
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rozgrzany grill
- folię aluminiową
Przygotowanie
Burgery
Czerwoną cebulę drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek, aż do zeszklenia. Czosnek i pietruszkę siekamy. Następnie wszystkie składniki, w tym cebulę, mieszamy w misce, aby dokładnie się połączyły. Jeśli konsystencja jest zbyt luźna, dodajemy więcej bułki tartej. Masa powinna być jednak trochę wilgotna, aby można było ulepić burgery. Masę dzielimy na 6 części i ręcznie formujemy burgery. Dłonie polewamy odrobiną oliwy, jeżeli masa jest zbyt klejąca. Uformowane burgery układamy na tacce i wkładamy do lodówki do momentu rozpoczęcia grillowania.
Gdy wszystko jest gotowe, lekko smarujemy burgery oliwą, układamy na grillu i grillujemy tak długo, aż mięso nie będzie surowe, obracając jeden raz.
Majonez z papryką
Paprykę wraz z sokiem z cytryny mieszamy w misce, dodajemy majonez i mieszamy, odstawiamy do lodówki aż do momentu podania.
Salsa
Drobno posiekaną cebulę i czosnek wkładamy do miski. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ocet balsamiczny i odstawiamy na pół godziny w celu przegryzienia się smaków. Na końcu dodajemy olej i posiekaną bazylię, mieszamy i doprawiamy.
Jak podawać
Ciabattę kroimy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy na 3 kawałki. Każdy kawałek skrapiamy oliwą z oliwek i opiekamy na grillu. Owijamy w folię, aby nie wystygły. Po opieczeniu każdy kawałek możemy natrzeć ząbkiem czosnku. Burgery podajemy z majonezem, salsą i plasterkiem mozzarelli.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!

Indyk w pesto
Oryginalny sposób na pyszne mięsne danie z grilla: kruche kawałki indyka marynowane w pesto i podane ze świeżą bazylią.

Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
Pyszny pomysł na grillowane sznycle z indyka, wypełnione masą serową, sezamem oraz bazylią. Grill, że palce lizać!

Czy także i Ciebie pociąga street food? Uwielbiasz wszelkiego rodzaju kanapki, którym daleko do fast foodu, o wiele bliżej natomiast do arcydzieł kulinarnych? Jeśli tak, bardzo możliwe, że kochasz wymyślne burgery. I tak się składa, że przepis na fenomenalne burgery wołowe znajdziesz w Kuchni Lidla! Luksusową, przebogatą kanapkę przygotujesz już w pół godziny. To przepis łatwy, a więc nie będziesz mieć z nim najmniejszych trudności!
Zanim przejdziemy do szczegółowego opisu przygotowania naszych burgerów wołowych, pozwolimy sobie na małe wprowadzenie. Powiemy co nieco o historii tego dania, które jest jednocześnie jednym z symboli kulinarnej globalizacji i popkultury.
Burgery, a w zasadzie hamburgery, wywodzą się z Ameryki. Zawdzięczamy je niemieckim imigrantom z Hamburga. Autorstwo przepisu na burgery wołowe przypisuje się legendarnemu Fletcherowi Davisowi z Teksasu… albo Charliemu Nagreenowi. Innym hamburgerowym pionierem był Louis Lassen. Pewne jest jednak to, że połączenie mięsa wołowego i pieczywa zaczęło świecić pierwsze sukcesy w przedostatniej dekadzie XIX stulecia. Podczas targów światowych w 1904 w St. Louis sprzedawali swoje bułki z klopsikami wygłodniałym odwiedzającym! Różne warianty hamburgerów, podobnie jak inne dania z kategorii fast foodów (choć tak wtedy nikt ich nie nazywał) doczekały się olbrzymiej popularności w wieku XX. W roku 1921 powstała sieć White Castle, w 1940 – McDonald’s. I tak oto rozpoczęła się światowa ekspansja burgerów, która trwa do dzisiaj! Burgery wołowe stały się w Polsce częstszym widokiem dopiero w latach 90. i 00.. Ostatnie dziesięciolecie przyniosło nam wspaniały rozkwit lokali oferujących burgery wołowe craftowej jakości. Dzięki temu burgery coraz rzadziej kojarzone są z niskiej jakości szybką przekąską, a coraz częściej z wyszukanym daniem, które jest w stanie zaskoczyć swoim smakiem nawet bardzo wymagającego smakosza!
