zobacz film Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • patelnię grillową
  • trzepaczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: GRILLUJEMY KURCZAKA

Umyte i osuszone mięso marynujemy chwilę w oleju, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS NA BAZIE ŻÓŁTEK

Żółtka łączymy z musztardą w dużej misce. Mieszamy. Dodajemy ocet i cały czas mieszając, dolewamy oliwę. Ubijamy na gładką, puszystą i kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Drobno siekamy czosnek, anchois i pietruszkę i dodajemy je do przygotowanej wcześniej bazy. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny. Dodajemy ser i wino. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.

KROK 3: PIECZEMY KAJZERKI I KURCZAKA

Kajzerkę kroimy w cząstki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy ją z wierzchu oliwą. Na papier wykładamy również grillowaną pierś kurczaka. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.

KROK 4: UKŁADAMY I DEKORUJEMY SAŁATKĘ

Kurczaka i grzanki wyjmujemy z piekarnika. Mięso odstawiamy, by przestygło.

Liście sałaty umieszczamy w dużej misce, a w przypadku większych sałat – kroimy na grube kawałki. Doprawiamy 3 łyżkami sosu. Dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze.

Kurczaka kroimy w plastry i układamy na wierzchu razem z grzankami i natką pietruszki. Dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami.

Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!