zobacz film Jak przygotować sos holenderski?
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sos holenderski to jeden z zarówno podstawowych, jak i najpopularniejszych sosów. Doskonale pasuje do gotowanych warzyw i ryb. A w połączeniu ze szparagami tworzy duet po prostu idealny! Na bazie sosu holenderskiego przygotowuje się także takie sosy, jak maltański czy berneński.

Jak przygotować szparagi do sosu holenderskiego?

Jeśli chcesz podać z sosem holenderskim zielone szparagi, nie musisz ich obierać. Wystarczy, że odetniesz zdrewniałe końce i zblanszujesz szparagi w gotującej się osolonej wodzie przez dosłownie minutę. Białe szparagi natomiast wymagają obrania i dłuższego gotowania.

Jak przygotować sos holenderski?

Sos holenderski najlepiej i najłatwiej przygotować w kąpieli wodnej. Zagotuj garnek wody i dobierz miskę, którą postawisz na garnku – tak, aby miska nie dotykała wody i nie wpadła do garnka.

Składniki sosu holenderskiego

  • żółtka jaj – 2 szt.
  • masło – 200 g
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

W rondelku rozpuść masło. W kąpieli wodnej ubij żółtka, doprawione solą i pieprzem, na puszystą masę. Stopniowo dolewaj masło, cały czas mieszając. Gdy sos będzie miał zwartą i gładką konsystencję, zdejmij miskę z garnka. Sos dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Jak podać sos holenderski ze szparagami?

Szparagi ułóż na desce lub talerzu i polej przygotowanym sosem holenderskim. Jeśli chcesz, by była to bardziej pożywna przystawka lub śniadanie – dodaj jajko w koszulce.

Jak inaczej wykorzystać sos holenderski?

Sos holenderski możesz podać do przyrządzonych na różne sposoby jajek – zamiast majonezu czy sosu tatarskiego. Idealnie komponuje się też z młodymi warzywami – takimi jak ziemniaki, brokuły czy kalafior. To bardzo delikatny sos, dlatego lepiej nie wybierać go jako dodatku do mocno przyprawionych mięs czy dań z grilla.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    1278 dni temu
    Do czego mogę wykorzystać resztę sosu holenderskiego, który został mi z obiadu? Pozdrawiam.k.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1277 dni temu
    Wszystko zależy od tego, ile tej "reszty" zostało :) Na kolację możesz podać ugotowane lub przesmażone szparagi z sosem. Sos holenderski pasuje też do jajek, na przykład takich w koszulce, więc warto zachować tę resztkę i wykorzystać właśnie jako dodatek do śniadania. Taki sos świetnie sprawdza się też jako dodatek do tart (z łososiem, ze szparagami, ze szpinakiem). Na jego bazie przygotowujemy płynną masę tarty, która podczas pieczenia łączy się z pozostałymi składnikami.
  • Gość Gość
    969 dni temu
    zjedz
  • zrobiłam tak samo i mi pękła miska. Nie może szklana miska dotykać rantów garnka! zrobiłam tak samo i mi pękła miska. Nie może szklana miska dotykać rantów garnka!
    1700 dni temu
    Helena

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1398 dni temu
    może dotykać, ale nie zawsze wytrzymuje siłowe dociskanie do garnka
  • Gość Gość
    1864 dni temu
    czy zużyto na filmiku całego roztopionego masła? ostatnio oglądałam przepis na hummus z przyprawa , przyprawy zrobiono duzo a dodano 1 łyżeczk,e. jak jest tutaj?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1864 dni temu
    Tak, zużywamy całe masło. Najlepiej trzymać się proporcji podanych poniżej w tekście :)
  • Gość Gość
    2033 dni temu
    Jaką temperaturę powinno mieć to roztopione masło, żeby nie ścięło żółtek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2033 dni temu
    Masło powinno się tylko roztopić. Nie zagotowujemy go. Nie bój się, ubijając cały czas żółtka na parze i delikatnie dolewając masło, nic żółtkom się nie stanie :)
  • Gość Gość
    2019 dni temu
    wystarczy je rozpuścić, zwyczajnie upłynniamy masło i dodajemy małymi porcjami lub wąskim strumieniem cały czas ubijając :)
  • Gość Gość
    1999 dni temu
    Musi mieć temperature pokojowa, bo inaczej ci się jajko zetnie i trzeba szybko mieszać te żółtka. Mi wyszedł pyszy ale dodałem trochę białego wina. Pozdrawiam
  • Gość Gość
    2408 dni temu
    Czy można ten sos potem jeszcze podgrzewać i jeśli tak to jak to najlepiej zrobić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2408 dni temu
    Sos holenderski powinno się przygotowywać tuż przed podaniem. Możesz go zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu, ale nie rekomendujemy podgrzewania :)

zobacz wszystkie


Sos holenderski – znany klasyk o nieoczywistym pochodzeniu

Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić sos holenderski, który będzie idealnie pasował do wielu zróżnicowanych potraw – nie tylko warzywnych (znany jest przecież także jako sos holenderski do szparagów), lecz również do ryb. Ale to nie wszystkie jego zastosowania warte wypróbowania! O tym jednak nieco później. Zanim szczegółowo omówimy składniki potrzebne do przyrządzenia sosu holenderskiego i przyjrzymy się poszczególnym elementom przepisu, powiedzmy coś o jego historii.

