Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Patelnię grillową i naczynie żaroodporne.
Przygotowanie
Kroimy bakłażany w plastry ok 1 cm. Pokrojone w plastry bakłażany skrapiamy oliwą z oliwek, następnie obsmażamy z obu stron na patelni grillowej. Odstawiamy.
Farsz
Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 5 g oregano, niewielką ilość przygotowanego cynamonu, część startego sera grana padano, pokrojoną w kostkę mozzarellę, sól, pieprz i część pokrojonej w kostkę cebuli. Całość mieszamy. Dodajemy 2 żółtka, ponownie mieszamy.
Sos
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ml), dodajemy resztę pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyżeczkę oregano, 1/2 łyżeczki cynamonu oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Całość smażymy, zalewamy pomidorami pelati, dodajemy czerwone wino wytrawne. Gotujemy około 5-10 minut. Do sosu następnie dodajemy masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru.
Farsz mięsny zwijamy w plastry ugrillowanego wcześniej bakłażana.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na warstwie sosu układamy roladki z bakłażana. Zalewamy kolejną porcją sosu, posypujemy startym serem grana padano.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledź w oleju
- Pierniki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Spaghetti carbonara
- Jajka na miękko
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Domek z piernika
- Mini burgery
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Guacamole
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Burek ze szpinakiem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (34)
879 dni temu
Jakim polskim serem można zastąpić grana padano?
Odpowiedz
878 dni temu
Możesz wykorzystać ser bursztyn lub szafir :)
2128 dni temu
Witam co zamiast mięsa m???ożna np. rybę?
Odpowiedz
2125 dni temu
Możesz użyć kaszy. Ryba nie bardzo się tutaj sprawdzi :)
1519 dni temu
przeciez ryba to mięso....
2277 dni temu
Dla mnie to danie jest genialne. Łączenie smaków odlot. Efekt piorunujący. Już to zrobiłem z10 razy. Brawo!!!
Odpowiedz
2276 dni temu
Super! Cieszymy się, że masz u nas ulubiony przepis! :)
3868 dni temu
Szukam jakieś fajnego dania, które mogę przygotować jednego dnia, a następnego np. zapiec... Proszę o podpowiedź czy całość mogę przygotować dzień wcześniej a zapiec przed podaniem, czy tylko ewentualnie sam farsz może być wcześniej zrobiony i potrzymany w lodówce, a bakłażan upieczony na świeżo??
Odpowiedz
3607 dni temu
Ja zrobiłam całość na wieczór przed. Wszystko było już w naczyniu żaroodopornym, a następnego dnia posypałam tylko serem. Było pyszne. Jedyny minus to sos był trochę za kwaśny, ale to wina pomidorów z puszki (innych niż w przepisie). Bardzo łatwe i smaczne danie :)
4029 dni temu
Doroto, liczymy, że wypróbujesz również inne przepisy Kuchni Lidla :)
Odpowiedz
4030 dni temu
Robiłam wczoraj, bardzo nam smakowało.Cynamon z mięsem mnie zaskoczył.Pyszne.
Odpowiedz
4093 dni temu
Pyszne danie - i samodzielnie, i do ziemniaków na obiad zamiast standardowego mielonego:) Sos rozpływa się w ustach, cynamon w mięsie - rewelacja (nigdy wcześniej nie dawałam cynamonu do mielonego mięsa)... Bakłażana obsmażyłam na zwykłej patelni (nie mam grillowej); trzeba tylko pamiętać, żeby płaty były dość cienkie i dokładnie je przesmażyć - im bardziej przysmażony bakłażan, tym smaczniejszy:) Aha, przed smażeniem posoliłam bakłażana, odczekałam kwadrans, umyłam i wysuszyłam papierowym ręcznikiem, żeby pozbyć się goryczki... Polecam gorąco:)
Odpowiedz
4155 dni temu
Pyszna! Naprawdę polecam.
Odpowiedz
4221 dni temu
Przepyszne! I łatwe do zrobienia :)
Odpowiedz
4262 dni temu
Bardzo dobre, zrobiłam bez cynamonu bo go nie lubię ale i tak bardzo nam smakowało:)
Odpowiedz
4304 dni temu
Bardzo dobre roladki, czuć aromat wina. Polecam ten przepis jako sposób na bakłażana :)
Odpowiedz
4449 dni temu
Dla mnie rewelacja. Fajny, dość prosty przepis: warzywka plus mięso czego tu nie kochać:)? kolejny raz na Waszych przepisach się nie zawiodłam:)
Odpowiedz
4476 dni temu
Gość, kabaczek będzie oczywiście zupełnie inaczej smakował, ale nadaje się jako zamiennik w tej potrawie.
