Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • papierowy ręcznik kuchenny

Krok 1: Smażymy placki ziemniaczane

Ziemniaki drobno ścieramy na tarce. Przyprawiamy solą i mieszamy z jajkami. Na niewielkiej ilości gorącego oleju smażymy placki z każdej strony mniej więcej przez 4 minuty. Na koniec posypujemy lekko cukrem waniliowym i karmelizujemy przez chwilę. Placki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Krok 2: Przygotowujemy truskawki

W międzyczasie oczyszczamy truskawki. 150 g rozgniatamy, resztę kroimy w drobną kostkę. Purée truskawkowe doprawiamy do smaku cukrem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i mieszamy.

Krok 3: Podajemy placki ziemniaczane

Podajemy po 2 placki ziemniaczane z purée i odrobiną jogurtu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram