Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • rozgrzany grill
  • folię aluminiową

Przygotowanie

Burgery

Czerwoną cebulę drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek, aż do zeszklenia. Czosnek i pietruszkę siekamy. Następnie wszystkie składniki, w tym cebulę, mieszamy w misce, aby dokładnie się połączyły. Jeśli konsystencja jest zbyt luźna, dodajemy więcej bułki tartej. Masa powinna być jednak trochę wilgotna, aby można było ulepić burgery. Masę dzielimy na 6 części i ręcznie formujemy burgery. Dłonie polewamy odrobiną oliwy, jeżeli masa jest zbyt klejąca. Uformowane burgery układamy na tacce i wkładamy do lodówki do momentu rozpoczęcia grillowania.

Gdy wszystko jest gotowe, lekko smarujemy burgery oliwą, układamy na grillu i grillujemy tak długo, aż mięso nie będzie surowe, obracając jeden raz.

Majonez z papryką

Paprykę wraz z sokiem z cytryny mieszamy w misce, dodajemy majonez i mieszamy, odstawiamy do lodówki aż do momentu podania.

Salsa

Drobno posiekaną cebulę i czosnek wkładamy do miski. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ocet balsamiczny i odstawiamy na pół godziny w celu przegryzienia się smaków. Na końcu dodajemy olej i posiekaną bazylię, mieszamy i doprawiamy.

Jak podawać

Ciabattę kroimy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy na 3 kawałki. Każdy kawałek skrapiamy oliwą z oliwek i opiekamy na grillu. Owijamy w folię, aby nie wystygły. Po opieczeniu każdy kawałek możemy natrzeć ząbkiem czosnku. Burgery podajemy z majonezem, salsą i plasterkiem mozzarelli.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    3258 dni temu
    Burger powinien być bez jaja,żółtka itp.Tylko mięso i przyprawy.

    odpowiedz

  • jadek jadek
    3352 dni temu
    Burger to powinien być z samego mięsa to jest kotlet mielony.

    odpowiedz

  • yoll yoll
    3411 dni temu
    pychota. szybko, łatwo i nieskomplikowanie

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!