Placuszki z kurczaka i szynki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • ręcznik papierowy

Przygotowanie

Placuszki

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie bardzo drobno kroimy i dokładnie siekamy (mięso powinno przypominać mielone mięso drobiowe). Mięso przekładamy do miski.
150 g szynki kroimy w paseczki, które następnie oddzielamy od siebie i dodajemy do miski z kurczakiem.

Dymkę kroimy drobno (zarówno zielone, jak i białe części), następnie siekamy i przekładamy do miski razem z posiekaną 1/2 pęczka świeżej kolendry. Z ząbka czosnku wyjmujemy szczypiorek, siekamy, dodajemy sól i przecieramy czosnek z solą, następnie dodajemy do miski.
Do wszystkich składników w misce dodajemy sól i pieprz oraz 70 g bułki tartej. Za pomocą drewnianej łyżki lub rękoma mieszamy całość. Mokrymi rękoma formujemy kuleczki (ok. 50 g każda), następnie przyciskamy i formujemy placuszki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy placuszki.

Sos

3 łyżki sosu słodko-kwaśnego, 4 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego mieszamy w miseczce. Następnie siekamy pistacje, dodajemy 25 g i sok z 1/2 pomarańczy. Mieszamy.

Jak podawać

Na talerz wykładamy niewielką ilość rukoli, do miseczki wlewamy sos, sos dekorujemy kolendrą. Placuszki kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy je z tłuszczu, następnie przekładamy je na talerz z rukolą i sosem.
Rukolę polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    562 dni temu
    przepis zawiera bułkę tartą (gluten), co oznacza, że nie powinien się znaleźć w przepisach oznaczonych jako "bez glutenu"

    odpowiedz

  • Majka Majka
    4186 dni temu
    I my ugotowaliśmy: http://obiednie.blogspot.com/2013/01/sobotnie-niespodziankowe-gotowanie.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4279 dni temu
    Jak dla mnie placuszki za suche, więc następnym razem dodam jajko. Rzeczywiście przepis bez szału - zwyczajne kotleciki drobiowe.

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    4307 dni temu
    Szału nie ma - kotlety owszem smaczne, choć takie dość zwarte było to mięso, dodatek szynki sprawił że za dużo soli nie było potrzeba, ale cóż nie powala.Sos był zwyczajnie niesmaczny, marnotrawienie pistacji. Całość ratowała rukola, dzieci kotlety zjadły - to oczywiście duży plus ale też i na takim poziomie jest to danie - stołówka szkolna. Niestety.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4308 dni temu
    Bardzo aromatyczna i smaczna potrawa. Troszkę zajęło mi krojenie mięska ale opłaciło się :) , super na elegancką kolację , ja podałam z sałatą , pomidorkami i bagietką . Polecam i sama jeszcze nie raz skorzystam :) Pozdrawiam

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!