zobacz film Pikantna zupa z soczewicą i królikiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz
  • blender

Z łap, ud, części korpusu królika, cebuli, liści laurowych i włoszczyzny gotujemy wywar. Doprawiamy go pieprzem oraz solą. Z gotowego wywaru wyjmujemy liście laurowe i mięso, które odstawiamy do przestygnięcia.

Cebulę i 2 ząbki czosnku szklimy na maśle z 2-3 łyżkami oliwy. Dodajemy kurkumę, pieprz kajeński, kolendrę i całość chwilę prażymy. Wszystkie składniki z patelni i ugotowaną soczewicę przekładamy do wywaru. Gotujemy zupę około 20 minut, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy śmietankę, doprawiamy całość solą oraz białym pieprzem do smaku.

Mięso królika oddzielamy od kości, siekamy. Dodajemy papryczkę, miętę, ząbek czosnku, odrobinę oliwy i soku z limonki. Mieszamy.

Zupę nalewamy do miseczki, wkładamy niewielką ilość sałatki z mięsem, dodajemy łyżeczkę jogurtu, skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy plastrami papryczki oraz miętą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Gość Gość
    208 dni temu
    Przepis dla doświadczonych osób, primo - wywar z królika z warzywami trzeba wiedzieć kiedy zdjąć z ognia żeby królik nie smakował jak drewno (1-1.5h), po drugie doprawienie zupy z soczewicą w stylu indyjskim nie jest proste - jeśli idziemy w takie smaki to kumin jest obowiązkowy a nie opcjonalny w tym przepisie.- polecam łyżkę kolędry, i po kopiatej łyżeczce kurkumy i kuminu a jak będzie mało to doprawiać do smaku. Warto też dodać więcej cebuli - smażona cebula doskonale się komponuje z currry (kolędra, kurkuma, kumin) - soczewica potrafi zamulić każde danie! A co do pomysłów zastępowania królika kurczakiem - to nie to samo królik jest super - to najdelikatniejsze i bodaj najzdrowsze mięso - króliki to delikatne zwierzęta - chemi nie tolerują żadnej - kto się zna ten wie! A pan Karol to mistrz - wg mnie najbardziej kreatywny z polskich telewizyjnych kucharzy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    420 dni temu
    Panie Karolu kochany ! Tak jak uwielbiam Pana gotowanie , Pana przepisy i zabawę kuchnią tak nie mogę strawić rozpuszczania masła na patelni ! Litości ! Masło na patelni ROZTAPIAMY a ROZPUSZCZAMY cukier w herbacie. Proszę szanujmy nasz piękny polski język.Pozdrawiam serdecznie.Urszula

    odpowiedz

  • Gość Gość
    815 dni temu
    .

    odpowiedz

  • beta beta
    765 dni temu
    Okrasa jak gotował z Paskalem to były normalne dania ,a teraz to jakieś dno .
  • countrynights countrynights
    815 dni temu
    Myślałam, że będzie lepsza...szału nie ma

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1180 dni temu
    Podziwiam Okrasę - korzystam z Jego przepisów, ale do szału mnie doprowadza: kolendra, kolendra, kolendra, (pewnie nawet dałby do lodów...) Uwielbiam ten smak - ALE GDZIE, do cholery, KUPIĆ ŚWIEŻĄ ZIELONĄ KOLENDRĘ ???? (mieszkam w Pile, Wałczu) Leonw

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1176 dni temu
    Drogi Gościu, świeżą kolendrę bez problemu powinieneś znaleźć w dziale Ryneczku Lidla.
  • Gość Gość
    1057 dni temu
    Leonie, zgadza się lody z kolendrą są bardzo dobre! A kupić można w Carrefour, Lidlu, a może na targu? A ponieważ w Lidlu świeża kolendra jest NIE ZAWSZE (wręcz bardzo rzadko), zauważyłam, że w doniczkach są po prostu nasionka kolendry, jak w przypraiwe (bazylii tak nie kupisz) Kup przyprawę - kolendrę całą - wrzuć do ciepłego inspektu (doniczki na kwiatki z żyzną ziemią/torfem (do kupienia w skl. ogrodniczym), podlej, przykryj szkiełkiem i ustaw na oknie lub w innym ciepłym, dobrze naświetlonym miejscu. Powinno się udać.
  • Gość Gość
    1034 dni temu
    może w Lidlu?
  • Gość Gość
    1029 dni temu
    W dobrych sklepach spozwczch. Ja jesli nie moge spotkac w Lidlu to kupuje w Almie. A wczoraj kupilam nawet (niestety nie w lidlu) liscie suszonej kolendry w torebce. Mysle, ze skoro nie masz dostepu do swiezej to warto poszukac suzonych lisci. Pozdrawiam
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1302 dni temu
    Zamiast tuszki króliczej można użyć mięso kurczaka :)

    odpowiedz

  • Lenioo Lenio Lenioo Lenio
    1303 dni temu
    Zupa fajna przyprawy komponują się super. Ja użyłam piersi z kurczaka zamiast królika polecam jeżeli ktoś lubi egzotyczne smaki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1304 dni temu
    Ze względu na przekonania nie jadam królików, koni, psów i kotów. Przepis brzmi smacznie, ale czy można użyć np. mięsa drobiowego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1057 dni temu
    Na pewno, tak jak napisała Kuchnialidla, można użyć kurczaka, albo np. wędzonego indyka (?) Ja również króliki wolę ŻYWE, zjeść królika to tak, jakby zjeść świnkę morską!
  • Gość Gość
    1306 dni temu
    Super! :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1307 dni temu
    Pascal i Okrasa są autorami przepisów i uczestniczą w każdym etapie jego powstawania. Jeśli pojawiają się wątpliwości co do przepisu bądź czynności w nich opisanych, są one konsultowane z naszymi kucharzami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1307 dni temu
    Czy Kuchnia Lidla odpowiadając na pytania czytelników konsultuje się z autorami przepisów, tzn. Karolem i Pascalem? Bo jakoś nie sądzę, żeby oni sami czytali i odpisywali na forum ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1307 dni temu
    Drogi Gościu, by zrobić tę zupę potrzebujesz maksymalnie 2 litry wywaru!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1308 dni temu
    poproszę o podanie ilości wywaru

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1309 dni temu
    Drogi Gościu, królika wkładamy do zimnej wody. Gotujemy tak długo, aż mięso będzie miękkie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1310 dni temu
    u okrasy bez limonki i papryczki chili nie udało by się nic :) do znudzenia

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1310 dni temu
    Mięso z królika wkładamy do zimnej czy gorącej wody i ile gotować?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram