Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- pudełka śniadaniowe
- tortownicę o średnicy 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy owsiankę
Ugotowane na wodzie, przestudzone płatki owsiane łączymy w misce z jogurtem naturalnym i miodem. Dodajemy sok i skórkę startą z limonki, posiekaną miętę, pokruszoną czekoladę oraz owoce. Mieszamy.
Na dno pojemnika wysypujemy kaszę ekspandowaną i układamy na niej banan pokrojony w plasterki. Dodajemy garść borówek i ponownie sypiemy kaszę.
Owsiankę wykładamy do pojemnika. Na wierzchu układamy poprzeczne rzędy połówek owoców i pokruszoną czekoladę.
Krok 2: Przygotowujemy ciasto
Ciecierzycę blendujemy w misce z miękkim masłem. Jajka dodajemy partiami i blendujemy masę. Dodajemy proszek do pieczenia, ser grana padano, ser ricotta i ponownie blendujemy, stopniowo dodając płatki kukurydziane.
Do gotowej, jednolitej masy dodajemy sól, skórkę startą z limonki i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Mieszamy.
Krok 3: Pieczemy zapiekankę
Masę zapiekanki przekładamy do tortownicy wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Delikatnie uklepujemy, zachowując niejednorodną powierzchnię ciasta i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Gotową zapiekankę studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku.
Krok 4: Przygotowujemy warzywa
Warzywa kroimy w słupki i umieszczamy w pojemniku.
Zobacz podobne
przepisy
3 sposoby na słodkie lunchboxy
Kinga wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak przygotować słodkie lunchboxy! Gryczanka, ekspresowe muffiny, tosty z batatu i wiele więcej!
3 sposoby na lunchbox
Szukasz pomysłu na lunch do pracy lub szkoły? DG ma dla Ciebie aż trzy propozycje!
Bananowo-kokosowa owsianka
Przygotuj śniadanie z tajską nutą razem z Darią! Owsianka na mleku kokosowym z bananami stawia na nogi w każdy poranek!
Płatki owsiane i granola
Pożywne i smaczne śniadanie? Tak! Z domową granolą i kokosową owsianką według przepisu Kingi Paruzel!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
- Proste tortille z serem i pieczarkami
- Filet z łososia w peperonacie
- Kruche ciasteczka z orzechami
- Muffiny jaglane na dwa sposoby
- Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
- Zapiekanka z grillowaną cukinią
- Gazpacho z pomidorów malinowych
- Pieczona owsianka na 3 sposoby
- Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
- Drożdżowe racuchy z rabarbarem
- Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
- Pasta z awokado i wędzonego łososia
- Owsianka do lunchboxa
- Żytnia kanapka z jajkiem i szynką
- Arancini - kulki ryżowe
- Zupa buraczkowa
- Ryż smażony z warzywami
- Śledzie po kaszubsku
- Crème brûlée piña colada
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Tartaletki limonkowe
- Aromatyczna strucla serowa
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Dip z ciecierzycy
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
174 dni temu
Zapiekanka bardzo słaba. Wyrzuciłam cala blache
odpowiedz
1775 dni temu
Zapiekanka mistrzostwo :D
odpowiedz
1775 dni temu
❤️
2231 dni temu
Bardzo fajne przepisy, tylko w owsiance chyba wkradł się błąd - 3 szklanki płatków owsianych? nie za dużo? ;-)
odpowiedz
2231 dni temu
Drogi Gościu, na liście składników podaliśmy płatki po ugotowaniu-stąd ich nieco większa ilość. Przepis przewiduje ponadto kilka porcji owsianki, które zamknęliśmy w dość dużym dziecięcym lunch boxie z myślą o kilku podejściach do drugiego śniadania :)