Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Cukinię obieramy, przekrawamy i wydrążamy miąższ. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przekładamy cukinię na sitko i dokładnie odciskamy z puszczonego soku.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim razem oba składniki.
Dodajemy do odciśniętej cukinii i łączymy z mąką i jajkami. Masę przyprawiamy solą i pieprzem.
Łyżką nakładamy niewielkie placuszki na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.
Zobacz podobne
przepisy
Placuszki z kurczaka i szynki
To jedno z tych dań, które lubią dzieci. Sprawia to delikatne mięso z kurczaka oraz pyszny sos z dodatkiem pistacji.
Kotleciki z łososia
Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.
Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!
Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!
Placuszki z cukinii – smaczny i zdrowy przepis
Placuszki z cukinii to niezawodny, dobry na chyba każdą okazję przysmak! Fantastycznie smakują w różnych odsłonach oraz można przygotować je w zaskakująco krótkim czasie. Do przyrządzenia wersji z boczkiem potrzebujesz tylko 40 minut! Zresztą określamy je mianem łatwych, dlatego każdy sobie z nimi poradzi. Dlaczego jeszcze warto wypróbować przepis na placuszki z cukinii? To proste danie, które zachwyci Cię delikatnością urozmaiconą smakiem aromatycznego boczku. To wspaniała uczta dla podniebienia. Każdy kęs to harmonia świeżości warzyw i intensywności boczku. Co najlepsze, to niezwykłe połączenie stworzysz z łatwo dostępnych składników. Przy czym po przepis na placki z cukinii najlepiej sięgnąć latem, a właściwie w sierpniu, ponieważ właśnie wtedy zaczyna się sezon na to przepyszne warzywo. Wówczas kosztuje ona najmniej! Choć prawdziwi miłośnicy placuszków cukiniowych mogą raczyć się nimi przez cały rok. Nawet w zimowych miesiącach na Ryneczku Lidla znajdziesz przepyszne cukinie. Zatem, nie przedłużając, sprawdź, o czym pamiętać, korzystając z przepisu na placki z cukinii!
Jak zrobić placki z cukinii?
Staraliśmy się, jak najdokładniej wyjaśnić, jak zrobić placuszki z cukinii, które będą smakowite i doskonale chrupiące. Aby jednak jeszcze bardziej ułatwić Ci to zadanie oraz rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące przepisu, mamy dla Ciebie kilka porad.
- W przepisie na placki z cukinii znajdziesz jajko oraz mąkę pszenną, które pełnią funkcję spoiwa oraz nadają plackom puszystość. Dzięki tym składnikom zachowują pożądaną formę podczas smażenia. Gdyby mimo tego placki rozpadały się przy próbie ich przewracania na drugą stronę, to znak, że należy nieco zmodyfikować ciasto. Masz na to kilka sposobów. Pierwszy z nich to dodatek jeszcze jednego jajka, które działa niczym klej. Kolejna opcja to zwiększenie ilości mąki, która zwiększa gęstość masy i pomaga w utrzymaniu formy placków. Trzeba jednak uważać, aby nie przesadzić z mąką, ponieważ może ona uczynić placki twardymi oraz nieco zaburzyć ich smak. Kolejna kwestia, na którą należy zwrócić uwagę to dokładne odciśnięcie cukinii po jej starciu, aby pozbyć się z niej nadmiaru wody. Dobry pomysł to również dodanie bułki tartej lub płatków owsianych do masy, ponieważ to składniki, które świetnie absorbują wilgoć, tym samym nadając plackom zwartą strukturę.
- Kolejny sposób na to, jak zrobić placki z cukinii, które nie rozpadną się na patelni, to wzbogacenie ciasta o ziemniaki. W przypadku naszego przepisu wystarczy tylko jeden! Uwzględnij, że w nieznacznym stopniu zmieni on smak placków, ale za sprawą skrobi zadziała jak skuteczne spoiwo. Spore znaczenie ma również dokładne wymieszanie składników, które sprzyja uzyskaniu jednolitej masy. Dzięki temu każdy kęs będzie zachwycał równomiernie zbalansowanymi smakami.
- Ważna wskazówka dotycząca tego, jak się robi placki z cukinii, dotyczy ich smażenia. Unikaj najwyższej temperatury, która sprawi, że placki spieką się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Średni ogień w zupełności wystarczy – dzięki niemu przysmażą się one równomiernie z każdej strony oraz w środku.
- Do przyrządzenia chrupiących placków z cukinii potrzebujesz oleju rzepakowego. To nasza sprawdzona propozycja, która umożliwia smażenie placków szybko i ekonomiczne. Nie masz go pod ręką? Dobry wybór to także inny tłuszcz roślinny, jak choćby olej słonecznikowy czy kukurydziany. Każdy z nich dobrze nadaje się do smażenia ze względu na neutralny smak i łatwą dostępność. Z kolei masło to klasyczna opcja, która nadaje plackom bogaty, charakterystyczny smak. Jednak nie radzimy Ci korzystać ze zwykłego masła – znacznie lepiej sprawdza się masło klarowane, które nie przypala się tak łatwo. Popularny wybór to olej kokosowy, który ma wysoką temperaturę dymienia, dlatego smażenie na nim jest w pełni bezpieczne. Ostatnia opcja to oliwa z oliwek, ewentualnie z wytłoczyn oliwek. Weź jednak pod uwagę, że może ona nadać placuszkom charakterystyczny posmak.
