Placuszki z kurczaka i szynki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Ręcznik papierowy

Przygotowanie

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie bardzo drobno kroimy i dokładnie siekamy (mięso powinno przypominać mielone mięso drobiowe). Mięso przekładamy do miski.
150 g szynki kroimy w paseczki, które następnie oddzielamy od siebie i dodajemy do miski z kurczakiem.

Dymkę kroimy drobno (zarówno zielone, jak i białe części), następnie siekamy i przekładamy do miski razem z posiekaną 1/2 pęczka świeżej kolendry. Z ząbka czosnku wyjmujemy szczypiorek, siekamy, dodajemy sól i przecieramy czosnek z solą, następnie dodajemy do miski.
Do wszystkich składników w misce dodajemy sól i pieprz oraz 70 g bułki tartej. Za pomocą drewnianej łyżki lub rękoma mieszamy całość. Mokrymi rękoma formujemy kuleczki (ok. 50 g każda), następnie przyciskamy i formujemy placuszki.

Sos

3 łyżki sosu słodko-kwaśnego, 4 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego mieszamy w miseczce. Następnie siekamy pistacje, dodajemy 25 g i sok z 1/2 pomarańczy. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy placuszki.

Jak podawać

 

Na talerz wykładamy niewielką ilość rukoli, do miseczki wlewamy sos, sos dekorujemy kolendrą. Placuszki kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy je z tłuszczu, następnie przekładamy je na talerz z rukolą i sosem.
Rukolę polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Majka Majka
    1843 dni temu
    I my ugotowaliśmy: http://obiednie.blogspot.com/2013/01/sobotnie-niespodziankowe-gotowanie.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1936 dni temu
    Jak dla mnie placuszki za suche, więc następnym razem dodam jajko. Rzeczywiście przepis bez szału - zwyczajne kotleciki drobiowe.

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    1965 dni temu
    Szału nie ma - kotlety owszem smaczne, choć takie dość zwarte było to mięso, dodatek szynki sprawił że za dużo soli nie było potrzeba, ale cóż nie powala.Sos był zwyczajnie niesmaczny, marnotrawienie pistacji. Całość ratowała rukola, dzieci kotlety zjadły - to oczywiście duży plus ale też i na takim poziomie jest to danie - stołówka szkolna. Niestety.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1965 dni temu
    Bardzo aromatyczna i smaczna potrawa. Troszkę zajęło mi krojenie mięska ale opłaciło się :) , super na elegancką kolację , ja podałam z sałatą , pomidorkami i bagietką . Polecam i sama jeszcze nie raz skorzystam :) Pozdrawiam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram