zobacz film Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Na oleju na rozgrzanej patelni przesmażamy połowę cebuli pokrojonej w kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Mieszamy i smażymy, aż cebula się wysuszy.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI

Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy białym pieprzem. Dodajemy połowę drobno posiekanych ziół: tymianku, lubczyku i bazylii. Drugą połowę odkładamy.

Dodajemy ¾ przesmażonych warzyw (resztę odkładamy na później) i ugotowaną kaszę mannę. Mieszamy.

Krok 3: FORMUJEMY KLOPSIKI

Dłonie lekko natłuszczamy olejem. Z gotowej masy formujemy klopsiki nieco większe od orzecha włoskiego.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na oleju na rozgrzanej patelni smażymy drugą połowę cebuli pokrojonej w kostkę. Dodajemy drugą połowę posiekanych ziół. Mieszamy.

Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody po wypłukaniu puszki. Doprawiamy pieprzem. Gotujemy, aż sos się zredukuje.

Krok 5: GOTUJEMY KLOPSIKI

Klopsiki przekładamy do gotowego sosu i gotujemy ok. 3-4 minut. Dodajemy pokruszony ser gorgonzola i listki bazylii.

Krok 6: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w nieosolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.

Krok 7: PODAJEMY DANIE

Na talerz wykładamy sos z pulpetami. Porcję makaronu nawijamy na widelec i przekładamy na środek talerza.

Makaron posypujemy z wierzchu pozostałą częścią przesmażonych warzyw. Na sosie układamy kawałki sera gorgonzola. Całość dekorujemy listkami świeżych ziół.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    493 dni temu
    "ugotowana kasza manna – 2 czubate łyżki" No - super!!!

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    89 dni temu
    Jak to ugotować? :D
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    87 dni temu
    Ewelino, kaszę mannę do kotlecików możesz ugotować na wodzie. Na 1 szklankę płynu powinno przypadać ok. 5-6 łyżek kaszy manny. Połącz składniki w rondelku, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż kasza zacznie pęcznieć i mięknąć. Gdy uzyskasz masę o konsystencji kleiku, a kasza wchłonie cały płyn, podgrzewaj jeszcze chwilę, a następnie zdejmij ją z ognia i odstaw do przestudzenia.
  • Dominika Dominika
    834 dni temu
    Panie Okrasa uwielbiam Pana przepisy bo wiem że zawsze wychodzą. Czy może Pan zna jakiś przepis na spaghetti z warzyw np. Z cukinii 😁 i oczywiście z mięsem 😁😁

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    833 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa :) Sugerujemy sprawdzić przepis na cukiniowe spaghetti https://kuchnialidla.pl/cukiniowe-spaghetti-z-indykiem oraz Aglio e olio w wersji fit https://kuchnialidla.pl/aglio-e-olio-w-wersji-fit :)
  • Kaja Kaja
    974 dni temu
    Brakuje mi informacji co mam zrobić z tymi 3 pomidorami? A tak poza tym, to mi wyszło smacznie. Pozdrawiam mojego ulubionego kucharza 😉

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    974 dni temu
    3 pomidory zaplątały się nam w przepis. Dziękujemy za czujność :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!