zobacz film Królik w sosie paprykowym z miętowymi ziemniakami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Blender i naczynie żaroodporne, folię aluminiową
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem)

Ziemniaki

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki gotujemy na parze przez 20-25 minut. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Podgrzewamy karczochy, dodajemy ugotowane ziemniaki, całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Na ziemniaki ścieramy odrobinę skórki z cytryny i wyciskamy z niej niewielką ilość soku, następnie polewamy sosem sojowym. Całość energicznie mieszamy. Dodajemy posiekaną miętę i ponownie mieszamy. Chwilę podpiekamy.

Królik

Umytego i osuszonego królika dzielimy – odcinamy skoki i łapy, comber kroimy na pół. Mięso doprawiamy niewielką ilością mielonego białego pieprzu i solą. Królika polewamy olejem rzepakowym i posypujemy tymiankiem. 2 ząbki czosnku rozgniatamy i siekamy drobno, układamy na mięsie królika. Wszystkie części mięsa królika owijamy plastrami boczku.

Wszystko razem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlewamy białe wino wytrawne, dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, pokrojoną w ćwiartki cebulę, masło pokrojone na mniejsze części, startą skórkę z cytryny i paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki (wcześniej pozbawioną gniazd nasiennych). Na koniec dodajemy pozostałą część tymianku. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30-40 minut.

Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i ponownie wkładamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.

Sos

Po 30-40 minutach pieczenia królika z naczynia wyciągamy paprykę, cebulę i kawałki czosnku. Przekładamy je do garnka wraz z częścią sosu pozostałego z pieczenia królika. Całość zagotowujemy, następnie miksujemy za pomocą blendera i dodajemy słodką śmietankę, szczyptę pieprzu i 2 łyżeczki musztardy Dijon oraz niewielką ilość masła, mieszamy. Całość zagotowujemy.

Jak podawać

Królika, sos i ziemniaki wykładamy na talerz. Dekorujemy miętą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3254 dni temu
    Królik wyszedł mega przepyszny! :) Fantastyczna sprawa :) Co do ziemniaków nie mogę się wypowiedzieć ponieważ ich nie robiłam. Ale mięsko z królika wyszło palce lizać :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3477 dni temu
    Drogi Gościu, z winem półsłodki królik będzie delikatnie słodki w smaku. Jeśli Ci to odpowiada, użyj takiego wina :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3480 dni temu
    Kurde mam na składzie obecnie wino białe półsłodkie a nie wytrawne nada się?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3499 dni temu
    Maxx, szynka szwarcwaldzka również powinna się sprawdzić :)

    odpowiedz

  • Maxx Maxx
    3501 dni temu
    Witam serdecznie, zamiast boczku dałem szynki szwarcwaldzką, czy się nada ? jak będzie gotowe to dam znać czy warto.

    odpowiedz

  • Reglle Reglle
    3517 dni temu
    Rewelacja!!! Raczej nie przepadam za królikiem ale w tej formie jest wyśmienity, na pewno jeszcze kiedyś go zrobię. polecam >>>palce lizać<<<

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3623 dni temu
    Marcinie świetny pomysł z tym żurkiem! :)

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3624 dni temu
    Karczochy w tych ziemniakach jakos bardzo mi nie podeszly, ale sam krolik w tym boczku pyszny i pieknie wyszedl. Soczysty i aromatyczny. Polecam zdecydowanie ten przepis. A z resztek krolika nieuzytych w przepisie zrobilem pyszny zurek :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3945 dni temu
    Jeżeli masz piekarnik bez termoobiegu, piecz go nieco dłużej (10-20 minut).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3945 dni temu
    a jak zmodyfikować przepis jeżeli nie mam piekarnika z termoobiegiem???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3949 dni temu
    Mięsa nie łączy się z ziemniakami. Podstawa zdrowej kuchni, więc co wy promujecie? Szkoda,że kucharz o tym nie wie. A może tak kurs z gotowania makrobiotyki?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3996 dni temu
    Rewelacja!! Wszystko wyszło idealnie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3996 dni temu
    Karczochy mają dość specyficzny smak, dlatego niestety trudno będzie zastąpić je jakimś odpowiednikiem. W ostateczności można je po prostu pominąć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3996 dni temu
    a ja nigdzie nie mogę dostać karczochów:( można je czymś zastąpić lub je ominąć??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3998 dni temu
    Królik wyszedł świetnie, sosik palce lizać. Tylko ja użyłem oliwy z oliwek a nie oleju rzepakowego. Dodatkowo trzeba troszkę wziąć poprawkę na czas duszenia, wyszło ponad godzinę ;) Ponadto udusiłem cała tuszkę pociętą na kawałki. Ogólnie polecam, przepis super !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3999 dni temu
    na samym poczatku filmu napisane jest ziemniakam, chyba ziemniakami ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4002 dni temu
    Królik w śmietanie również brzmi pysznie - poprosimy o przepis! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4002 dni temu
    Ziemniaczki pyszne...sos również ...ale królika wolimy w śmietanie!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4003 dni temu
    Przecież jest napisane, że oferta ważna od 28.10 ;/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4003 dni temu
    czemu podajecie przepis wczesniej niz mozna kupic do niego skladniki w Lidlu przez was moja mama na darmo sie przejechala do Lidla

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!