Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • patelnię grillową
  • ręcznik papierowy

Marchew karmelizowana

Odkrawamy piętki z jednej szalotki, obieramy, kroimy w piórka. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy z oliwek, smażymy szalotkę aż do zeszklenia, dodajemy niewielką ilość soli. Marchew kroimy w plastry, dodajemy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem i dolewamy wodę do połowy poziomu zawartości. Kminek rozdrabniamy w moździerzu. Na patelnię dodajemy 100 g masła, mniej więcej 1 łyżeczkę cukru i rozdrobniony kminek. Mieszamy. Całość przykrywamy przykrywką z dziurką na ujście pary i podduszamy przez mniej więcej 6-7 minut (marchew musi być miękka), odparowując płyn. Od czasu do czasu mieszamy.

Sos

Drugą szalotkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do czystego garnka, następnie dodajemy białe wino i sok z 1/2 cytryny. Gotujemy, aż 3/4 płynu odparuje. Dodajemy śmietanę. Całość mieszamy. Chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia. 50 g zimnego masła kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy partiami do sosu z szalotki. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pstrąg łososiowy

Patelnię grillową natłuszczamy niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą ręcznika papierowego. Podgrzewamy. Filet z pstrąga dzielimy na 4 części, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Dodatkowo z jednej strony doprawiamy pieprzem Cayenne, a następnie kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy przez mniej więcej 1 minutę z każdej strony.

Jak podawać

Na talerz wykładamy marchewki, na marchewkach kładziemy pstrąga. Całość polewamy sosem z szalotki i przystrajamy gałązkami koperku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    924 dni temu
    Drogi Gościu, redukowanie jest najlepszym sposobem zagęszczenia sosu i zatrzymania w nim wszystkich aromatów.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    925 dni temu
    Danie jest świetne, choć ja nieco je zmodyfikowałam, ale tylko odeobinke. Po dodaniu śmietanki do wina, soku z cytryny i szalotki, długo jeszcze redukowałam, aż konsystencja rzeczywiście przypominała sos (gęsty dość), a nie wodę... Może macie jeszcze jakąś radę inną, lepszą jak potraktować sos, by wyszedł gęsty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1191 dni temu
    Drogi Gościu, przepis jest na pstrąga łososiowego. Pascal używa pieszczotliwego określenia "trocik". Po angielsku 'trout' oraz po francusku 'truite' to po prostu pstrąg :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1191 dni temu
    Przepis super, szkoda że On mimo iż przepis jest na pstrąga, nazywa rybę albo tuńczykiem, albo łososiem ??? Czyżby nie wiedział co przygotowuje, a może mu wszystko jedno, ważne że pomarańczowe (choć tuńczyk jest raczej czerwony)

    odpowiedz

  • Agata Agata
    1312 dni temu
    sos FE NO ME NAL NY!!!! uwielbiam takie połączenia smaków - słodka szalotka przełamana kwaśną cytryną. co prawda delikatnie zmodyfikowałam przepis [z braku białego wina] - dałam resztkę wygazowanego Perry ["cydr" gruszkowy] i dodałam świeżą bazylię...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1347 dni temu
    jo najlepsze będzie wino białe wytrawne, ewentualnie półwytrawne. Smak sosu nie jest słodki, ale słodkawa jest natomiast karmelizowana marchew.

    odpowiedz

  • jo jo
    1350 dni temu
    jakie wino powinno byc? białe wytrawne? i jakim mozna je zastapić? ps. czy sos wychodzi słodki w smaku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1469 dni temu
    Moniko troć to gatunek ryby z gatunku łososiowatych. Trocik to zdrobnienie :)

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1469 dni temu
    Witam, co to znaczy "TROCIK"? Pozdrawiam serdecznie

    odpowiedz

  • Zosia Loska Kot Loska Zosia Loska Kot Loska
    1760 dni temu
    Zgubiłam go na spacerze w niedzielę. 28.4.2013r.

    odpowiedz

  • Sowa Sowa
    1798 dni temu
    bardzo smaczne danie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1805 dni temu
    pyca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • nata_87 nata_87
    1822 dni temu
    a wino ma być wytrawne czy jakie?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1823 dni temu
    A cz\y ten "pstrąg łososiowy" może być bez skóry ale z łuskami? Wydaje mi się, że byłby smaczniejszy. Pozdrawiam wynalazców nowego "gatunku" !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1902 dni temu
    Dariuszu, cieszymy się bardzo że smakowało i już teraz zapraszamy na kolejne dania. Pozdrawiamy.

    odpowiedz

  • DARIUSZ KAŹMIERSKI DARIUSZ KAŹMIERSKI
    1902 dni temu
    WCZORAJ ZROBIŁEM RYBKĘ NA KOLACJĘ . PRZEPYSZNA A MARCHEWKA PALCE LIZAĆ . SOS DO RYBY MÓGŁBYM PIĆ SZKLANKAMI. EFEKTOWNE , KOLOROWE I BARDZO SMACZNE DANIE. POLECAM

    odpowiedz

  • martinsky martinsky
    1902 dni temu
    Kurde Joanna w którym Lidlu tak jest, mam nadzieje ze nie w moim. (?)..

    odpowiedz

  • jacenty jacenty
    1906 dni temu
    - Kupiłeś marchewkę ??? - Kupiłem i zrobiłem ją według przepisu Pascala. Jest pyszna !!!

    odpowiedz

  • joanna joanna
    1906 dni temu
    fajnie, zdrowe rybki; fajnie przyrządzone. wiecie co nie jest fajne? że do mojego lidla, w skądinąd dużym mieście Wrocław, już drugi dzień z rzędu ich w ogóle nie przywieziono. fantastyczna akcja marketingowa zakończona wkurzonymi i zniechęconymi klientami, tylko dlatego, że nie potraficie zadbać o dostawę.

    odpowiedz

  • Ania S Ania S
    1906 dni temu
    do marchewki lepszy miód zamiast cukru, a najlepsza to jeszcze z cynamonem ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1907 dni temu
    Erre, jeśli po dwóch minutach ocenisz, że Twoja ryba potrzebuje jeszcze chwili, to podsmaż ją na patelni jeszcze około pół minuty z każdej strony. Pozdrawiamy.

    odpowiedz

  • Miki Miki
    1907 dni temu
    Niezła marchew Super łosoś Fenomenalne koszulki w kratkę

    odpowiedz

  • erre erre
    1907 dni temu
    I po 2 minutach grillowania rybka nie jest surowa?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram