
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Na oleju na rozgrzanej patelni przesmażamy połowę cebuli pokrojonej w kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Mieszamy i smażymy, aż cebula się wysuszy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy białym pieprzem. Dodajemy połowę drobno posiekanych ziół: tymianku, lubczyku i bazylii. Drugą połowę odkładamy.
Dodajemy ¾ przesmażonych warzyw (resztę odkładamy na później) i ugotowaną kaszę mannę. Mieszamy.
Krok 3: FORMUJEMY KLOPSIKI
Dłonie lekko natłuszczamy olejem. Z gotowej masy formujemy klopsiki nieco większe od orzecha włoskiego.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na oleju na rozgrzanej patelni smażymy drugą połowę cebuli pokrojonej w kostkę. Dodajemy drugą połowę posiekanych ziół. Mieszamy.
Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody po wypłukaniu puszki. Doprawiamy pieprzem. Gotujemy, aż sos się zredukuje.
Krok 5: GOTUJEMY KLOPSIKI
Klopsiki przekładamy do gotowego sosu i gotujemy ok. 3-4 minut. Dodajemy pokruszony ser gorgonzola i listki bazylii.
Krok 6: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w nieosolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą.
Krok 7: PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy sos z pulpetami. Porcję makaronu nawijamy na widelec i przekładamy na środek talerza.
Makaron posypujemy z wierzchu pozostałą częścią przesmażonych warzyw. Na sosie układamy kawałki sera gorgonzola. Całość dekorujemy listkami świeżych ziół.
Zobacz podobne
przepisy
Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku
Poznaj trzy przepisy Kingi w duchu zero waste z wykorzystaniem czerstwego chleba. Dowiedz się, jak zrobić tartę bez pieczenia, bułkę na mleku i spaghetti z okruszkami!

Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
Jeden z popularniejszych przepisów na makaron inspirowanych kuchnią Włoch, w lekkiej, bezmięsnej wersji! Sprawdź, jak Kinga dobiera i łączy składniki wegańskiej carbonary!

Spaghetti z pesto z brokułu
Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!

Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
Wariacja na temat spaghetti aglio e olio w wykonaniu Okrasy. Tym razem z pieczoną papryką i rukolą!

Komentarze (7)
877 dni temu
"ugotowana kasza manna – 2 czubate łyżki" No - super!!!
odpowiedz
472 dni temu
Jak to ugotować? :D
471 dni temu
Ewelino, kaszę mannę do kotlecików możesz ugotować na wodzie. Na 1 szklankę płynu powinno przypadać ok. 5-6 łyżek kaszy manny. Połącz składniki w rondelku, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż kasza zacznie pęcznieć i mięknąć. Gdy uzyskasz masę o konsystencji kleiku, a kasza wchłonie cały płyn, podgrzewaj jeszcze chwilę, a następnie zdejmij ją z ognia i odstaw do przestudzenia.
1217 dni temu
Panie Okrasa uwielbiam Pana przepisy bo wiem że zawsze wychodzą. Czy może Pan zna jakiś przepis na spaghetti z warzyw np. Z cukinii 😁 i oczywiście z mięsem 😁😁
odpowiedz
1217 dni temu
Dziękujemy za miłe słowa :) Sugerujemy sprawdzić przepis na cukiniowe spaghetti https://kuchnialidla.pl/cukiniowe-spaghetti-z-indykiem oraz Aglio e olio w wersji fit https://kuchnialidla.pl/aglio-e-olio-w-wersji-fit :)
1357 dni temu
Brakuje mi informacji co mam zrobić z tymi 3 pomidorami? A tak poza tym, to mi wyszło smacznie. Pozdrawiam mojego ulubionego kucharza 😉
odpowiedz
1357 dni temu
3 pomidory zaplątały się nam w przepis. Dziękujemy za czujność :)
zobacz wszystkie