
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik z wybraną funkcją termoobiegu rozgrzany do 180°C
Przygotuj wcześniej:
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Boczek kroimy w paski, pomidorki w ćwiartki, a mozzarellę w kostkę. Z brokułu wycinamy różyczki, które następnie kroimy w mniejsze kawałki.
KROK 2: GOTUJEMY I SMAŻYMY SKŁADNIKI
Kawałki brokułu gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, uważając, by ich nie rozgotować. Boczek podsmażamy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Następnie na patelnię dodajemy cebulę i całość smażymy, aż cebula delikatnie się zarumieni.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWO-JAJECZNĄ
Do dużej miski dodajemy dwa jajka i śmietankę i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 4: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI ZAPIEKANKI
Do masy śmietanowo-jajecznej dodajemy ugotowany makaron, kawałki brokułu, podsmażony boczek z cebulką, pomidorki i mozzarellę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
KROK 5: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Składniki na zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość oprószamy tartym serem grana padano. Zapiekankę najpierw pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 10 minut. Następnie zmieniamy ustawienia na funkcję grillową, a temperaturę na 200°C pieczemy przez kolejne 5-10 minut, aż zapiekanka się zarumieni.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Łazanki
- Uszka z grzybami
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
- Świąteczne pierniczki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Nuggetsy z kurczaka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Przekąski sylwestrowe
- Makowiec japoński
- Golonka pieczona po bawarsku
- Boczek pieczony
- Ryba z piekarnika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik świąteczny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (113)
343 dni temu
O jaka mozzarellę chodzi
Odpowiedz
343 dni temu
W tym przepisie wykorzystujemy świeżą mozzarellę w kulce.
1650 dni temu
Jeśli raz spróbujesz, nigdy nie zapomnisz tego smaku, pyszne!
Odpowiedz
1724 dni temu
Trafione w punkt. Zalać sosem po zapieczeniu i wstawić do piekarnika na ok .5min -maksymalnie.
Odpowiedz
2142 dni temu
ugotowany makaron odcedzamy i zalewamy śmietaną i tu jest problem po zapieczeniu ten makaron zalany śmietana sie rozgotuję i mamy miękką kluchę proponuję zalać sosem śmietanowym po zapieczeniu chyba że ktoś lubi rozgotowany makaron to jest OK
Odpowiedz
2004 dni temu
ja zawsze robie makaraon zalany śmietaną z jajkiem,nie robi sie klucha i zapiekanki są pyszne
1978 dni temu
Wystarczy ugotować makaron aldente i wtedy wrzucić do naczynia, wtedy nie jest ,,miękką kluchą,,
2160 dni temu
Jedna z moich ulubionych zapiekanek. Pyszny smak, duża porcja. Danie to często pojawia się na moim stole.
Odpowiedz
2159 dni temu
Super! Bardzo nam miło! Liczymy, że znajdziesz tu więcej swoich ulubionych dań!
2248 dni temu
Czy zapiekankę piec pod przykryciem?
Odpowiedz
2248 dni temu
Nie, zapiekankę pieczemy odkrytą :)
2416 dni temu
Przy wszystkich przepisach Kuchni Lidla brakuje mi podania iloci kalorii.
Odpowiedz
2467 dni temu
Czy ktoś wie ile to danie ma kalorii??
Odpowiedz
3280 dni temu
Zapiekanka rewelacyjna. Bardzo często gości u nas w domu. Boczek zastępuje kiełbasa( taka jaką mam akurat w lodówce) i dodaję 2 ząbki czosnku :-) świetny przepis. Polecam wszystkim.
Odpowiedz
3279 dni temu
Dobry pomysł z czosnkiem :)
3467 dni temu
zapiekanka bardzo smaczna ale ja bym zrezygnowała z mozzareli i sera ponieważ boczek i śmietana tworzą z niej i tak dosyć kaloryczne danie
Odpowiedz
3500 dni temu
Palce lizać :)
Odpowiedz
3621 dni temu
CO MOZNA DODAĆ ZAMIAST POMIDORKÓW ?
Odpowiedz
3621 dni temu
Sprawdzi się tutaj czerwona papryka!
3781 dni temu
uwielbiamy z moja rodzinka;)
Odpowiedz
3816 dni temu
Poprawka: 15-20 minut.
Odpowiedz
3816 dni temu
Pyszna zapiekanka, ale faktycznie 5-10 minut to dla większości piekarników dużo za krótko.
Odpowiedz
3818 dni temu
Drogi Gościu, do miękkości :)
Odpowiedz
3820 dni temu
ile czasu gotujemy brokuły? :P
Odpowiedz
3194 dni temu
Dla mnie najlepsze al dente ;)
3909 dni temu
Anno, pozdrawiamy męża ;) I zachęcamy do wypróbowania kolejnych przepisów z naszej strony :)
Odpowiedz
3909 dni temu
Bardzo smaczna zapiekanka, mąż wreszcie wsunął brokuły :)
Odpowiedz
3911 dni temu
Pyszna zapiekanka , zrobiłam ja pierwszy raz troszkę było bałaganu w kuchni ale warto. Polecam następnym razem zamiast śmietany 12 zrobię z jogurtem naturalnym.
Odpowiedz
3912 dni temu
Najlepsza zapiekanka jaką kiedykolwiek jadłam. Zachwalana przez rodzinę i znajomych, każdy prosi o przepis.
Odpowiedz
3915 dni temu
Mniam :)
Odpowiedz
3962 dni temu
Zapiekanka bardzo mi smakowała Czas pieczenia u mnie 40 min Pysznaaa , polecam.
Odpowiedz
3969 dni temu
zapomniałam dodać mozzarellę i też wyszło pysznie <3 następnym razem mam nadzieję, że o niej nie zapomnę i sobie porównam. Przepis idzie do moich ulubionych :))
Odpowiedz
3982 dni temu
Od kiedy pierwszy raz zrobiłam zapiekankę często gości na naszym stole bo wszyscy ją uwielbiamy.Robię wszystko jak w przepisie tylko boczku dodaję trochę więcej bo mam mięsożernych facetów w domu ;) Czas pieczenia jest idealny,na początku też myślałam że to może za krótko bo śmietana się nie ścina ,ale to dobrze bo tworzy taki sosik i dzięki temu zapiekanka nie jest sucha.Jak piekłam ją dłużej śmietana się ścięła i przez to była dużo gorsza w smaku.
Odpowiedz
4002 dni temu
Dziś danie gościło na moim stole. Bardzo nam smakowało. Polecam przepis
Odpowiedz
4009 dni temu
Ja dzisiaj ją robię,zobaczymy.Odezwę się jutro!!!
Odpowiedz
4018 dni temu
Uwielbiam ją! Jest przepyszna. Osobiście nie przepadam za boczkiem i z tego powodu zastąpiłam go kurczakiem. Myślę jednak, że pierwotna wersja też jest dobra bo brokuły, pomidorki i śmietana to fantastyczne połączenie.
Odpowiedz
4054 dni temu
Drogi Gościu wyniki w różnicach czasu pieczenia potraw mogą czasami wynikać z różnicy w piekarnikach lub formach w których są pieczone. Dobrze jest jednak obserwować danie podczas przygotowania i sugerować się jego wyglądem, a nie czasem podanym w przepisie. Mamy jednak nadzieję, że uzyskany przez Ciebie efekt mimo wszystko Ci smakował! :)
Odpowiedz
4055 dni temu
Czas pieczenia musiałem podnieść do 40 minut bo śmietana z jajkiem cały czas była płynna. To już któryś przepis z kolei który wykorzystuję który ma zaniżony czas wykonania
Odpowiedz
4056 dni temu
Grogi gościu, jeśli masz ochotę na wersję bezmięsną, śmiało możesz pominąć boczek. Bez niego zapiekanka będzie równie pyszna :)
Odpowiedz
4057 dni temu
czy można zastąpić czymś boczek? tak by nie było w zapiekance mięsa ale by jednocześnie nie była mdła?
Odpowiedz
4109 dni temu
Drogi Gościu, dodajemy około 100 g boczku.
Odpowiedz
4109 dni temu
Ile dodać boczku w g?
Odpowiedz
4111 dni temu
Zapiekanka pycha, jedna z moich (naszych ) ulubionych.
Odpowiedz
4151 dni temu
zapiekanka przepyszna;)polecam wszystkim znajomym a moje dzieci nigdy nie chciały jesc brokuła a w tej zapiekance uwielbiają;)
Odpowiedz
4171 dni temu
Bardzo dobra zapiekanka, trzeba jednak dodać boczek, jak w przepisie albo jakąś słoną wędlinę, bo wersja z kurczakiem wyszła mdła i bez smaku. Za to z boczkiem - rewela :)
Odpowiedz
4205 dni temu
Ja dodałam jeszcze czosnek do podsmażonej cebulki :) - pychotka i zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego
Odpowiedz
4209 dni temu
Lubie wyraziste smaki, boje się że to danie będzie mdłe. Co mogę dodać żeby tak nie było ?
Odpowiedz
4217 dni temu
jutro moja kolej....będą goście będzie zapiekanka....
