
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- słoik o pojemności ok. 400 ml
Przygotuj wcześniej
- Pierś z kurczaka natrzyj oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS (WYBIERAMY JEDEN WARIANT)
Musztardę łączymy w misce z miodem i octem.
WARIANT 1 – sos miodowo-musztardowy:
Dodajemy oliwę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy skórkę startą z limonki i ponownie mieszamy składniki.
WARIANT 2 – sos pomidorowy z kolendrą:
Dodajemy koncentrat pomidorowy i olej, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Do sosu dodajemy drobno posiekaną kolendrę i ponownie mieszamy składniki.
Krok 2: UKŁADAMY WARSTWY SAŁATKI (WYBIERAMY JEDEN WARIANT)
WARIANT 1 – kurczak Cobb
Sos miodowo-musztardowy przelewamy na dno słoika.
Awokado kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Wyjmujemy miąższ łyżką, przekładamy go do miseczki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
W słoiku układamy warstwami: posiekaną sałatę, połówki pomidorków koktajlowych, upieczony i drobno porwany boczek, cebulę pokrojoną w kostkę, miąższ awokado, upieczoną i porwaną na kawałki pierś kurczaka oraz jajko – ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki.
Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.
WARIANT 2 – sałatka warzywna z szynką
Sos pomidorowy z kolendrą przelewamy na dno słoika.
W słoiku układamy warstwami: posiekaną sałatę lodową, szynkę pokrojoną w kostkę, odsączony groszek, fasolę, kukurydzę i grubo posiekany szczypiorek.
Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.
WARIANT 3 – sałatka makaronowa z tuńczykiem
Sos miodowo-musztardowy przelewamy na dno słoika.
Awokado kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Wyjmujemy miąższ łyżką, przekładamy go do miseczki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
W słoiku układamy warstwami: posiekaną sałatę lodową, połówki pomidorów koktajlowych, ugotowany makaron farfalle, tuńczyka, marchewkę pokrojoną w plasterki, awokado, cebulę oraz kukurydzę.
Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Guacamole
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Zapiekanka ziemniaczana
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Pancakes z borówkami
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Chili con carne
- Spaghetti à la carbonara
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Krem z dyni
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Sernik na zimno w słoiku
- Zupa pho z wołowiną
- Ryż z jabłkami i cynamonem
- Klasyczna sałatka grecka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Chłodnik z botwiny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2473 dni temu
Karol moze wpadine na podkarpacie :d STALOWA WOLA
odpowiedz
2478 dni temu
Ja tez chce gotować z Karolem! 😁😁😁
odpowiedz