Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
- ręcznik papierowy
Marchew karmelizowana
Odkrawamy piętki z jednej szalotki, obieramy, kroimy w piórka. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy z oliwek, smażymy szalotkę aż do zeszklenia, dodajemy niewielką ilość soli. Marchew kroimy w plastry, dodajemy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem i dolewamy wodę do połowy poziomu zawartości. Kminek rozdrabniamy w moździerzu. Na patelnię dodajemy 100 g masła, mniej więcej 1 łyżeczkę cukru i rozdrobniony kminek. Mieszamy. Całość przykrywamy przykrywką z dziurką na ujście pary i podduszamy przez mniej więcej 6-7 minut (marchew musi być miękka), odparowując płyn. Od czasu do czasu mieszamy.
Sos
Drugą szalotkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do czystego garnka, następnie dodajemy białe wino i sok z 1/2 cytryny. Gotujemy, aż 3/4 płynu odparuje. Dodajemy śmietanę. Całość mieszamy. Chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia. 50 g zimnego masła kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy partiami do sosu z szalotki. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pstrąg łososiowy
Patelnię grillową natłuszczamy niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą ręcznika papierowego. Podgrzewamy. Filet z pstrąga oczyszczamy z łusek, pozbawaimy skóry i dzielimy na 4 części, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Dodatkowo z jednej strony doprawiamy pieprzem Cayenne, a następnie kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy przez mniej więcej 1 minutę z każdej strony.
Jak podawać
Na talerz wykładamy marchewki, na marchewkach kładziemy pstrąga. Całość polewamy sosem z szalotki i przystrajamy gałązkami koperku.
Zobacz podobne
przepisy
Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.
Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.
Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!
Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Uszka z grzybami
- Sernik krakowski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
3400 dni temu
Drogi Gościu, redukowanie jest najlepszym sposobem zagęszczenia sosu i zatrzymania w nim wszystkich aromatów.
odpowiedz
3400 dni temu
Danie jest świetne, choć ja nieco je zmodyfikowałam, ale tylko odeobinke. Po dodaniu śmietanki do wina, soku z cytryny i szalotki, długo jeszcze redukowałam, aż konsystencja rzeczywiście przypominała sos (gęsty dość), a nie wodę... Może macie jeszcze jakąś radę inną, lepszą jak potraktować sos, by wyszedł gęsty?
odpowiedz
3667 dni temu
Drogi Gościu, przepis jest na pstrąga łososiowego. Pascal używa pieszczotliwego określenia "trocik". Po angielsku 'trout' oraz po francusku 'truite' to po prostu pstrąg :)
odpowiedz
3667 dni temu
Przepis super, szkoda że On mimo iż przepis jest na pstrąga, nazywa rybę albo tuńczykiem, albo łososiem ??? Czyżby nie wiedział co przygotowuje, a może mu wszystko jedno, ważne że pomarańczowe (choć tuńczyk jest raczej czerwony)
odpowiedz
3788 dni temu
sos FE NO ME NAL NY!!!! uwielbiam takie połączenia smaków - słodka szalotka przełamana kwaśną cytryną. co prawda delikatnie zmodyfikowałam przepis [z braku białego wina] - dałam resztkę wygazowanego Perry ["cydr" gruszkowy] i dodałam świeżą bazylię...
odpowiedz
3823 dni temu
jo najlepsze będzie wino białe wytrawne, ewentualnie półwytrawne. Smak sosu nie jest słodki, ale słodkawa jest natomiast karmelizowana marchew.
odpowiedz
3826 dni temu
jakie wino powinno byc? białe wytrawne? i jakim mozna je zastapić? ps. czy sos wychodzi słodki w smaku?
odpowiedz
3945 dni temu
Moniko troć to gatunek ryby z gatunku łososiowatych. Trocik to zdrobnienie :)
odpowiedz
3945 dni temu
Witam, co to znaczy "TROCIK"? Pozdrawiam serdecznie
odpowiedz
4236 dni temu
Zgubiłam go na spacerze w niedzielę. 28.4.2013r.
odpowiedz
4273 dni temu
bardzo smaczne danie :)
odpowiedz
4281 dni temu
pyca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiedz
4298 dni temu
a wino ma być wytrawne czy jakie?
odpowiedz
4299 dni temu
A cz\y ten "pstrąg łososiowy" może być bez skóry ale z łuskami? Wydaje mi się, że byłby smaczniejszy. Pozdrawiam wynalazców nowego "gatunku" !
odpowiedz
4378 dni temu
Dariuszu, cieszymy się bardzo że smakowało i już teraz zapraszamy na kolejne dania. Pozdrawiamy.
odpowiedz
4378 dni temu
WCZORAJ ZROBIŁEM RYBKĘ NA KOLACJĘ . PRZEPYSZNA A MARCHEWKA PALCE LIZAĆ . SOS DO RYBY MÓGŁBYM PIĆ SZKLANKAMI. EFEKTOWNE , KOLOROWE I BARDZO SMACZNE DANIE. POLECAM
odpowiedz
4378 dni temu
Kurde Joanna w którym Lidlu tak jest, mam nadzieje ze nie w moim. (?)..
odpowiedz
4381 dni temu
- Kupiłeś marchewkę ??? - Kupiłem i zrobiłem ją według przepisu Pascala. Jest pyszna !!!
odpowiedz
4382 dni temu
fajnie, zdrowe rybki; fajnie przyrządzone. wiecie co nie jest fajne? że do mojego lidla, w skądinąd dużym mieście Wrocław, już drugi dzień z rzędu ich w ogóle nie przywieziono. fantastyczna akcja marketingowa zakończona wkurzonymi i zniechęconymi klientami, tylko dlatego, że nie potraficie zadbać o dostawę.
odpowiedz
4382 dni temu
do marchewki lepszy miód zamiast cukru, a najlepsza to jeszcze z cynamonem ;)
odpowiedz
4383 dni temu
Erre, jeśli po dwóch minutach ocenisz, że Twoja ryba potrzebuje jeszcze chwili, to podsmaż ją na patelni jeszcze około pół minuty z każdej strony. Pozdrawiamy.
odpowiedz
4383 dni temu
Niezła marchew Super łosoś Fenomenalne koszulki w kratkę
odpowiedz
4383 dni temu
I po 2 minutach grillowania rybka nie jest surowa?
odpowiedz
zobacz wszystkie