zobacz film Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Tarta bez pieczenia

Przygotuj

  • rozdrabniacz
  • małą patelnię z pokrywką

W misie rozdrabniacza umieszczamy czerstwe pieczywo i zioła prowansalskie. Miksujemy.

Na patelni rozgrzewamy olej, dokładnie rozsmarowujemy. Wysypujemy zmiksowane pieczywo, rozkładamy na patelni równomiernie, delikatnie dociskając.

Do miski wbijamy jaja, dolewamy mleko. Mieszamy trzepaczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na spód chlebowy. Wykładamy na wierzch porwane na kawałki liście szpinaku, pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy przykrywką. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. Podajemy oprószone posiekanym szczypiorkiem.

Bułka na mleku

Bułkę przekrawamy na pół, umieszczamy w misce i zalewamy mlekiem. Bułkę obracamy, aby wchłonęła jak najwięcej mleka – pilnujemy, by nie rozmokła całkowicie. Na patelni roztapiamy masło. Bułkę smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy oprószoną cukrem.

Spaghetti z okruszkami

Przygotuj

  • rozdrabniacz

Bułkę miksujemy w rozdrabniaczu.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Rozgrzewamy dużą patelnię razem z 3 łyżkami oliwy. Podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki oraz rozdrobnioną bułkę. Całość smażymy przez ok. 3-4 minuty. Dodajemy odrobinę skórki startej z cytryny. Oprószamy solą. Mieszamy. Opcjonalnie dodajemy odrobinę ugotowanej kaszy.

Całość przekładamy do miski. Na tę samą patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż zmniejszy swoją objętość. Dodajemy ugotowany makaron. Posypujemy przygotowaną wcześniej posypką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    2050 dni temu
    A gdzie tytułowy chleb? 😂

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2048 dni temu
    W składnikach :) To trzy przepisy z użyciem czerstwego pieczywa :)
  • Gość Gość
    2048 dni temu
    To trzy przepisy z wykorzystaniem bułek a nie chleba. W tytule jest chleb i mimo że bułki to również rodzaj pieczywa, to nadal bułka nie znaczy to samo co chleb.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!