Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Na oleju na rozgrzanej patelni przesmażamy połowę cebuli pokrojonej w kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Mieszamy i smażymy, aż cebula się wysuszy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy białym pieprzem. Dodajemy połowę drobno posiekanych ziół: tymianku, lubczyku i bazylii. Drugą połowę odkładamy.
Dodajemy ¾ przesmażonych warzyw (resztę odkładamy na później) i ugotowaną kaszę mannę. Mieszamy.
Krok 3: FORMUJEMY KLOPSIKI
Dłonie lekko natłuszczamy olejem. Z gotowej masy formujemy klopsiki nieco większe od orzecha włoskiego.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na oleju na rozgrzanej patelni smażymy drugą połowę cebuli pokrojonej w kostkę. Dodajemy drugą połowę posiekanych ziół. Mieszamy.
Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody po wypłukaniu puszki. Doprawiamy pieprzem. Gotujemy, aż sos się zredukuje.
Krok 5: GOTUJEMY KLOPSIKI
Klopsiki przekładamy do gotowego sosu i gotujemy ok. 3-4 minut. Dodajemy pokruszony ser gorgonzola i listki bazylii.
Krok 6: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w nieosolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.
Krok 7: PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy sos z pulpetami. Porcję makaronu nawijamy na widelec i przekładamy na środek talerza.
Makaron posypujemy z wierzchu pozostałą częścią przesmażonych warzyw. Na sosie układamy kawałki sera gorgonzola. Całość dekorujemy listkami świeżych ziół.
Zobacz podobne
przepisy
Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku
Poznaj trzy przepisy Kingi w duchu zero waste z wykorzystaniem czerstwego chleba. Dowiedz się, jak zrobić tartę bez pieczenia, bułkę na mleku i spaghetti z okruszkami!
Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
Jeden z popularniejszych przepisów na makaron inspirowanych kuchnią Włoch, w lekkiej, bezmięsnej wersji! Sprawdź, jak Kinga dobiera i łączy składniki wegańskiej carbonary!
Spaghetti z pesto z brokułu
Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!
Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
Wariacja na temat spaghetti aglio e olio w wykonaniu Okrasy. Tym razem z pieczoną papryką i rukolą!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Spaghetti z klopsikami
- Sałatka z makaronem i klopsikami
- Roladki z indyka z owocami i serem gorgonzola
- Zapiekanka z makaronem i kabanosami
- Cukiniowe spaghetti z indykiem
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- Spaghetti z pesto z brokułu
- Zupa jarzynowa z klopsikami
- Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
- Spaghetti puttanesca
- Spaghetti alla puttanesca
- Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
- Zielony koktajl
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Owoce z kruszonką owsianą
- Smoothie z borówkami i brzoskwiniami
- Tortilla z jajkiem i bekonem
- Serowy chlebek
- Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
- Domowy egg drop sandwich
- Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
- Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
- Tosty żytnie z indykiem i dipem z awokado
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
471 dni temu
Nie jest to najlepszy przepis. Od kombinowania z kaszą (na szczęście wyszło dobrze) po doprawianie sosu (NIE SOLĄ!). Okrutnie niedopracowany, sos gdyby go nie słodzić jest tak kwaśny że nie idzie go zjeść. Wiem, zależy to od pomidorów ale bez przesady. Samo macerowanie sosu jest bardzo ciekawe. Na filmiku jest chyba macerowane godzinami, skoro jest gładki i pomidory pelati zupełnie się rozpadły, cebula też z niego zniknęła a zioła chyba się w puder zamieniły...
odpowiedz
1410 dni temu
"ugotowana kasza manna – 2 czubate łyżki" No - super!!!
odpowiedz
1005 dni temu
Jak to ugotować? :D
1004 dni temu
Ewelino, kaszę mannę do kotlecików możesz ugotować na wodzie. Na 1 szklankę płynu powinno przypadać ok. 5-6 łyżek kaszy manny. Połącz składniki w rondelku, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż kasza zacznie pęcznieć i mięknąć. Gdy uzyskasz masę o konsystencji kleiku, a kasza wchłonie cały płyn, podgrzewaj jeszcze chwilę, a następnie zdejmij ją z ognia i odstaw do przestudzenia.
1750 dni temu
Panie Okrasa uwielbiam Pana przepisy bo wiem że zawsze wychodzą. Czy może Pan zna jakiś przepis na spaghetti z warzyw np. Z cukinii 😁 i oczywiście z mięsem 😁😁
odpowiedz
1750 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa :) Sugerujemy sprawdzić przepis na cukiniowe spaghetti https://kuchnialidla.pl/cukiniowe-spaghetti-z-indykiem oraz Aglio e olio w wersji fit https://kuchnialidla.pl/aglio-e-olio-w-wersji-fit :)
1890 dni temu
Brakuje mi informacji co mam zrobić z tymi 3 pomidorami? A tak poza tym, to mi wyszło smacznie. Pozdrawiam mojego ulubionego kucharza 😉
odpowiedz
1890 dni temu
3 pomidory zaplątały się nam w przepis. Dziękujemy za czujność :)