Odpowiedz
4222 dni temu
Drogi KOCHAMLIDLA, czy ta czekolada aby na pewno wylądowała w zapiekance makaronowej? ;) Z pewnością w innym przepisie na deser byłaby świetnym dodatkiem, ale do zapiekanki z warzywami chyba nie do końca pasuje :)
Odpowiedz
4222 dni temu
Ja dodałam czekolady :) Pychotka !
Odpowiedz
4239 dni temu
Zapiekanka przepyszna łatwa w zrobieniu. Gorąco polecam:-)))))
Odpowiedz
4269 dni temu
Drogi Gościu, tak, możesz zastąpić pomidorki koktajlowe zwykłymi pomidorami, pokrojonymi w kostkę.
Odpowiedz
4269 dni temu
czy można zamiast pomidorów koktajlowych użyć zwykłych?
Odpowiedz
4274 dni temu
Zapiekanka według tego przepisu była pyszna, ale następnym razem inaczej skomponuję :) Miłego wieczorku!
Odpowiedz
4290 dni temu
Zapiekankę pieczemy odkrytą.
Odpowiedz
4291 dni temu
Mam pytanie: Czy naczynie ma być przykryte pokrywką czy otwarte?
Odpowiedz
4294 dni temu
Zapiekanka jest pyszna,ja dodałam warzywa mrożone.
Odpowiedz
4299 dni temu
Ado, jeśli nie masz w piekarniku funkcji grill, możesz włączyć piekarnik na standardową funkcję grzania góra-dół.
Odpowiedz
4301 dni temu
Zapiekanka przepyszna !
Odpowiedz
4304 dni temu
a co zrobić jeśli nie ma się funkcji grill? :(
Odpowiedz
4304 dni temu
Olu zapiekanka pieczona cały czas w funkcji termoobiegu może być zbyt wysuszona. Radzimy jednak podczas pieczenia zmienić ją na funkcję "grill", która przypiecze ładnie jej wierzch, bez wysuszania.
Odpowiedz
4305 dni temu
można ją piec cały czas jedynie na termoobiegu?
Odpowiedz
4308 dni temu
Cieszymy się, że Wam smakuje! :) Próbowaliście już innych zapiekanek z naszej strony? Polecamy na przykład zapiekankę z kaszy gryczanej https://kuchnialidla.pl/zapiekanka-z-kaszy-gryczanej-i-cukinii lub z mięsa mielonego i bakłażana: https://kuchnialidla.pl/Zapiekanka-z-miesa-mielonego-i-baklazana-z-serem-mozzarella :)
Odpowiedz
4308 dni temu
Genialna!!!
Odpowiedz
4318 dni temu
Wspaniała,łatwa w zrobieniu i przepyszna. Włączam do naszych dań obiadowych. Mam książkę od niedawna i jestem zachwycona przepisami.
Odpowiedz
4320 dni temu
Bardzo fajny i łatwy przepis, danie super i ten sos pychotka!! Polecam
Odpowiedz
4331 dni temu
Jest pyszna, ja do mojej dodaje jeszcze mieso mielone ok 25 dkg, bardzo ja lubimy
Odpowiedz
4332 dni temu
Zapiekanka ta jest moją ulubioną. Jest przepyszna. Gorąco polecam!;)
Odpowiedz
4344 dni temu
Zrobiłam tą zapiekankę już drugi raz, ponieważ jestem ostatnio w fazie robienia rozmaitych zapiekanek, tylko do tej jednej powróciłam ponownie. Niestety pozostałe nie bardzo się sprawdziły. Duży plus naprawdę polecam
Odpowiedz
4344 dni temu
Niestety, jogurt nie sprawdzi się tu jako zamiennik. Tłusta śmietana lepiej znosi wpływ wysokiej temperatury, ma rzadszą konsystencję i dzięki zawartości tłuszczu jest doskonałym przewodnikiem smaku.
Odpowiedz
4345 dni temu
Czy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
Odpowiedz
4346 dni temu
Angelo, bardzo dziękujemy za miłą opinię. Mamy nadzieję, że wypróbujesz również inne nasze przepisy!
Odpowiedz
4346 dni temu
Robiłam wczoraj , bardzo smakowała mnie i mężowi , przepyszna :)
Odpowiedz
4354 dni temu
Kingo, oczywiście jeśli wolisz, by Twa zapiekanka była bardziej mięsna - możesz dodać kiełbasę. Pozdrawiamy!
Odpowiedz
4354 dni temu
a może byc kielbasa zamiast boczku?
Odpowiedz
4382 dni temu
Pyszna :) ja dodała pieczarki przesmażone na masełku .
Odpowiedz
4385 dni temu
własnie zrobiłam, bardzo dobra
Odpowiedz
4473 dni temu
Ta zapiekanka smakuje chyba każdemu no i każdy nawet kiepski kucharz da radę ją zrobić! Polecam.
