
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- pudełka śniadaniowe
- tortownicę o średnicy 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy owsiankę
Ugotowane na wodzie, przestudzone płatki owsiane łączymy w misce z jogurtem naturalnym i miodem. Dodajemy sok i skórkę startą z limonki, posiekaną miętę, pokruszoną czekoladę oraz owoce. Mieszamy.
Na dno pojemnika wysypujemy kaszę ekspandowaną i układamy na niej banan pokrojony w plasterki. Dodajemy garść borówek i ponownie sypiemy kaszę.
Owsiankę wykładamy do pojemnika. Na wierzchu układamy poprzeczne rzędy połówek owoców i pokruszoną czekoladę.
Krok 2: Przygotowujemy ciasto
Ciecierzycę blendujemy w misce z miękkim masłem. Jajka dodajemy partiami i blendujemy masę. Dodajemy proszek do pieczenia, ser grana padano, ser ricotta i ponownie blendujemy, stopniowo dodając płatki kukurydziane.
Do gotowej, jednolitej masy dodajemy sól, skórkę startą z limonki i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy.
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Masę zapiekanki przekładamy do tortownicy wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Delikatnie uklepujemy, zachowując niejednorodną powierzchnię ciasta i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Gotową zapiekankę studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku.
Krok 4: Przygotowujemy warzywa
Warzywa kroimy w słupki i umieszczamy w pojemniku.
Zobacz podobne
przepisy
3 sposoby na słodkie lunchboxy
Kinga wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak przygotować słodkie lunchboxy! Gryczanka, ekspresowe muffiny, tosty z batatu i wiele więcej!

3 sposoby na lunchbox
Szukasz pomysłu na lunch do pracy lub szkoły? DG ma dla Ciebie aż trzy propozycje!

Bananowo-kokosowa owsianka
Przygotuj śniadanie z tajską nutą razem z Darią! Owsianka na mleku kokosowym z bananami stawia na nogi w każdy poranek!

Płatki owsiane i granola
Pożywne i smaczne śniadanie? Tak! Z domową granolą i kokosową owsianką według przepisu Kingi Paruzel!

Zobacz przepisy
na święta
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Roślinny tort marchewkowy
- Sernik limonkowy
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Babka kawowa
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Sernik na zimno
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Jajka po rosyjsku
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka zapiekane w szynce
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
343 dni temu
Zapiekanka bardzo słaba. Wyrzuciłam cala blache
odpowiedz
1945 dni temu
Zapiekanka mistrzostwo :D
odpowiedz
1945 dni temu
❤️
2400 dni temu
Bardzo fajne przepisy, tylko w owsiance chyba wkradł się błąd - 3 szklanki płatków owsianych? nie za dużo? ;-)
odpowiedz
2400 dni temu
Drogi Gościu, na liście składników podaliśmy płatki po ugotowaniu-stąd ich nieco większa ilość. Przepis przewiduje ponadto kilka porcji owsianki, które zamknęliśmy w dość dużym dziecięcym lunch boxie z myślą o kilku podejściach do drugiego śniadania :)