Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Aby przygotować burgery, delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek czerwoną cebulę aż do zeszklenia. Następnie wszystkie składniki, w tym cebulę, mieszamy w misce, aby dokładnie się połączyły. Jeśli konsystencja jest zbyt luźna, dodajemy więcej bułki tartej. Masa powinna być jednak trochę wilgotna, aby można było ulepić burgery. Masę dzielimy na 6 części i ręcznie formujemy burgery. Dłonie polewamy odrobiną oliwy, jeżeli masa jest zbyt klejąca. Uformowane burgery układamy na tacce i wkładamy do lodówki do momentu rozpoczęcia grillowania.

Gdy wszystko jest gotowe, lekko smarujemy burgery oliwą, układamy na grillu i grillujemy tak długo, aż mięso nie będzie surowe, obracając jeden raz.

Aby przygotować majonez z papryką, paprykę z sokiem z cytryny mieszamy w misce, dodajemy majonez i mieszamy, odstawiamy do lodówki aż do momentu podania.

Aby przygotować salsę, cebulę, czosnek i pomidory wkładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ocet balsamiczny i odstawiamy na pół godziny w celu przegryzienia się smaków. Na końcu dodajemy olej i bazylię, mieszamy i doprawiamy.

Jak podawać

W celu podania ciabattę kroimy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy na 3 kawałki. Każdy kawałek skrapiamy oliwą z oliwek i opiekamy na grillu. Owijamy w folię, aby nie wystygły. Po opieczeniu każdy kawałek możemy natrzeć czosnkiem. Burgery podajemy z majonezem, salsą i plasterkiem mozzarelli.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1221 dni temu
    Burger powinien być bez jaja,żółtka itp.Tylko mięso i przyprawy.

    odpowiedz

  • jadek jadek
    1315 dni temu
    Burger to powinien być z samego mięsa to jest kotlet mielony.

    odpowiedz

  • yoll yoll
    1374 dni temu
    pychota. szybko, łatwo i nieskomplikowanie

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram