Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Duże naczynie żaroodporne.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg).

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości gorącej, osolonej wody z niewielką ilością oleju. Po ugotowaniu makaron polewamy zimną wodą w celu zahartowania. Na głęboką, rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki czosnek.

Pokrojony w kostkę bakłażan dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku, całość polewamy olejem rzepakowym, dodajemy odrobinę soli i smażymy na mocnym ogniu. Do podsmażonego bakłażana dodajemy pokrojone w talarki, czarne oliwki i kapary. Patelnię przestawiamy na mniejszy palnik, całość chwilę smażymy.

Pokrojoną w paski szynkę szwarcwaldzką smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), często mieszając. Wysmażoną szynkę przekładamy na talerz i odstawiamy do przestygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, a następnie podsmażamy mięso mielone. Mięso posypujemy połową przygotowanych ziół prowansalskich i delikatnie mieszamy.

Mięso doprawiamy odrobiną soli i białego, mielonego pieprzu. Podsmażone mięso wrzucamy na patelnię z bakłażanem i cebulą, całość mieszamy. Do bakłażana z warzywami dodajemy dwie puszki pomidorów pelati. Smażymy, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy mięso z warzywami około 2-4 minut. Do całości dodajemy odrobinę białego pieprzu, soli i pozostałą ilość ziół prowansalskich. Patelnię zdejmujemy z ognia i na samym końcu dodajemy świeżą, posiekaną razem z gałązkami bazylię (odrobinę bazylii zostawiamy do posypania zapiekanki na końcu) – mieszamy.

Połowę zawartości patelni przelewamy do miski, na mięso wykładamy ugotowany makaron. Makaron polewamy drugą częścią sosu z mięsem, posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę i usmażoną szynką. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Górę zapiekanki posypujemy startym serem edamskim.

Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) na 20-25 minut. Upieczoną zapiekankę posypujemy posiekaną bazylią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (27)

Avatar
  • Gość Gość
    3286 dni temu
    dania ok,

    odpowiedz

  • Woodchuck Woodchuck
    3363 dni temu
    Nic dodać, nic ująć, po prostu pycha. Polecam!

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    3500 dni temu
    Nie polecam. Efekt jest niewspółmierny do ilości pracy (nie 55min a 2h), zapiekanka smakuje przeciętnie, "urozmaicenie" kaparami (zupełnie bez sensu), oliwkami, mozzarellą na siłę - ich smak zagubił się, podobnie jak czosnku, który trzeba było ponownie dodać pod koniec gotowania. Zapiekanka byłaby lepsza bez pomidorów - sam bakłażan z cebulą smakuje bardzo dobrze. Pamiętajcie, że bakłażan chłonie tłuszcz, więc nie używajcie go za dużo. Ser żółty zdominował smak mozzarelli - albo jedno albo drugie. I dlaczego akurat szynka szwarcwaldzka? Duża część pozytywnych komentarzy u osób które zrezygnowały z części składników, zauważcie :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3545 dni temu
    Natalio, dziękujemy za miłe słowa!

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    3547 dni temu
    Przepyszna zapiekanka! Wszystkie skladniki idealnie do siebie pasuja, kapary, oliwki, baklazan, kazdy nadaje swoj smak, takze nie polecam rezygnowac z ktoregokolwiek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3568 dni temu
    Jeśli nie przepadasz za tymi produktami, brokuł też będzie tutaj pasował. Pamiętaj jednak, że zarówno kapary, jak i oliwki mają dosyć specyficzny smak. Pomijając je, otrzymujesz zupełnie inne danie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3568 dni temu
    Witam Mam pytanie, czy zamiast bakłażana, oliwek i kaparów można by dodać brokuły?

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    3575 dni temu
    Wspaniała zapiekanka, coś pysznego. Polecam każdemu, moja wersja bez oliwek i kaparów, za to z ostrą papryką (przyprawa) i ociupinką cukru do sosu.

    odpowiedz

  • April April
    3581 dni temu
    Zrobiłam przepis po swojemu (bez oliwek i kaparów) no i mniejszą ilość bakłażana (1) i pomidorów (1 puszka), bo po prostu dla mniejszej ilości osób był to obiad. Mimo braku wyżej wymienionych dodatków wyszło bardzo dobre. Także również i ja polecam ten przepis.

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    3665 dni temu
    danie warte polecenia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3741 dni temu
    Gosiu, jak najbardziej. Pamiętaj jednak, by piekąc bez termoobiegu zwiększyć temperaturę o około 10 stopni.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    3743 dni temu
    Czy można tą zapiekankę upiec bez termoobiegu? Czy funkcja góra/dół się nada?

    odpowiedz

  • joanna182 joanna182
    3823 dni temu
    Pyszna i również odjęłam kapary i oliwki, bo mąż nie lubi, ale wyszła rewelacyjna. Gorąco polecam!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3830 dni temu
    Pyszna!!! polecam. Pominęłam kapary i oliwki bo nie lubimy a i tak wyszła wyśmienita. Spróbujcie naprawdę warto:):)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3847 dni temu
    Bardzo fajne danie. Lekkie, ciekawe smaki, super. Już dwa razy je robiłam. Pierwsze, w mojej ocenie, tak dobre danie Pascala. Dotychczas wolałam propozycje Okrasy.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3859 dni temu
    Dziękuję za pomysł na dzisiejszy obiad :) wygląda smakowicie:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3860 dni temu
    Drogi gościu, zamiana mięsa mielonego na pierś z kurczaka znacząco wpłynie na konsystencję oraz smak dania. Oczywiście zachęcamy do eksperymentowania w kuchni, jednak zaznaczamy, że będzie to zupełnie inna potrawa :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3861 dni temu
    Uwielbiam <3 zapiekanka przepyszna, zrobiłam ją bez kaparów, a i tak mnie urzekła. W przepisie jest trochę za dużo sera żółtego, poza tym idealnie. Pierwszy raz używałam szynki Szwardzwaldzkiej i teraz wiem, że będę sięgać po nią częściej. Plus za wielką porcję.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3862 dni temu
    Czy zamiast miesa mielonego można uzyć np piersi z kurczaka??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3863 dni temu
    jak dla mnie, to makaron nawet jak podajemy normalnie do obiadu i nie robimy z nim nic więcej, to zawsze powinien być al dente.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3864 dni temu
    Oczywiście, że można pominąć kapary :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3864 dni temu
    a można bez kaparów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3865 dni temu
    Drogi Gościu, możesz wypróbować tę zapiekankę z cukinią. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3865 dni temu
    Mam pytanie czy zamiast bakłażana można użyć cukinii?

    odpowiedz

  • gosia gosia
    3866 dni temu
    Uwielbiam makarony, czekam na kolejny tydzień włoski, jest wtedy duży wybór :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3866 dni temu
    Muszę koniecznie zrobic tą zapiekankę ,wygląda mega smacznie.

    odpowiedz

  • Wiśnia Wiśnia
    3867 dni temu
    uwielbiam to danie! smakuje mnie i mojej żonie! najlepsza potrawa świata!

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!