Opisywany przez nas holenderski sos na świecie znany jest jako dutch sauce lub hollandaise sauce. Niezależnie od tego, w jaki sposób go nazywamy, nieodzowne składniki sosu holenderskiego to masło i jajko, często towarzyszy im ocet winny lub białe wino.

Sos holenderski znany jest przynajmniej od XVI wieku – z tego czasu pochodzą pierwsze wzmianki na jego temat zachowane w książkach kucharskich. Co możemy wyczytać w innych źródłach – holenderski sos był dodatkiem bardzo chętnie serwowanym na królewskim dworze. Jego popularność szybko zaczęła jednak wykraczać poza Holandię. Słynny holenderski sos wkrótce pokochali mistrzowie kuchni z sąsiedniej Francji!

Poszukując informacji na temat holenderskiego sosu, możesz jednak trafić również na doniesienia, że ten specjał kulinarny pochodzi nie z Holandii, lecz z francuskiej Normandii, a dokładniej z okolic Isigny-sur-Mer. Z tego też powodu przez długi czas znany był po prostu jako sos Isigny. O czym koniecznie musisz wiedzieć, jeśli interesuje Cię sos holenderski – sos ten uważany jest za jeden z pięciu macierzystych sosów kuchni francuskiej. A zatem jak zrobić sos holenderski do szparagów lub innych specjałów? Poniżej omawiamy niektóre z punktów przepisu.

Jak zrobić sos holenderski?

Staraliśmy się, jak najdokładniej wyjaśnić jak zrobić sos holenderski. Przygotowując szybki sos holenderski, w pierwszej kolejności musisz zatem upewnić się, że masz pod ręką wszystkie wymienione składniki. A tych na szczęście nie jest zbyt wiele i łatwo je zapamiętać.

Wszystko, czego potrzebujesz, by stworzyć swój domowy sos (a to przecież oryginalny sos holenderski) to: dwa żółtka jaj, 200 g masła, odrobina soku z cytryny i dwie podstawowe przyprawy – sól i pieprz.

Co dalej? Podpowiadając, jak zrobić sos holenderski do szparagów lub innego przysmaku, sugerujemy skorzystanie z kąpieli wodnej. Warto wiedzieć, że jest to metoda znana przynajmniej od stuleci i powszechnie stosowana przez mistrzów kuchni – choćby tych z Francji. Znajduje zastosowanie nie tylko wtedy, gdy trzeba przygotować holenderski sos (lub dowolny inny), ale też w innych okolicznościach, choćby podczas rozwijania umiejętności cukierniczych. Na czym zatem polega ta tajemnicza, choć banalnie prosta metoda? Otóż zakłada ona podgrzewanie zawartości jednego naczynia poprzez umieszczenie go w drugim naczyniu z wrzącą wodą. Nasz szybki sos holenderski stworzysz, rozpuszczając w rondelku masło, a następnie łącząc je z pozostałymi składnikami przygotowanymi w kąpieli wodnej. Po odpowiednio długim mieszaniu puszysty sos holenderski będzie gotowy do podania!

Oczywiście zastanawiając się, jak się robi sos holenderski, możesz też zrezygnować z kąpieli wodnej. To tylko lub aż procedura, która powinna Ci ułatwić mieszanie składników. Szybki sos holenderski przygotujesz, mieszając w miseczce jajko z sokiem z cytryny i przyprawami, a następnie dodając do nich rozpuszczone masło. Co więcej, masło do sosu holenderskiego możesz również przecedzić przez sitko. Zabieg ten pozwoli Ci oddzielić charakterystyczną piankę, która powstaje podczas podgrzewania masła w rondelku. Krok ten możesz oczywiście pominąć!

Pyszny sos holenderski – wypróbuj kilka nieoczywistych kompozycji kulinarnych!

Dobrze wiesz już, jak zrobić sos holenderski, który zaspokoi Twoje kulinarne potrzeby. Wspomnieliśmy także, do czego smakuje najlepiej – m.in. do warzyw czy ryb. Na koniec zachowaliśmy jednak dla Ciebie bonus. Na tym bowiem nie kończą się Twoje możliwości eksperymentowania w kuchni. Ten uniwersalny sos z jajek sprawdza się również w towarzystwie Twoich ulubionych potraw mięsnych (ale niekoniecznie intensywnie przyprawionych)… czy frytek. Wartym wypróbowania zestawieniem jest sos holenderski do makaronu. Możesz przetestować go z klasycznym makaronem do spaghetti (i tu pasuje łosoś), muszelkami czy świderkami (tu warto pomyśleć o kalafiorze czy brokułach) albo też z oryginalnym włoskim tagliatelle (daj szansę szparagom i bekonowi). Koniecznie wypróbuj też polecany przez Kuchnię Lidla filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce. W tym przypadku masz okazję zapoznać się z ciekawą wariacją na temat oryginalnego sosu, którą wzbogaca swoim charakterem suszona mięta.

Poznaj prosty sos z jajek i masła, który okazuje się bezcennym dodatkiem do naprawdę wielu zróżnicowanych potraw. Pamiętaj, że przepis na sos holenderski Kuchni Lidla wzbogaca materiał wideo. Jeśli więc taka forma przekazu przemawia do Ciebie najbardziej, przekonaj się na własne oczy, jak sos holenderski przygotowuje nasz mistrz kuchni!  

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!