Placki z cukinii – z czym podawać?
Przede wszystkim nasze wyśmienite placki z cukinii z dodatkiem wędzonego boczku świetnie smakują solo. Nie da się jednak ukryć, że mogą okazać się niewystarczające w roli pełnoprawnego obiadu. Na szczęście możesz łatwo temu zaradzić poprzez dobór odpowiednich dodatków do obiadu. Poznaj nasze propozycje:
- Nasza pierwsza, bardzo klasyczna propozycja to oczywiście ziemniaki. Mogą być to klasyczne ziemniaki z wody, delikatne purée z masłem, ziemniaki pieczone w mundurkach, a nawet takie upieczone w piekarniku z dodatkiem suszonych ziół.
- Chrupiące placki z cukinii dobrze komponują się z różnymi kaszami. Lekka kasza kuskus lub jaglana, gruby pęczak lub wyrazista kasza gryczana w duecie z placuszkami stworzą sycący, a przy tym smakowity zestaw.
- Placki z cukinii dobrze wypadają w towarzystwie marynowanych warzyw, takich jak papryka, ogórek czy cebula.
- Nasze placuszki świetnie smakują z dodatkiem niemal każdej sałatki czy surówki. To znakomity pomysł na świeży, kolorowy posiłek.
- Strzał w dziesiątkę to świeże kiełki, takie jak lucerna, rzodkiewka czy brokuły. Dzięki nim obiad z plackami w roli głównej zyska przyjemną strukturę. Miłośnicy chrupiących, zielonych dodatków na pewno docenią taką propozycję.
Pomysł na najsmaczniejsze placki z cukinii? Oczywiście takie z dipem! Dobra wiadomość jest taka, że masz tu zaskakująco szeroki wybór rozmaitych sosów. Nasza pierwsza propozycja to klasyczny grecki sos tzatziki na bazie jogurtu, ogórka, czosnku, świeżej mięty i soli. Wypróbuj też kremowe guacamole. Przygotujesz je z awokado, pomidora, cebuli, czosnku, kolendry i soku z limonki. Uwzględnij jednak, że nie każdy lubi kolendrę! Co więcej, nawet najprostsze placki z cukinii zyskują charakter w zestawieniu z dowolnym sosem jogurtowym, choćby takim z drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
Placki z cukinii kuszą smakiem, chrupiącą skórką oraz fantastycznym aromatem wędzonego boczku, który wypełni całą kuchnię! Spróbuj ich choć raz, a na pewno na tym się nie skończy. Zachęcamy Cię też do sprawdzenia pozostałych przepisów z Kuchni Lidla. Znajdziesz wśród nich kotleciki z łososia czy znakomite placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron z cukinią i łososiem
- Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
- Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Bananowe pancakes
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Gołąbki bez zawijania
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Tumbet
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Wegański falafel burger z portobello
- Risotto z pieczarkami
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Ciasto z profiterolkami
- Miniomlety pomidorowe
- Domowe lody szparagowe
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Wegański tatar
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Serniczkowe zajączki
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (30)
1872 dni temu
Smakowite. Mimo zrobienia większej ilości, placków okazało się za mało, bo wszyscy się nimi zajadali. Proponuję zwiększyć nieco ilość boczku, bo robi robotę ;)
odpowiedz
2990 dni temu
Nie pojmuję jak można opisać coś smażonego na oleju jako lekki obiad dla całej rodziny? To jak dietetyczny boczek.
odpowiedz
2617 dni temu
czegoś tak ohydnego w życiu nie jadłam, nawet pies sie nie połakomił - syf
3021 dni temu
Czy placuszki upieką się w piekarniku? Mąż nie może smażonych, a wyglądają na pyszne 😋
odpowiedz
3020 dni temu
Moniko, powinno się udać. Daj znać, jak wyszły! :)
3345 dni temu
at, cieszymy się, że smakowały :) My również je uwielbiamy! :)
odpowiedz
3345 dni temu
Zrobiłam je dziś w wersji uproszczonej bez cebulki i boczku, a do masy dodałam odrobinę mleka i szczypiorku. Pyszne!
odpowiedz
3584 dni temu
Pyszne placuszki. Ja użyłam boczku w plasterkach, więc nie był pokrojony w kostkę tylko paski i dodałam poza solą i pieprzem, trochę suszonej bazylii. Wychodzi około 20 placków. Podałam razem z pomidorową (z przepisu kremowa zupa z pomidorów i pietruszki) i wyszedł porządny obiad.
