Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krem z marchwi

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy, wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia. Marchew kroimy w półtalarki, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, razem z 2 szczyptami kminku.
Skórkę pomarańczy ocieramy za pomocą zestera lub ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Startą skórkę pomarańczy siekamy i dodajemy do garnka.
Z 2 kostek rosołowych robimy 2 litry bulionu, bulionem zalewamy marchew w garnku (jeśli chcesz, aby zupa była bardziej gęsta dodaj mniej bulionu). Gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.
Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą.

Grzanki

Z kawałków chleba odkrawamy skórki, miąższ chleba kroimy w kosteczkę.
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę dodajemy 40 g masła. Na patelnię dodajemy chleb pokrojony w kosteczkę i smażymy do momentu, aż grzanki będą chrupiące i równomiernie usmażone. Kolendrę siekamy i dodajemy do grzanek. Odrobinę solimy i mieszamy.

Jak podawać

Podawać na gorąco

Zupę przelewamy do talerzy, posypujemy grzankami, dekorujemy listkiem kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (84)

Avatar
  • Gość Gość
    487 dni temu
    Czas przygotowania jest dłuższy. Mi, sprawnie robiąc, z doświadczeniem sporym w gotowaniu, zajęło to jednak 1,5 godziny. Od momentu obierania warzyw, do momentu gotowej do podania zupy. Tak ogólnie smaczna. Polecam spróbować. Ja robiłam na bulionie warzywnym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    169 dni temu
    Przydatne informacje. Dziękuję.
  • Gosia Mk Gosia Mk
    523 dni temu
    zupa bardzo smaczna i aromatyczna. Nie przeszkadza nawet kolendra, której zbytnio nie lubię. Brawo! Brawo!

    odpowiedz

  • apsik apsik
    576 dni temu
    Zupa przepyszna ale robie bez bulionu w kostkach. Na samą myśl mam ciarki. Sama chemia...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    575 dni temu
    Oczywiście w przepisie można użyć domowego bulionu warzywnego lub mięsnego :)
  • Monika Monika
    583 dni temu
    Drogi Lidlu, czy Wy w jakiś sposób weryfikujecie czas przygotowywania Waszych potraw? 35min na przygotowanie tej zupy? Obawiam się, że sam Okrasa by się nie wyrobił! chyba że wszystkie produkty miałby przygotowane wcześniej! Mi samo obranie 1kg marchewek zajęło 10min, kolejnie 10min ich krojenie, a gdzie przygotowanie pozostałych składników, potem gotowanie, blendowanie, przygotowanie grzanek... Mi przygotowanie tej zupy do podania zajęło 1,5h, a nie jestem nowicjuszem w kuchni :) Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    610 dni temu
    czesc karol mam do ciebie pytanie ...w przepisach mowisz o śmietanie 30% 18% itd. Z tego co wiem śmietana jest kwasna a śmietanka slodka ,czy ty tez tak to interpretujesz?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    610 dni temu
    Śmietanka powstaje w procesie odwirowania mleka, a następnie jest poddawana pasteryzacji oraz ewentualnie homogenizacji. Jest płynna, choć może mieć konsystencję nieco gęściejszą. Śmietana zaś to śmietanka ukwaszona – w sposób naturalny lub przez dodatek czystych kultur bakterii kwasu mlekowego. W skrócie jest tak jak mówisz Drogi Gościu, śmietanka jest słodka, a śmietana kwaśna, jednak nie na wszystkich opakowaniach znajdziesz to rozróżnienie. W deserach przeważnie używana jest śmietanka UHT, ona zawsze jest słodka. Dlatego podana w przepisie śmietana 30%, wcale nie musi być słodką śmietanką, jeśli by tak było, na pewno taki zapis pojawiłby się w przepisie :)
  • Gość Gość
    883 dni temu
    Zupa bardzo dobra. Konsystencja również idealna(2 litry wywaru). Wcale nie przypomina i nie smakuje jak sok Kubuś(zasugerował to ktoś - pewnie nawet wodę ta osoba przypala). Dzięki za przepis i za stronę. Te komentarze o tym wywarze z kostki - ludzie ośmieszacie się!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    890 dni temu
    dlaczego daliście kostki rosołowe ? zamiast kostek dałam vegetę natur i wodę

