
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Rodzynki zalej sherry i odstaw na kwadrans.
Przygotowanie
Obie pomarańcze szorujemy. Z jednej pomarańczy zdejmujemy skórę, oczyszczamy ją z albedo. Z połówki wyciskamy sok, drugą połówkę siekamy. Drugą pomarańczę obieramy i „wyfiletowujemy” (wyciągamy miąższ, bez białych błonek).
Umyte i osuszone ryby oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy ryby na rumiano. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Na osobną patelnię wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy rodzynki wraz z sherry, kawałki pomarańczy i skórkę z pomarańczy oraz chili i rozgnieciony goździk. Cały czas delikatnie mieszamy i gotujemy, aż sos się zredukuje (zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość). Usmażoną wcześniej rybę delikatnie wkładamy do sosu i krótko podgrzewamy.
Jak podawać
Podajemy na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Krokiety z mięsem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Burek ze szpinakiem
- Ryba po japońsku
- Makówki śląskie
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka gyros
- Uszka z grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Piernik świąteczny
- Nuggetsy z kurczaka
- Makowiec japoński
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
4177 dni temu
Co to jest pstrag lososiowy,czyzby nowy gatunek ?
Odpowiedz