Płatki owsiane - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Proteinowe gofry owsiane
Szukasz pomysłu na fitśniadanie na słodko? Dłużej nie musisz! Wypróbuj ten przepis na proteinowe gofry z płatków owsianych z dodatkiem waniliowej odżywki białkowej.


Owsianka szarlotkowa
Owsianka szarlotkowa, to świetny pomysł na udane, pożywne i smaczne śniadanie. Zobaczcie sami, jak łatwo ją przygotować, gdy pomaga wam w tym termorobot MC Smart. Śniadanie czas podać!


Proteinowy koktajl z serka wiejskiego
Najlepszy koktajl to taki, który przygotujesz w domu! Baza z serka wiejskiego oraz dodatek płatków owsianych i malin sprawią, że niezwykle szybko otrzymasz pyszny i sycący posiłek w płynie.


Ciastka owsiane z bakaliami
Ciastka owsiane z bakaliami to świetna przekąska dla każdego, kto dba o zrównoważoną dietę. Wykonane z naturalnych składników, takich jak płatki owsiane, orzechy, suszone owoce i miód, stanowią bardziej pożywną alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!

Ciasteczka digestive
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Ciastka owsiane z bananem
Owsiane ciasteczka z bananem smaczna alternatywa dla tradycyjnych słodkich przekąsek. Są nie tylko łatwe do przygotowania, ale także pełne sycących składników, dzięki czemu stanowią idealny wybór na szybkie śniadanie czy popołudniową przekąskę. Odkryjcie, jak prosto można stworzyć pyszne i pożywne ciasteczka!

Ciasteczka z masłem orzechowym
Nasze ciasteczka z masłem orzechowym to idealna propozycja dla miłośników przekąsek z dobrym składem. Te wyjątkowe ciastka łączą w sobie intensywny smak kremu z orzeszków ziemnych z delikatną chrupkością płatków owsianych. Dzięki temu prostemu przepisowi można przygotować je w zaledwie kilkanaście minut, ciesząc się domowym wypiekiem bez zbędnego wysiłku. Odkryjcie naszą recepturę!

Koktajl proteinowy z masłem orzechowym
Błyskawiczny w przygotowaniu i pełen protein! Właśnie taki jest koktajl waniliowo-orzechowy z dodatkiem suszonych śliwek i płatków owsianych. Koniecznie wypróbuj ten przepis.


Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
Wytrawne gofry? Czemu nie! Polecamy zwłaszcza takie z dodatkiem szpinaku, podane z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie!

Owsianka kokosowa
Sycąca owsianka to dla wielu idealne słodkie śniadanie, zwłaszcza do zabrania w drogę. Jeśli jesteś jedną z tych, osób koniecznie wypróbuj ten przepis na wegańską owsiankę kokosową z dodatkiem gorzkiej czekolady.

Świąteczna owsianka
Wypróbuj przepis na rozgrzewającą i pachnącą świętami owsiankę, którą przygotujesz w mig w swoim MC Smart!


Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
Poczuj atmosferę dworskiej rezydencji! Zasiądź do podwieczorku rodem z urzekającej krainy, pełnej czarujących krajobrazów i ujmujących postaci. Tym razem nie musisz mieć odpowiedniej Rangi, by zdobyć ten przepis!

