Królik w sosie śliwkowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie królika

Królika porcjujemy, odcinamy łapy, skoki , tułów kroimy na pół. Ogon wyrzucamy, a korpus królika otwieramy, dzieląc go na dwie części. Z jego środka wyjmujemy nadmiar tłuszczu, a potem myjemy królika pod bieżącą wodą. Następnie usuwamy skórę z królika – z części podbrzusznej – i porcjujemy na kawałki.

W garnku rozpuszczamy 10 g masła i dodajemy talarki marchwi. Całość smażymy ok. 3 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy wino wytrawne, dużą szczyptę suszonego tymianku i 3 liście laurowe. Całość gotujemy ok. 3 minut. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i wkładamy kawałki królika do gorącej marynaty. Gdy całość ostygnie, garnek przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Królik powinien być w całości zanurzony w marynacie winnej.

Na talerz przykryty czystą ściereczką wykładamy królika z garnka z marynatą. Osuszamy go. Marynatę przecedzamy i przelewany do miski.

W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, na rozgrzanej oliwie podsmażamy boczek, do którego dodajemy cebule pokrojone w piórka i smażymy 3-4 minuty. Całość przekładamy do miski i odstawiamy. Do tego samego garnka dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Do rozgrzanej oliwy dodajemy 40 g masła i smażymy królika z obu stron. Dodajemy podsmażone cebulki z boczkiem. Dolewamy odcedzone wino, śliwki i gotujemy. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień (królik powinien gotować się na średnim płomieniu) i gotujemy godzinę.

Spaetzle

5 jaj roztrzepujemy na jednolitą masę, dodajemy pieprz, sól, mąkę i wodę. Całość cały czas mieszamy. Na drewnianej desce do krojenia rozsmarowujemy podłużny prostokąt z ciasta i za pomocą noża zamoczonego w wodzie oddzielamy małe, podłużne kawałki, które wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem oliwy i soli. Gdy spaetzle wypłyną na wierzch, hartujemy je w zimnej wodzie, odcedzamy i smażymy na rozgrzanym maśle (mniej więcej 10-15 g) na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem oraz natką pietruszki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji). Królika przekładamy do wcześniej nagrzanego w piekarniku naczynia. Całość dekorujemy natką pietruszki. Spaetzle wykładamy na talerz.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Gość Gość
    915 dni temu
    zrobilam dzisiaj i takie sobie bez rewelacji... lepiej ugotowac cos innego- smaczniejszego

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1329 dni temu
    Drogi Gościu niestety nie ma możliwości przyspieszenia marynowania. Oczywiście możesz królika marynować krócej, lecz jego smak będzie wówczas mniej intensywny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1332 dni temu
    Czy królik w marynacie może buc krócej niż przez cała noc? Czy mozna jakoś przyspieszyć marynowanie?

    odpowiedz

  • tomeksss Gość tomeksss Gość
    1337 dni temu
    Ups, jest w przepisie i boczek, nie zauważyłem wcześniej :) Wychodzi więc jednak na to, że to jest królik po belgijsku :) :) :)

    odpowiedz

  • tomeksss Gość tomeksss Gość
    1337 dni temu
    Prawie królik po belgijsku. Brakuje tylko boczku, wtedy byłby już prawdziwy, jak z Brukseli :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1395 dni temu
    Mumin, marchewka służy nam tylko do marynaty. Po odcedzeniu już jej nie wykorzystujemy.

    odpowiedz

  • MUMIN MUMIN
    1395 dni temu
    Witam, co z marchewką z wina? Wrzucamy ją do sosu? Na filmie ani w przepisie nie ma informacji. Z góry dzięki za szybką odp :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1454 dni temu
    Zuzo świeże mięso z królika może być przechowywane w lodówce maksymalnie 3 dni. Jeśli jesteś pewna, że zakupiony przez Ciebie królik był zupełnie świeży marynowanie się o jeden dzień dłużej nie powinno mu zaszkodzić.

    odpowiedz

  • Zuza Zuza
    1454 dni temu
    Czy królik może leżeć w marynacie 2 dni? Impreza przesunęła się o jeden dzień...

    odpowiedz

  • Robert Robert
    1581 dni temu
    Wypróbowałem przepis, królik wyszedł przepysznie, sos z dodakiem boczku i śliwek palce lizać.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1598 dni temu
    Drogi gościu, dokładnie tak - królika gotujemy bez przykrycia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1598 dni temu
    Czy dobrze rozumiem patrząc na film, iż nie należy przykrywać naczynia przez cały czas gotowania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1635 dni temu
    Królika nie należy solić. Marynatę przyprawiamy jedynie tymiankiem i liściem laurowym.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1635 dni temu
    i co z tym soleniem?... proszę o informację

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1711 dni temu
    nie solimy tego królika?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1725 dni temu
    Koniecznie napisz, jak Ci wyszedł :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1725 dni temu
    Na pewno zrobię bo uwielbiam królika i jestem ciekawa przepisu:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1746 dni temu
    Koniecznie zdaj relację, jak udał się obiad!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1746 dni temu
    Krolik juz sie gotuje. Kluseczki tez beda .

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram