Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Rodzynki zalej sherry i odstaw na kwadrans.
Przygotowanie
Obie pomarańcze szorujemy. Z jednej pomarańczy zdejmujemy skórę, oczyszczamy ją z albedo. Z połówki wyciskamy sok, drugą połówkę siekamy. Drugą pomarańczę obieramy i „wyfiletowujemy” (wyciągamy miąższ, bez białych błonek).
Umyte i osuszone ryby oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy ryby na rumiano. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Na osobną patelnię wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy rodzynki wraz z sherry, kawałki pomarańczy i skórkę z pomarańczy oraz chili i rozgnieciony goździk. Cały czas delikatnie mieszamy i gotujemy, aż sos się zredukuje (zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość). Usmażoną wcześniej rybę delikatnie wkładamy do sosu i krótko podgrzewamy.
Jak podawać
Podajemy na gorąco z ryżem ugotowanym na sypko.
Zobacz podobne
przepisy
Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.
Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…
Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.
Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Wegańska ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Kompot z suszu z cytryną
- Ryba po japońsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
3856 dni temu
Co to jest pstrag lososiowy,czyzby nowy gatunek ?
odpowiedz