zobacz film Królik duszony w marchewce i maśle

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne z pokrywką
  • blender
  • ręcznik papierowy
  • rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg)

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Rozmróź zielony groszek. 

PRZYGOTOWANIE

3 ząbki czosnku rozgniatamy. Część przygotowanego świeżego tymianku rwiemy na mniejsze kawałki. Lekko nagrzewamy patelnię, nalewamy niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 20 ml) , następnie dodajemy masło (ok. 30 g), czekamy, aż się rozpuści.
Rozgnieciony czosnek i pokrojone w piórka cebule wrzucamy na patelnię, smażymy do zeszklenia. Doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem.
Następnie dodajemy pokrojoną w grube plastry marchewkę i pokrojony w dużą kostkę seler. Doprawiamy porwanym tymiankiem i suszonym majerankiem, chwilkę dusimy. Całość zalewamy 50 ml białego wina. Gdy zawartość patelni się zagotuje, przelewamy ją do naczynia żaroodpornego.

Królik

Tuszkę królika dzielimy na części: skoki, łapy, comber oddzielamy od reszty tuszki (nie będziemy używać pozostałych kawałków tuszki, można je wykorzystać do zrobienia wywaru), następnie comber dzielimy na trzy części.
Mięso królika (łapki, skoki i comber) marynujemy białym pieprzem i solą. Z części pozostałych gałązek tymianku odrywamy listki i posypujemy nimi mięso, które następnie polewamy odrobiną oliwy z oliwek (ok. 10-15 ml). Mięso nacieramy i odstawiamy na chwilę. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 50 ml), obsmażamy mięso królika z obu stron na złotobrązowy kolor. Do przesmażonego królika dodajemy kawałki masła (ok. 30 g) i podlewamy resztą białego, wytrawnego wina. ¼ ostrej papryczki kroimy drobniutko i dodajemy na patelnię. Królika wraz z całą zawartością patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, do którego wcześniej włożyliśmy marchewkę z selerem, czosnkiem i tymiankiem. Trochę warzyw wykładamy na królika. Całość zalewamy pozostałym sokiem z patelni. 2 plastry boczku rwiemy na mniejsze części i układamy je dookoła królika. Dodajemy ponownie kilka gałązek tymianku. Całość zalewamy niewielką ilością wody. Na wierzch kładziemy kilka kawałków masła (ok. 140 g). Naczynie z królikiem przykrywamy wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut do godziny.

Pozostały boczek kroimy w cienkie paski w poprzek. Patelnię podlewamy niewielką ilością oleju (ok. 20 ml), smażymy boczek na patelni. 3 ząbki czosnku siekamy, resztę czerwonej papryczki również. Usmażony boczek wykładamy na papierowy ręcznik, odsączamy z tłuszczu, wrzucamy do czystej miseczki, dodajemy czosnek i ½ pokrojonej papryczki oraz drobno posiekany tymianek. Mieszamy.
Po 40-60 minutach wyciągamy naczynie z królikiem z piekarnika - marchew i seler powinny być jeszcze w całości. Sprawdzamy, czy skoki królika są miękkie. Kawałki mięsa wykładamy na talerz i na chwilkę odstawiamy na bok. Warzywa wykładamy na talerz.

Sos

Płyn, który pozostał w naczyniu po pieczeniu królika, przelewamy do czystego garnka. Następnie dodajemy śmietankę, mieszamy i aż sos odparuje do odpowiedniej gęstości. Doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze chwilę gotujemy. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera i delikatnie zagotowujemy.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy (ok. 20 ml), wrzucamy na nią rozmrożony groszek i boczek z czosnkiem i papryczką. Podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem.

Jak podawać

Mięso królicze układamy na warzywach. Królika polewamy przygotowanym sosem. Całość posypujemy boczkiem z groszkiem. Całość dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Propozycja podania: z sałatką z pora.

Sałatka z pora

Por siekamy w cienkie paseczki, dodajemy pozostałą część tymianku i odrobinę oliwy z oliwek (ok. 30 ml). Mieszamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (52)

Avatar
  • Barbara Barbara
    1746 dni temu
    Przepis rewelacja ja również troszkę dłużej piekłam królika ale polecam do zrobienia palce lizać :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1746 dni temu
    Przepis rewelacja ja również troszkę dłużej piekłam królika ale polecam do zrobienia palce lizać :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2334 dni temu
    Królik bardzo smaczny jednak 40 minut to stanowczo za krótko. Po tym czasie był twardy i nie dało się widelcem oderwać kawałeczka mięsa od kości. Warzywa również były twarde. Dopiero kolejna godzina w piekarniku spowodowała, iż królik nadawał się do jedzenia.Proponuję zmienić czas pieczenia z 40 minut na 1 godzinę 40 minut. Wtedy jest ok!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2783 dni temu
    Jakie wino jest najlepsze?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2782 dni temu
    Każde białe, wytrawne wino się sprawdzi :)
  • Artemida Artemida
    2798 dni temu
    Po 40 minutach królik był jeszcze twardy, więc czekałam kolejne 20 minut. Ciągle twardy, więc dałam na kolejne 20 minut. Moi domownicy byli już tak głodni, że musiałam po 1h20min wyjąć królika na talerze, był strasznie gumowaty i ciągle nie odchodził od kości. Sos nie zdądżył odparować, bo ile to trzeba by było czekać! Wszystko zimne, polane wodnistym sosem. Marchewka i seler pyszne. Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego mój królik wyszedł gumiasty? Zawsze robiłam w szybkowarze i po 30 minutach był już rozpadający się.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3258 dni temu
    Pyszne!

    odpowiedz

  • wolf wolf
    3280 dni temu
    Fajnie ze pan Okrasa ja dał w tamtych czasach króliki ja wtedy jadłem śledzie smażone kaszankę i czasem mielone...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3312 dni temu
    Po raz pierwszy robiłam królika, wybrałam przepis Karola Okrasy.Znakomite danie.Trzeba tylko brać ze dwa króliki, bo mięsa jest mało.Warzywa przepyszne, sos -palce lizać Jak to musi smakować w wykonaniu mistrza...?Na korpusie zrobiłam zupę z soczewicy - również smaczna i smaki wspaniale się uzupełniają.Dziękuję.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3312 dni temu
    Dziękujemy za miłą opinię! Cieszymy się, ze Ci smakowało! :)
  • Gość Gość
    3336 dni temu
    Czy królika można dusić w garnku na kuchence?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3391 dni temu
    Drogi Gościu, sugerujemy, by następnym razem przygotować to danie w zdecydowanie większej ilości :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3391 dni temu
    serio nienawidzę tego królika był tak przepyszny, że pół osiedla się zleciało i wszystko zjedli, a my na obiad tylko zapach mieliśmy :) pycha, pycha, pycha :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3579 dni temu
    WiolettaGość, cieszymy się, że z nami możesz na nowo odkrywać smaki sprzed lat :) "Jak u babci", to dla nas największy komplement ;)

    odpowiedz

  • wiolettaGość wiolettaGość
    3580 dni temu
    To jest to!!! Ten smak moja kochana babcia taki wlasnie robila tego smalu szukalam od lat,bo niestety kiedy raczyla mnie babcia kroliken to zamala bylam zeby sie przepisem interesoeac.Teraz po wielu latach i emigracji z polski marzylam o tym smaku taki polski i Mojej kochanej babci puhaaaa i zrobilam jest dokladnie ten smsk polecam.

    odpowiedz

  • mariusz mariusz
    3587 dni temu
    Też się skusiłem i pod nieobecność żony zabawiłem się w kucharza, palce lizać!!! polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3659 dni temu
    Wiolka pozostałe części możemy wykorzystać np. do zrobienia wywaru na zupę.

    odpowiedz

  • Wiolka Wiolka
    3659 dni temu
    A można jakoś wykorzystać te części królika, które nie są pieczone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3676 dni temu
    Lila, dziękujemy! :)

    odpowiedz

  • Lila Lila
    3678 dni temu
    Polecam, pychota. Przepis godny Nobla. Żeby zrozumieć o czym piszę trzeba zrobić! i zjeść! Smacznego :))

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3696 dni temu
    królik pycha nawet dzieciakom smakował

    odpowiedz

  • Manfred Manfred
    2042 dni temu
    Królik to naj delikatniejsze mięso,szczególnie zalecane dzieciom i osobą starszym ,nie posiada pestycydów ani antybiotyków.Królik karmiony ,przypadkiem taką karmą pada.
  • Gość Gość
    3733 dni temu
    Bede robiła go poraz kolejny mega smaczny :) bez papryczki bo nie przepadam za ostrym

    odpowiedz

  • madziara203 madziara203
    3790 dni temu
    Dziś po raz pierwszy w życiu robiłam królika wg tego przepisu. Wyszedł przepyszny. Połączenie królika i marchewki z selerem, do tego ten smak masełka i ta posypka z groszku i boczku z ostra papryczką. Rewelacja. Mięsko bardzo delikatne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3890 dni temu
    Pyszne, wreszcie zobaczyłam jak się rozbiera królika. Nie żebym nie umiała ale miło się patrzyło jak robił to profesjonalista.

