Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2: KROIMY I DUSIMY WARZYWA
Na patelni łączymy oliwę z odrobiną wody z gotującego się makaronu. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, posiekaną papryczkę chili (bez nasion) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą.
Całość dusimy ok. 7 minut, uważając, by składniki się nie usmażyły – czosnek powinien pozostać biały.
Krok 3: PODAJEMY MAKARON
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, razem z odrobiną wody po gotowaniu. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na głębokie talerze. Z wierzchu oprószamy pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Proste składniki – złożony smak! Makaron w prawdziwie włoskim stylu z serem i pieprzem według przepisu Karola zachwyci najbardziej wymagających wielbicieli tej wspaniałej kuchni. Spróbuj!
Paglia e fieno – makaron z groszkiem
Guanciale, groszek i makaron fettuccine łączą się w prostym daniu tradycyjnej kuchni we włoskim stylu, które dzięki przepisowi Karola ma szansę trafić na listę Twoich ulubionych!
Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym
Wykorzystaj pełnoziarnisty makaron, by przygotować spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka – z mniejszą ilością soli!
Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Szparagi to doskonały dodatek do makaronu! A z sosem cytrynowym i awokado smakują wyśmienicie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szybka pasta alla siracusana
- Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
- Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
- Pieczona mozzarella z pomidorami
- Piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
- Chutney z ananasa
- Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
- Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
- Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
- GRILLOWANY KURCZAK À LA BRUSCHETTA
- Paglia e fieno – makaron z groszkiem
- Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Ravioli z cukinią i ricottą
- Indyk caprese
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Kanapki superfoods z łososiem i awokado
- Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Indyk z salsą truskawkową
- Kabanosy w cieście francuskim
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Gruszki parowane w białym winie
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
- Pikantna zupa tajska z krewetkami
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
294 dni temu
Na pewno 100 ml oliwy?
odpowiedz
294 dni temu
Tak, oliwa jest bardzo ważnym składnikiem tego dania. Musi być jej dużo!
571 dni temu
Te papryczki po podsmażeniu tracą swoją ostrość i ich nie czuć.
odpowiedz
571 dni temu
Jeśli chcesz, by danie miało bardziej ognisty charakter, możesz podsmażyć papryczki razem z pestkami-to w nich gromadzi się najwięcej kapsaicyny odpowiedzialnej za ostrość.
1347 dni temu
Na 2 osoby daję 3 papryczki bez pestek, 3 ząbki czosnku ale najpierw na oliwę wrzucam ze 3 fileciki anchois. Wspaniałe podbijają smak. Najpierw czosnek duszę w samej oliwie w której jest aromat anchois na najmniejszym ogniu żeby tylko go pozbawić surowego aromatu, czasem dolewam niewielką porcję oliwy z butelki co zapobiega przysmażeniu się czosnku. Po paru minutach dorzucam papryczki i dalej duszę na niskim ogniu. Na koniec szczypta soli, bo anchois są już słone. Ja dodaję mnóstwo koperku bo nie jestem fanem pietruszki, ale to mój pomysł. Zawsze z gotującego się makaronu zostawiam filiżankę gotującej się wody. Ugotowane al dente spaghetti wrzucam na patelnię z oliwą czosnkiem i peperoncini oraz aromatem anchois. Dodaję pecorino romano, ale może być łagodniejszy ser jak grana padano albo parmezan. Dodaję ciut wody spod makaronu aby danie nie było zbyt suche, ale trzeba uważać aby makaron nie zaczął pływać w wodzie. Najlepiej dodawać dużą łyżką i ostrożnie. No i wszyscy w domu szaleją za tym prostym, lekkim aromatycznym i pikanym daniem.
odpowiedz
686 dni temu
Tylko to co opisujesz to nijak nie jest przepisem na Aglio, olio e peperoncino... W orginale jest najlepsze, a dodanie tych śmierdzących rybek zepsuje całe danie... bleee....
1549 dni temu
Wege inspiracje z boczkiem :-)
odpowiedz
1548 dni temu
Na załączonym filmiku Karol prezentuje makaron na 3 sposoby i faktycznie używa boczku, ale gwarantujemy, że przepis na pyszne Aglio, olio e peperoncino jest 100% wege:)