
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2: KROIMY I DUSIMY WARZYWA
Na patelni łączymy oliwę z odrobiną wody z gotującego się makaronu. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, posiekaną papryczkę chili (bez nasion) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą.
Całość dusimy ok. 7 minut, uważając, by składniki się nie usmażyły – czosnek powinien pozostać biały.
Krok 3: PODAJEMY MAKARON
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, razem z odrobiną wody po gotowaniu. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na głębokie talerze. Z wierzchu oprószamy pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Proste składniki – złożony smak! Makaron w prawdziwie włoskim stylu z serem i pieprzem według przepisu Karola zachwyci najbardziej wymagających wielbicieli tej wspaniałej kuchni. Spróbuj!

Paglia e fieno – makaron z groszkiem
Guanciale, groszek i makaron fettuccine łączą się w prostym daniu tradycyjnej kuchni we włoskim stylu, które dzięki przepisowi Karola ma szansę trafić na listę Twoich ulubionych!

Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym
Wykorzystaj pełnoziarnisty makaron, by przygotować spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami z indyka – z mniejszą ilością soli!

Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
Szparagi to doskonały dodatek do makaronu! A z sosem cytrynowym i awokado smakują wyśmienicie!

Komentarze (6)
195 dni temu
Te papryczki po podsmażeniu tracą swoją ostrość i ich nie czuć.
odpowiedz
195 dni temu
Jeśli chcesz, by danie miało bardziej ognisty charakter, możesz podsmażyć papryczki razem z pestkami-to w nich gromadzi się najwięcej kapsaicyny odpowiedzialnej za ostrość.
972 dni temu
Na 2 osoby daję 3 papryczki bez pestek, 3 ząbki czosnku ale najpierw na oliwę wrzucam ze 3 fileciki anchois. Wspaniałe podbijają smak. Najpierw czosnek duszę w samej oliwie w której jest aromat anchois na najmniejszym ogniu żeby tylko go pozbawić surowego aromatu, czasem dolewam niewielką porcję oliwy z butelki co zapobiega przysmażeniu się czosnku. Po paru minutach dorzucam papryczki i dalej duszę na niskim ogniu. Na koniec szczypta soli, bo anchois są już słone. Ja dodaję mnóstwo koperku bo nie jestem fanem pietruszki, ale to mój pomysł. Zawsze z gotującego się makaronu zostawiam filiżankę gotującej się wody. Ugotowane al dente spaghetti wrzucam na patelnię z oliwą czosnkiem i peperoncini oraz aromatem anchois. Dodaję pecorino romano, ale może być łagodniejszy ser jak grana padano albo parmezan. Dodaję ciut wody spod makaronu aby danie nie było zbyt suche, ale trzeba uważać aby makaron nie zaczął pływać w wodzie. Najlepiej dodawać dużą łyżką i ostrożnie. No i wszyscy w domu szaleją za tym prostym, lekkim aromatycznym i pikanym daniem.
odpowiedz
311 dni temu
Tylko to co opisujesz to nijak nie jest przepisem na Aglio, olio e peperoncino... W orginale jest najlepsze, a dodanie tych śmierdzących rybek zepsuje całe danie... bleee....
1174 dni temu
Wege inspiracje z boczkiem :-)
odpowiedz
1173 dni temu
Na załączonym filmiku Karol prezentuje makaron na 3 sposoby i faktycznie używa boczku, ale gwarantujemy, że przepis na pyszne Aglio, olio e peperoncino jest 100% wege:)
zobacz wszystkie