zobacz film Sałatka szefa w stylu amerykańskim

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • duży talerz

Przygotuj wcześniej:

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie. Obierz i odstaw do wystudzenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI

Sałatę rzymską i szynkę wieprzową kroimy w paski, ser cheddar i wędzoną pierś kurczaka w kostkę, a łodygi selera naciowego w plasterki.

Ogórek przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki, a następnie kroimy w półplasterki.

Marchewkę kroimy w słupki (julienne). Czerwoną cebulę kroimy w kostkę, dymkę drobno siekamy, a pomidorki przekrawamy na pół. Ugotowane na twardo jajka kroimy w ćwiartki.

Krok 2: UKŁADAMY SKŁADNIKI NA TALERZU

Pokrojone składniki układamy partiami na dużym talerzu.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Cebulę pokrojoną w ćwiartki łączymy z octem, syropem klonowym, musztardą i oliwą z oliwek w naczyniu blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki, jednolity sos.

Krok 4: PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę polewamy z wierzchu gotowym dressingiem. Dressing możemy również podać w osobnej kokilce i polać nim sałatkę tuż przed jedzeniem: dzięki temu warzywa pozostaną świeże i chrupiące, a kompozycja na talerzu będzie bardziej estetyczna.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!