zobacz film Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Na oleju na rozgrzanej patelni przesmażamy połowę cebuli pokrojonej w kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Mieszamy i smażymy, aż cebula się wysuszy.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI

Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy białym pieprzem. Dodajemy połowę drobno posiekanych ziół: tymianku, lubczyku i bazylii. Drugą połowę odkładamy.

Dodajemy ¾ przesmażonych warzyw (resztę odkładamy na później) i ugotowaną kaszę mannę. Mieszamy.

Krok 3: FORMUJEMY KLOPSIKI

Dłonie lekko natłuszczamy olejem. Z gotowej masy formujemy klopsiki nieco większe od orzecha włoskiego.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na oleju na rozgrzanej patelni smażymy drugą połowę cebuli pokrojonej w kostkę. Dodajemy drugą połowę posiekanych ziół. Mieszamy.

Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody po wypłukaniu puszki. Doprawiamy pieprzem. Gotujemy, aż sos się zredukuje.

Krok 5: GOTUJEMY KLOPSIKI

Klopsiki przekładamy do gotowego sosu i gotujemy ok. 3-4 minut. Dodajemy pokruszony ser gorgonzola i listki bazylii.

Krok 6: GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w nieosolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.

Krok 7: PODAJEMY DANIE

Na talerz wykładamy sos z pulpetami. Porcję makaronu nawijamy na widelec i przekładamy na środek talerza.

Makaron posypujemy z wierzchu pozostałą częścią przesmażonych warzyw. Na sosie układamy kawałki sera gorgonzola. Całość dekorujemy listkami świeżych ziół.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    492 dni temu
    Nie jest to najlepszy przepis. Od kombinowania z kaszą (na szczęście wyszło dobrze) po doprawianie sosu (NIE SOLĄ!). Okrutnie niedopracowany, sos gdyby go nie słodzić jest tak kwaśny że nie idzie go zjeść. Wiem, zależy to od pomidorów ale bez przesady. Samo macerowanie sosu jest bardzo ciekawe. Na filmiku jest chyba macerowane godzinami, skoro jest gładki i pomidory pelati zupełnie się rozpadły, cebula też z niego zniknęła a zioła chyba się w puder zamieniły...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1431 dni temu
    "ugotowana kasza manna – 2 czubate łyżki" No - super!!!

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    1026 dni temu
    Jak to ugotować? :D
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1025 dni temu
    Ewelino, kaszę mannę do kotlecików możesz ugotować na wodzie. Na 1 szklankę płynu powinno przypadać ok. 5-6 łyżek kaszy manny. Połącz składniki w rondelku, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż kasza zacznie pęcznieć i mięknąć. Gdy uzyskasz masę o konsystencji kleiku, a kasza wchłonie cały płyn, podgrzewaj jeszcze chwilę, a następnie zdejmij ją z ognia i odstaw do przestudzenia.
  • Dominika Dominika
    1771 dni temu
    Panie Okrasa uwielbiam Pana przepisy bo wiem że zawsze wychodzą. Czy może Pan zna jakiś przepis na spaghetti z warzyw np. Z cukinii 😁 i oczywiście z mięsem 😁😁

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1771 dni temu
    Dziękujemy za miłe słowa :) Sugerujemy sprawdzić przepis na cukiniowe spaghetti https://kuchnialidla.pl/cukiniowe-spaghetti-z-indykiem oraz Aglio e olio w wersji fit https://kuchnialidla.pl/aglio-e-olio-w-wersji-fit :)
  • Kaja Kaja
    1911 dni temu
    Brakuje mi informacji co mam zrobić z tymi 3 pomidorami? A tak poza tym, to mi wyszło smacznie. Pozdrawiam mojego ulubionego kucharza 😉

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1911 dni temu
    3 pomidory zaplątały się nam w przepis. Dziękujemy za czujność :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!