Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- patelnię grillową
- trzepaczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: GRILLUJEMY KURCZAKA
Umyte i osuszone mięso marynujemy chwilę w oleju, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS NA BAZIE ŻÓŁTEK
Żółtka łączymy z musztardą w dużej misce. Mieszamy. Dodajemy ocet i cały czas mieszając, dolewamy oliwę. Ubijamy na gładką, puszystą i kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Drobno siekamy czosnek, anchois i pietruszkę i dodajemy je do przygotowanej wcześniej bazy. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny. Dodajemy ser i wino. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
KROK 3: PIECZEMY KAJZERKI I KURCZAKA
Kajzerkę kroimy w cząstki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy ją z wierzchu oliwą. Na papier wykładamy również grillowaną pierś kurczaka. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.
KROK 4: UKŁADAMY I DEKORUJEMY SAŁATKĘ
Kurczaka i grzanki wyjmujemy z piekarnika. Mięso odstawiamy, by przestygło.
Liście sałaty umieszczamy w dużej misce, a w przypadku większych sałat – kroimy na grube kawałki. Doprawiamy 3 łyżkami sosu. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.
Kurczaka kroimy w plastry i układamy na wierzchu razem z grzankami i natką pietruszki. Dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami.
Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.
Zobacz podobne
przepisy
Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
Wiosenna propozycja na grilla w egzotycznym stylu: przypieczone plastry ananasa z kurczakiem, sałatą i sosem winegret.
Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym
Doskonałe połączenie smaku smażonego halloumi, kurczaka i sosu chałwowego w pysznej sałatce Okrasy!
Sałatka z makaronem i kurczakiem
To idealna propozycja dla fanów makaronowych sałatek. Treściwa i pełna smaku – doskonale sprawdzi się jako obiadowy dodatek lub wypełnienie wrapów!
Sałatka szefa w stylu amerykańskim
Bogactwo świetnie dopasowanych składników i pyszny dressing: oto cechy sałatki szefa w stylu amerykańskim. Ułóż składniki na talerzu, wymieszaj i ciesz się doskonałym smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Rolady schabowe z serem bałkańskim
- Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
- Risotto z serem cheddar
- Schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie
- Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
- Sajgonki z ciasta francuskiego
- Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
- Jajka po benedyktyńsku
- Kaczka w cydrze z goździkami i marchewką
- Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- Tagliata z indyka z rukolą
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym
- Tornado dog
- Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
- Szakszuka z chorizo i oliwkami
- Lody truskawkowo-miętowe
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Sałatka z chlebem figowym i szynką
- Remulada
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Zielone tosty francuskie
- Wegetariańskie hot dogi
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Wegański bekon z tempehu
- Strucla makowa
- Chipsy grana padano z kawiorem
- Sos tzatziki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)