zobacz film Sałatka w słoiku na 3 sposoby

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • słoik o pojemności ok. 400 ml

Przygotuj wcześniej

  • Pierś z kurczaka natrzyj oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS (WYBIERAMY JEDEN WARIANT)

Musztardę łączymy w misce z miodem i octem.

WARIANT 1 – sos miodowo-musztardowy:

Dodajemy oliwę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy skórkę startą z limonki i ponownie mieszamy składniki.

WARIANT 2 – sos pomidorowy z kolendrą:

Dodajemy koncentrat pomidorowy i olej, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Do sosu dodajemy drobno posiekaną kolendrę i ponownie mieszamy składniki.

Krok 2: UKŁADAMY WARSTWY SAŁATKI (WYBIERAMY JEDEN WARIANT)

WARIANT 1 – kurczak Cobb

Sos miodowo-musztardowy przelewamy na dno słoika.

Awokado kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Wyjmujemy miąższ łyżką, przekładamy go do miseczki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.

W słoiku układamy warstwami: posiekaną sałatę, połówki pomidorków koktajlowych, upieczony i drobno porwany boczek, cebulę pokrojoną w kostkę, miąższ awokado, upieczoną i porwaną na kawałki pierś kurczaka oraz jajko – ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki.

Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.

WARIANT 2 – sałatka warzywna z szynką

Sos pomidorowy z kolendrą przelewamy na dno słoika.

W słoiku układamy warstwami: posiekaną sałatę lodową, szynkę pokrojoną w kostkę, odsączony groszek, fasolę, kukurydzę i grubo posiekany szczypiorek.

Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.

WARIANT 3 – sałatka makaronowa z tuńczykiem

Sos miodowo-musztardowy przelewamy na dno słoika.

Awokado kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Wyjmujemy miąższ łyżką, przekładamy go do miseczki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.

W słoiku układamy warstwami: posiekaną sałatę lodową, połówki pomidorów koktajlowych, ugotowany makaron farfalle, tuńczyka, marchewkę pokrojoną w plasterki, awokado, cebulę oraz kukurydzę.

Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • ina ina
    2230 dni temu
    Karol moze wpadine na podkarpacie :d STALOWA WOLA

    odpowiedz

  • Aga Aga
    2234 dni temu
    Ja tez chce gotować z Karolem! 😁😁😁

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!