Ogórek - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Smoothie ogórkowo-gruszkowe
Czysta moc warzyw i owoców w smoothie ogórkowo-gruszkowym zrobionym wg świetnego przepisu Darii. Zadbaj o coś pysznego na początek dnia!
Zapiekane kominy z bagietek
Czy to kanapka, czy to zapiekanka? To Ty decydujesz! Wypróbuj ten przepis na szybką w przygotowaniu przekąskę lub kolację i spróbuj, jak smakują nadziewane kominy z bagietek.
Pudełko kibica
Nieważne, jakiej drużynie kibicujesz, ten przepis Kingi jest dla Ciebie! Szybko i łatwo przygotujesz smaczną i pożywną przekąskę, która doskonale sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodziną. Wachlarz smaków kubełka wprawi każdego kibica w euforię!
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!
Grillowane souvlaki z karkówki
Wyjątkowe szaszłyki z karkówki inspirowane kuchnią słonecznej Grecji, czyli souvlaki. Skuś się na to pyszne danie z grilla i podaj je z orzeźwiającym sosem jogurtowym.
Wyczesana pinsa z grilla według Nieuczesanej
Włoska kuchnia z polskiego grilla? Czemu nie! Nieuczesana proponuje przepis, który wprawi Twoje kubki smakowe w osłupienie. Uwaga, będzie chrupiąco!
Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków
Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!
Sałatka fattoush z kulkami sera labneh
Przepis Kingi na delikatną i lekką sałatkę fattoush z kulkami labneh zaskoczy Cię doskonałym połączeniem smaków i prostotą wykonania. Sprawdza się idealnie, zwłaszcza w gorące dni.
Bułki z kiełbaskami z grilla i kapustą kiszoną
Czas na wielką grillową ucztę! Wypróbujcie przepis Kingi na kiełbaski z grilla w bułkach bawarskich. Nie zabraknie tu piwa, klasycznej kapusty kiszonej i stałego towarzysza grillowych posiłków – ogórka konserwowego!
Ubijana feta z salsą z ogórka
Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!
Ogórki w occie
Ogórki w occie, znane również jako ogórki konserwowe, to klasyczny przysmak, który cieszy się popularnością na całym świecie. Ta tradycyjna metoda konserwacji warzyw pozwala na zachowanie ich świeżości oraz chrupkości, nadając im przy tym wyjątkowego charakteru. Jak zrobić pyszne ogórki w occie? Sprawdź nasz przepis!
Surówka z białej rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi z dodatkiem marchewki i ogórka po azjatycku to doskonały przykład dania, które nie tylko zachwyca swoim wyjątkowym smakiem, ale także niesamowitą prostotą i świeżością składników. Połączenie chrupiącej białej rzodkwi, soczystej marchewki i świeżego ogórka ze słodko-kwaśną marynatą i nutą sezamu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom orientalnego stylu gotowania.
Mini burgery
Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.
Sałatka z zupek chińskich
Czy wiesz, że makaron z zupek chińskich można wykorzystać do przyrządzania innych potraw? Jednym z najlepszych pomysłów na jego wykorzystanie jest sałatka! Ta lekka, orzeźwiająca potrawa to doskonały wybór na letnie dni oraz szybką przekąskę. Dzięki zrównoważonej kombinacji smaków i chrupiącej konsystencji, sałatka z zupek chińskich doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami.
Dlaczego ogórek jest gorzki?
To właśnie za sprawą kukurbitacyny niektóre ogórki bywają gorzkie. Stężenie tej zbawiennej dla człowieka substancji, mającej właściwości antyrakowe, uzależnione jest od warunków uprawy warzyw. W niesprzyjających okolicznościach, do których należą m.in. susza czy duże wahania temperatur w ciągu doby, ogórek produkuje w reakcji obronnej związki chemiczne, które nadają mu gorzkawy posmak.
Co zrobić, żeby ogórek nie był gorzki?
Ogórki nie zawsze muszą być jednak gorzkie, a przynajmniej nie wszystkie. Należy je tylko właściwie uprawiać. Łatwo powiedzieć, trudniej wykonać, bowiem zapewnienie optymalnych warunków wzrostu tym warzywom polega na ich regularnym nawadnianiu i utrzymaniu w miarę stałej temperatury powietrza. Dlatego najlepiej zasiać je dopiero w maju, gdy ryzyko wystąpienia wiosennych przymrozków jest niewielkie.
Jak obierać ogórek?
