Zapiekanka makaronowa  z warzywami i mozzarellą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik z wybraną funkcją termoobiegu rozgrzany do 180°C

Przygotuj wcześniej:

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Boczek kroimy w paski, pomidorki w ćwiartki, a mozzarellę w kostkę. Z brokułu wycinamy różyczki, które następnie kroimy w mniejsze kawałki.

KROK 2: GOTUJEMY I SMAŻYMY SKŁADNIKI

Kawałki brokułu gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, uważając, by ich nie rozgotować. Boczek podsmażamy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Następnie na patelnię dodajemy cebulę i całość smażymy, aż cebula delikatnie się zarumieni.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWO-JAJECZNĄ

Do dużej miski dodajemy dwa jajka i śmietankę i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

KROK 4: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI ZAPIEKANKI

Do masy śmietanowo-jajecznej dodajemy ugotowany makaron, kawałki brokułu, podsmażony boczek z cebulką, pomidorki i mozzarellę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

KROK 5: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Składniki na zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość oprószamy tartym serem grana padano. Zapiekankę najpierw pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 10 minut. Następnie zmieniamy ustawienia na funkcję grillową, a temperaturę na 200°C pieczemy przez kolejne 5-10 minut, aż zapiekanka się zarumieni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (113)

Avatar
  • Gość Gość
    26 dni temu
    O jaka mozzarellę chodzi

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    26 dni temu
    W tym przepisie wykorzystujemy świeżą mozzarellę w kulce.
  • Koperkowy pies Koperkowy pies
    1333 dni temu
    Jeśli raz spróbujesz, nigdy nie zapomnisz tego smaku, pyszne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1407 dni temu
    Trafione w punkt. Zalać sosem po zapieczeniu i wstawić do piekarnika na ok .5min -maksymalnie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1825 dni temu
    ugotowany makaron odcedzamy i zalewamy śmietaną i tu jest problem po zapieczeniu ten makaron zalany śmietana sie rozgotuję i mamy miękką kluchę proponuję zalać sosem śmietanowym po zapieczeniu chyba że ktoś lubi rozgotowany makaron to jest OK

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1687 dni temu
    ja zawsze robie makaraon zalany śmietaną z jajkiem,nie robi sie klucha i zapiekanki są pyszne
  • Gość Gość
    1661 dni temu
    Wystarczy ugotować makaron aldente i wtedy wrzucić do naczynia, wtedy nie jest ,,miękką kluchą,,

  • 1842 dni temu
    Jedna z moich ulubionych zapiekanek. Pyszny smak, duża porcja. Danie to często pojawia się na moim stole.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1842 dni temu
    Super! Bardzo nam miło! Liczymy, że znajdziesz tu więcej swoich ulubionych dań!
  • Gość Gość
    1931 dni temu
    Czy zapiekankę piec pod przykryciem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1931 dni temu
    Nie, zapiekankę pieczemy odkrytą :)
  • Elżbieta Olbrych Elżbieta Olbrych
    2098 dni temu
    Przy wszystkich przepisach Kuchni Lidla brakuje mi podania iloci kalorii.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2150 dni temu
    Czy ktoś wie ile to danie ma kalorii??

    odpowiedz

  • AGNIESZKA AGNIESZKA
    2963 dni temu
    Zapiekanka rewelacyjna. Bardzo często gości u nas w domu. Boczek zastępuje kiełbasa( taka jaką mam akurat w lodówce) i dodaję 2 ząbki czosnku :-) świetny przepis. Polecam wszystkim.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2962 dni temu
    Dobry pomysł z czosnkiem :)
  • Gość Gość
    3150 dni temu
    zapiekanka bardzo smaczna ale ja bym zrezygnowała z mozzareli i sera ponieważ boczek i śmietana tworzą z niej i tak dosyć kaloryczne danie

    odpowiedz

  • annie annie
    3183 dni temu
    Palce lizać :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3304 dni temu
    CO MOZNA DODAĆ ZAMIAST POMIDORKÓW ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3304 dni temu
    Sprawdzi się tutaj czerwona papryka!
  • ania ania
    3464 dni temu
    uwielbiamy z moja rodzinka;)

    odpowiedz

  • Kuronekochan Kuronekochan
    3498 dni temu
    Poprawka: 15-20 minut.