Wydaje nam się, że wiesz już wszystko, co trzeba wiedzieć o historii wołowych burgerów. I jesteś gotowa lub gotowy na sprawdzony przepis Kuchni Lidla. A zatem – do dzieła!
Burger wołowy – przepis Kuchni Lidla
Upewnij się, że masz pod ręką wszystkie wymienione składniki. A także akcesoria kuchenne – folię aluminiową, deskę do krojenia, pojemną miskę i ostry nóż. No dobrze – a zatem od czego zacząć realizację przepisu na burger wołowy? Otóż możemy Cię zaskoczyć, lecz nie od mięsa, tylko od warzyw. W pierwszej kolejności bardzo starannie posiekaj cebulę do domowego burgera wołowego. Na naszej stronie znajdziesz poradnik dedykowany tej czynności, dzięki czemu oszczędzisz sobie łez. Jak pokroić cebulę? W jak najdrobniejszą kostkę. Następnie zajmij się pietruszką i czosnkiem, również je rozdrabniając. Podzieloną cebulę podsmaż na oliwie z oliwek aż do zeszklenia (smaż na małym ogniu, aż stanie się miękka i złota). Teraz zgodnie z przepisem na domowy burger wołowy wszystkie składniki wymieszaj bardzo dokładnie w misce – nie zapominaj o najważniejszym z nich. Czyli mięsie mielonym! Jeśli masa okaże się zbyt rzadka do uformowania burgerów, dodaj nieco bułki tartej. Całość dopraw pieprzem i papryką mieloną słodką. Masę do burgerów domowych musisz podzielić na 6 równych części, a następnie uformować z nich burgery. Pamiętaj, że o wiele łatwiej Ci będzie to zrobić, jeśli pokryjesz rękę oliwą. Przygotowane burgery wołowe na grilla połóż na tacce i pozwól im ochłonąć w lodówce przed niezbędną obróbką termiczną.
W naszym przepisie sugerujemy, abyś burgery wołowe upiekła lub upiekł na grillu. Oczywiście możesz jednak przygotować je też na inne sposoby. Alternatywę dla burgera z grilla stanowi burger wołowy z piekarnika. Jeszcze inna opcja to burger wołowy na patelni podsmażony. Za chwilę przyjrzymy się tej alternatywie. Teraz jednak wróćmy do burgera grillowanego. Zgodnie z naszym przepisem posmaruj burgery oliwą, a następnie ułóż na rozpalonym grillu. Przepis nie zawiera szczegółowych informacji dotyczących czasu grillowania. Posmarowane oliwą burgery wołowe grilluj aż do apetycznego przypieczenia. Pamiętaj o tym, aby grillować je równomiernie z obu stron.
Jak długo natomiast piec burgery wołowe z piekarnika? W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół lub termoobieg). Teraz długość pieczenia kotlecików powinnaś lub powinieneś uzależnić od spodziewanego efektu. Pragnąc przygotować miękkie burgery w stylu rare, piecz je do 8 minut. Medium rare – 10 do 12 minut. Jeśli natomiast myślisz o dobrze wypieczonych burgerach wołowych z piekarnika w stylu well-done, piecz je przez kwadrans!
Burger wołowy – jak smażyć mięso?
Wiesz już, jak przypiec burgery na grillu albo w piekarniku. Cóż jednak, jeśli interesuje Cię smażenie burgera wołowego? Jak długo smażyć burgera z mięsa wołowego? W pierwszej kolejności rozgrzej olej na żeliwnej patelni. Jaki olej? Nasze typy to oleje rafinowane, więc tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia (np. rzepakowy). Jeśli jednak w kuchni używasz głównie olejów nierafinowanych, sięgnij po oliwę extra virgin. Wybierając tego rodzaju oleje do smażenia burgerów wołowych, ograniczasz ryzyko przypalenia mięsa. Skoro ustaliliśmy już, jak smażyć burger wołowy, nasuwa się kolejne pytanie – ile smażyć burger wołowy? Także w tym przypadku istotne są nasze preferencje. Burger rare usmażysz w 2-3 minuty na każdej ze stron. Nieco bardziej przypieczony medium rare – w 3-4. A jak długo smażyć burger wołowy, aby móc zajadać się nim w odsłonie well-done? W takim przypadku optymalny czas to jakieś 5 minut na każdą stronę!
