Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Blender i naczynie żaroodporne, folię aluminiową
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (z termoobiegiem)
Ziemniaki
Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki gotujemy na parze przez 20-25 minut. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Podgrzewamy karczochy, dodajemy ugotowane ziemniaki, całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Na ziemniaki ścieramy odrobinę skórki z cytryny i wyciskamy z niej niewielką ilość soku, następnie polewamy sosem sojowym. Całość energicznie mieszamy. Dodajemy posiekaną miętę i ponownie mieszamy. Chwilę podpiekamy.
Królik
Umytego i osuszonego królika dzielimy – odcinamy skoki i łapy, comber kroimy na pół. Mięso doprawiamy niewielką ilością mielonego białego pieprzu i solą. Królika polewamy olejem rzepakowym i posypujemy tymiankiem. 2 ząbki czosnku rozgniatamy i siekamy drobno, układamy na mięsie królika. Wszystkie części mięsa królika owijamy plastrami boczku.
Wszystko razem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlewamy białe wino wytrawne, dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, pokrojoną w ćwiartki cebulę, masło pokrojone na mniejsze części, startą skórkę z cytryny i paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki (wcześniej pozbawioną gniazd nasiennych). Na koniec dodajemy pozostałą część tymianku. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30-40 minut.
Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i ponownie wkładamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
Sos
Po 30-40 minutach pieczenia królika z naczynia wyciągamy paprykę, cebulę i kawałki czosnku. Przekładamy je do garnka wraz z częścią sosu pozostałego z pieczenia królika. Całość zagotowujemy, następnie miksujemy za pomocą blendera i dodajemy słodką śmietankę, szczyptę pieprzu i 2 łyżeczki musztardy Dijon oraz niewielką ilość masła, mieszamy. Całość zagotowujemy.
Jak podawać
Królika, sos i ziemniaki wykładamy na talerz. Dekorujemy miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
To danie z duszonego królika jest znane i cenione we Francji. Przekonaj się, czy Tobie także będzie smakować.
Królik duszony w marchewce i maśle
Polska kuchnia słynie z królika. W tym przepisie połączono jego delikatne mięso z marchewką, groszkiem i boczkiem.
Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.
Glazurowana szynka z ziemniakami
Przygotowanie szynki jest prostsze niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepis na glazurowaną, podawaną z pieczonymi ziemniakami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
3314 dni temu
Królik wyszedł mega przepyszny! :) Fantastyczna sprawa :) Co do ziemniaków nie mogę się wypowiedzieć ponieważ ich nie robiłam. Ale mięsko z królika wyszło palce lizać :)
odpowiedz
3536 dni temu
Drogi Gościu, z winem półsłodki królik będzie delikatnie słodki w smaku. Jeśli Ci to odpowiada, użyj takiego wina :)
odpowiedz
3540 dni temu
Kurde mam na składzie obecnie wino białe półsłodkie a nie wytrawne nada się?
odpowiedz
3558 dni temu
Maxx, szynka szwarcwaldzka również powinna się sprawdzić :)
odpowiedz
3561 dni temu
Witam serdecznie, zamiast boczku dałem szynki szwarcwaldzką, czy się nada ? jak będzie gotowe to dam znać czy warto.
odpowiedz
3577 dni temu
Rewelacja!!! Raczej nie przepadam za królikiem ale w tej formie jest wyśmienity, na pewno jeszcze kiedyś go zrobię. polecam >>>palce lizać<<<
odpowiedz
3682 dni temu
Marcinie świetny pomysł z tym żurkiem! :)
odpowiedz
3684 dni temu
Karczochy w tych ziemniakach jakos bardzo mi nie podeszly, ale sam krolik w tym boczku pyszny i pieknie wyszedl. Soczysty i aromatyczny. Polecam zdecydowanie ten przepis. A z resztek krolika nieuzytych w przepisie zrobilem pyszny zurek :)
odpowiedz
4004 dni temu
Jeżeli masz piekarnik bez termoobiegu, piecz go nieco dłużej (10-20 minut).
odpowiedz
4005 dni temu
a jak zmodyfikować przepis jeżeli nie mam piekarnika z termoobiegiem???
odpowiedz
4008 dni temu
Mięsa nie łączy się z ziemniakami. Podstawa zdrowej kuchni, więc co wy promujecie? Szkoda,że kucharz o tym nie wie. A może tak kurs z gotowania makrobiotyki?
odpowiedz
4055 dni temu
Rewelacja!! Wszystko wyszło idealnie!
odpowiedz
4055 dni temu
Karczochy mają dość specyficzny smak, dlatego niestety trudno będzie zastąpić je jakimś odpowiednikiem. W ostateczności można je po prostu pominąć.
odpowiedz
4056 dni temu
a ja nigdzie nie mogę dostać karczochów:( można je czymś zastąpić lub je ominąć??
odpowiedz
4058 dni temu
Królik wyszedł świetnie, sosik palce lizać. Tylko ja użyłem oliwy z oliwek a nie oleju rzepakowego. Dodatkowo trzeba troszkę wziąć poprawkę na czas duszenia, wyszło ponad godzinę ;) Ponadto udusiłem cała tuszkę pociętą na kawałki. Ogólnie polecam, przepis super !
odpowiedz
4058 dni temu
na samym poczatku filmu napisane jest ziemniakam, chyba ziemniakami ;)
odpowiedz
4061 dni temu
Królik w śmietanie również brzmi pysznie - poprosimy o przepis! :)
odpowiedz
4062 dni temu
Ziemniaczki pyszne...sos również ...ale królika wolimy w śmietanie!!!
odpowiedz
4063 dni temu
Przecież jest napisane, że oferta ważna od 28.10 ;/
odpowiedz
4063 dni temu
czemu podajecie przepis wczesniej niz mozna kupic do niego skladniki w Lidlu przez was moja mama na darmo sie przejechala do Lidla
odpowiedz
zobacz wszystkie