zobacz film Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

Krok 1: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2: KROIMY I DUSIMY WARZYWA

Na patelni łączymy oliwę z odrobiną wody z gotującego się makaronu. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, posiekaną papryczkę chili (bez nasion) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą.

Całość dusimy ok. 7 minut, uważając, by składniki się nie usmażyły – czosnek powinien pozostać biały.

Krok 3: PODAJEMY MAKARON

Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, razem z odrobiną wody po gotowaniu. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na głębokie talerze. Z wierzchu oprószamy pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    134 dni temu
    Na pewno 100 ml oliwy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    133 dni temu
    Tak, oliwa jest bardzo ważnym składnikiem tego dania. Musi być jej dużo!
  • Gość Gość
    410 dni temu
    Te papryczki po podsmażeniu tracą swoją ostrość i ich nie czuć.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    410 dni temu
    Jeśli chcesz, by danie miało bardziej ognisty charakter, możesz podsmażyć papryczki razem z pestkami-to w nich gromadzi się najwięcej kapsaicyny odpowiedzialnej za ostrość.
  • Gość Gość
    1187 dni temu
    Na 2 osoby daję 3 papryczki bez pestek, 3 ząbki czosnku ale najpierw na oliwę wrzucam ze 3 fileciki anchois. Wspaniałe podbijają smak. Najpierw czosnek duszę w samej oliwie w której jest aromat anchois na najmniejszym ogniu żeby tylko go pozbawić surowego aromatu, czasem dolewam niewielką porcję oliwy z butelki co zapobiega przysmażeniu się czosnku. Po paru minutach dorzucam papryczki i dalej duszę na niskim ogniu. Na koniec szczypta soli, bo anchois są już słone. Ja dodaję mnóstwo koperku bo nie jestem fanem pietruszki, ale to mój pomysł. Zawsze z gotującego się makaronu zostawiam filiżankę gotującej się wody. Ugotowane al dente spaghetti wrzucam na patelnię z oliwą czosnkiem i peperoncini oraz aromatem anchois. Dodaję pecorino romano, ale może być łagodniejszy ser jak grana padano albo parmezan. Dodaję ciut wody spod makaronu aby danie nie było zbyt suche, ale trzeba uważać aby makaron nie zaczął pływać w wodzie. Najlepiej dodawać dużą łyżką i ostrożnie. No i wszyscy w domu szaleją za tym prostym, lekkim aromatycznym i pikanym daniem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    526 dni temu
    Tylko to co opisujesz to nijak nie jest przepisem na Aglio, olio e peperoncino... W orginale jest najlepsze, a dodanie tych śmierdzących rybek zepsuje całe danie... bleee....
  • Gość Gość
    1389 dni temu
    Wege inspiracje z boczkiem :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1388 dni temu
    Na załączonym filmiku Karol prezentuje makaron na 3 sposoby i faktycznie używa boczku, ale gwarantujemy, że przepis na pyszne Aglio, olio e peperoncino jest 100% wege:)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!