Jak kroić w julienne?

Julienne, vichy, emince, macedoine, brunoise, batonnets, paysanne, chiffonade… – wszystkie te nazwy określają konkretny sposób krojenia. Julienne to profesjonalny odpowiednik naszych swojskich „słupków”, „paseczków” czy „kostek”.

Julienne z warzyw i mięsa

Julienne (nazywana w Polsce dżulienką) to technika, która polega na krojeniu produktów w podłużne, cienkie i równe słupki. W ten sposób można przygotowywać warzywa takie jak marchew, biała rzodkiew czy por, a także mięso – np. krojąc plastry szynki w paseczki. Do zrobienia dżulienki używa się ostrego noża kuchennego bez ząbków. Istnieją też specjalne noże do julienne przypominające obieraczkę do warzyw. Pokrojone w ten sposób produkty pięknie się prezentują i mają szerokie zastosowanie w wielu daniach.

Teraz już wiesz, czym jest julienne. Ta wiedza z pewnością przyda Ci się, gdy będziesz korzystać z profesjonalnych książek kucharskich lub… gdy zechcesz zabłysnąć w towarzystwie!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram