zobacz film

Kinga Paruzel i Aleksandra Żuraw

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • szczelny pojemnik do przechowywania granoli
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy owsiankę

Płatki owsiane podprażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy syrop klonowy i siemię lniane. Cały czas mieszamy. Płatki dodajemy do mleka. Mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z wyszorowanej limonki oraz odrobinę wyciśniętego soku. Owsiankę rozdzielamy do miseczek. Dodajemy kilka orzechów oraz dowolne owoce. 

Krok 2: Przygotowujemy granolę

Jabłko obieramy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, komosę ryżową, gałkę muszkatołową, cynamon i odrobinę soli. Dodajemy jabłko i orzechy nerkowca. W drugiej misce mieszamy ze sobą sok jabłkowy, rozpuszczony olej kokosowy, cukier trzcinowy i syrop klonowy. Do suchych składników wlewamy mokre – całość dobrze mieszamy. Granolę rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, mieszając co 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy z żurawinami. Podajemy z jogurtem lub jako kruszonkę do pieczonych owoców. W szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej możemy przechowywać granolę do dwóch tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar

  • 106 dni temu
    Sam pomysł, żeby wykonać samemu jest super, gdyż ta sklepowa w 30% składa się z z cukru. Jednak według mnie, 45minut to za długo. W moim przypadku po 35 minutach w elektrycznym piekarniku wyjąłem bardzo spieczoną i dymiącą granole ledwo nadającą się do spożycia.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram