Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Blachę i papier do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180-190°C (termoobieg).
Przygotuj wcześniej
Pstrągi wypatrosz, wyfiletuj, pozbaw głów, ogonów oraz łusek.
Pstrągi
3 plastry szynki szwarcwaldzkiej układamy na desce do krojenia w taki sposób, aby jeden nachodził na drugi. Na szynce kładziemy kilka umytych listków szałwii, kilka plasterków czosnku oraz dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek. Na plastrach układamy filet z pstrąga (skórą do szynki). Na filet nakładamy kolejny filet, zawijamy w szynkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi filetami (niewielką ilość szałwii zostawiamy na później, będziemy jej używać do szparagów).
Blachę smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek i wykładamy pergaminem. Filety skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C na 10-12 minut.
Szparagi
Szparagi obieramy (zostawiając 5-6 cm od strony główki) i gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 3-4 minuty. Ugotowane szparagi przekładamy do miski z wodą i lodem, aby pozostały chrupiące.
Sos
4 żółtka, 2-3 łyżki wytrawnego białego wina i 2 łyżki octu wlewamy do zimnego garnka, mieszamy trzepaczką, dodajemy troszkę soli i pieprzu, następnie garnek stawiamy na ogniu lub umieszczamy w kąpieli wodnej, ubijamy do uzyskania puszystej pianki.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy oliwę z oliwek (100 ml), lejąc ją cienkim strumieniem. Cały czas mieszamy (sos powinien być szklisty i aksamitny). Bazylię myjemy, siekamy drobno, dodajemy do sosu.
Szparagi układamy na desce, odcinamy końce. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek (niewielką ilość), dodajemy masło, 3-4 plasterki czosnku oraz kilka listków szałwii, szparagi, sól, pieprz. Chwilę podgrzewamy szparagi na patelni.
Jak podawać
Wyjmujemy pstrągi z piekarnika. Kroimy je na mniejsze kawałki (na 4 części), wykładamy na talerz. Szparagi przekładamy na talerz i polewamy sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.
Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…
Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!
Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Świąteczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Kutia
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
4185 dni temu
Przepyszne danie Zrobiłam w swoim domu<3
odpowiedz
4227 dni temu
Bardzo dobre danie!!! Naprawdę. Sos bardzo łatwy w przygotowaniu i co ważne, sam smakuje średnio, ale w połączeniu ze szparagami i rybą smakuje super! Rybka z szynką świetna!
odpowiedz
4230 dni temu
Jadłam już pstrąga z dodatkiem mięty, mi smakował, właśnie wróciłam z lidla ze szparagami i rybką, dziś zrobię na obiadek.
odpowiedz
4230 dni temu
witam, zrobiłem danie - niestety beznadzieja smakowa. Po pierwsze ryba śmierdzi przez czosnek a nie pachnie i nawet tutaj mięta nie smakuje. Ryba kicha szparagi super. Jedyne co w tym daniu jest smaczne to szparagi - reszta to nieporozumienie.
odpowiedz
4231 dni temu
Ryba bardzo dobra, szparagi również, a sos... pycha! Polecam
odpowiedz
4231 dni temu
Robert mozesz śmiało użyc fileta ze skórką, nie psuje smaku w jakikolwiek sposób
odpowiedz
4231 dni temu
Wszystko super, tylko dlaczego nie ma w lidlu szparagów!!
odpowiedz
4231 dni temu
Czy ktoś już wypróbował tego pstrąga ze skórką ? Jestem ciekaw jak smakuje ponieważ mam pewne obawy czy na pewno zastosować filet z pstrąga ze skórką ?
odpowiedz
4231 dni temu
Dla gościa poniżej. 2 - nie pasuej Ci sos to go nie rób. Poza tym nie wiem w czym widzisz problem. 3- Jakbyś się cofnął do poprzednich filmów z pstrągiem (papiloty z pstrąga czy coś takiego) to tam jest pokazane jak się filetuje pstrąga. To tak samo jakb mieli pokazywać za każdym razem jak się obiera marchewkę. Poza tym jak by sie obejrzało film to by sie wiedziało że filety są potrzebne i kolejne poza tym - w spisie towarów potrzebnych jest napisane "4 pstrągi bez osci wyfiletowane, bez łusek ..." IMHO Twój komentarz nie ma sensu.
odpowiedz
4232 dni temu
1. od 3 dni nie ma szparagów, 2. sos z żółtek - to chyba trochę przegięcie jak na kuchnię DLA ZWYKŁEGO KOWALSKIEGO 3. trzeba było powiedzieć żeby kupić filety - obrabianie pstrąga to jakaś MASAKRA (lub trzeba było pokazać jak sobie świetnie z tym radzi Okrasa) 4. rzeczywiście oprócz szparagów danie okropne :( z przykrością - bo 1 raz - ale muszę to stwierdzić :(
odpowiedz
4233 dni temu
Dawno nie jadłem czegoś tak niesmacznego. Dobrze, że w Lidlu kupiłem też gumy Maomam to po posiłku mogłem zabić nimi smak tej potrawy.
odpowiedz
4233 dni temu
Wczoraj w Lidlu ani nie było pstrąga ani nie było szynki szwardzwaldzkiej ! Jak już robicie taką akcję to trzeba zadbać aby towaru było pod dostatkiem inaczej cała akcje mija się z celem
odpowiedz
4233 dni temu
Gdzie w lidlu można kupić szparagi?
odpowiedz
4234 dni temu
Bez termoobiegu 20 stopni więcej.
odpowiedz
4234 dni temu
a jak nie mam termoobiegu to ile stopni nagrzac piekarnik?
odpowiedz
zobacz wszystkie