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    889 dni temu
    Najlepiej jest oczywiście wykorzystać własny wywar mięsny bądź z warzyw :)
  • Gość Gość
    890 dni temu
    zupa pyszna !!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1030 dni temu
    chris, oczywiście! Możesz mrozić :)

    odpowiedz

  • chris chris
    1030 dni temu
    Zupa pyszna :) Nie sądziłam jednak, że wyjdzie jej tak dużo, czy mogę ją zamrozić ??? ;)

    odpowiedz

  • beata beata
    1199 dni temu
    moja ulubiona..jak wyszla mi za gorzka od skorki dodalam sok z cytryny ..mniam super wyszla..a i z ziemniakami tez przepyszna :))

    odpowiedz

  • daga daga
    1220 dni temu
    Rewelacja, nawet dzieciaki jedzą. Pyszna.

    odpowiedz

  • Roksana Roksana
    1223 dni temu
    Pyszne !!!

    odpowiedz

  • Roksana Roksana
    1223 dni temu
    Swietne pyszne i łatwe!!!!

    odpowiedz

  • Danuta Danuta
    1235 dni temu
    pyszna, tania, rozgrzewająca :) 3l zupy ~7zł :)

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    1245 dni temu
    Zupkę zrobiłam i wyszła pyszna. Dodaję ją do mojego domowego menu. Polecam serdecznie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1305 dni temu
    Zupka rewelacyjna! Jak zwykle przepisy z Kuchni Lidla mnie nie zawiodły...są tanie, smaczne i proste. Ten trochę zmodyfikowałam, nie dałam kminku (bo go nie lubię), oprócz korzenia imbiru dałam również przyprawę imbir, co zaoszczyło smak. Polecam!

    odpowiedz

  • Patka Patka
    1319 dni temu
    Pyszna zupka :)

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    1380 dni temu
    Kompletnie nie mój smak. Zbyt słodka i konsystencja nie kremowa. Pomimo 2 krotnego blendowania wyczuwalne były grudeczki marchewki. Porcje synów wylądowały w sedesie. Szkoda

    odpowiedz

  • Lady L Lady L
    1410 dni temu
    Dziękuję za przepis. Zupa wyszła zniewalająca. Słodka, sycąca, mocno marchewkowa i imbirowa, z cudownym posmakiem pomarańczy. Zamiast gotowych kostek bulionowych dodałam jednak włoszczyznę (2 pietruszki, 1 młody seler, 1 por, 2 marchewki), którą razem z kilogramem marchewki na samym końcu zmiksowałam. Polecam wszystkim! Wyjątkowy smak :)

    odpowiedz

  • Anita Anita
    1412 dni temu
    Pyszna zupka! Łagodna, a jednak wyrazista, z charakterem. Szkoda tylko ze tyle trzeba ciachać tej marchewki, ale..:-) na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole! :-)

    odpowiedz

  • evella evella
    1485 dni temu
    Przepyszna! Robiłam już kilkanaście razy - nawet Mój Antywarzywny wcina aż mu się uszy trzęsą

    odpowiedz

  • snowball snowball
    1528 dni temu
    bardzo dobra, polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1528 dni temu
    Zupa przepyszna, aromatyczna o pięknym kolorze.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    1536 dni temu
    Prosta i szybka zupa, która robi piorunujące wrażenie na spotkaniach z przyjaciółmi. To dla takich zup powstała formuła "All You Can Eat" :) Wielkie dzięki.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1574 dni temu
    Olu, cieszymy się, że udało nam się Ciebie zaskoczyć i poznałaś nowy smak! Zapraszamy do wypróbowania innych kremowych zup!

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1575 dni temu
    Ta zupa to REWELACJA !!! Jestem zachwycona i bardzo dziękuję Pascalowi za przepis :* Myślałam, że marchewka nie będzie dobra jako krem zupa a tu taka niespodzianka. Pycha :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1583 dni temu
    ta zupa jest obłędna!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1588 dni temu
    noze blendera sie tępia jak sie gorące miksuje.

    odpowiedz

  • malgosia malgosia
    1590 dni temu
    Jak zwykle dodałam więcej imbiru niż w przepisie, no i zupa trafia do czołówki moich ulubionych zup :))

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1590 dni temu
    Zupka jest bardzo smaczna :) Dziękuje za ten przepis !!!

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    1599 dni temu
    Pyszna zupka i pięknie wygląda. Po wypróbowaniu zaliczam ją do grona moich ulubionych!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1607 dni temu
    Bardzo dobra - robiłam już ją trzy razy bez kostki rosołowej na wywarze z warzyw - mam tylko jeden problem z imbirem - nie wiem czy kupiłam zbyt stary ale nie starł mi sie i powstały takie włokna.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1608 dni temu
    Niesamowita zupa!!! nawet mój roczny synek nią się zajadał . Prosta i smaczna

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1614 dni temu
    Cancerówka, cieszymy się i mamy nadzieję, że inne nasze zupy również przypadną Ci do gustu :)

    odpowiedz

  • Cancerówka Cancerówka
    1614 dni temu
    Pycha zupa!!! Uwielbiam kremy, takiego jeszcze nie jadłam, ale nie zawiodłam się, smakowała wyśmienicie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1615 dni temu
    Pyszna zupa tylko że musiałam pominąć kminek, bo dla mnie osobiście jest on niejadalny ;) Ale zupa w wersji bezkminkowej na stałe zagości w moim menu :)

    odpowiedz

  • redaqua redaqua
    1625 dni temu
    Robiłam ją przynajmniej kilka razy. Bardzo pyszna. Została moim daniem popisowym dla gości.

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    1627 dni temu
    ta zupa jest pyszna... uwielbiam ją. Na stałe zagościła w moim menu :)

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    1629 dni temu
    Skusilam sie na ta zupe i..... rewelaca, pyszna polecam :)

    odpowiedz

  • Jodepro Jodepro
    1631 dni temu
    Pyszna zupa. ja również zrobiłam ostrzejsza, dodałam papryczki ostrej mielonej i więcej pieprzu. Bardzo mi smakowała. I jak zdrowo:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1664 dni temu
    Zupa przepyszna! Polecam :)

    odpowiedz

  • Ilona Smola Ilona Smola
    1665 dni temu
    Napyszniejsza zupa jaka jadłam!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1673 dni temu
    Bywa, że skórka pomarańczy nadaje gorzki smak. Przed starciem należy ją dobrze wyszorować pod ciepłą wodą oraz nie ścierać zbyt grubo - tylko wierzchnią warstwę, bez białych części.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1673 dni temu
    a mi wyszło bardzo gorzkie :( co mogło pójść nie tak? pozdrawiam, Dorota

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1677 dni temu
    Miło słyszeć, że Wam smakuje! :) Mamy nadzieję, że krem rozgrzewać Was będzie w chłodne, jesienne dni :) Może wśród przepisów Kuchni Lidla znajdziecie również inne, pyszne zupy? Zapraszamy do poznawania kolejnych receptur!

    odpowiedz

  • gutek gutek
    1677 dni temu
    super przepis ludzie tylko za mało kminku

    odpowiedz

  • Malinka Malinka
    1677 dni temu
    Rewelka!!!!!!!!!!!! To było pyszne polecam!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1677 dni temu
    fajny przepis

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1681 dni temu
    Michale, imbir rzeczywiście jest intensywny w smaku i nie każdemu podana ilość przypadnie do gustu.

    odpowiedz

  • Michał Michał
    1681 dni temu
    Zupa rewelacja. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Uwaga z imbirem, ja starłem go mniej niż to widać na filmie a i tak mocno go czuć.

    odpowiedz

  • Meffi Meffi
    1758 dni temu
    Ta zupa jest przepyszna, rewelacyjna, robiliśmy od A do Z wg przepisu, całkiem nowy nieznany zmak, WSPANIAŁA !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1837 dni temu
    Najzdrowsze to jest nie używać ani żadnych kostek czy to drobiowych czy warzywnych ani zwykłych zwłok tylko same warzywa.One są zdrowe a tamto nie i nigdy nie będzie.

    odpowiedz

  • Paweł Karski Paweł Karski
    1843 dni temu
    Miła odmiana od tradycyjnych zup :) Zamiast kostki wlałem wcześniej przygotowany bulion z warzyw z dodatkiem łyżki smalcu. Zupa naturalnie słodka, mocno rozgrzewająca i bardzo sycąca! Następnym razem dodam trochę ostrrrrości:)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1913 dni temu
    Ludzie, co tak się spinacie na bulion z kostki? Myślicie, że na kurczaku pędzonym paszą, hormonami i antybiotykami jest zdrowszy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1913 dni temu
    Zupa pyszna, można ją zrobić na szybko na obiad. Oczywiście bulion nie z kostki, żeby było zdrowo zawsze gotuje na zrobionym przez siebie bulionie z kurczaka i warzyw . Całość - pyszna!

