
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
Krok 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2: KROIMY I DUSIMY WARZYWA
Na patelni łączymy oliwę z odrobiną wody z gotującego się makaronu. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, posiekaną papryczkę chili (bez nasion) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą.
Całość dusimy ok. 7 minut, uważając, by składniki się nie usmażyły – czosnek powinien pozostać biały.
Krok 3: PODAJEMY MAKARON
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, razem z odrobiną wody po gotowaniu. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na głębokie talerze. Z wierzchu oprószamy pieprzem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Piernik świąteczny
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Spaghetti carbonara
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makowiec japoński
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto na pierogi
- Klasyczna sałatka grecka
- Makówki śląskie
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (8)
669 dni temu
Na pewno 100 ml oliwy?
Odpowiedz
669 dni temu
Tak, oliwa jest bardzo ważnym składnikiem tego dania. Musi być jej dużo!
945 dni temu
Te papryczki po podsmażeniu tracą swoją ostrość i ich nie czuć.
Odpowiedz
945 dni temu
Jeśli chcesz, by danie miało bardziej ognisty charakter, możesz podsmażyć papryczki razem z pestkami-to w nich gromadzi się najwięcej kapsaicyny odpowiedzialnej za ostrość.
1722 dni temu
Na 2 osoby daję 3 papryczki bez pestek, 3 ząbki czosnku ale najpierw na oliwę wrzucam ze 3 fileciki anchois. Wspaniałe podbijają smak. Najpierw czosnek duszę w samej oliwie w której jest aromat anchois na najmniejszym ogniu żeby tylko go pozbawić surowego aromatu, czasem dolewam niewielką porcję oliwy z butelki co zapobiega przysmażeniu się czosnku. Po paru minutach dorzucam papryczki i dalej duszę na niskim ogniu. Na koniec szczypta soli, bo anchois są już słone. Ja dodaję mnóstwo koperku bo nie jestem fanem pietruszki, ale to mój pomysł. Zawsze z gotującego się makaronu zostawiam filiżankę gotującej się wody. Ugotowane al dente spaghetti wrzucam na patelnię z oliwą czosnkiem i peperoncini oraz aromatem anchois. Dodaję pecorino romano, ale może być łagodniejszy ser jak grana padano albo parmezan. Dodaję ciut wody spod makaronu aby danie nie było zbyt suche, ale trzeba uważać aby makaron nie zaczął pływać w wodzie. Najlepiej dodawać dużą łyżką i ostrożnie. No i wszyscy w domu szaleją za tym prostym, lekkim aromatycznym i pikanym daniem.
Odpowiedz
1061 dni temu
Tylko to co opisujesz to nijak nie jest przepisem na Aglio, olio e peperoncino... W orginale jest najlepsze, a dodanie tych śmierdzących rybek zepsuje całe danie... bleee....
1924 dni temu
Wege inspiracje z boczkiem :-)
Odpowiedz
1923 dni temu
Na załączonym filmiku Karol prezentuje makaron na 3 sposoby i faktycznie używa boczku, ale gwarantujemy, że przepis na pyszne Aglio, olio e peperoncino jest 100% wege:)