Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • 2 naczynia żaroodporne, sznurek do związania szparagów, pędzelek i długie wykałaczki.
  • Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg).

Szparagi

Pęczek obranych szparagów, pozbawionych końcówek, związujemy za pomocą sznurka. Szparagi gotujemy w dużej ilości osolonej wody (główki muszą wystawać ponad poziom wody) ok. 5 minut (do miękkości). Szparagi wyciągamy z garnka, hartujemy je w wodzie z lodem. Na desce układamy po 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, tak aby jeden plaster nachodził na drugi. Na plasterkach układamy po 4 szparagi i zawijamy je w szynkę. Czynność powtarzamy z pozostałymi szparagami. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) (na ok. 20 minut).

Pstrągi

Wyfiletowane pstrągi od strony mięsa smarujemy za pomocą pędzelka oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem i solą. Pstrągi zwijamy, wbijamy w nie wykałaczki (powstaje nam rulonik) i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na całość ścieramy skórkę z cytryny (do smaku). Pstrągi wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 8-12 minut.

Sos holenderski (miętowy)

200 g masła rozpuszczamy, klarujemy i odstawiamy. Do garnka nalewamy wodę, zagotowujemy. Do metalowej miski wbijamy 3 żółtka, dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżkę gorącej wody (możemy użyć tej, w której gotowały się uprzednio szparagi). Przez chwilę, za pomocą trzepaczki, ubijamy mocno jajka, następnie miskę umieszczamy na garnku (miska nie może być za gorąca) i mieszamy sos w kąpieli wodnej.

Sos długo mieszamy, następnie ściągamy z garnka z wodą, dodajemy stopniowo sklarowane masło, cały czas mieszając zawartość trzepaczką. Dodajemy sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty, doprawiamy solą i pieprzem.

Sos wykładamy na talerz, układamy po 2 kawałki pstrąga. Wyciągamy szparagi z piekarnika, doprawiamy je pieprzem i solą i układamy obok pstrągów.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Zawiedziona Zawiedziona
    3833 dni temu
    Dziś zrobiłam ten przepis i jak nigdy (bardzo często korzystam z przepisów Lidla) totalnie nic nie wyszło dobre... :( po 12 min w piekarniku ryba była w połowie surowa, żółtko w sosie zaczęło się zamieniać w jajecznicę, masło się ścięło po dodaniu i na koniec szparagi będące niby świeże, po ugotowaniu i pieczeniu z szynką były strasznie łykowate - niestety niemal całość dania poszła do kosza... :(

    odpowiedz

  • Grzegorz Grzegorz
    3230 dni temu
    Polecam więcej poćwiczyć. Czas pieczenia ryby jest zależny od piekarnika najlepiej badac temperature w środku. A jeżeli chodzi o sos? Proste wytlumaczenie, moze i wydaje sie prosty ale tak na prawde trzeba na brac umiejetnosci aby sosu nie zepsuć. Szparagi łykowate? Również liczy sie tu umiejetnosc gotowania.
  • żabka co lubi rybki żabka co lubi rybki
    4137 dni temu
    Idealnie pasujący ten sos miętowy , palce lizać

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4137 dni temu
    świetne zestawienie szparagów i szynki a sos do tego wyśmienity :)

    odpowiedz

  • Ania-gotuje.blog.pl Ania-gotuje.blog.pl
    4158 dni temu
    uwielbiam takie połączenia

    odpowiedz

  • Zosia Loska Kot Loska Zosia Loska Kot Loska
    4161 dni temu
    Gazetki miałam już w niedzielę po basenie. Lidl Pszczyna. Bardzo lubię miętę.

    odpowiedz

  • Zosia Loska Kot Loska Pascal Loska Zosia Loska Kot Loska Pascal Loska
    4161 dni temu
    Gazetki miałam już w niedzielę po basenie. Lidl Pszczyna.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!