
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręczniki kuchenne
Krok 1: Robimy mus jabłkowy
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. 80 g cukru karmelizujemy w rondlu na złotożółty kolor. Rozcieńczamy sokiem jabłkowym i gotujemy przez 1-2 minuty, mieszając, aż karmel się rozpuści. Dodajemy jabłka, cynamon i gotujemy do miękkości przez ok. 10 minut. Za pomocą ubijaka rozgniatamy, według uznania na grubo lub na drobno. Doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, ewentualnie większą ilością cukru i cynamonu. Studzimy.
Krok 2: Ścieramy ziemniaki
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy drobno na tarce. Przekładamy na czysty ręcznik kuchenny i dobrze odciskamy nad miską. Sok zbieramy i odstawiamy na chwilę, a następnie ostrożnie odlewamy, tak aby skrobia pozostała na dnie miski. Cebulę obieramy – ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Dodajemy wraz z ziemniakami do skrobi, mieszamy z jajkami, solimy.
Krok 3: Smażymy placki i podajemy
Na powlekanej patelni rozgrzewamy trochę oleju. Nakładamy na nią łyżką ciasto ziemniaczane i spłaszczamy. Placki smażymy z obu stron przez 2-3 minuty, aż będą chrupiące. Osączamy na papierze kuchennym i trzymamy w cieple. Podajemy z musem jabłkowym.
Wskazówka: w Nadrenii podaje się do tego jeszcze często melasę buraczaną.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledź w oleju
- Makowiec japoński
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Burek ze szpinakiem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Uszka z grzybami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Mini burgery
- Boczek pieczony
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba z piekarnika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)