
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sos holenderski to jeden z zarówno podstawowych, jak i najpopularniejszych sosów. Doskonale pasuje do gotowanych warzyw i ryb. A w połączeniu ze szparagami tworzy duet po prostu idealny! Na bazie sosu holenderskiego przygotowuje się także takie sosy, jak maltański czy berneński.
Jak przygotować szparagi do sosu holenderskiego?
Jeśli chcesz podać z sosem holenderskim zielone szparagi, nie musisz ich obierać. Wystarczy, że odetniesz zdrewniałe końce i zblanszujesz szparagi w gotującej się osolonej wodzie przez dosłownie minutę. Białe szparagi natomiast wymagają obrania i dłuższego gotowania.
Jak przygotować sos holenderski?
Sos holenderski najlepiej i najłatwiej przygotować w kąpieli wodnej. Zagotuj garnek wody i dobierz miskę, którą postawisz na garnku – tak, aby miska nie dotykała wody i nie wpadła do garnka.
Składniki sosu holenderskiego
- żółtka jaj – 2 szt.
- masło – 200 g
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
W rondelku rozpuść masło. W kąpieli wodnej ubij żółtka, doprawione solą i pieprzem, na puszystą masę. Stopniowo dolewaj masło, cały czas mieszając. Gdy sos będzie miał zwartą i gładką konsystencję, zdejmij miskę z garnka. Sos dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Jak podać sos holenderski ze szparagami?
Szparagi ułóż na desce lub talerzu i polej przygotowanym sosem holenderskim. Jeśli chcesz, by była to bardziej pożywna przystawka lub śniadanie – dodaj jajko w koszulce.
Jak inaczej wykorzystać sos holenderski?
Sos holenderski możesz podać do przyrządzonych na różne sposoby jajek – zamiast majonezu czy sosu tatarskiego. Idealnie komponuje się też z młodymi warzywami – takimi jak ziemniaki, brokuły czy kalafior. To bardzo delikatny sos, dlatego lepiej nie wybierać go jako dodatku do mocno przyprawionych mięs czy dań z grilla.
Trwa ładowanie komentarzy