    odpowiedz

  • Mumin Mumin
    3928 dni temu
    Rewelacja, właśnie odszedłem od stołu :) Wyśmienitości!

    odpowiedz

  • Gość :) Gość :)
    3930 dni temu
    Pychotka

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3951 dni temu
    sew, królik nie znajduje się w stałej ofercie, lecz czasami również jest dostępny w sklepach Lidl :)

    odpowiedz

  • sew sew
    3952 dni temu
    czy mozna kupic krolika w lidlu ?

    odpowiedz

  • janutek i rodzina janutek i rodzina
    3966 dni temu
    KAROLEK !!!!!! Nie tylko Mama jest z ciebie dumna to było jak ..........hmmm .................................................................. nie wiem ,było przepyszne , polecam każdemu nawet tym co nie lubią warzyw , a sos to już jakiś obłęd ;-))))

    odpowiedz

  • Piotrek Piotrek
    3974 dni temu
    Jakiego noża używa Pan Okrasa ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3982 dni temu
    Małym dzieciom nie należy podawać potraw gotowanych z dodatkiem alkoholu. Ze względu na dodatek ostrej papryczki oraz sporej ilości boczku również nie polecamy tego dania małym brzuszkom :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3983 dni temu
    Królik wyszedł pyszny !!! Sos wyśmienity, warzywa "delicje" !!! Przepis zapewne zagości na stałe w moim menu !!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4001 dni temu
    trzy letniemu dziecku nie... tylko czym zastąpić to wino żeby było równie smacznie, bulionem?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4001 dni temu
    a z tym winem można podać 3 letniemu dziecku?

    odpowiedz

  • happytosia happytosia
    4056 dni temu
    królik wyszedł-palce lizać. Zamiast cebuli dałam pora-tez się skomponowało. pycha minam :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4057 dni temu
    pycha króliczek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4077 dni temu
    przepis fajny sos faktycznie bajka, ale mój królik dobry, wiadomo mięso chude i delikatne ale bardzo dobre, ważne żeby piec tyle czasu co w przepisie, ja wcześniej piekłam za długo i był suchy, u nas sprawdziły się też dodatki : groszek i por.

    odpowiedz

  • Bulii Bulii
    4092 dni temu
    Pierwszy raz Jadlem królika. Jako mieso nic nadzwyczajnego a co do przepisu sos na wypasie. Napewno jeszcze raz go zrobie ale z innym miesem a nawet bez niczego :D Mozna uznac ten sos za zupe krem i jesc z sama bułka. Polecam :)

    odpowiedz

  • justyska justyska
    4093 dni temu
    znakomity przepis szybki łatwy i przepyszny

    odpowiedz

  • kasialodz kasialodz
    4232 dni temu
    zrobiłam dzisiaj .mój chłopach siedzi i wcina,super smaki,nowe bo wczesniej nie dodawałam tymianku.mówiąc krótko...polubiłam marchewke...PRZEPYSZNE!!!!polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4259 dni temu
    git

    odpowiedz

  • Patrycja Patrycja
    4267 dni temu
    Przed chwileczką uczta dobiegła końca... królik się skończył... a szkoda... wyszedł po prostu obłędnie.!!!

    odpowiedz

  • Tomasz P. Tomasz P.
    4268 dni temu
    Świetny przepis polecam wszystkim, którzy lubią królika i którzy nigdy go nie jedli warto czasem zjeść coś innego niż kurczaki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4271 dni temu
    królik wyszedł obłędny! z resztek zrobiłam rosół, który też jest przepyszny, taki delikatny i zdrowy!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4271 dni temu
    przed chwilą zjadłam. poezja smaku! polecam gorąco!

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    4271 dni temu
    Na ulotce z tym przepisem, dostępnej w sklepie, w składnikach wkradł się błąd, zdublowano seler, w związku z czym zamiast 400 g selera, potrzeba (wg tamtej listy) 2x400 więc 800g. Ale widzę, że w Internecie jest poprawnie. Przepis ciekawy, spróbuję na Święta :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4272 dni temu
    Trochę pracochłonny ,ale pyyyyyyszny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4273 dni temu
    Pracochłonny, królik 15 min. dłużej niż w przepisie,, zapachy boskie,, sos wyjątkowy, za 5 minut siadamy do stołu i wtedy napiszemy jak smakowało...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4273 dni temu
    ja właśnie jestem w trakcie robienia :) ciekawa jestem co wyjdzie, choć już pachnie i wygląda nieziemsko :)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4273 dni temu
    Wczoraj byłam w lidlu i kupiłam królika, ostatni prezpis w sosie musztardowym był pyszny, taki w marchewce i maśle, również wypróbuję:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4274 dni temu
    Robilam-jest bossssski:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!