Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- słoik o pojemności ok. 400 ml
Przygotuj wcześniej
- Pierś z kurczaka natrzyj oliwą z oliwek i ulubionymi przyprawami. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS (WYBIERAMY JEDEN WARIANT)
Musztardę łączymy w misce z miodem i octem.
WARIANT 1 – sos miodowo-musztardowy:
Dodajemy oliwę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy skórkę startą z limonki i ponownie mieszamy składniki.
WARIANT 2 – sos pomidorowy z kolendrą:
Dodajemy koncentrat pomidorowy i olej, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Do sosu dodajemy drobno posiekaną kolendrę i ponownie mieszamy składniki.
Krok 2: UKŁADAMY WARSTWY SAŁATKI (WYBIERAMY JEDEN WARIANT)
WARIANT 1 – kurczak Cobb
Sos miodowo-musztardowy przelewamy na dno słoika.
Awokado kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Wyjmujemy miąższ łyżką, przekładamy go do miseczki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
W słoiku układamy warstwami: posiekaną sałatę, połówki pomidorków koktajlowych, upieczony i drobno porwany boczek, cebulę pokrojoną w kostkę, miąższ awokado, upieczoną i porwaną na kawałki pierś kurczaka oraz jajko – ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki.
Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.
WARIANT 2 – sałatka warzywna z szynką
Sos pomidorowy z kolendrą przelewamy na dno słoika.
W słoiku układamy warstwami: posiekaną sałatę lodową, szynkę pokrojoną w kostkę, odsączony groszek, fasolę, kukurydzę i grubo posiekany szczypiorek.
Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.
WARIANT 3 – sałatka makaronowa z tuńczykiem
Sos miodowo-musztardowy przelewamy na dno słoika.
Awokado kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Wyjmujemy miąższ łyżką, przekładamy go do miseczki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
W słoiku układamy warstwami: posiekaną sałatę lodową, połówki pomidorów koktajlowych, ugotowany makaron farfalle, tuńczyka, marchewkę pokrojoną w plasterki, awokado, cebulę oraz kukurydzę.
Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.
Zobacz podobne
przepisy
Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
Wrapy, które sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad w pracy i szybką przekąskę? Przygotuj te z łososiem, jajkiem i rzeżuchą!
3 sposoby na lunchbox
Szukasz pomysłu na lunch do pracy lub szkoły? DG ma dla Ciebie aż trzy propozycje!
3 sposoby na słodkie lunchboxy
Kinga wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak przygotować słodkie lunchboxy! Gryczanka, ekspresowe muffiny, tosty z batatu i wiele więcej!
Lunchbox dla dzieci
Po pierwsze: pożywne, po drugie: pyszne! Właśnie takie śniadanie przygotujecie z przepisem Karola na owsiankę i zapiekankę do dziecięcego lunchboxa.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kompot z suszu z cytryną
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2218 dni temu
Karol moze wpadine na podkarpacie :d STALOWA WOLA
odpowiedz
2223 dni temu
Ja tez chce gotować z Karolem! 😁😁😁
odpowiedz