Ogórek - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Sałatka śledziowa à la śląskie hekele
Sałatka śledziowa, inspirowana śląskim, klasycznym daniem, to świetny pomysł na przekąskę! Sprawdź, jak przygotować to proste i pyszne danie, które może być świetnym śniadaniem, kolacją lub przekąską na imprezie.
Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
Co ma piernik do śledzia i buraka? Dzięki przepisowi Kingi te trzy składniki świetnie do siebie pasują! Przygotuj prostą, pyszną i zaskakującą w smaku sałatkę śledziową na świąteczny stół!
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku, czyli ryba w pomidorach z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka konserwowego. Danie to łączy w sobie smak umami kojarzący się z kuchnią Dalekiego Wschodu ze smakami znanymi z naszej rodzimej kuchni polskiej. Smażona ryba zatopiona w słodko-kwaśnym sosem z nutą pikantności idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę, jak i wigilijny stół. Jak przygotować rybę po japońsku?
Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
Ten przepis na kanapkę z grillowanym serem rozpocznie niebiańską przygodę, która będzie hołdem dla odległych, nieodkrytych granic. Każdy kęs przeniesie Cię do niezbadanych galaktyk, obiecując epicką, kosmiczną odyseję!
Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
Istnieje uniwersum, w którym kulinarne tradycje łączą się z futurystycznymi smakami dzięki naszemu przepisowi na onigirazu! Możesz się w nim znaleźć! Wyobraź sobie elektryzujący smak warstw pikantnych składników umieszczonych między arkuszami wodorostów i poznaj smak nocy przeżytej w zaawansowanym technologicznie świecie.
Symbiotyczne hot dogi z duszoną cebulką w musztardzie
Świetna przekąska na nagły atak głodu. Nieważne, czy tylko patrolujecie miasto, czy czeka Was pracowity wieczór pełen walki z przestępczością, zawsze możecie złapać hot doga w locie.
Tornado dog
Nowy pomysł na przygotowanie hot dogów, w których parówka jest wypełniona serem i owinięta boczkiem, a dodatek prażonej cebulki i ogórków konserwowych nadaje im amerykański charakter. Sprawdź, jak smakują!
Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.
Kanapkowe szaszłyki
Ciekawe pomysły na kanapki to często wyzwanie. Baw się formą i pysznymi, świeżymi składnikami! Przygotuj kanapkowe szaszłyki i skończ z nudnymi drugimi śniadaniami.
Kanapki rybki
Szukasz pomysłu, jak urozmaicić śniadania dzieciakom? Oto on! Przygotuj pełne warzyw kanapki rybki, które będą pysznym posiłkiem o poranku.
Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza i przepysznymi dodatkami to idealne danie na dzień, w którym najdzie Cię ochota na kuchnię inspirowaną Japonią.
Wrap z łososiem i warzywami
Wrapy z łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym, czyli znakomity pomysł na domowy lunch, którego nie trzeba odgrzewać. Świetny do pracy lub szkoły.
Dlaczego ogórek jest gorzki?
To właśnie za sprawą kukurbitacyny niektóre ogórki bywają gorzkie. Stężenie tej zbawiennej dla człowieka substancji, mającej właściwości antyrakowe, uzależnione jest od warunków uprawy warzyw. W niesprzyjających okolicznościach, do których należą m.in. susza czy duże wahania temperatur w ciągu doby, ogórek produkuje w reakcji obronnej związki chemiczne, które nadają mu gorzkawy posmak.
Co zrobić, żeby ogórek nie był gorzki?
Ogórki nie zawsze muszą być jednak gorzkie, a przynajmniej nie wszystkie. Należy je tylko właściwie uprawiać. Łatwo powiedzieć, trudniej wykonać, bowiem zapewnienie optymalnych warunków wzrostu tym warzywom polega na ich regularnym nawadnianiu i utrzymaniu w miarę stałej temperatury powietrza. Dlatego najlepiej zasiać je dopiero w maju, gdy ryzyko wystąpienia wiosennych przymrozków jest niewielkie.
Jak obierać ogórek?
Jeśli już, niestety, mamy do czynienia z gorzkimi ogórkami, to najłatwiejszym sposobem na pozbycie się niechcianej goryczy jest ich właściwe obranie. Kukurbitacyny gromadzą się w ciemniejszej końcówce warzywa, dlatego aby zapobiec ich rozprzestrzenianiu się, wystarczy rozpocząć obieranie ogórka od jego jaśniejszego końca. Dobrym rozwiązaniem okaże się także odcięcie końcówek ogórka przed zdjęciem skórki.
Ile kalorii ma ogórek?
Ogórek należy do niskokalorycznych warzyw, co z pewnością ucieszy osoby będące na diecie. W 100 g zielonego ogórka znajduje się zaledwie 15 kcal. Taką liczbę kalorii spalimy w mgnieniu oka, leżąc do góry brzuchem przez mniej więcej pół godziny.
Ile kalorii ma ogórek kiszony?
Osobom liczącym każdą kalorię polecamy ogórki kiszone. W procesie kiszenia ogórki tracą cukry i dzięki temu są jeszcze mniej kaloryczne. W ten sposób osiągniemy wartość bliską 10 kcal.
Ile kalorii ma ogórek konserwowy?
Konserwowanie ogórków, które nadaje im ostrzejszy, octowy posmak, powoduje, że warzywa te przybierają na wadze. W 100 g ogórka konserwowego znajdziemy więc już 26 kcal, co oczywiście nadal nie jest wielką wartością.
Ile kalorii ma ogórek małosolny?
Ogórek małosolny, czyli niezupełnie ukwaszony, ma mniej kalorii niż surowy, ale więcej niż całkowicie ukiszony. W 100 g ogórka małosolnego znajduje się bowiem 11 kcal.
Ile kalorii ma ogórek gruntowy?
Ogórek gruntowy, mimo iż jest o wiele mniejszy od szklarniowego, odznacza się zbliżoną kalorycznością. W 100 g ogórka gruntowego jest ok. 14 kcal. Aby go nieco odchudzić, warto więc poddać go procesowi kiszenia.
Jak zrobić ogórki małosolne?
Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujemy ok. 1 kg ogórków gruntowych, soli, wody oraz przypraw. Najlepiej wybrać ogórki o zbliżonej wielkości, aby mieć pewność, że po określonym czasie fermentacji nie będą różniły się pod względem smaku. Do glinianego naczynia lub dużego słoika wkładamy umyte ogórki, a następnie dodajemy:
- liście oraz korzenie chrzanu,
- łodygi i kwiaty kopru,
- 2-3 ząbki czosnku,
- gorczycę,
- opcjonalnie: kilka liści czarnej porzeczki, wiśni, winorośli lub dębu.
Całość zalewamy roztworem wody i soli. Naczynie z ogórkami odstawiamy na 2-5 dni w ciepłe miejsce (o temperaturze ok. 18-20°C) i czekamy, aż ogórki zmienią kolor na jaśniejszy.
Ile soli dodać do ogórków małosolnych?
Najlepiej sporządzić zalewę do ogórków w proporcji 1 : 1 (1 łyżka soli na 1 litr wody). Ponieważ ogórki mogą być różnej wielkości, warto przygotować nieco więcej zalewy, aby mieć pewność, że wszystkie zostaną nią całkowicie pokryte.
Jak zrobić ogórki kiszone?
Ogórki kiszone przygotowujemy tak samo jak ogórki małosolne. Przepis na oba rodzaje ogórków nie różni się nawet listą składników. Ogórki kiszone wymagają jedynie dłuższego czasu fermentacji. Po ok. 2 tygodniach możemy cieszyć się gotowymi ogórkami kiszonymi.
Ile soli dodać do ogórków kiszonych?
Zalewa do ogórków kiszonych wymaga, aby do wody dodać taką samą ilość soli jak w przypadku ogórków małosolnych. Zaleca się więc, aby na 1 litr wody dać 1 łyżkę soli. I tak jak w przypadku ogórków małosolnych należy pamiętać, aby ilość zalewy dostosować do wielkości ogórków.
Jak zatem widać, ogórki warto zajadać pod każdą postacią. Surowe można wykorzystać do przyrządzenia zarówno mizerii, będącej znakomitym dodatkiem do mięs, jak i wielu sałatek, np. łącząc ogórki z awokado i szynką prosciutto. Jeśli tylko umiejętnie je przygotujemy, pozbywając się goryczy dzięki sprytnym sztuczkom, to z pewnością zasłużą na miano smacznej przekąski.