Odpowiedz
4477 dni temu
Czy zamiast bakłażana może być kabaczek?
Odpowiedz
4484 dni temu
MEGA!! >>> WINCYJ takich, huehuehue ;)
Odpowiedz
4512 dni temu
Jak dla mnie rewelacja :) Będę robić częściej :)
Odpowiedz
4519 dni temu
coś prze-py-szne-go!!! zakochałam się tak w tym połączeniu, że dziś do zwykłych milonych dodalam cynamon i mój tata miał niebo w gębie!!! (a nie przepada za "wynalazkami" :) uwielbiam!
Odpowiedz
4529 dni temu
Obłędna zapiekanka:D zrobiłam ją dzisiaj i nawet bez grillowanej patelni, bakłażany rozpływały się w ustach, a cynamon dodaje nietuzinkowego smaku całej potrawie! Szczerze polecam Słowik:)
Odpowiedz
4532 dni temu
@Gość: nie ma to jak na koniec walnąć glutaminian, zeby przypadkiem naturalny smak nie zdominowal potrawy :P precz z vegetą
Odpowiedz
4536 dni temu
pycha! biała mozarella jest OK tylko pokrojona w ok 0,5cm kostkę, rzeczywiście plastry bakłażana im cieńsze tym smaczniejsza roladka, ja obsmażałam (bez tłuszczu)na grillowej patelni, szło błyskawicznie (tylko patelnia musi być bardzo gorąca) i do sosu nie dokładałam masła, wolę chudziej, za to razem z czosnkiem napatelnię dodałam dużą garść kaparów - wyszlo super! Co do soli i dosmaczania to każdy powienien mimo receptury dosmaczać pod swój gust i smak, ja zawsze dosypuję odrobinę "vegety". Smacznego!
Odpowiedz
4536 dni temu
Nie jestem fanką bakłażanów ale to danie jest PYSZNE, nawet moje prawie trzyletnie Chlopaki Bliźniaki pochłonęły z dokładką!!! Naprawdę gorąco polecam!!!
Odpowiedz
4537 dni temu
Przepyszne, oryginalne danie. Nowy smak jak dla mnie - połączenie mięsa z bakłażanem, pomidorem i... cynamonem. Przepyszne! Cudownie pachnie, niesamowity aromat. Konkretny smak, na pewno nie mdły! (trzeba dać sporo soli i pieprzu :) Nie użyłam sera mozzarella, tylko żółtego, z dziurami :) i Też było ok. Jedyne co bym zmieniła to dodanie masła, bo niestety danie staje się straaasznie tłuste :( P.S. To na pewno nie smakuje jak gołąbki, jak to ktoś w 1 z komentarzy napisał :)
Odpowiedz
4538 dni temu
Witam. Właśnie zjadłam :) Smakuje prawie jak gołąbki z sosem pomidorowym :) Ogólnie dobre. Ale nie jakieś wow! Mimo że dużo soliłam, to i tak jakieś mdłe wyszło. Mięsko super. Choć też mało słone. PODPOWIEDŹ: lepsze cieńsze plastry bakłażana niż grubsze. Jak będą za grube, to będzie się źle jadło i mięso Wam zostanie. Wydaje mi się że mozzarella powinna być żółta, taką jaką się daje do pizzy, a nie da w zalewie, którą się daje do sałatek. Tylko, że tej pierwszej nie ma w Lidlu (chyba).
Odpowiedz
4538 dni temu
Zapiekanka super,bakłażan rewelacyjnie smakuje z mięsem mielonym.
Odpowiedz
4539 dni temu
Robiłam. Wyszło przepyszne ! :)
Odpowiedz
4539 dni temu
A tego bakłażana nie trzeba posolić przed smażeniem, żeby pozbyć się goryczki?
Odpowiedz
4539 dni temu
a ja zrobię na piątek ;)
Odpowiedz
4539 dni temu
super przepis. Koniecznie zrobię na sobotę
Odpowiedz
4540 dni temu
Fajny jest ten film Superbohaterowie. Super Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarellą.
Odpowiedz
zobacz wszystkie