zobacz film Płatki owsiane i granola

Kinga Paruzel i Aleksandra Żuraw

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • szczelny pojemnik do przechowywania granoli
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy owsiankę

Płatki owsiane podprażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy syrop klonowy i siemię lniane. Cały czas mieszamy. Płatki dodajemy do mleka. Mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z wyszorowanej limonki oraz odrobinę wyciśniętego soku. Owsiankę rozdzielamy do miseczek. Dodajemy kilka orzechów oraz dowolne owoce. 

Krok 2: Przygotowujemy granolę

Jabłko obieramy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, komosę ryżową, gałkę muszkatołową, cynamon i odrobinę soli. Dodajemy jabłko i orzechy nerkowca. W drugiej misce mieszamy ze sobą sok jabłkowy, rozpuszczony olej kokosowy, cukier trzcinowy i syrop klonowy. Do suchych składników wlewamy mokre – całość dobrze mieszamy. Granolę rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, mieszając co 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy z żurawinami. Podajemy z jogurtem lub jako kruszonkę do pieczonych owoców. W szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej możemy przechowywać granolę do dwóch tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar

  • 2743 dni temu
    Sam pomysł, żeby wykonać samemu jest super, gdyż ta sklepowa w 30% składa się z z cukru. Jednak według mnie, 45minut to za długo. W moim przypadku po 35 minutach w elektrycznym piekarniku wyjąłem bardzo spieczoną i dymiącą granole ledwo nadającą się do spożycia.

    odpowiedz


Płatki owsiane to doskonały wybór na śniadanie. Umożliwią zaspokojenie głodu na długo, a do tego połączone z ulubionymi składnikami smakują po prostu obłędnie. Przyrządź owsiankę z granolą z naszego przepisu i rozpocznij słodko dzień!

Płatki owsiane na śniadanie – dobry wybór dla starszych i młodszych

Płatki owsiane to produkt niezwykle uniwersalny. Będą wartościowym składnikiem pożywnych i smacznych śniadań, warto przemycać je również dzieciom. Płatki owsiane są niezwykle uniwersalnym produktem, można je przyrządzić na wiele różnych sposobów, a nawet zamienić na potrawy, które niczym nie przypominają klasycznej owsianki! Czy wiesz, że zmielone w blenderze na mąkę płatki mogą zastąpić mąkę pszenną w naleśnikach? Albo być bazą do ciasteczek? Warto testować możliwości płatków owsianych w kuchni, zwłaszcza, że to łatwo dostępny i niedrogi produkt! 

Właściwości płatków owsianych samych w sobie są trudne do przecenienia, a będzie jeszcze lepiej, gdy połączysz je z właściwościami owoców, siemienia lnianego, mleczka i oleju kokosowego. To same wartościowe produkty, dzięki którym nabierzesz siły do działania na samym początku dnia! Co więcej, płatki owsiane na śniadanie zjesz nie tylko w domu, ale również zabierzesz ze sobą do pracy, na uczelnię czy w podróż. Owsiankę da się w większości przypadków przyrządzić wcześniej i spakować do wygodnego pojemnika. W domu przygotuj śniadanie w zwykłej misce lub estetycznych pucharkach czy słoiczkach, aby zadbać też o aspekt estetyczny. Jest on w końcu niezwykle ważny podczas jedzenia. Powinno przecież sprawiać przyjemność! Istnieje wiele propozycji śniadań, do których przemycisz płatki owsiane. Właściwości tego produktu sprawiają, że to bardzo dobry wybór na pierwsze śniadanie.

Jakie płatki owsiane warto mieć w kuchni?

Zadajesz sobie pytanie, czy warto jeść płatki owsiane? Odpowiedź bez wątpienia brzmi: tak! Nie bez powodu występują w tak wielu przepisach na śniadania, stanowią dodatek do domowych bułek czy batoników zbożowych. Mają szerokie zastosowanie, są pożywne, łatwe w obróbce i dzięki temu stanowią świetną opcję na początek dnia.

W takim razie, jakie płatki owsiane są najlepsze? Trzeba tu wymienić trzy ich rodzaje: płatki zwykłe, najmniej przetworzone, płatki górskie wymagające 2-5 minut gotowania i błyskawiczne, które wystarczy zalać ciepłym mlekiem lub wodą i zjeść od razu. Płatki błyskawiczne są najbardziej lekkostrawne, natomiast płatki górskie wymagają nieco dłuższego czasu gotowania – około 10 minut.

Istnieje wiele powodów, dla których powinieneś sięgnąć po płatki owsiane. Z czym je jeść? W jaki sposób je przyrządzić?

Z czym jeść płatki owsiane?

Z czym jeść płatki owsiane, by były naprawdę smaczne? Propozycji jest wiele, lecz my zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu. Do samej owsianki wykorzystaj borówki, kiwi, płatki, siemię lniane, syrop klonowy, truskawkę, limonkę, mleczko kokosowe i orzechy brazylijskie. Przygotuj też samodzielnie granolę z cukru brązowego, cynamonu, gałki muszkatołowej, płatków, syropu klonowego, suszonej żurawiny, oleju kokosowego, soku jabłkowego, orzechów nerkowca, komosy ryżowej i jabłka (bądź innych owoców z Ryneczku Lidla, np. gruszki, twardszej brzoskwini). Upiecz składniki i podawaj z jogurtem lub użyj jako kruszonkę do pieczonych owoców. Przyrządzenie całości powinno Ci zająć nieco ponad godzinę. Jakie płatki owsiane wybrać w tym przypadku? Tak naprawdę zdecyduj się na swoje ulubione, każdy rodzaj umożliwi Ci stworzenie pożywnego i pysznego przysmaku.

To oczywiście tylko jeden z naszych sposobów na płatki owsiane. Z czym jeść ten produkt, w zależności od preferencji? Zachęcamy do łączenia ich z ulubionym jogurtem, zarówno naturalnym, jak i owocowym, czy z roślinną alternatywą. Ugotujesz je też z mlekiem bądź napojem roślinnym. Możesz sięgnąć po serek wiejski, skyr czy pudding. Najlepszy efekt, jeśli chodzi o smak, uzyskasz, dodając świeże lub suszone owoce. Wykorzystuj przy tym owoce sezonowe –  będziesz mieć największą pewność co do ich świeżości i pełnego smaku.

Doskonałym połączeniem będą płatki owsiane i superfoods. Są to, krótko mówiąc, nieprzetworzone produkty naturalnego pochodzenia. W ten sposób możesz urozmaicić swoją dietę i poznać nowe składniki, które z pewnością zagoszczą w Twojej kuchni na dłużej. Wypróbuj na przykład jagody acai czy goji, nasiona chia, guaranę, spirulinę i chlorellę.

Tak naprawdę istnieje nieskończenie wiele kompozycji, w których wykorzystasz płatki owsiane. Jak jeść owsiankę, by nie znudziła się zbyt szybko? Sięgaj za każdym razem po inne dodatki – w ten sposób zachowasz dobrze znany i szybki sposób przygotowania, a jednocześnie będziesz regularnie odkrywać nowe smaki!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!