    odpowiedz

  • Kuronekochan Kuronekochan
    3498 dni temu
    Pyszna zapiekanka, ale faktycznie 5-10 minut to dla większości piekarników dużo za krótko.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3501 dni temu
    Drogi Gościu, do miękkości :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3502 dni temu
    ile czasu gotujemy brokuły? :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2876 dni temu
    Dla mnie najlepsze al dente ;)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3592 dni temu
    Anno, pozdrawiamy męża ;) I zachęcamy do wypróbowania kolejnych przepisów z naszej strony :)

    odpowiedz

  • anna anna
    3592 dni temu
    Bardzo smaczna zapiekanka, mąż wreszcie wsunął brokuły :)

    odpowiedz

  • radioglowa radioglowa
    3593 dni temu
    Pyszna zapiekanka , zrobiłam ja pierwszy raz troszkę było bałaganu w kuchni ale warto. Polecam następnym razem zamiast śmietany 12 zrobię z jogurtem naturalnym.

    odpowiedz

  • agnes agnes
    3595 dni temu
    Najlepsza zapiekanka jaką kiedykolwiek jadłam. Zachwalana przez rodzinę i znajomych, każdy prosi o przepis.

    odpowiedz

  • Patka Patka
    3597 dni temu
    Mniam :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3645 dni temu
    Zapiekanka bardzo mi smakowała Czas pieczenia u mnie 40 min Pysznaaa , polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3652 dni temu
    zapomniałam dodać mozzarellę i też wyszło pysznie <3 następnym razem mam nadzieję, że o niej nie zapomnę i sobie porównam. Przepis idzie do moich ulubionych :))

    odpowiedz

  • Aldona Zet Aldona Zet
    3665 dni temu
    Od kiedy pierwszy raz zrobiłam zapiekankę często gości na naszym stole bo wszyscy ją uwielbiamy.Robię wszystko jak w przepisie tylko boczku dodaję trochę więcej bo mam mięsożernych facetów w domu ;) Czas pieczenia jest idealny,na początku też myślałam że to może za krótko bo śmietana się nie ścina ,ale to dobrze bo tworzy taki sosik i dzięki temu zapiekanka nie jest sucha.Jak piekłam ją dłużej śmietana się ścięła i przez to była dużo gorsza w smaku.

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    3685 dni temu
    Dziś danie gościło na moim stole. Bardzo nam smakowało. Polecam przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3691 dni temu
    Ja dzisiaj ją robię,zobaczymy.Odezwę się jutro!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3700 dni temu
    Uwielbiam ją! Jest przepyszna. Osobiście nie przepadam za boczkiem i z tego powodu zastąpiłam go kurczakiem. Myślę jednak, że pierwotna wersja też jest dobra bo brokuły, pomidorki i śmietana to fantastyczne połączenie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3737 dni temu
    Drogi Gościu wyniki w różnicach czasu pieczenia potraw mogą czasami wynikać z różnicy w piekarnikach lub formach w których są pieczone. Dobrze jest jednak obserwować danie podczas przygotowania i sugerować się jego wyglądem, a nie czasem podanym w przepisie. Mamy jednak nadzieję, że uzyskany przez Ciebie efekt mimo wszystko Ci smakował! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3738 dni temu
    Czas pieczenia musiałem podnieść do 40 minut bo śmietana z jajkiem cały czas była płynna. To już któryś przepis z kolei który wykorzystuję który ma zaniżony czas wykonania

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3739 dni temu
    Grogi gościu, jeśli masz ochotę na wersję bezmięsną, śmiało możesz pominąć boczek. Bez niego zapiekanka będzie równie pyszna :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3739 dni temu
    czy można zastąpić czymś boczek? tak by nie było w zapiekance mięsa ale by jednocześnie nie była mdła?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3792 dni temu
    Drogi Gościu, dodajemy około 100 g boczku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3792 dni temu
    Ile dodać boczku w g?

    odpowiedz

  • ambra-68 ambra-68
    3794 dni temu
    Zapiekanka pycha, jedna z moich (naszych ) ulubionych.

    odpowiedz

  •   anka anka
    3834 dni temu
    zapiekanka przepyszna;)polecam wszystkim znajomym a moje dzieci nigdy nie chciały jesc brokuła a w tej zapiekance uwielbiają;)

    odpowiedz

  • d. d.
    3854 dni temu
    Bardzo dobra zapiekanka, trzeba jednak dodać boczek, jak w przepisie albo jakąś słoną wędlinę, bo wersja z kurczakiem wyszła mdła i bez smaku. Za to z boczkiem - rewela :)

    odpowiedz

  • Kesha Kesha
    3888 dni temu
    Ja dodałam jeszcze czosnek do podsmażonej cebulki :) - pychotka i zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    3892 dni temu
    Lubie wyraziste smaki, boje się że to danie będzie mdłe. Co mogę dodać żeby tak nie było ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3899 dni temu
    jutro moja kolej....będą goście będzie zapiekanka....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3905 dni temu
    Drogi KOCHAMLIDLA, czy ta czekolada aby na pewno wylądowała w zapiekance makaronowej? ;) Z pewnością w innym przepisie na deser byłaby świetnym dodatkiem, ale do zapiekanki z warzywami chyba nie do końca pasuje :)

    odpowiedz

  • KOCHAMLIDLA KOCHAMLIDLA
    3905 dni temu
    Ja dodałam czekolady :) Pychotka !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3921 dni temu
    Zapiekanka przepyszna łatwa w zrobieniu. Gorąco polecam:-)))))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3952 dni temu
    Drogi Gościu, tak, możesz zastąpić pomidorki koktajlowe zwykłymi pomidorami, pokrojonymi w kostkę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3952 dni temu
    czy można zamiast pomidorów koktajlowych użyć zwykłych?

    odpowiedz

  • Cela Cela
    3957 dni temu
    Zapiekanka według tego przepisu była pyszna, ale następnym razem inaczej skomponuję :) Miłego wieczorku!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3973 dni temu
    Zapiekankę pieczemy odkrytą.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3974 dni temu
    Mam pytanie: Czy naczynie ma być przykryte pokrywką czy otwarte?

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3977 dni temu
    Zapiekanka jest pyszna,ja dodałam warzywa mrożone.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3982 dni temu
    Ado, jeśli nie masz w piekarniku funkcji grill, możesz włączyć piekarnik na standardową funkcję grzania góra-dół.

    odpowiedz

  • Beata Beata
    3984 dni temu
    Zapiekanka przepyszna !

    odpowiedz

  • Ada Ada
    3986 dni temu
    a co zrobić jeśli nie ma się funkcji grill? :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3987 dni temu
    Olu zapiekanka pieczona cały czas w funkcji termoobiegu może być zbyt wysuszona. Radzimy jednak podczas pieczenia zmienić ją na funkcję "grill", która przypiecze ładnie jej wierzch, bez wysuszania.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3987 dni temu
    można ją piec cały czas jedynie na termoobiegu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3991 dni temu
    Cieszymy się, że Wam smakuje! :) Próbowaliście już innych zapiekanek z naszej strony? Polecamy na przykład zapiekankę z kaszy gryczanej https://kuchnialidla.pl/zapiekanka-z-kaszy-gryczanej-i-cukinii lub z mięsa mielonego i bakłażana: https://kuchnialidla.pl/Zapiekanka-z-miesa-mielonego-i-baklazana-z-serem-mozzarella :)

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3991 dni temu
    Genialna!!!

    odpowiedz

  • Kati Mad Kati Mad
    4000 dni temu
    Wspaniała,łatwa w zrobieniu i przepyszna. Włączam do naszych dań obiadowych. Mam książkę od niedawna i jestem zachwycona przepisami.

    odpowiedz

  • Hanna Hanna
    4002 dni temu
    Bardzo fajny i łatwy przepis, danie super i ten sos pychotka!! Polecam

    odpowiedz

  • Wiola Wiola
    4013 dni temu
    Jest pyszna, ja do mojej dodaje jeszcze mieso mielone ok 25 dkg, bardzo ja lubimy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4015 dni temu
    Zapiekanka ta jest moją ulubioną. Jest przepyszna. Gorąco polecam!;)

    odpowiedz

  • trycja30 trycja30
    4027 dni temu
    Zrobiłam tą zapiekankę już drugi raz, ponieważ jestem ostatnio w fazie robienia rozmaitych zapiekanek, tylko do tej jednej powróciłam ponownie. Niestety pozostałe nie bardzo się sprawdziły. Duży plus naprawdę polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4027 dni temu
    Niestety, jogurt nie sprawdzi się tu jako zamiennik. Tłusta śmietana lepiej znosi wpływ wysokiej temperatury, ma rzadszą konsystencję i dzięki zawartości tłuszczu jest doskonałym przewodnikiem smaku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4028 dni temu
    Czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4029 dni temu
    Angelo, bardzo dziękujemy za miłą opinię. Mamy nadzieję, że wypróbujesz również inne nasze przepisy!

