Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Cukinię obieramy, przekrawamy i wydrążamy miąższ. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przekładamy cukinię na sitko i dokładnie odciskamy z puszczonego soku.

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim razem oba składniki.

Dodajemy do odciśniętej cukinii i łączymy z mąką i jajkami. Masę przyprawiamy solą i pieprzem.

Łyżką nakładamy niewielkie placuszki na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (29)

Avatar
  • Gość Gość
    748 dni temu
    Nie pojmuję jak można opisać coś smażonego na oleju jako lekki obiad dla całej rodziny? To jak dietetyczny boczek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    375 dni temu
    czegoś tak ohydnego w życiu nie jadłam, nawet pies sie nie połakomił - syf
  • Monika Monika
    779 dni temu
    Czy placuszki upieką się w piekarniku? Mąż nie może smażonych, a wyglądają na pyszne 😋

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    779 dni temu
    Moniko, powinno się udać. Daj znać, jak wyszły! :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1103 dni temu
    at, cieszymy się, że smakowały :) My również je uwielbiamy! :)

    odpowiedz

  • at at
    1103 dni temu
    Zrobiłam je dziś w wersji uproszczonej bez cebulki i boczku, a do masy dodałam odrobinę mleka i szczypiorku. Pyszne!

    odpowiedz

  • April April
    1342 dni temu
    Pyszne placuszki. Ja użyłam boczku w plasterkach, więc nie był pokrojony w kostkę tylko paski i dodałam poza solą i pieprzem, trochę suszonej bazylii. Wychodzi około 20 placków. Podałam razem z pomidorową (z przepisu kremowa zupa z pomidorów i pietruszki) i wyszedł porządny obiad.

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    1430 dni temu
    Placki smaczne. Zmodyfikowałam nieco przepis i będę go jeszcze modyfikować. Przede wszystkim do placków starłam jeszcze dwa średniej wielkości ziemniaczki, żeby były bardziej treściwe (usprawiedliwienie=mąż). W przepisie z boczkiem smak placków jest przez niego bardzo zdominowany, następnym razem zrobię bez - myślę, że oprócz lepszego smaku, zyskają też na niskokaloryczności. Będę za to kombinowała z dodaniem ziół - będą aromatyczne. Ogólnie przepis bardzo fajny, szybki, w sezonie - tani!, smaczny i do powtórzenia :)

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    1433 dni temu
    Placki boskie :-) Zrobiłam bez boczku żeby były mniej kaloryczne. Cudowny przepis. Dzieciom smakowały bardzo. Kupiłam dziś żółtą cukinię zobaczymy czy placki będą równie smaczne.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1437 dni temu
    Moniu jeśli boczek jest bardzo tłusty to faktycznie wytopi się z niego wystarczająco dużo tłuszczu, by usmażyć na nim także cebulę. Zwykle jednak boczek nie jest aż tak tłusty, a w dodatku tłuszcz ten ma stosunkowo niską temperaturę dymienia w porównaniu do oleju rzepakowego, dlatego mimo wszystko warto zmieszać oba tłuszcze ze sobą. Dzięki temu cebula nie przypali się nam tak szybko.

    odpowiedz

  • monia monia
    1438 dni temu
    Nie rozumiem dlaczego dodajemy olej do smażenia boczku i cebuli. Ja kupuję boczek na bio bazarze - bo mam blisko i jest eko - jak mówią. Podsmażam boczek na patelni dość długo a wtedy on wypuszcza tłuszcz na który można wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i smażyć:) Po co mieszać tłuszcz zwierzęcy z roślinnym.... nie wiem... Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Korny Korny
    1498 dni temu
    Genialnie smakują z jogurtem grackim Tzatziki z Lidla! Polecam!

    odpowiedz

  • jula jula
    1509 dni temu
    Uwielbiam was za te supersmaczne przepisy, są rewelacyjne!! ten akrat tani, smaczny i szybko się robi! cukienie kupiłam na pobliskiom bazarku, boczek od H.K. a reszte w waszym sklepie - opacalo się!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1597 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście boczek można zamienić na szynkę szwarcwaldzką.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1597 dni temu
    Czy zamiast boczku można dodać szynkę szwarcwaldzką?

    odpowiedz

  • kasiek kasiek
    1602 dni temu
    super, mam od kani wlasnie boczus, cukienie z lidla lce do kuchni:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1618 dni temu
    puree, może skusisz się na inne placki? Polecamy marchwiowe z sosem serowym! :)

    odpowiedz

  • puree puree
    1618 dni temu
    pyszne palcuszki, boczek je dopełnia:) ja jadam ten od kani parzony, smakuje znakomicie:)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1697 dni temu
    Pyszne. Zrobiłam wersję wegetariańską i dodałam papryczki chilli.

    odpowiedz

  • Madzia Madzia
    1748 dni temu
    pyszności !!!!!!! polecam - szybko i smacznie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1770 dni temu
    Na zdjęciu widać , że cukinia jest nieobrana :-) bo obrana wcale być nie musi ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1773 dni temu
    Placuszki smakują świetnie bez dodatków, ale jeśli chcesz podać je z sosem, polecamy lekki dip jogurtowy z ziołami lub sos pomidorowy.

    odpowiedz

  • gość gość
    1773 dni temu
    z czym podawać te placuszki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1792 dni temu
    Zdecydowanie zgadzam sie ze snakuja jak placki ziemniaczane z ta roznica ze o wieke katwiej trzec cukinie niz ziemniaki. Smak dosc pospolity ale wszystkim smakowalo :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1820 dni temu
    Ciekawa alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Danie łatwe i szybkie. Placuszki bardzo ładnie wyglądają dzięki zielonemu kolorowi cukinii i podsmażonemu boczkowi. Smak fajny ale dość zwyczajny. Ktoś napisał że smakuje jak jajecznica na boczku i rozmumiem jego skojarzenie chociaż według mnie tylko tak na 10% :) Napewno jeszcze kiedyś zrobię

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1820 dni temu
    Gorzkie i obrzydliwe:/

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1838 dni temu
    Podobne do placków ziemniaczanych, tylko z cukini, boczek dodałam z lidla wędzony parzony, wyszło pysznie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1840 dni temu
    Smakuje jak jajecznica na boczku

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    1846 dni temu
    Pomysł bardzo fajny na letnie placuszki ,Lidl ma duzo fajnych pomysłów na proste dania.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram