy mieszankę do wypieku chleba (używamy mieszanki razowej żytniej lub razowej pszenno-żytniej), proszek do pieczenia, sól. Całość mieszamy, dodajemy starty na tarce ser oraz rozpuszczone masło.

Składniki doprawiamy tymiankiem, dodajemy ciepłą wodę o temperaturze ok. 36°C. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto formujemy za pomocą wałka, podsypując je odrobiną mąki pszennej i kroimy na krążki o grubości ok. 3 cm.

Wystudzone warzywa z mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na ostudzonych warzywach dookoła naczynia układamy krążki z ciasta, formując wianek.

Ważne jest, żeby dobrać wielkość naczynia tak, by wianek prawie w całości zakrywał powierzchnię warzyw.

Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) mniej więcej przez 20-30 min. Ciasto powinno wyrosnąć i zrumienić się. Kawałki sera typu feta kruszymy i posypujemy nimi wierzch zapiekanki. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika na 5 min.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    3691 dni temu
    Chlebki wychodzą niedopieczone od dołu (ta część, która leży na sosie). Można to danie udoskonalić piekąc chlebki osobno na blaszce wyłożonej papierem, a na koniec położyć je na wierzchu potrawy razem z fetą i chwilę zapiec. Po tej poprawce - danie super.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3889 dni temu
    Dziękujemy pięknie za miłe słowa! Zachęcamy do wypróbowania również innych przepisów!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3889 dni temu
    Trzeba się napracować .....ale mega warto. !!!! cała grupa znajomych pod ogromnym wrażeniem i coś czuje że będą tez tu zaglądać:)))) Na pewno !!!dzięki.

    odpowiedz

  • ania ania
    3890 dni temu
    musze zrobić na obiadek, dodam ser bałkański z Lidla, jest pyszny :)

    odpowiedz

  • jan wiśniewski jan wiśniewski
    3891 dni temu
    zasmakowało całej rodzinie!!!! kocham to!!!!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!