Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie królika
Królika porcjujemy, odcinamy łapy, skoki , tułów kroimy na pół. Ogon wyrzucamy, a korpus królika otwieramy, dzieląc go na dwie części. Z jego środka wyjmujemy nadmiar tłuszczu, a potem myjemy królika pod bieżącą wodą. Następnie usuwamy skórę z królika – z części podbrzusznej – i porcjujemy na kawałki.
W garnku rozpuszczamy 10 g masła i dodajemy obraną i pokrojoną w talarki marchew. Całość smażymy ok. 3 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy wino wytrawne, dużą szczyptę suszonego tymianku i 3 liście laurowe. Całość gotujemy ok. 3 minut. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i wkładamy kawałki królika do gorącej marynaty. Gdy całość ostygnie, garnek przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Królik powinien być w całości zanurzony w marynacie winnej.
Na talerz przykryty czystą ściereczką wykładamy królika z garnka z marynatą. Osuszamy go. Marynatę przecedzamy i przelewany do miski.
W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojony w plastry boczek, do którego dodajemy cebule pokrojone w piórka i smażymy 3-4 minuty. Całość przekładamy do miski i odstawiamy. Do tego samego garnka dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Do rozgrzanej oliwy dodajemy 40 g masła i smażymy królika z obu stron. Dodajemy podsmażone cebulki z boczkiem. Dolewamy odcedzone wino, śliwki i gotujemy. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień (królik powinien gotować się na średnim płomieniu) i gotujemy godzinę.
Spaetzle
5 jaj roztrzepujemy na jednolitą masę, dodajemy pieprz, sól, mąkę i wodę. Całość cały czas mieszamy. Na drewnianej desce do krojenia rozsmarowujemy podłużny prostokąt z ciasta i za pomocą noża zamoczonego w wodzie oddzielamy małe, podłużne kawałki, które wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i soli. Gdy spaetzle wypłyną na wierzch, hartujemy je w zimnej wodzie, odcedzamy i smażymy na rozgrzanym maśle (mniej więcej 10-15 g) na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji). Królika przekładamy do wcześniej nagrzanego w piekarniku naczynia. Całość dekorujemy natką pietruszki. Spaetzle wykładamy na talerz.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
To danie z duszonego królika jest znane i cenione we Francji. Przekonaj się, czy Tobie także będzie smakować.
Królik duszony w marchewce i maśle
Polska kuchnia słynie z królika. W tym przepisie połączono jego delikatne mięso z marchewką, groszkiem i boczkiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Pierniki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
3221 dni temu
zrobilam dzisiaj i takie sobie bez rewelacji... lepiej ugotowac cos innego- smaczniejszego
odpowiedz
3634 dni temu
Drogi Gościu niestety nie ma możliwości przyspieszenia marynowania. Oczywiście możesz królika marynować krócej, lecz jego smak będzie wówczas mniej intensywny.
odpowiedz
3638 dni temu
Czy królik w marynacie może buc krócej niż przez cała noc? Czy mozna jakoś przyspieszyć marynowanie?
odpowiedz
3643 dni temu
Ups, jest w przepisie i boczek, nie zauważyłem wcześniej :) Wychodzi więc jednak na to, że to jest królik po belgijsku :) :) :)
odpowiedz
3643 dni temu
Prawie królik po belgijsku. Brakuje tylko boczku, wtedy byłby już prawdziwy, jak z Brukseli :)
odpowiedz
3701 dni temu
Mumin, marchewka służy nam tylko do marynaty. Po odcedzeniu już jej nie wykorzystujemy.
odpowiedz
3701 dni temu
Witam, co z marchewką z wina? Wrzucamy ją do sosu? Na filmie ani w przepisie nie ma informacji. Z góry dzięki za szybką odp :)
odpowiedz
3760 dni temu
Zuzo świeże mięso z królika może być przechowywane w lodówce maksymalnie 3 dni. Jeśli jesteś pewna, że zakupiony przez Ciebie królik był zupełnie świeży marynowanie się o jeden dzień dłużej nie powinno mu zaszkodzić.
odpowiedz
3760 dni temu
Czy królik może leżeć w marynacie 2 dni? Impreza przesunęła się o jeden dzień...
odpowiedz
3887 dni temu
Wypróbowałem przepis, królik wyszedł przepysznie, sos z dodakiem boczku i śliwek palce lizać.
odpowiedz
3903 dni temu
Drogi gościu, dokładnie tak - królika gotujemy bez przykrycia.
odpowiedz
3903 dni temu
Czy dobrze rozumiem patrząc na film, iż nie należy przykrywać naczynia przez cały czas gotowania?
odpowiedz
3940 dni temu
Królika nie należy solić. Marynatę przyprawiamy jedynie tymiankiem i liściem laurowym.
odpowiedz
3941 dni temu
i co z tym soleniem?... proszę o informację
odpowiedz
4017 dni temu
nie solimy tego królika?
odpowiedz
4031 dni temu
Koniecznie napisz, jak Ci wyszedł :)
odpowiedz
4031 dni temu
Na pewno zrobię bo uwielbiam królika i jestem ciekawa przepisu:)
odpowiedz
4052 dni temu
Koniecznie zdaj relację, jak udał się obiad!
odpowiedz
4052 dni temu
Krolik juz sie gotuje. Kluseczki tez beda .
odpowiedz
zobacz wszystkie