Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Soczewicę gotuj w lekko osolonej wodzie (w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę nasion) ok. 20-30 minut. Odcedź i odstaw do przestudzenia. Zielonej soczewicy nie musisz namaczać przed gotowaniem.
Przygotuj
- moździerz
- blender
Tuszkę królika myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Z łap, ud, części korpusu królika, opalonej cebuli, liści laurowych i włoszczyzny gotujemy wywar. Doprawiamy go pieprzem oraz solą. Z gotowego wywaru wyjmujemy liście laurowe i mięso, które odstawiamy do przestygnięcia.
Posiekaną cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku szklimy na maśle z 2-3 łyżkami oliwy. Dodajemy kurkumę, pieprz kajeński, kolendrę roztartą w moździerzu i całość chwilę prażymy. Wszystkie składniki z patelni i ugotowaną wcześniej soczewicę przekładamy do wywaru. Gotujemy zupę około 20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy śmietankę, doprawiamy całość solą oraz białym pieprzem do smaku.
Mięso królika oddzielamy od kości, siekamy. Dodajemy papryczkę pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w cienkie paski, posiekaną miętę (kilka listków odkładamy do dekoracji), 1 posiekany ząbek czosnku, odrobinę oliwy i soku wyciśniętego z limonki. Mieszamy.
Zupę nalewamy do miseczki, wkładamy niewielką ilość sałatki z mięsem, dodajemy łyżeczkę jogurtu, skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy plastrami papryczki oraz miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Królik duszony w marchewce i maśle
Polska kuchnia słynie z królika. W tym przepisie połączono jego delikatne mięso z marchewką, groszkiem i boczkiem.
Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami
Delikatne mięso królika i pachnące miętą ziemniaki. Doskonały pomysł na wykwintny obiad lub uroczystą kolację.
Królik duszony w sosie z pieczarkami
Delikatne mięso królika duszone w piwie z dodatkiem sosu pieczarkowego – niezwykle pełne smaku danie na każda okazję!
Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
Będzie prosto, szybko, pysznie oraz bardzo zdrowo, gdy przygotujesz ekspresowe udka z warzywami z woka.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kutia
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
2149 dni temu
można użyć czerwonej soczewicy zamiast zielonej?
odpowiedz
2147 dni temu
Jak najbardziej!
2404 dni temu
Przepis dla doświadczonych osób, primo - wywar z królika z warzywami trzeba wiedzieć kiedy zdjąć z ognia żeby królik nie smakował jak drewno (1-1.5h), po drugie doprawienie zupy z soczewicą w stylu indyjskim nie jest proste - jeśli idziemy w takie smaki to kumin jest obowiązkowy a nie opcjonalny w tym przepisie.- polecam łyżkę kolędry, i po kopiatej łyżeczce kurkumy i kuminu a jak będzie mało to doprawiać do smaku. Warto też dodać więcej cebuli - smażona cebula doskonale się komponuje z currry (kolędra, kurkuma, kumin) - soczewica potrafi zamulić każde danie! A co do pomysłów zastępowania królika kurczakiem - to nie to samo królik jest super - to najdelikatniejsze i bodaj najzdrowsze mięso - króliki to delikatne zwierzęta - chemi nie tolerują żadnej - kto się zna ten wie! A pan Karol to mistrz - wg mnie najbardziej kreatywny z polskich telewizyjnych kucharzy!
odpowiedz
2616 dni temu
Panie Karolu kochany ! Tak jak uwielbiam Pana gotowanie , Pana przepisy i zabawę kuchnią tak nie mogę strawić rozpuszczania masła na patelni ! Litości ! Masło na patelni ROZTAPIAMY a ROZPUSZCZAMY cukier w herbacie. Proszę szanujmy nasz piękny polski język.Pozdrawiam serdecznie.Urszula
odpowiedz
3011 dni temu
.
odpowiedz
2961 dni temu
Okrasa jak gotował z Paskalem to były normalne dania ,a teraz to jakieś dno .
3011 dni temu
Myślałam, że będzie lepsza...szału nie ma
odpowiedz
3376 dni temu
Podziwiam Okrasę - korzystam z Jego przepisów, ale do szału mnie doprowadza: kolendra, kolendra, kolendra, (pewnie nawet dałby do lodów...) Uwielbiam ten smak - ALE GDZIE, do cholery, KUPIĆ ŚWIEŻĄ ZIELONĄ KOLENDRĘ ???? (mieszkam w Pile, Wałczu) Leonw
odpowiedz
3372 dni temu
Drogi Gościu, świeżą kolendrę bez problemu powinieneś znaleźć w dziale Ryneczku Lidla.
3253 dni temu
Leonie, zgadza się lody z kolendrą są bardzo dobre! A kupić można w Carrefour, Lidlu, a może na targu? A ponieważ w Lidlu świeża kolendra jest NIE ZAWSZE (wręcz bardzo rzadko), zauważyłam, że w doniczkach są po prostu nasionka kolendry, jak w przypraiwe (bazylii tak nie kupisz) Kup przyprawę - kolendrę całą - wrzuć do ciepłego inspektu (doniczki na kwiatki z żyzną ziemią/torfem (do kupienia w skl. ogrodniczym), podlej, przykryj szkiełkiem i ustaw na oknie lub w innym ciepłym, dobrze naświetlonym miejscu. Powinno się udać.
3230 dni temu
może w Lidlu?
3225 dni temu
W dobrych sklepach spozwczch. Ja jesli nie moge spotkac w Lidlu to kupuje w Almie. A wczoraj kupilam nawet (niestety nie w lidlu) liscie suszonej kolendry w torebce. Mysle, ze skoro nie masz dostepu do swiezej to warto poszukac suzonych lisci. Pozdrawiam
3498 dni temu
Zamiast tuszki króliczej można użyć mięso kurczaka :)
odpowiedz
3499 dni temu
Zupa fajna przyprawy komponują się super. Ja użyłam piersi z kurczaka zamiast królika polecam jeżeli ktoś lubi egzotyczne smaki.
odpowiedz
3500 dni temu
Ze względu na przekonania nie jadam królików, koni, psów i kotów. Przepis brzmi smacznie, ale czy można użyć np. mięsa drobiowego?
odpowiedz
3253 dni temu
Na pewno, tak jak napisała Kuchnialidla, można użyć kurczaka, albo np. wędzonego indyka (?) Ja również króliki wolę ŻYWE, zjeść królika to tak, jakby zjeść świnkę morską!
3502 dni temu
Super! :-)
odpowiedz
3503 dni temu
Pascal i Okrasa są autorami przepisów i uczestniczą w każdym etapie jego powstawania. Jeśli pojawiają się wątpliwości co do przepisu bądź czynności w nich opisanych, są one konsultowane z naszymi kucharzami.
odpowiedz
3503 dni temu
Czy Kuchnia Lidla odpowiadając na pytania czytelników konsultuje się z autorami przepisów, tzn. Karolem i Pascalem? Bo jakoś nie sądzę, żeby oni sami czytali i odpisywali na forum ;-)
odpowiedz
3503 dni temu
Drogi Gościu, by zrobić tę zupę potrzebujesz maksymalnie 2 litry wywaru!
odpowiedz
3504 dni temu
poproszę o podanie ilości wywaru
odpowiedz
3505 dni temu
Drogi Gościu, królika wkładamy do zimnej wody. Gotujemy tak długo, aż mięso będzie miękkie.
odpowiedz
3506 dni temu
u okrasy bez limonki i papryczki chili nie udało by się nic :) do znudzenia
odpowiedz
3506 dni temu
Mięso z królika wkładamy do zimnej czy gorącej wody i ile gotować?
odpowiedz
zobacz wszystkie