
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sos holenderski to jeden z zarówno podstawowych, jak i najpopularniejszych sosów. Doskonale pasuje do gotowanych warzyw i ryb. A w połączeniu ze szparagami tworzy duet po prostu idealny! Na bazie sosu holenderskiego przygotowuje się także takie sosy, jak maltański czy berneński.
Jak przygotować szparagi do sosu holenderskiego?
Jeśli chcesz podać z sosem holenderskim zielone szparagi, nie musisz ich obierać. Wystarczy, że odetniesz zdrewniałe końce i zblanszujesz szparagi w gotującej się osolonej wodzie przez dosłownie minutę. Białe szparagi natomiast wymagają obrania i dłuższego gotowania.
Jak przygotować sos holenderski?
Sos holenderski najlepiej i najłatwiej przygotować w kąpieli wodnej. Zagotuj garnek wody i dobierz miskę, którą postawisz na garnku – tak, aby miska nie dotykała wody i nie wpadła do garnka.
Składniki sosu holenderskiego
- żółtka jaj – 2 szt.
- masło – 200 g
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
W rondelku rozpuść masło. W kąpieli wodnej ubij żółtka, doprawione solą i pieprzem, na puszystą masę. Stopniowo dolewaj masło, cały czas mieszając. Gdy sos będzie miał zwartą i gładką konsystencję, zdejmij miskę z garnka. Sos dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Jak podać sos holenderski ze szparagami?
Szparagi ułóż na desce lub talerzu i polej przygotowanym sosem holenderskim. Jeśli chcesz, by była to bardziej pożywna przystawka lub śniadanie – dodaj jajko w koszulce.
Jak inaczej wykorzystać sos holenderski?
Sos holenderski możesz podać do przyrządzonych na różne sposoby jajek – zamiast majonezu czy sosu tatarskiego. Idealnie komponuje się też z młodymi warzywami – takimi jak ziemniaki, brokuły czy kalafior. To bardzo delikatny sos, dlatego lepiej nie wybierać go jako dodatku do mocno przyprawionych mięs czy dań z grilla.
Zobacz podobne
przepisy
Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.

Sos beszamelowy
Doskonały sos na bazie mleka, mąki i masła, który idealnie pasuje do dań makaronowych lub mięsnych.

Wegański sos tatarski
Spróbuj sosu tatarskiego z wegańskim majonezem z kaszy jaglanej lub aquafaby!

Sos koperkowy
Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.


Komentarze (13)
920 dni temu
Do czego mogę wykorzystać resztę sosu holenderskiego, który został mi z obiadu? Pozdrawiam.k.
odpowiedz
918 dni temu
Wszystko zależy od tego, ile tej "reszty" zostało :) Na kolację możesz podać ugotowane lub przesmażone szparagi z sosem. Sos holenderski pasuje też do jajek, na przykład takich w koszulce, więc warto zachować tę resztkę i wykorzystać właśnie jako dodatek do śniadania. Taki sos świetnie sprawdza się też jako dodatek do tart (z łososiem, ze szparagami, ze szpinakiem). Na jego bazie przygotowujemy płynną masę tarty, która podczas pieczenia łączy się z pozostałymi składnikami.
611 dni temu
zjedz
1341 dni temu
Helena
odpowiedz
1039 dni temu
może dotykać, ale nie zawsze wytrzymuje siłowe dociskanie do garnka
1506 dni temu
czy zużyto na filmiku całego roztopionego masła? ostatnio oglądałam przepis na hummus z przyprawa , przyprawy zrobiono duzo a dodano 1 łyżeczk,e. jak jest tutaj?
odpowiedz
1505 dni temu
Tak, zużywamy całe masło. Najlepiej trzymać się proporcji podanych poniżej w tekście :)
1675 dni temu
Jaką temperaturę powinno mieć to roztopione masło, żeby nie ścięło żółtek?
odpowiedz
1674 dni temu
Masło powinno się tylko roztopić. Nie zagotowujemy go. Nie bój się, ubijając cały czas żółtka na parze i delikatnie dolewając masło, nic żółtkom się nie stanie :)
1660 dni temu
wystarczy je rozpuścić, zwyczajnie upłynniamy masło i dodajemy małymi porcjami lub wąskim strumieniem cały czas ubijając :)
1640 dni temu
Musi mieć temperature pokojowa, bo inaczej ci się jajko zetnie i trzeba szybko mieszać te żółtka. Mi wyszedł pyszy ale dodałem trochę białego wina. Pozdrawiam
2050 dni temu
Czy można ten sos potem jeszcze podgrzewać i jeśli tak to jak to najlepiej zrobić?
odpowiedz
2049 dni temu
Sos holenderski powinno się przygotowywać tuż przed podaniem. Możesz go zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu, ale nie rekomendujemy podgrzewania :)
zobacz wszystkie