zobacz film Sałatka szefa w stylu amerykańskim

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • duży talerz

Przygotuj wcześniej:

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie. Obierz i odstaw do wystudzenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI

Sałatę rzymską i szynkę wieprzową kroimy w paski, ser cheddar i wędzoną pierś kurczaka w kostkę, a łodygi selera naciowego w plasterki.

Ogórek przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki, a następnie kroimy w półplasterki.

Marchewkę kroimy w słupki (julienne). Czerwoną cebulę kroimy w kostkę, dymkę drobno siekamy, a pomidorki przekrawamy na pół. Ugotowane na twardo jajka kroimy w ćwiartki.

Krok 2: UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TALERZU

Pokrojone składniki układamy partiami na dużym talerzu.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Cebulę pokrojoną w ćwiartki łączymy z octem, syropem klonowym, musztardą i oliwą z oliwek w naczyniu blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki, jednolity sos.

Krok 4: PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę polewamy z wierzchu gotowym dressingiem. Dressing możemy również podać w osobnej kokilce i polać nim sałatkę tuż przed jedzeniem: dzięki temu warzywa pozostaną świeże i chrupiące, a kompozycja na talerzu będzie bardziej estetyczna.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Amerykańska kuchnia jest pełna niespodzianek i przepisów zaczerpniętych z tradycji kulinarnych różnych krajów. Jedną z takich potraw jest tytułowa sałatka Szefa, której autorstwo przypisuje się kilku różnym szefom kuchni, którzy pochodzili z imigranckich rodzin. Chef Salad (bo tak brzmi oryginalna nazwa) to sałatka pełna kolorów, smaków i różnych tekstur. Odkryj z nami historię i sposoby przygotowania tego wspaniałego dania!

Przepis na prostą i smaczną sałatkę Szefa — odrobina historii

Amerykańska sałatka Szefa to potrawa która, chociaż zyskała olbrzymią popularność w Stanach Zjednoczonych, to dla Europejczyków wciąż pozostaje mało znana, a jej receptura zagadkowa. I wcale nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ sama historia powstania tej sałatki jest dość enigmatyczna i pełna sprzeczności.

Źródła historyczne mówią o trzech, zupełnie odmiennych genezach, które sporo się od siebie różnią. Pierwsza mówi o tym, że sałatka Szefa Kuchni powstała jako zamerykanizowana wersja angielskiej potrawy z XVII wieku o nazwie salmagundi, w której skład wchodziły różne składniki układane na dużym półmisku w fantazyjne kompozycje. Chociaż historycy zgadzają się z tą tezą, to faktyczne autorstwo przypisywane jest trzem różnym szefom kuchni — Louisowi Diatowi, Victorowi Seydoux i Jacques’owi Roserowi.

Zarówno Roser, jak i Seydoux pracowali jako szefowie kuchni w hotelu Statler Buffalo, jeden w Nowym Jorku, drugi w okolicach. Oboje byli imigrantami o francuskich i szwajcarskich korzeniach. Roser wymyślił swoją wersję w 1922 roku, ale to za sprawą Seydoux sałatka Szefa Kuchni zyskała swoją rozgłos oraz zaszczyt włączenia do menu hotelowego. Nie da się jednoznacznie, który z tych panów był pierwszy.

Z czego składały się ich sałatki? Wersja Rosera składała się z sera, ugotowanych jajek i różnych rodzajów mięsa i podawana była na platerach, natomiast w wersji wprowadzonej do menu hotelowego przez Seydoux’a znajdował się dressing z czosnkiem, a sama potrawa podawana była w misce.

I chociaż dwójka tych panów bez wątpienia przyczyniła się do wynalezienia sałatki Szefa, to Louis Diat sprawił, że stała się częścią kulinarnej tradycji Ameryki. W sałatce Szefa jego autorstwa znaleźć można było poszatkowaną sałatę, wędzony wołowy ozór i szynkę, a także pokrojonego w paski kurczaka, rukiew wodną i ugotowane jajka oraz francuski dressing. Przepis na tę sałatkę tak spodobał się gościom, że na stałe zagościł w menu wszystkich Ritzów w obrębie stanu Nowy Jork.

Do przepisu z czasem dodano pokruszony ser Roquefort, a sos zamieniono na znany i lubiany dressing Tysiąca Wysp, a z czasem na stałe wyrzucono z niego ozorki. To właśnie ten krok sprawił, że sałatka Szefa Kuchni zyskała popularność, także za granicami USA i stała się inspiracją do stworzenia wielu alternatywnych wersji tej sałatki, np. przepisu Kingi Paruzel na sałatkę szefa kuchni z kurczakiem i szynką. I uwierzcie lub nie, ale ta sałatka w każdej, nawet najprostszej wersji, smakuje po prostu genialnie.

Amerykańska sałatka szefa – jak zrobić?

Co zrobić, aby Twoja sałatka amerykańska wyśmienicie smakowała? Wystarczy, że użyjesz do niej świeżych, lubianych składników i przykryjesz je aromatycznym dressingiem, który zespoli całość. Brzmi prosto, prawda? Brzmi tak, bo tak jest. Przyrządzanie sałatki amerykańskiej z kurczakiem jest banalne, jeśli ma się dostęp do składników dobrej jakości. Zrobić ją można bez problemu, ale my zdradzimy Ci jak zrobić to lepiej!

Przyrządzając swoją wersję sałatki Szefa, zadbaj o soczyste składniki o zróżnicowanych smakach i teksturze. Dodaj chrupiące warzywa, kremowy ser, delikatne jajka i inne składniki, które razem stworzą spójną i harmonijną kompozycję. Nie bój się eksperymentować z nietypowymi składnikami, aby dodać sałatce charakteru i koloru — użyj ziół, orzechów, a nawet owoców.

Postaraj się, żeby prezentacja wszystkich produktów była atrakcyjna dla oka. Umieść starannie każdy składnik na talerzu i zadbaj o równomierny rozkład kolorów i kształtów. W końcu jemy także oczami!

Niezwykle ważne jest także precyzyjne porcjowanie — inaczej nie osiągnie się równowagi smaku. Żaden składnik sałatki nie powinien dominować drugiego, a raczej tworzyć wspólnie harmonijną całość. Ta zasada obowiązuje niezależnie od tego, jak przepis na sałatkę amerykańską będziesz realizować.

W sałatce Szefa nie może zabraknąć dressingu, który dopełni jej smaku i aromatu. Dla  konsystencji doskonałego dressingu warto połączyć oliwę z oliwek, musztardę dijon, ocet balsamiczny, czosnek, sól i pieprz, a także słodkie dodatki takie jak miód lub ketchup. Jeśli zastosujesz się do wszystkich przytoczonych przez nas wskazówek, Twoja sałatka Szefa będzie smakowała jak z najlepszej restauracji. Nóż w dłoń i do dzieła!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!