Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Ścieramy korzeń selera na tarce
Płatki górskie wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 20 minut. Seler obieramy, kroimy na ćwiartki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 2: Mieszamy składniki placuszków
Do selera dodajemy jajko, łyżkę oleju, namoczone płatki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną pietruszką i szczypiorkiem. Całość mieszamy.
Krok 3: Smażymy placuszki
Rozgrzewamy patelnię. Wykładamy ją papierem do pieczenia, kładziemy placuszek i smażymy. Placki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Zanim odwrócimy placki na drugą stronę, przykładamy kawałek papieru do pieczenia i za pomocą szpatułki obracamy.
Zobacz podobne
przepisy
Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
Sprawdzony przepis na przysmak wszystkich dzieci – placki ziemniaczane ze śmietaną.
Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!
Placki ziemniaczane z musem jabłkowym
Wypróbuj słodką wersję placków ziemniaczanych! Przygotuj do nich pyszny mus jabłkowy.
Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
Przygotuj rozgrzewające placuszki z dynią i imbirem! Dodanie gruszki sprawia, że to najlepsze połączenie jesiennych smaków.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
- Schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- 3 dania fit! Śniadanie, obiad, deser
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Placki z kaszy gryczanej i cukinii
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
- Zielone warzywa smażone z tofu
- Cukinia w cieście naleśnikowym
- Miniserniczki bez laktozy
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Kurczak po baskijsku z ryżem
- Ciastka pisanki
- Hummus grzybowy
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Wieniec wielkanocny
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Tort malinowy
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Spaghetti z wołowym ragu
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Mielony serek twarogowy z tortillą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
714 dni temu
po modyfikacji: dodatkowe jajo i mąka ziemniaczana i są super :)
odpowiedz
714 dni temu
Nic z nich nie wyszło :P rozwalają się i nawet na tuszczu nie wychodzą :(
odpowiedz
1977 dni temu
A czy można te placki usmażyć w sposób tradycyjny (bez papieru do pieczenia, na oleju rzepakowym)?
odpowiedz
1977 dni temu
Oczywiście! Tradycyjnie też się uda :)
1302 dni temu
Ja właśnie tak zrobiłam. Wyszły przepyszne
2070 dni temu
Witam. Placuszki super, tylko pieczenie na papierze mi nie wyszło. Przykleiły się. Może zapomniałam oleju? Muszę jeszcze raz spróbować. Pozdrawiam
odpowiedz
2069 dni temu
Placki mogą się nieco przyklejać, ale powinny ładnie odchodzić od papieru :)
2297 dni temu
Pyszne!
odpowiedz