Burger wołowy – jakie mięso wybrać?
Odpowiedź na pytanie, z jakiego mięsa przygotować burger, wydaje się oczywista – z wołowego. Jest to mięso obecne w klasycznej, podstawowej wersji burgera. Musisz jednak wiedzieć, że masz pewne alternatywy. Możesz zatem przygotować burger wieprzowo-wołowy, mieszając oba gatunki mięsa mielonego w wybranych proporcjach. Albo po prostu postawić na mięso wieprzowe. Osoby, które poszukują dietetycznego burgera, mogą postawić na burger drobiowy – z mięsa kurczaka lub indyka. Kuchnia Lidla wspiera też kuchnię roślinną – jeśli i Ciebie interesują nowości spod znaku wege, wiedz, że na rynku znajdziesz wiele roślinnych alternatyw dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Takie burgery możesz też zrobić samodzielnie, np. z czerwonej fasoli.
Burger wołowy – przyprawy i sosy, które warto dodać
Jak przyprawić burgery wołowe, które mają wylądować w pysznej kanapce? W naszym przepisie radzimy wykorzystać do doprawienia masy na burgery tylko paprykę mieloną i czosnek. Jednak to nie wszystko – burgerom w ciabacie towarzyszą bowiem majonez z papryką oraz sos salsa.
Pierwszy sos powstaje z wymieszania majonezu z papryką słodką oraz odrobiną soku z cytryny. Salsa to natomiast wypadkowa posiekanej cebuli i czosnku z dodatkiem pomidorków koktajlowych, soli, pieprzu, octu balsamicznego, oleju i bazylii.
Oczywiście do nadania burgerom wołowym określonego smaku możesz wykorzystać też szereg innych dodatków. Same burgery możesz np. doprawić solą i pieprzem, ostrą papryką, kuminem, papryką wędzoną czy wybranymi ziołami, w tym np. tymiankiem czy rozmarynem. Olbrzymie możliwości zapewnia Ci też dobór sosów. Pomyśl o tradycyjnym ketchupie, sosie barbecue, Worcestershire czy sosie sojowym. Może też postawić na sos czosnkowy, sos tatarski czy specjalny sos do hamburgerów. Jak zatem widzisz – możliwości doprawienia burgerów wołowych masz mnóstwo!
Jesteśmy pewni, że nasz przepis na burgery wołowe w ciabacie z mozzarellą i pysznymi sosami przypadł Ci do gustu. W wolnej chwili sprawdź też inne ciekawe pomysły Kuchni Lidla na pyszne burgery – poznaj m.in. grillowanego burgera teksańskiego, mini burgery wymarzone na imprezę albo pieczone burgery z indyka Karola Okrasy. Jak już wspominaliśmy, na naszej stronie znajdziesz wiele zielonych alternatyw dla tradycyjnych kotletów mięsnych, a także burgerów rybnych. Jeśli zatem i Ciebie interesuje ta kategoria przysmaków, poznaj też wegańskie burgery z kotletem z buraków albo wegetariańskie burgery z karmelizowaną cebulką według pomysłu Kingi Paruzel. Jeszcze inny oryginalny pomysł to burgery z tofu polecane przez Karola Okrasę.
Poznaj oryginalne burgery wołowe Kuchni Lidla i inne pomysły na pyszne burgery!
Zobacz przepisy
na święta
- Klasyczny sernik
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Sernik krakowski
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Drożdżowe zajączki
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Cake pops: ciastka na patyku
- Ciastka jak jajka sadzone
- Wielkanocna brioszka
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
- Zielona pasta jajeczna
- Obwarzanki – przepis
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
3638 dni temu
Burger powinien być bez jaja,żółtka itp.Tylko mięso i przyprawy.
odpowiedz
3732 dni temu
Burger to powinien być z samego mięsa to jest kotlet mielony.
odpowiedz
3790 dni temu
pychota. szybko, łatwo i nieskomplikowanie
odpowiedz