
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papierowy ręcznik kuchenny
Krok 1: Smażymy placki ziemniaczane
Ziemniaki drobno ścieramy na tarce. Przyprawiamy solą i mieszamy z jajkami. Na niewielkiej ilości gorącego oleju smażymy placki z każdej strony mniej więcej przez 4 minuty. Na koniec posypujemy lekko cukrem waniliowym i karmelizujemy przez chwilę. Placki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Krok 2: Przygotowujemy truskawki
W międzyczasie oczyszczamy truskawki. 150 g rozgniatamy, resztę kroimy w drobną kostkę. Purée truskawkowe doprawiamy do smaku cukrem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i mieszamy.
Krok 3: Podajemy placki ziemniaczane
Podajemy po 2 placki ziemniaczane z purée i odrobiną jogurtu.
Zobacz podobne
przepisy
Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!

Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.

Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
Sprawdzony przepis na przysmak wszystkich dzieci – placki ziemniaczane ze śmietaną.

Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Oryginalny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny – smakowite placuszki z cukinii z kawałkami podsmażanego boczku.

Komentarze (0)