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    1915 dni temu
    Zupa jest wspaniała! dodałam tylko mniej bulionu ok 1,5 litra. Nie potrafiłam się od niej oderwać. Ja jestem zachwycona!

    odpowiedz

  • Paula Paula
    1919 dni temu
    Zupka przepyszna, z grzankami nawet sycąca, łatwa do zrobienia. Poproszę więcej takich przepisów na zupy.

    odpowiedz

  • muggia muggia
    1926 dni temu
    Ciekawy krem imbir z pomarańczą nadał fajnego egzotycznego aromatu!

    odpowiedz

  • M M
    1933 dni temu
    U nas zdania podzielone: Mąż uważa, że za słodka, Młoda (1,5 roku) nie je, ale świetnie się bawi mieszając, a mi smakuje bardzo. Ostatnio robiłam wersję kryzysową: imbir w proszku i cytryna zamiast pomarańczy - i tak wyszła baardzo dobra! Robię na swoim rosołku, bez kostki :)

    odpowiedz

  • Śmietanka Śmietanka
    1936 dni temu
    Pyszna zupa ! Przygotował ją mój chłopak i wyszła mu naprawdę dobra! Może troszkę mniej bulionu i byłaby bardziej zupą krem, ale całość plus grzanki - REWELACJA ! Dziękuję Kochanie :)

    odpowiedz

  • Vila Vila
    1937 dni temu
    Pyszna zupa :) Będziemy gotować częściej. Smak, jakiego jeszcze nie znałam, łatwa do zrobienia, bardzo tania i zdrowa - same plusy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1943 dni temu
    rewelacja :)

    odpowiedz

  • Patka Patka
    1943 dni temu
    NIebo w gębie!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1943 dni temu
    Niestety, smakuje jak podgrzany sok typu "Kubuś- pomarańcza , marchewka". Cały garnek poszedł do kanalizacji.

    odpowiedz

  • kaniz kaniz
    1944 dni temu
    Rewelwcja

    odpowiedz

  • Marta Jelenia Góra Marta Jelenia Góra
    1945 dni temu
    Świetna zupa. Rozgrzewająca, delikatna i egzotyczna :) Polecam gorąco !!! Coś wspaniałego po długim zimowym spacerze :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1945 dni temu
    a ja właśnie go jem. jest pyszny!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1945 dni temu
    Właśnie kończę robić ten kremik :D już nie mogę się doczekać:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1946 dni temu
    Strzał w 10 :) Zostaje w ulubionych. Dodałam imbir w proszku, bo nie miałam świeżego i tez wyszła pyszna :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1947 dni temu
    Bardzo ładne zdjęcie. Uwielbiam zupy. http://mniamspinka.pl/category/zupy/

    odpowiedz

  • Basia Skiba Basia Skiba
    1948 dni temu
    pyszna zupa, smakuje niesamowicie w ten śnieżny dzień i ten zapach...mmm :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1948 dni temu
    Zrobiłam na wywarze z warzyw i dodałam trochę kurkumy dla koloru. Pychota:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1948 dni temu
    Tylko po co ten bulion na kostkach ? Nie mozna go zrobic bez tej gownianej chemii ? Ble!

    odpowiedz

  • Magic Magic
    1949 dni temu
    To właśnie za mną chodziło! Pyszne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1949 dni temu
    Zupa ugotowana. Bardzo smaczna. Podkręciłam tylko trochę smak na bardziej pikantnie. Ale przepis świetny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1949 dni temu
    U mnie się drukuje bez problemu po kliknięciu na "drukuj przepis". Próbowaliście?

    odpowiedz

  • Europa112 Europa112
    1949 dni temu
    Lidel albo twórca strony robi wszystko by życie uprzykrzyć. Jedynym sposobem na wydrukowanie przepisu jest przesłanie e-maila do siebie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1949 dni temu
    Bardzo prosze zróbcie coś z tą stroną . Nie mozna wydrukować przepisu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1949 dni temu
    Elegancka zupka bardzo prosta i mam nadzieje że mojej 2 letniej siostrzyczce zasmakuje i bedzie wcinać :) napewno ją zrobie zaglądam tu co tydzień jak wychodzi nowy przepis myśle że lidl ma duży zarobek dzięki takiej reklamie bo ciągle widze jak ktoś kupuje rzeczy potrzebne do przepisy. A i ceny są bardzo wporządku :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram