
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Julienne, vichy, emince, macedoine, brunoise, batonnets, paysanne, chiffonade… – wszystkie te nazwy określają konkretny sposób krojenia. Julienne to profesjonalny odpowiednik naszych swojskich „słupków”, „paseczków” czy „kostek”.
Julienne z warzyw i mięsa
Julienne (nazywana w Polsce dżulienką) to technika, która polega na krojeniu produktów w podłużne, cienkie i równe słupki. W ten sposób można przygotowywać warzywa takie jak marchew, biała rzodkiew czy por, a także mięso – np. krojąc plastry szynki w paseczki. Do zrobienia dżulienki używa się ostrego noża kuchennego bez ząbków. Istnieją też specjalne noże do julienne przypominające obieraczkę do warzyw. Pokrojone w ten sposób produkty pięknie się prezentują i mają szerokie zastosowanie w wielu daniach.
Teraz już wiesz, czym jest julienne. Ta wiedza z pewnością przyda Ci się, gdy będziesz korzystać z profesjonalnych książek kucharskich lub… gdy zechcesz zabłysnąć w towarzystwie!
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pierniki
- Jajka na miękko
- Śledź w oleju
- Makowiec japoński
- Sałatka gyros
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Spaghetti carbonara
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Burek ze szpinakiem
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ryba z piekarnika
Trwa ładowanie komentarzy