
Cukinię obieramy, przekrawamy i wydrążamy miąższ. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przekładamy cukinię na sitko i dokładnie odciskamy z puszczonego soku.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim razem oba składniki.
Dodajemy do odciśniętej cukinii i łączymy z mąką i jajkami. Masę przyprawiamy solą i pieprzem.
Łyżką nakładamy niewielkie placuszki na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.
Zobacz podobne
przepisy
Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!

Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!

Kotleciki z łososia
Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.

Placuszki z kurczaka i szynki
To jedno z tych dań, które lubią dzieci. Sprawia to delikatne mięso z kurczaka oraz pyszny sos z dodatkiem pistacji.

Komentarze (29)
939 dni temu
Nie pojmuję jak można opisać coś smażonego na oleju jako lekki obiad dla całej rodziny? To jak dietetyczny boczek.
odpowiedz
566 dni temu
czegoś tak ohydnego w życiu nie jadłam, nawet pies sie nie połakomił - syf
970 dni temu
Czy placuszki upieką się w piekarniku? Mąż nie może smażonych, a wyglądają na pyszne 😋
odpowiedz
970 dni temu
Moniko, powinno się udać. Daj znać, jak wyszły! :)
1294 dni temu
at, cieszymy się, że smakowały :) My również je uwielbiamy! :)
odpowiedz
1294 dni temu
Zrobiłam je dziś w wersji uproszczonej bez cebulki i boczku, a do masy dodałam odrobinę mleka i szczypiorku. Pyszne!
odpowiedz
1533 dni temu
Pyszne placuszki. Ja użyłam boczku w plasterkach, więc nie był pokrojony w kostkę tylko paski i dodałam poza solą i pieprzem, trochę suszonej bazylii. Wychodzi około 20 placków. Podałam razem z pomidorową (z przepisu kremowa zupa z pomidorów i pietruszki) i wyszedł porządny obiad.
odpowiedz
1621 dni temu
Placki smaczne. Zmodyfikowałam nieco przepis i będę go jeszcze modyfikować. Przede wszystkim do placków starłam jeszcze dwa średniej wielkości ziemniaczki, żeby były bardziej treściwe (usprawiedliwienie=mąż). W przepisie z boczkiem smak placków jest przez niego bardzo zdominowany, następnym razem zrobię bez - myślę, że oprócz lepszego smaku, zyskają też na niskokaloryczności. Będę za to kombinowała z dodaniem ziół - będą aromatyczne. Ogólnie przepis bardzo fajny, szybki, w sezonie - tani!, smaczny i do powtórzenia :)
odpowiedz
1624 dni temu
Placki boskie :-) Zrobiłam bez boczku żeby były mniej kaloryczne. Cudowny przepis. Dzieciom smakowały bardzo. Kupiłam dziś żółtą cukinię zobaczymy czy placki będą równie smaczne.
odpowiedz
1628 dni temu
Moniu jeśli boczek jest bardzo tłusty to faktycznie wytopi się z niego wystarczająco dużo tłuszczu, by usmażyć na nim także cebulę. Zwykle jednak boczek nie jest aż tak tłusty, a w dodatku tłuszcz ten ma stosunkowo niską temperaturę dymienia w porównaniu do oleju rzepakowego, dlatego mimo wszystko warto zmieszać oba tłuszcze ze sobą. Dzięki temu cebula nie przypali się nam tak szybko.
odpowiedz
1629 dni temu
Nie rozumiem dlaczego dodajemy olej do smażenia boczku i cebuli. Ja kupuję boczek na bio bazarze - bo mam blisko i jest eko - jak mówią. Podsmażam boczek na patelni dość długo a wtedy on wypuszcza tłuszcz na który można wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i smażyć:) Po co mieszać tłuszcz zwierzęcy z roślinnym.... nie wiem... Pozdrawiam
odpowiedz
1689 dni temu
Genialnie smakują z jogurtem grackim Tzatziki z Lidla! Polecam!
odpowiedz
1700 dni temu
Uwielbiam was za te supersmaczne przepisy, są rewelacyjne!! ten akrat tani, smaczny i szybko się robi! cukienie kupiłam na pobliskiom bazarku, boczek od H.K. a reszte w waszym sklepie - opacalo się!
odpowiedz
1788 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście boczek można zamienić na szynkę szwarcwaldzką.
odpowiedz
1788 dni temu
Czy zamiast boczku można dodać szynkę szwarcwaldzką?
odpowiedz
1793 dni temu
super, mam od kani wlasnie boczus, cukienie z lidla lce do kuchni:)
odpowiedz
1809 dni temu
puree, może skusisz się na inne placki? Polecamy marchwiowe z sosem serowym! :)
odpowiedz
1809 dni temu
pyszne palcuszki, boczek je dopełnia:) ja jadam ten od kani parzony, smakuje znakomicie:)
odpowiedz
1888 dni temu
Pyszne. Zrobiłam wersję wegetariańską i dodałam papryczki chilli.
odpowiedz
1940 dni temu
pyszności !!!!!!! polecam - szybko i smacznie :)
odpowiedz
1961 dni temu
Na zdjęciu widać , że cukinia jest nieobrana :-) bo obrana wcale być nie musi ;-)
odpowiedz
1964 dni temu
Placuszki smakują świetnie bez dodatków, ale jeśli chcesz podać je z sosem, polecamy lekki dip jogurtowy z ziołami lub sos pomidorowy.
odpowiedz
1964 dni temu
z czym podawać te placuszki?
odpowiedz
1983 dni temu
Zdecydowanie zgadzam sie ze snakuja jak placki ziemniaczane z ta roznica ze o wieke katwiej trzec cukinie niz ziemniaki. Smak dosc pospolity ale wszystkim smakowalo :-)
odpowiedz
2011 dni temu
Ciekawa alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Danie łatwe i szybkie. Placuszki bardzo ładnie wyglądają dzięki zielonemu kolorowi cukinii i podsmażonemu boczkowi. Smak fajny ale dość zwyczajny. Ktoś napisał że smakuje jak jajecznica na boczku i rozmumiem jego skojarzenie chociaż według mnie tylko tak na 10% :) Napewno jeszcze kiedyś zrobię
odpowiedz
2011 dni temu
Gorzkie i obrzydliwe:/
odpowiedz
2029 dni temu
Podobne do placków ziemniaczanych, tylko z cukini, boczek dodałam z lidla wędzony parzony, wyszło pysznie :)
odpowiedz
2031 dni temu
Smakuje jak jajecznica na boczku
odpowiedz
2037 dni temu
Pomysł bardzo fajny na letnie placuszki ,Lidl ma duzo fajnych pomysłów na proste dania.
odpowiedz
zobacz wszystkie