Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Duże naczynie żaroodporne.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg).
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości gorącej, osolonej wody z niewielką ilością oleju. Po ugotowaniu makaron polewamy zimną wodą w celu zahartowania. Na głęboką, rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki czosnek.
Pokrojony w kostkę bakłażan dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku, całość polewamy olejem rzepakowym, dodajemy odrobinę soli i smażymy na mocnym ogniu. Do podsmażonego bakłażana dodajemy pokrojone w talarki, czarne oliwki i kapary. Patelnię przestawiamy na mniejszy palnik, całość chwilę smażymy.
Pokrojoną w paski szynkę szwarcwaldzką smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), często mieszając. Wysmażoną szynkę przekładamy na talerz i odstawiamy do przestygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, a następnie podsmażamy mięso mielone. Mięso posypujemy połową przygotowanych ziół prowansalskich i delikatnie mieszamy.
Mięso doprawiamy odrobiną soli i białego, mielonego pieprzu. Podsmażone mięso wrzucamy na patelnię z bakłażanem i cebulą, całość mieszamy. Do bakłażana z warzywami dodajemy dwie puszki pomidorów pelati. Smażymy, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy mięso z warzywami około 2-4 minut. Do całości dodajemy odrobinę białego pieprzu, soli i pozostałą ilość ziół prowansalskich. Patelnię zdejmujemy z ognia i na samym końcu dodajemy świeżą, posiekaną razem z gałązkami bazylię (odrobinę bazylii zostawiamy do posypania zapiekanki na końcu) – mieszamy.
Połowę zawartości patelni przelewamy do miski, na mięso wykładamy ugotowany makaron. Makaron polewamy drugą częścią sosu z mięsem, posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę i usmażoną szynką. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Górę zapiekanki posypujemy startym serem edamskim.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) na 20-25 minut. Upieczoną zapiekankę posypujemy posiekaną bazylią.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!
Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.
Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sałatka gyros
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (27)
3307 dni temu
dania ok,
odpowiedz
3384 dni temu
Nic dodać, nic ująć, po prostu pycha. Polecam!
odpowiedz
3521 dni temu
Nie polecam. Efekt jest niewspółmierny do ilości pracy (nie 55min a 2h), zapiekanka smakuje przeciętnie, "urozmaicenie" kaparami (zupełnie bez sensu), oliwkami, mozzarellą na siłę - ich smak zagubił się, podobnie jak czosnku, który trzeba było ponownie dodać pod koniec gotowania. Zapiekanka byłaby lepsza bez pomidorów - sam bakłażan z cebulą smakuje bardzo dobrze. Pamiętajcie, że bakłażan chłonie tłuszcz, więc nie używajcie go za dużo. Ser żółty zdominował smak mozzarelli - albo jedno albo drugie. I dlaczego akurat szynka szwarcwaldzka? Duża część pozytywnych komentarzy u osób które zrezygnowały z części składników, zauważcie :D
odpowiedz
3566 dni temu
Natalio, dziękujemy za miłe słowa!
odpowiedz
3568 dni temu
Przepyszna zapiekanka! Wszystkie skladniki idealnie do siebie pasuja, kapary, oliwki, baklazan, kazdy nadaje swoj smak, takze nie polecam rezygnowac z ktoregokolwiek.
odpowiedz
3589 dni temu
Jeśli nie przepadasz za tymi produktami, brokuł też będzie tutaj pasował. Pamiętaj jednak, że zarówno kapary, jak i oliwki mają dosyć specyficzny smak. Pomijając je, otrzymujesz zupełnie inne danie :)
odpowiedz
3589 dni temu
Witam Mam pytanie, czy zamiast bakłażana, oliwek i kaparów można by dodać brokuły?
odpowiedz
3596 dni temu
Wspaniała zapiekanka, coś pysznego. Polecam każdemu, moja wersja bez oliwek i kaparów, za to z ostrą papryką (przyprawa) i ociupinką cukru do sosu.
odpowiedz
3602 dni temu
Zrobiłam przepis po swojemu (bez oliwek i kaparów) no i mniejszą ilość bakłażana (1) i pomidorów (1 puszka), bo po prostu dla mniejszej ilości osób był to obiad. Mimo braku wyżej wymienionych dodatków wyszło bardzo dobre. Także również i ja polecam ten przepis.
odpowiedz
3686 dni temu
danie warte polecenia.
odpowiedz
3762 dni temu
Gosiu, jak najbardziej. Pamiętaj jednak, by piekąc bez termoobiegu zwiększyć temperaturę o około 10 stopni.
odpowiedz
3764 dni temu
Czy można tą zapiekankę upiec bez termoobiegu? Czy funkcja góra/dół się nada?
odpowiedz
3844 dni temu
Pyszna i również odjęłam kapary i oliwki, bo mąż nie lubi, ale wyszła rewelacyjna. Gorąco polecam!!
odpowiedz
3851 dni temu
Pyszna!!! polecam. Pominęłam kapary i oliwki bo nie lubimy a i tak wyszła wyśmienita. Spróbujcie naprawdę warto:):)
odpowiedz
3868 dni temu
Bardzo fajne danie. Lekkie, ciekawe smaki, super. Już dwa razy je robiłam. Pierwsze, w mojej ocenie, tak dobre danie Pascala. Dotychczas wolałam propozycje Okrasy.
odpowiedz
3880 dni temu
Dziękuję za pomysł na dzisiejszy obiad :) wygląda smakowicie:)
odpowiedz
3881 dni temu
Drogi gościu, zamiana mięsa mielonego na pierś z kurczaka znacząco wpłynie na konsystencję oraz smak dania. Oczywiście zachęcamy do eksperymentowania w kuchni, jednak zaznaczamy, że będzie to zupełnie inna potrawa :)
odpowiedz
3882 dni temu
Uwielbiam <3 zapiekanka przepyszna, zrobiłam ją bez kaparów, a i tak mnie urzekła. W przepisie jest trochę za dużo sera żółtego, poza tym idealnie. Pierwszy raz używałam szynki Szwardzwaldzkiej i teraz wiem, że będę sięgać po nią częściej. Plus za wielką porcję.
odpowiedz
3883 dni temu
Czy zamiast miesa mielonego można uzyć np piersi z kurczaka??
odpowiedz
3884 dni temu
jak dla mnie, to makaron nawet jak podajemy normalnie do obiadu i nie robimy z nim nic więcej, to zawsze powinien być al dente.
odpowiedz
3885 dni temu
Oczywiście, że można pominąć kapary :)
odpowiedz
3885 dni temu
a można bez kaparów?
odpowiedz
3886 dni temu
Drogi Gościu, możesz wypróbować tę zapiekankę z cukinią. Pozdrawiamy!
odpowiedz
3886 dni temu
Mam pytanie czy zamiast bakłażana można użyć cukinii?
odpowiedz
3887 dni temu
Uwielbiam makarony, czekam na kolejny tydzień włoski, jest wtedy duży wybór :)
odpowiedz
3887 dni temu
Muszę koniecznie zrobic tą zapiekankę ,wygląda mega smacznie.
odpowiedz
3888 dni temu
uwielbiam to danie! smakuje mnie i mojej żonie! najlepsza potrawa świata!
odpowiedz
zobacz wszystkie