Czy płatki owsiane są zdrowe?
Płatki owsiane zaliczane są do jednych z najzdrowszych produktów na śniadanie czy przekąskę. Ze względu na dużą zawartość białka oraz cennych aminokwasów płatki owsiane stanowią znakomite źródło energii. Owsianka jest jednak przede wszystkim bogata w witaminy z grupy B (m.in. B1, B6), witaminę E, PP, a także liczne składniki odżywcze, takie jak selen, magnez czy żelazo. Dzięki zawartości kwasu pantotenowego, który wraz z witaminą B1 tworzy zgrany duet, powstrzymuje zmęczenie i poprawia nastrój. Docenią ją również osoby dbające o linię, a to za sprawą największych spośród pozostałych zbóż pokładów błonnika, który w sobie mieści. Swych konkurentów zbożowych owsianka wyprzedza również pod względem zawartości dobrych tłuszczów, tj. nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a odgrywających znaczną rolę w zapobieganiu miażdżycy.
Jakie płatki owsiane są najzdrowsze?
Najzdrowsze płatki owsiane dostępne na rynku to płatki owsiane tradycyjne, czyli takie, które nie mają w nazwie przymiotnika „błyskawiczne”. Te drugie z kolei są znacznie łatwiejsze w przygotowaniu. Płatki owsiane tradycyjne są niskoprzetworzone, dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze. I choć spotkamy się również z płatkami owsianymi górskimi, to właśnie najzwyklejsza ich odmiana, otrzymywana z całego ziarna, jest najlepsza.
Czy płatki owsiane zawierają gluten?
Owies, jako rodzaj zboża, nie zawiera w składzie glutenu. Jednak na etapie produkcji, np. w młynie czy w zakładzie produkcyjnym przetwarzanych jest wiele zbóż, które przypadkowo mogą dostać się do finalnego produktu, jakim są płatki owsiane. Aby mieć zatem pewność, że akurat te wybrane przez nas nie zawierają glutenu, powinniśmy poszukiwać opakowań, na których widnieje przekreślony kłos – to licencjonowany znak produktu bezglutenowego. Inną metodą jest dokładna analiza składu produktu.
Ile kalorii mają płatki owsiane?
Płatki owsiane to pełnowartościowy posiłek, więc nikogo nie powinna martwić ich kaloryczność. Nawet jeśli w 100 g surowych płatków jest ok. 370 kcal, to przecież rzadko spożywa się je w tej postaci. Zdecydowanie smaczniejsza jest owsianka na mleku czy wodzie.
Ile kalorii mają płatki owsiane na mleku?
Najczęściej więc gotujemy je na mleku. Jedząc 100-gramową porcję płatków owsianych przygotowanych na mleku półtłustym, dostarczymy naszemu organizmowi ok. 160 kcal. To mniej więcej tyle, ile mieści się w jednej szklance brązowego, ugotowanego ryżu, który słynie ze swych niskokalorycznych właściwości.
Ile kalorii mają płatki owsiane na wodzie?
Jeszcze mniej kalorii zawiera owsianka gotowana na wodzie. W tym przypadku 100 g płatków owsianych to zaledwie 54 kcal. Samo zdrowie! Nie ma się więc nad czym zastanawiać. Owsianka na wodzie to zdecydowanie najmniej kaloryczne śniadanie z możliwych.
Ile białka posiadają płatki owsiane?
Warto wiedzieć, że ziarno owsa posiada najwięcej białka spośród wszystkich zbóż. Nic więc dziwnego, że w 100 g płatków owsianych jest blisko 12 g białka. Pewnie dlatego owsiankę pod różnymi postaciami tak bardzo upodobali sobie sportowcy, którym zależy akurat na zbudowaniu masy.
Jak jeść płatki owsiane?
Płatki owsiane można spożywać pod różnymi postaciami. Ile osób, tyle sposobów ich przyrządzania. Najpopularniejsze to z pewnością owsianka gotowana na mleku oraz na wodzie lub tylko zalana wrzątkiem. Warto wzbogacić ją wtedy suszonymi owocami oraz doprawić miodem, aby była smaczniejsza. Rzadziej spotykana jest owsianka w wersji surowej, choć znajdą się i tacy, którzy ją preferują, najpewniej ze względu na dłuższe uczucie sytości, które pozostawia. Owsianka to podstawa, ale przecież nie można zapominać o innych rodzajach dań, w których płatki mogą stanowić jedynie dodatek. Znakomicie sprawdzą się zatem w różnego rodzaju plackach czy ciasteczkach owsianych.
