Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 naczynia żaroodporne, sznurek do związania szparagów, pędzelek i długie wykałaczki.
- Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg).
Szparagi
Pęczek obranych szparagów, pozbawionych końcówek, związujemy za pomocą sznurka. Szparagi gotujemy w dużej ilości osolonej wody (główki muszą wystawać ponad poziom wody) ok. 5 minut (do miękkości). Szparagi wyciągamy z garnka, hartujemy je w wodzie z lodem. Na desce układamy po 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, tak aby jeden plaster nachodził na drugi. Na plasterkach układamy po 4 szparagi i zawijamy je w szynkę. Czynność powtarzamy z pozostałymi szparagami. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) (na ok. 20 minut).
Pstrągi
Wyfiletowane pstrągi od strony mięsa smarujemy za pomocą pędzelka oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem i solą. Pstrągi zwijamy, wbijamy w nie wykałaczki (powstaje nam rulonik) i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na całość ścieramy skórkę z cytryny (do smaku). Pstrągi wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 8-12 minut.
Sos holenderski (miętowy)
200 g masła rozpuszczamy, klarujemy i odstawiamy. Do garnka nalewamy wodę, zagotowujemy. Do metalowej miski wbijamy 3 żółtka, dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżkę gorącej wody (możemy użyć tej, w której gotowały się uprzednio szparagi). Przez chwilę, za pomocą trzepaczki, ubijamy mocno jajka, następnie miskę umieszczamy na garnku (miska nie może być za gorąca) i mieszamy sos w kąpieli wodnej.
Sos długo mieszamy, następnie ściągamy z garnka z wodą, dodajemy stopniowo sklarowane masło, cały czas mieszając zawartość trzepaczką. Dodajemy sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty, doprawiamy solą i pieprzem.
Sos wykładamy na talerz, układamy po 2 kawałki pstrąga. Wyciągamy szparagi z piekarnika, doprawiamy je pieprzem i solą i układamy obok pstrągów.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Boczek pieczony
- Ciasto marchewkowe
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba po japońsku
- Sałatka gyros
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Piernik świąteczny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Klasyczna sałatka grecka
- Krokiety z mięsem
- Kutia
- Uszka z grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (7)
4228 dni temu
Dziś zrobiłam ten przepis i jak nigdy (bardzo często korzystam z przepisów Lidla) totalnie nic nie wyszło dobre... :( po 12 min w piekarniku ryba była w połowie surowa, żółtko w sosie zaczęło się zamieniać w jajecznicę, masło się ścięło po dodaniu i na koniec szparagi będące niby świeże, po ugotowaniu i pieczeniu z szynką były strasznie łykowate - niestety niemal całość dania poszła do kosza... :(
Odpowiedz
3625 dni temu
Polecam więcej poćwiczyć. Czas pieczenia ryby jest zależny od piekarnika najlepiej badac temperature w środku. A jeżeli chodzi o sos? Proste wytlumaczenie, moze i wydaje sie prosty ale tak na prawde trzeba na brac umiejetnosci aby sosu nie zepsuć. Szparagi łykowate? Również liczy sie tu umiejetnosc gotowania.
4531 dni temu
Idealnie pasujący ten sos miętowy , palce lizać
Odpowiedz
4532 dni temu
świetne zestawienie szparagów i szynki a sos do tego wyśmienity :)
Odpowiedz
4552 dni temu
uwielbiam takie połączenia
Odpowiedz
4555 dni temu
Gazetki miałam już w niedzielę po basenie. Lidl Pszczyna. Bardzo lubię miętę.
Odpowiedz
4555 dni temu
Gazetki miałam już w niedzielę po basenie. Lidl Pszczyna.
Odpowiedz