Odpowiedz
4474 dni temu
Gość, cała zapiekanka to porcja rodzinna. W zależności od głodu i wielkości brzuszków wystarczy dla 3-5 osób :)
Odpowiedz
4475 dni temu
Na ile osób starcza to danie? Dzięki za szybką odpowiedź ;)
Odpowiedz
4483 dni temu
Najlepsza zapiekanka jaką jadłam :) szybka i prosta do przygotowania, super przepis :)
Odpowiedz
4495 dni temu
Zapiekanka była przepyszna. Troszkę obawaiałam się, że będzie "za ciężka" - makaron, boczek, śmietana 30%, ale okazała się znakomita. Zawartość naczynia żaroodpornego zniknęła migiem. Na pewno wejdzie na stałe do mojego menu.
Odpowiedz
4509 dni temu
Zwykle takie zapiekanki sa dla mnie mdle i bez smaku.. ta byla naprawde wyjatkowa.. smakuje tak swietnie jak swietnie wyglada:) polecam
Odpowiedz
4527 dni temu
rewelacja!!! pyszna , szybka w przygotowaniu polecam!
Odpowiedz
4528 dni temu
ja zrobiłam z tuńczykiem ;)
Odpowiedz
4564 dni temu
Rewelacja! Polecam z szynką szwarcwaldzką :)
Odpowiedz
4570 dni temu
Najlepsza zapiekanka jaką jadłem w życiu!!!
Odpowiedz
4573 dni temu
Zapiekanka super!!! Łatwa, szybka i pyszna.Rewelacja!!! Zagości na stałe w moim menu.
Odpowiedz
4574 dni temu
Rewelacyjna!!!!
Odpowiedz
4576 dni temu
Najlepsza zapiekanka jaką jadłam! Pycha :)
Odpowiedz
4577 dni temu
Przepyszna jest ta zapiekanka!
Odpowiedz
4579 dni temu
Byłam bardzo zaskoczona tym daniem, nigdy nie sądziłam, że tak fajnie połączą się te smaki. Danie na stałe w moim menu :)
Odpowiedz
4587 dni temu
To było pierwsze danie przepisów Lidla, które wyszło jak na zdjęciu i smakowało przepysznie! Robię ją regularnie :)
Odpowiedz
4589 dni temu
Pyszna!!!!! Prosta i szybka. Śmiało róbcie :)
Odpowiedz
4591 dni temu
Pyszna zapiekanka! Napewno jeszcze nie raz zrobie :)
Odpowiedz
4593 dni temu
dobry pomysł, dziś zrobiłam ponownie można modyfikować wg własnych upodobań
Odpowiedz
4595 dni temu
Puchotka - jadlam i dzis robię znów :)
Odpowiedz
4601 dni temu
zrobiłam i smakowałą bardzo na pewno powtórzę. dzięki za przepis :)
Odpowiedz
4604 dni temu
Po prostu Doskonała
Odpowiedz
4607 dni temu
Zapiekanka CUDOWNA! Smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu! Dzięki PASCAL!!!! :*
Odpowiedz
4617 dni temu
Zapiekanka szybka,pyszna i prosta.
Odpowiedz
4617 dni temu
Zapiekanka rewelacyjna! Podbiła serca gości :)
Odpowiedz
4627 dni temu
fenomenalna zapiekanka!!!!!!!!!!!
Odpowiedz
4632 dni temu
Fenomenalne danie!
Odpowiedz
4632 dni temu
Smaszna i łatwa do zrobienia
Odpowiedz
4633 dni temu
Rewelacja! Zapiekanka jest przepyszna i szybka w przygotowaniu. Polecam!
Odpowiedz
4635 dni temu
ja dzisiaj już trzeci, uwielbiam :D
Odpowiedz
4636 dni temu
Będę robić po raz drugi! Pyszna!
Odpowiedz
4636 dni temu
Polecam ten przepis ! zapiekanka jest pyszna! :)
Odpowiedz
4636 dni temu
Polecam ten przepis ! zapiekanka jest pyszna! :)
Odpowiedz
4637 dni temu
Niesamowita zapiekanka! Dosłownie rozpływa się w ustach i jest prosta w wykonaniu, także dla 13-latki. Polecam!
Odpowiedz
4638 dni temu
Bardzo dobra zapiekanka o śmietanowym smaku, polecam, jest smaczna i bardzo sycąca.
Odpowiedz
4638 dni temu
Bardzo dobra zapiekanka o śmietanowym smaku, polecam, jest smaczna i bardzo sycąca.
Odpowiedz
zobacz wszystkie