zobacz film Jak przygotować sos holenderski?
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sos holenderski to jeden z zarówno podstawowych, jak i najpopularniejszych sosów. Doskonale pasuje do gotowanych warzyw i ryb. A w połączeniu ze szparagami tworzy duet po prostu idealny! Na bazie sosu holenderskiego przygotowuje się także takie sosy, jak maltański czy berneński.

Jak przygotować szparagi do sosu holenderskiego?

Jeśli chcesz podać z sosem holenderskim zielone szparagi, nie musisz ich obierać. Wystarczy, że odetniesz zdrewniałe końce i zblanszujesz szparagi w gotującej się osolonej wodzie przez dosłownie minutę. Białe szparagi natomiast wymagają obrania i dłuższego gotowania.

Jak przygotować sos holenderski?

Sos holenderski najlepiej i najłatwiej przygotować w kąpieli wodnej. Zagotuj garnek wody i dobierz miskę, którą postawisz na garnku – tak, aby miska nie dotykała wody i nie wpadła do garnka.

Składniki sosu holenderskiego

  • żółtka jaj – 2 szt.
  • masło – 200 g
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

W rondelku rozpuść masło. W kąpieli wodnej ubij żółtka, doprawione solą i pieprzem, na puszystą masę. Stopniowo dolewaj masło, cały czas mieszając. Gdy sos będzie miał zwartą i gładką konsystencję, zdejmij miskę z garnka. Sos dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Jak podać sos holenderski ze szparagami?

Szparagi ułóż na desce lub talerzu i polej przygotowanym sosem holenderskim. Jeśli chcesz, by była to bardziej pożywna przystawka lub śniadanie – dodaj jajko w koszulce.

Jak inaczej wykorzystać sos holenderski?

Sos holenderski możesz podać do przyrządzonych na różne sposoby jajek – zamiast majonezu czy sosu tatarskiego. Idealnie komponuje się też z młodymi warzywami – takimi jak ziemniaki, brokuły czy kalafior. To bardzo delikatny sos, dlatego lepiej nie wybierać go jako dodatku do mocno przyprawionych mięs czy dań z grilla.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Gość
    147 dni temu
    Do czego mogę wykorzystać resztę sosu holenderskiego, który został mi z obiadu? Pozdrawiam.k.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    145 dni temu
    Wszystko zależy od tego, ile tej "reszty" zostało :) Na kolację możesz podać ugotowane lub przesmażone szparagi z sosem. Sos holenderski pasuje też do jajek, na przykład takich w koszulce, więc warto zachować tę resztkę i wykorzystać właśnie jako dodatek do śniadania. Taki sos świetnie sprawdza się też jako dodatek do tart (z łososiem, ze szparagami, ze szpinakiem). Na jego bazie przygotowujemy płynną masę tarty, która podczas pieczenia łączy się z pozostałymi składnikami.
  • zrobiłam tak samo i mi pękła miska. Nie może szklana miska dotykać rantów garnka! zrobiłam tak samo i mi pękła miska. Nie może szklana miska dotykać rantów garnka!
    568 dni temu
    Helena

    odpowiedz

  • Gość Gość
    266 dni temu
    może dotykać, ale nie zawsze wytrzymuje siłowe dociskanie do garnka
  • Gość Gość
    733 dni temu
    czy zużyto na filmiku całego roztopionego masła? ostatnio oglądałam przepis na hummus z przyprawa , przyprawy zrobiono duzo a dodano 1 łyżeczk,e. jak jest tutaj?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    732 dni temu
    Tak, zużywamy całe masło. Najlepiej trzymać się proporcji podanych poniżej w tekście :)
  • Gość Gość
    902 dni temu
    Jaką temperaturę powinno mieć to roztopione masło, żeby nie ścięło żółtek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    901 dni temu
    Masło powinno się tylko roztopić. Nie zagotowujemy go. Nie bój się, ubijając cały czas żółtka na parze i delikatnie dolewając masło, nic żółtkom się nie stanie :)
  • Gość Gość
    887 dni temu
    wystarczy je rozpuścić, zwyczajnie upłynniamy masło i dodajemy małymi porcjami lub wąskim strumieniem cały czas ubijając :)
  • Gość Gość
    867 dni temu
    Musi mieć temperature pokojowa, bo inaczej ci się jajko zetnie i trzeba szybko mieszać te żółtka. Mi wyszedł pyszy ale dodałem trochę białego wina. Pozdrawiam
  • Gość Gość
    1277 dni temu
    Czy można ten sos potem jeszcze podgrzewać i jeśli tak to jak to najlepiej zrobić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1276 dni temu
    Sos holenderski powinno się przygotowywać tuż przed podaniem. Możesz go zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu, ale nie rekomendujemy podgrzewania :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!