Jeśli już, niestety, mamy do czynienia z gorzkimi ogórkami, to najłatwiejszym sposobem na pozbycie się niechcianej goryczy jest ich właściwe obranie. Kukurbitacyny gromadzą się w ciemniejszej końcówce warzywa, dlatego aby zapobiec ich rozprzestrzenianiu się, wystarczy rozpocząć obieranie ogórka od jego jaśniejszego końca. Dobrym rozwiązaniem okaże się także odcięcie końcówek ogórka przed zdjęciem skórki.
Ile kalorii ma ogórek?
Ogórek należy do niskokalorycznych warzyw, co z pewnością ucieszy osoby będące na diecie. W 100 g zielonego ogórka znajduje się zaledwie 15 kcal. Taką liczbę kalorii spalimy w mgnieniu oka, leżąc do góry brzuchem przez mniej więcej pół godziny.
Ile kalorii ma ogórek kiszony?
Osobom liczącym każdą kalorię polecamy ogórki kiszone. W procesie kiszenia ogórki tracą cukry i dzięki temu są jeszcze mniej kaloryczne. W ten sposób osiągniemy wartość bliską 10 kcal.
Ile kalorii ma ogórek konserwowy?
Konserwowanie ogórków, które nadaje im ostrzejszy, octowy posmak, powoduje, że warzywa te przybierają na wadze. W 100 g ogórka konserwowego znajdziemy więc już 26 kcal, co oczywiście nadal nie jest wielką wartością.
Ile kalorii ma ogórek małosolny?
Ogórek małosolny, czyli niezupełnie ukwaszony, ma mniej kalorii niż surowy, ale więcej niż całkowicie ukiszony. W 100 g ogórka małosolnego znajduje się bowiem 11 kcal.
Ile kalorii ma ogórek gruntowy?
Ogórek gruntowy, mimo iż jest o wiele mniejszy od szklarniowego, odznacza się zbliżoną kalorycznością. W 100 g ogórka gruntowego jest ok. 14 kcal. Aby go nieco odchudzić, warto więc poddać go procesowi kiszenia.
Jak zrobić ogórki małosolne?
Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujemy ok. 1 kg ogórków gruntowych, soli, wody oraz przypraw. Najlepiej wybrać ogórki o zbliżonej wielkości, aby mieć pewność, że po określonym czasie fermentacji nie będą różniły się pod względem smaku. Do glinianego naczynia lub dużego słoika wkładamy umyte ogórki, a następnie dodajemy:
- liście oraz korzenie chrzanu,
- łodygi i kwiaty kopru,
- 2-3 ząbki czosnku,
- gorczycę,
- opcjonalnie: kilka liści czarnej porzeczki, wiśni, winorośli lub dębu.
Całość zalewamy roztworem wody i soli. Naczynie z ogórkami odstawiamy na 2-5 dni w ciepłe miejsce (o temperaturze ok. 18-20°C) i czekamy, aż ogórki zmienią kolor na jaśniejszy.
Ile soli dodać do ogórków małosolnych?
Najlepiej sporządzić zalewę do ogórków w proporcji 1 : 1 (1 łyżka soli na 1 litr wody). Ponieważ ogórki mogą być różnej wielkości, warto przygotować nieco więcej zalewy, aby mieć pewność, że wszystkie zostaną nią całkowicie pokryte.
Jak zrobić ogórki kiszone?
Ogórki kiszone przygotowujemy tak samo jak ogórki małosolne. Przepis na oba rodzaje ogórków nie różni się nawet listą składników. Ogórki kiszone wymagają jedynie dłuższego czasu fermentacji. Po ok. 2 tygodniach możemy cieszyć się gotowymi ogórkami kiszonymi.
Ile soli dodać do ogórków kiszonych?
Zalewa do ogórków kiszonych wymaga, aby do wody dodać taką samą ilość soli jak w przypadku ogórków małosolnych. Zaleca się więc, aby na 1 litr wody dać 1 łyżkę soli. I tak jak w przypadku ogórków małosolnych należy pamiętać, aby ilość zalewy dostosować do wielkości ogórków.
Jak zatem widać, ogórki warto zajadać pod każdą postacią. Surowe można wykorzystać do przyrządzenia zarówno mizerii, będącej znakomitym dodatkiem do mięs, jak i wielu sałatek, np. łącząc ogórki z awokado i szynką prosciutto. Jeśli tylko umiejętnie je przygotujemy, pozbywając się goryczy dzięki sprytnym sztuczkom, to z pewnością zasłużą na miano smacznej przekąski.