    odpowiedz

  • Angela Angela
    4029 dni temu
    Robiłam wczoraj , bardzo smakowała mnie i mężowi , przepyszna :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4037 dni temu
    Kingo, oczywiście jeśli wolisz, by Twa zapiekanka była bardziej mięsna - możesz dodać kiełbasę. Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • kinga kinga
    4037 dni temu
    a może byc kielbasa zamiast boczku?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4065 dni temu
    Pyszna :) ja dodała pieczarki przesmażone na masełku .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4068 dni temu
    własnie zrobiłam, bardzo dobra

    odpowiedz

  • dg21 dg21
    4156 dni temu
    Ta zapiekanka smakuje chyba każdemu no i każdy nawet kiepski kucharz da radę ją zrobić! Polecam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4157 dni temu
    Gość, cała zapiekanka to porcja rodzinna. W zależności od głodu i wielkości brzuszków wystarczy dla 3-5 osób :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4157 dni temu
    Na ile osób starcza to danie? Dzięki za szybką odpowiedź ;)

    odpowiedz

  • Alicja91 Alicja91
    4165 dni temu
    Najlepsza zapiekanka jaką jadłam :) szybka i prosta do przygotowania, super przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4178 dni temu
    Zapiekanka była przepyszna. Troszkę obawaiałam się, że będzie "za ciężka" - makaron, boczek, śmietana 30%, ale okazała się znakomita. Zawartość naczynia żaroodpornego zniknęła migiem. Na pewno wejdzie na stałe do mojego menu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4191 dni temu
    Zwykle takie zapiekanki sa dla mnie mdle i bez smaku.. ta byla naprawde wyjatkowa.. smakuje tak swietnie jak swietnie wyglada:) polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4209 dni temu
    rewelacja!!! pyszna , szybka w przygotowaniu polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4210 dni temu
    ja zrobiłam z tuńczykiem ;)

    odpowiedz

  • Matt Matt
    4247 dni temu
    Rewelacja! Polecam z szynką szwarcwaldzką :)

    odpowiedz

  • dsdaniel dsdaniel
    4253 dni temu
    Najlepsza zapiekanka jaką jadłem w życiu!!!

    odpowiedz

  • Jolka Jolka
    4256 dni temu
    Zapiekanka super!!! Łatwa, szybka i pyszna.Rewelacja!!! Zagości na stałe w moim menu.

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    4257 dni temu
    Rewelacyjna!!!!

    odpowiedz

  • Agata Agata
    4259 dni temu
    Najlepsza zapiekanka jaką jadłam! Pycha :)

    odpowiedz

  • Danuta Danuta
    4260 dni temu
    Przepyszna jest ta zapiekanka!

    odpowiedz

  • Edith Edith
    4262 dni temu
    Byłam bardzo zaskoczona tym daniem, nigdy nie sądziłam, że tak fajnie połączą się te smaki. Danie na stałe w moim menu :)

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    4270 dni temu
    To było pierwsze danie przepisów Lidla, które wyszło jak na zdjęciu i smakowało przepysznie! Robię ją regularnie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4271 dni temu
    Pyszna!!!!! Prosta i szybka. Śmiało róbcie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4274 dni temu
    Pyszna zapiekanka! Napewno jeszcze nie raz zrobie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4276 dni temu
    dobry pomysł, dziś zrobiłam ponownie można modyfikować wg własnych upodobań

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4278 dni temu
    Puchotka - jadlam i dzis robię znów :)

    odpowiedz

  • wosi_a wosi_a
    4284 dni temu
    zrobiłam i smakowałą bardzo na pewno powtórzę. dzięki za przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4286 dni temu
    Po prostu Doskonała

    odpowiedz

  • Izabela Izabela
    4290 dni temu
    Zapiekanka CUDOWNA! Smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu! Dzięki PASCAL!!!! :*

    odpowiedz

  • marzka marzka
    4300 dni temu
    Zapiekanka szybka,pyszna i prosta.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4300 dni temu
    Zapiekanka rewelacyjna! Podbiła serca gości :)

    odpowiedz

  • asia48388 asia48388
    4309 dni temu
    fenomenalna zapiekanka!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • paweł paweł
    4314 dni temu
    Fenomenalne danie!

    odpowiedz

  • basia basia
    4315 dni temu
    Smaszna i łatwa do zrobienia

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4315 dni temu
    Rewelacja! Zapiekanka jest przepyszna i szybka w przygotowaniu. Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4318 dni temu
    ja dzisiaj już trzeci, uwielbiam :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4319 dni temu
    Będę robić po raz drugi! Pyszna!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4319 dni temu
    Polecam ten przepis ! zapiekanka jest pyszna! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4319 dni temu
    Polecam ten przepis ! zapiekanka jest pyszna! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4320 dni temu
    Niesamowita zapiekanka! Dosłownie rozpływa się w ustach i jest prosta w wykonaniu, także dla 13-latki. Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4320 dni temu
    Bardzo dobra zapiekanka o śmietanowym smaku, polecam, jest smaczna i bardzo sycąca.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4320 dni temu
    Bardzo dobra zapiekanka o śmietanowym smaku, polecam, jest smaczna i bardzo sycąca.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!