Czy płatki owsiane trzeba gotować?
Płatki owsiane zalane wrzątkiem, ciepłym mlekiem lub jogurtem smakują równie dobrze jak gotowane. Wystarczy tylko odpowiednio wcześniej dodać do nich płynu, aby po określonym czasie cieszyć się smakowitą owsianką bez gotowania. Niektórzy wręcz odradzają obróbkę termiczną, argumentując to utratą witamin oraz minerałów. Czasami więc lepiej tylko zalać płatki owsiane ulubionym dodatkiem i odczekać 30-40 minut, aż zmiękną.
Jak przygotować płatki owsiane?
Płatki owsiane w postaci surowej są dość twarde i przez to dłużej trawione przez nasz organizm, dlatego jeśli nie jesteście zwolennikami owsianki pod taką postacią, to radzimy dobrze je przygotować przed spożyciem. Oprócz zalania płatków mlekiem, wodą czy jogurtem, warto pamiętać, aby poleżały kilka godzin z płatkami gryczanymi oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Dzięki temu będą lepiej trawione przez organizm, ponieważ zostanie obniżony poziom kwasu fitynowego, który utrudnia przyswajanie składników mineralnych oraz białek.
Jak ugotować płatki owsiane?
Gotowanie płatków owsianych powinniśmy uzależnić od ich rodzaju. Im grubsze, tym dłużej musimy je gotować. Najszybciej uda nam się przyrządzić płatki błyskawiczne, nieco dłużej trzeba będzie gotować płatki górskie, a najwięcej czasu musimy poświęcić na ugotowanie płatków tradycyjnych, z pełnego ziarna. Do garnka wlewamy szklankę wody lub mleka, zagotowujemy i dodajemy nieco mniej niż szklankę płatków owsianych. Gotujemy na małym ogniu, ok. 15-20 minut, pamiętając, aby od czasu do czasu je zamieszać, żeby uniknąć przypalenia. Gdy staną się miękkie, sprawdzamy konsystencję powstałego kleiku i dolewamy wody lub mleka zgodnie z indywidualnymi preferencjami.
Jak ugotować płatki owsiane na mleku?
Owsianka gotowana na mleku to propozycja bardzo prostego i zdrowego śniadania. Wystarczy zagotować mleko – krowie lub roślinne, według upodobań, a następnie wsypać płatki owsiane. Ich ilość zależy od efektu, który chcemy uzyskać. Im gęstszą owsiankę lubimy, tym więcej płatków powinniśmy dodać. Gotujemy płatki do miękkości, przelewamy całość do miski i dodajemy ulubione owoce czy bakalie. Gotowe!
Ile płatków owsianych na litr mleka?
Na 1 l mleka z reguły dodaje się ok. 10-12 łyżek płatków owsianych. Ich ilość zależy tak naprawdę od naszych osobistych preferencji. Niektórzy wolą gęstszą owsiankę, inni nieco rzadszą. Zasada jest zawsze jedna i ta sama – powinniśmy ciągle mieszając, stopniowo dodawać płatki do mleka, aby nie przypalić owsianki podczas gotowania.
Ile płatków owsianych na szklankę mleka?
Odmierzając płatki owsiane za pomocą szklanki, można posłużyć się podobnym schematem jak w przypadku gotowania ryżu czy kaszy luzem. Zazwyczaj przyjmujemy wtedy proporcję 2:1, czyli 2 razy więcej płynu, w tym przypadku mleka, aniżeli produktu. Gotując zatem szklankę mleka, dodajemy ok. pół szklanki płatków owsianych.
Jak zrobić płatki owsiane na wodzie?
Analogicznie do owsianki na mleku, można ją sporządzić również na wodzie. Przepis jest zresztą równie prosty. Wystarczy zagotować wodę i wsypać do niej płatki owsiane, a następnie gotować do całkowitego wchłonięcia przez nie wody. Oczywiście, głównym wyznacznikiem gotowej potrawy pozostaje zawsze miękkość płatków, co należy sprawdzić w momencie, gdy z garnka odparuje już cały płyn. Po ugotowaniu zostaje już tylko wzbogacenie owsianki ulubionymi dodatkami.
Bez względu na sposób przyrządzenia owsianki warto po nią sięgać codziennie. Wśród wielu propozycji, jakie pojawiają się na portalach i blogach kulinarnych, każdy z pewnością znajdzie swoją ulubioną wersję tego pożywnego dania. A niepodważalne wartości odżywcze, które posiadają płatki owsiane, mogą jedynie zachęcić i zmotywować do włączenia ich do regularnej diety.