
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę
- patelnię grillową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Plastry boczku drobno siekamy i łączymy z mięsem wołowym. Czosnek również siekamy i wraz z przyprawami (sól i pieprz według uznania) dodajemy do mięsa. Tak przygotowane mięso przekładamy na deskę i dokładnie siekamy z natką pietruszki, aby powstała jednolita masa.
KROK 2: SMAŻYMY TORTILLE
Z tortilli wycinamy placki o średnicy ok. 15 cm. Doprawione mięso przekładamy po równo na tortille, aby powstała warstwa o grubości ok. 0,5 cm, delikatnie je dociskając. Następnie tortille układamy na rozgrzanej patelni grillowej, mięsem do rusztu. W czasie smażenia mięsa ścieramy cheddar na tarce. Tortille obracamy na drugą stronę. Kiedy mięso będzie gotowe, oprószamy je tartym serem i podsmażamy jeszcze przez ok. 30 sekund, aby tortilla się zarumieniła. Czynności powtarzamy dla wszystkich tortilli.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z OGÓRKA
Ogórka przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie przekładamy go do miski, ścieramy do niej skórkę z limonki i wyciskamy sok. Szczypiorek siekamy i wraz z oliwą oraz miodem dodajemy do miski. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
KROK 4: SKŁADAMY TACO BURGERY
Sos sriracha mieszamy z majonezem. Na każdą tortillę z mięsem wykładamy sos i salsę z ogórka. Tak przygotowane tortille składamy na pół, aby wyglądały jak taco.
Gotowe danie możemy podawać z liśćmi kolendry i skropione sokiem z limonki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kutia
- Mini burgery
- Ryba po japońsku
- Guacamole
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makówki śląskie
- Pierniki
- Nuggetsy z kurczaka
- Boczek pieczony
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Uszka z grzybami
- Piernik świąteczny
- Spaghetti carbonara
- Pistacjowy sernik baskijski
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto na pierogi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)