zobacz film Wielkanocne cake pops: ciastka na patyku

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • formę do lodów lub ciasteczek cake pops
  • płaskie drewniane patyczki do lodów
  • kuchenkę mikrofalową
  • tarkę o drobnych oczkach
  • wałek
  • papier do pieczenia
  • 2 wysokie słoiki
  • drewniane klamerki
  • długi metalowy szpikulec, np. do szaszłyków
  • kornet
  • blender

Przygotuj wcześniej:

Serek homogenizowany i masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem – serek powinien nabrać temperatury pokojowej, a masło zmięknąć.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CAKE POPSY

Ciastka maślane drobno siekamy za pomocą noża, przekładamy do dużej miski i dodatkowo rozdrabniamy w dłoniach. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok.

Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż się rozpuści, a wszystkie składniki połączą. Czekoladę wymieszaną z masłem dodajemy do pokruszonych ciasteczek. Dodajemy serek homogenizowany.

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy dłońmi lub za pomocą silikonowej łopatki, aż uzyskamy jednolitą, wilgotną, zwartą, ale plastyczną masę.

WSKAZÓWKA! Jeśli korzystasz z serka o bardzo płynnej konsystencji, dodawaj go do masy stopniowo, za każdym razem mieszając całość i kontrolując strukturę masy.

Krok 2: FORMUJEMY CAKE POPSY

Przygotowaną masę przekładamy do formy do lodów i cake popsów. W masie umieszczamy patyczki do lodów. Formę wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę, by ciasteczkowa masa mocno stężała.

WSKAZÓWKA! Jeśli nie masz specjalnej formy do przygotowywania lodów i cake popsów, uformuj kulki z ciasteczkowej masy i nadziej je na patyczki do lodów.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z MASY CUKROWEJ

Białą i różową masę cukrową rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, aż stanie się miękka i plastyczna, a następnie wycinamy z niej kształty potrzebne do przygotowania wielkanocnych ozdób, np. króliczków, kokardek, kwiatków.

Krok 4: OBLEWAMY CAKE POPSY BIAŁĄ CZEKOLADĄ

3½ tabliczki czekolady temperujemy (roztapiamy, a następnie schładzamy, mieszając). Długi szpikulec układamy na dwóch wysokich słoikach ustawionych na warstwie papieru do pieczenia.

Zestalone cake popsy zanurzamy w czekoladzie i dokładnie oblewamy nią całą ich powierzchnię. Patyczki mocujemy do szpikulca za pomocą klamerek, nad arkuszem papieru do pieczenia – w ten sposób wieszamy je do swobodnego obciekania, pozwalając nadmiarowi czekolady spłynąć na papier. Czekamy, aż czekolada całkowicie się zestali.

Krok 5: DEKORUJEMY CAKE POPSY

½ tabliczki czekolady temperujemy i przelewamy do kornetu (możesz wykonać go z papieru do pieczenia – SPRAWDŹ TRIK!). Końcówkę kornetu odcinamy. Przygotowane wcześniej dekoracje z masy cukrowej oraz gotowe dekoracje wielkanocne przymocowujemy do powierzchni cake popsów za pomocą temperowanej czekolady. Odstawiamy, by czekolada się zestaliła.

WSKAZÓWKA! Jeśli chcesz przechowywać cake popsy dłużej, np. przez kilka dni, wstaw je do lodówki, gdy czekolada się zestali, ale przed ozdabianiem. Pod wpływem zimna na cukrowych dekoracjach może pojawić się warstwa skraplającej się wody, dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie wówczas dekorowanie cake popsów przed podaniem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!