Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- duży talerz
Przygotuj wcześniej:
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie. Obierz i odstaw do wystudzenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI
Sałatę rzymską i szynkę wieprzową kroimy w paski, ser cheddar i wędzoną pierś kurczaka w kostkę, a łodygi selera naciowego w plasterki.
Ogórek przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki, a następnie kroimy w półplasterki.
Marchewkę kroimy w słupki (julienne). Czerwoną cebulę kroimy w kostkę, dymkę drobno siekamy, a pomidorki przekrawamy na pół. Ugotowane na twardo jajka kroimy w ćwiartki.
Krok 2: UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TALERZU
Pokrojone składniki układamy partiami na dużym talerzu.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Cebulę pokrojoną w ćwiartki łączymy z octem, syropem klonowym, musztardą i oliwą z oliwek w naczyniu blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki, jednolity sos.
Krok 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy z wierzchu gotowym dressingiem. Dressing możemy również podać w osobnej kokilce i polać nim sałatkę tuż przed jedzeniem: dzięki temu warzywa pozostaną świeże i chrupiące, a kompozycja na talerzu będzie bardziej estetyczna.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.
Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.
Sałatka z szynką szwarcwaldzką
Idealna kompozycja smakowa uzyskana z wyjątkowych składników: pysznej gruszki, warzyw, wędzonej szynki i lekkiego sosu.
Amerykańska kuchnia jest pełna niespodzianek i przepisów zaczerpniętych z tradycji kulinarnych różnych krajów. Jedną z takich potraw jest tytułowa sałatka Szefa, której autorstwo przypisuje się kilku różnym szefom kuchni, którzy pochodzili z imigranckich rodzin. Chef Salad (bo tak brzmi oryginalna nazwa) to sałatka pełna kolorów, smaków i różnych tekstur. Odkryj z nami historię i sposoby przygotowania tego wspaniałego dania!
Przepis na prostą i smaczną sałatkę Szefa — odrobina historii
Amerykańska sałatka Szefa to potrawa która, chociaż zyskała olbrzymią popularność w Stanach Zjednoczonych, to dla Europejczyków wciąż pozostaje mało znana, a jej receptura zagadkowa. I wcale nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ sama historia powstania tej sałatki jest dość enigmatyczna i pełna sprzeczności.
Źródła historyczne mówią o trzech, zupełnie odmiennych genezach, które sporo się od siebie różnią. Pierwsza mówi o tym, że sałatka Szefa Kuchni powstała jako zamerykanizowana wersja angielskiej potrawy z XVII wieku o nazwie salmagundi, w której skład wchodziły różne składniki układane na dużym półmisku w fantazyjne kompozycje. Chociaż historycy zgadzają się z tą tezą, to faktyczne autorstwo przypisywane jest trzem różnym szefom kuchni — Louisowi Diatowi, Victorowi Seydoux i Jacques’owi Roserowi.
Zarówno Roser, jak i Seydoux pracowali jako szefowie kuchni w hotelu Statler Buffalo, jeden w Nowym Jorku, drugi w okolicach. Oboje byli imigrantami o francuskich i szwajcarskich korzeniach. Roser wymyślił swoją wersję w 1922 roku, ale to za sprawą Seydoux sałatka Szefa Kuchni zyskała swoją rozgłos oraz zaszczyt włączenia do menu hotelowego. Nie da się jednoznacznie, który z tych panów był pierwszy.
Z czego składały się ich sałatki? Wersja Rosera składała się z sera, ugotowanych jajek i różnych rodzajów mięsa i podawana była na platerach, natomiast w wersji wprowadzonej do menu hotelowego przez Seydoux’a znajdował się dressing z czosnkiem, a sama potrawa podawana była w misce.
I chociaż dwójka tych panów bez wątpienia przyczyniła się do wynalezienia sałatki Szefa, to Louis Diat sprawił, że stała się częścią kulinarnej tradycji Ameryki. W sałatce Szefa jego autorstwa znaleźć można było poszatkowaną sałatę, wędzony wołowy ozór i szynkę, a także pokrojonego w paski kurczaka, rukiew wodną i ugotowane jajka oraz francuski dressing. Przepis na tę sałatkę tak spodobał się gościom, że na stałe zagościł w menu wszystkich Ritzów w obrębie stanu Nowy Jork.
Do przepisu z czasem dodano pokruszony ser Roquefort, a sos zamieniono na znany i lubiany dressing Tysiąca Wysp, a z czasem na stałe wyrzucono z niego ozorki. To właśnie ten krok sprawił, że sałatka Szefa Kuchni zyskała popularność, także za granicami USA i stała się inspiracją do stworzenia wielu alternatywnych wersji tej sałatki, np. przepisu Kingi Paruzel na sałatkę szefa kuchni z kurczakiem i szynką. I uwierzcie lub nie, ale ta sałatka w każdej, nawet najprostszej wersji, smakuje po prostu genialnie.
Amerykańska sałatka szefa – jak zrobić?
Co zrobić, aby Twoja sałatka amerykańska wyśmienicie smakowała? Wystarczy, że użyjesz do niej świeżych, lubianych składników i przykryjesz je aromatycznym dressingiem, który zespoli całość. Brzmi prosto, prawda? Brzmi tak, bo tak jest. Przyrządzanie sałatki amerykańskiej z kurczakiem jest banalne, jeśli ma się dostęp do składników dobrej jakości. Zrobić ją można bez problemu, ale my zdradzimy Ci jak zrobić to lepiej!
Przyrządzając swoją wersję sałatki Szefa, zadbaj o soczyste składniki o zróżnicowanych smakach i teksturze. Dodaj chrupiące warzywa, kremowy ser, delikatne jajka i inne składniki, które razem stworzą spójną i harmonijną kompozycję. Nie bój się eksperymentować z nietypowymi składnikami, aby dodać sałatce charakteru i koloru — użyj ziół, orzechów, a nawet owoców.
Postaraj się, żeby prezentacja wszystkich produktów była atrakcyjna dla oka. Umieść starannie każdy składnik na talerzu i zadbaj o równomierny rozkład kolorów i kształtów. W końcu jemy także oczami!
Niezwykle ważne jest także precyzyjne porcjowanie — inaczej nie osiągnie się równowagi smaku. Żaden składnik sałatki nie powinien dominować drugiego, a raczej tworzyć wspólnie harmonijną całość. Ta zasada obowiązuje niezależnie od tego, jak przepis na sałatkę amerykańską będziesz realizować.
W sałatce Szefa nie może zabraknąć dressingu, który dopełni jej smaku i aromatu. Dla konsystencji doskonałego dressingu warto połączyć oliwę z oliwek, musztardę dijon, ocet balsamiczny, czosnek, sól i pieprz, a także słodkie dodatki takie jak miód lub ketchup. Jeśli zastosujesz się do wszystkich przytoczonych przez nas wskazówek, Twoja sałatka Szefa będzie smakowała jak z najlepszej restauracji. Nóż w dłoń i do dzieła!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
- Grillowana karkówka po myśliwsku
- Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
- Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
- Pieczone skrzydełka w pikantnym sosie klonowym
- Tort z sosem z czerwonych owoców
- Sałatka Cobb
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Barszcz czerwony z uszkami
- Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
- Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
- Zupa fasolowa
- Pastrami z warzywami
- Makaron spaghetti z jednej patelni
- Sałatka warstwowa z szynką
- Jogurtowiec z karambolą i migdałami
- Tort sushi
- Bataty faszerowane pulled porkiem
- Frittata keto
- Sałatka włoska Panzanella
- Zalewajka
- Pieczona owsianka à la szarlotka
- Patatas bravas z chorizo
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Krem z białych szparagów i pora
- Carpaccio z łodygi brokułu
- Trufle z batatów
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Rolada jabłkowa
- Monogram cake
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)