Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręczniki kuchenne
Krok 1: Robimy mus jabłkowy
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. 80 g cukru karmelizujemy w rondlu na złotożółty kolor. Rozcieńczamy sokiem jabłkowym i gotujemy przez 1-2 minuty, mieszając, aż karmel się rozpuści. Dodajemy jabłka, cynamon i gotujemy do miękkości przez ok. 10 minut. Za pomocą ubijaka rozgniatamy, według uznania na grubo lub na drobno. Doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, ewentualnie większą ilością cukru i cynamonu. Studzimy.
Krok 2: Ścieramy ziemniaki
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy drobno na tarce. Przekładamy na czysty ręcznik kuchenny i dobrze odciskamy nad miską. Sok zbieramy i odstawiamy na chwilę, a następnie ostrożnie odlewamy, tak aby skrobia pozostała na dnie miski. Cebulę obieramy – ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Dodajemy wraz z ziemniakami do skrobi, mieszamy z jajkami, solimy.
Krok 3: Smażymy placki i podajemy
Na powlekanej patelni rozgrzewamy trochę oleju. Nakładamy na nią łyżką ciasto ziemniaczane i spłaszczamy. Placki smażymy z obu stron przez 2-3 minuty, aż będą chrupiące. Osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple. Podajemy z musem jabłkowym.
Wskazówka: w Nadrenii podaje się do tego jeszcze często melasę buraczaną.
Zobacz podobne
przepisy
Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
Placki ziemniaczane na słodko? Koniecznie z purée truskawkowym oraz jogurtem naturalnym. Wypróbuj przepis!
Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!
Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.
Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
Sprawdzony przepis na przysmak wszystkich dzieci – placki ziemniaczane ze śmietaną.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus czekoladowy
- Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
- Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
- Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
- Szaszłyki z indykiem i brzoskwiniami w sosie sojowym z sałatką z serem kozim
- Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto
- Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Tarta z kiszoną kapustą
- Placuszki jaglane z jabłkami
- Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
- Tatarskie manty z twarogiem i malinami
- Wege placki z tartych warzyw
- Biskwity z kremem i owocami
- Kotleciki jagnięce
- Wegańskie makaroniki
- Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Schab duszony z sałatką i brokułami
- Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
- Hummus z bobu
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Wegańska pavlova
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
- Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)