odpowiedz
3672 dni temu
Placki smaczne. Zmodyfikowałam nieco przepis i będę go jeszcze modyfikować. Przede wszystkim do placków starłam jeszcze dwa średniej wielkości ziemniaczki, żeby były bardziej treściwe (usprawiedliwienie=mąż). W przepisie z boczkiem smak placków jest przez niego bardzo zdominowany, następnym razem zrobię bez - myślę, że oprócz lepszego smaku, zyskają też na niskokaloryczności. Będę za to kombinowała z dodaniem ziół - będą aromatyczne. Ogólnie przepis bardzo fajny, szybki, w sezonie - tani!, smaczny i do powtórzenia :)
odpowiedz
3675 dni temu
Placki boskie :-) Zrobiłam bez boczku żeby były mniej kaloryczne. Cudowny przepis. Dzieciom smakowały bardzo. Kupiłam dziś żółtą cukinię zobaczymy czy placki będą równie smaczne.
odpowiedz
3678 dni temu
Moniu jeśli boczek jest bardzo tłusty to faktycznie wytopi się z niego wystarczająco dużo tłuszczu, by usmażyć na nim także cebulę. Zwykle jednak boczek nie jest aż tak tłusty, a w dodatku tłuszcz ten ma stosunkowo niską temperaturę dymienia w porównaniu do oleju rzepakowego, dlatego mimo wszystko warto zmieszać oba tłuszcze ze sobą. Dzięki temu cebula nie przypali się nam tak szybko.
odpowiedz
3680 dni temu
Nie rozumiem dlaczego dodajemy olej do smażenia boczku i cebuli. Ja kupuję boczek na bio bazarze - bo mam blisko i jest eko - jak mówią. Podsmażam boczek na patelni dość długo a wtedy on wypuszcza tłuszcz na który można wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i smażyć:) Po co mieszać tłuszcz zwierzęcy z roślinnym.... nie wiem... Pozdrawiam
odpowiedz
3739 dni temu
Genialnie smakują z jogurtem grackim Tzatziki z Lidla! Polecam!
odpowiedz
3750 dni temu
Uwielbiam was za te supersmaczne przepisy, są rewelacyjne!! ten akrat tani, smaczny i szybko się robi! cukienie kupiłam na pobliskiom bazarku, boczek od H.K. a reszte w waszym sklepie - opacalo się!
odpowiedz
3839 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście boczek można zamienić na szynkę szwarcwaldzką.
odpowiedz
3839 dni temu
Czy zamiast boczku można dodać szynkę szwarcwaldzką?
odpowiedz
3844 dni temu
super, mam od kani wlasnie boczus, cukienie z lidla lce do kuchni:)
odpowiedz
3859 dni temu
puree, może skusisz się na inne placki? Polecamy marchwiowe z sosem serowym! :)
odpowiedz
3860 dni temu
pyszne palcuszki, boczek je dopełnia:) ja jadam ten od kani parzony, smakuje znakomicie:)
odpowiedz
3939 dni temu
Pyszne. Zrobiłam wersję wegetariańską i dodałam papryczki chilli.
odpowiedz
3990 dni temu
pyszności !!!!!!! polecam - szybko i smacznie :)
odpowiedz
4012 dni temu
Na zdjęciu widać , że cukinia jest nieobrana :-) bo obrana wcale być nie musi ;-)
odpowiedz
4014 dni temu
Placuszki smakują świetnie bez dodatków, ale jeśli chcesz podać je z sosem, polecamy lekki dip jogurtowy z ziołami lub sos pomidorowy.
odpowiedz
4015 dni temu
z czym podawać te placuszki?
odpowiedz
4033 dni temu
Zdecydowanie zgadzam sie ze snakuja jak placki ziemniaczane z ta roznica ze o wieke katwiej trzec cukinie niz ziemniaki. Smak dosc pospolity ale wszystkim smakowalo :-)
odpowiedz
4062 dni temu
Ciekawa alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Danie łatwe i szybkie. Placuszki bardzo ładnie wyglądają dzięki zielonemu kolorowi cukinii i podsmażonemu boczkowi. Smak fajny ale dość zwyczajny. Ktoś napisał że smakuje jak jajecznica na boczku i rozmumiem jego skojarzenie chociaż według mnie tylko tak na 10% :) Napewno jeszcze kiedyś zrobię
odpowiedz
4062 dni temu
Gorzkie i obrzydliwe:/
odpowiedz
4080 dni temu
Podobne do placków ziemniaczanych, tylko z cukini, boczek dodałam z lidla wędzony parzony, wyszło pysznie :)
odpowiedz
4082 dni temu
Smakuje jak jajecznica na boczku
odpowiedz
4087 dni temu
Pomysł bardzo fajny na letnie placuszki ,Lidl ma duzo fajnych pomysłów na proste dania.
odpowiedz
zobacz wszystkie