
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao. Chłodzimy całość w lodówce około 1,5 godziny.
Rozwałkowujemy dwie części ciasta. Z masy kakaowej wycinamy krążki i nakładamy je na zewnętrzną stronę foremek do wypiekania babeczek. Z masy o jasnym kolorze wycinamy krążki o średnicy foremki, na którą nakładaliśmy ciemne elementy. W krążkach wycinamy małe otworki o średnicy 1 cm. Z niewielkiej ilości białego ciasta robimy wałeczek grubości 1 cm i tniemy go na równe części o długości 3-4 cm. Każdą nóżkę zanurzamy z jednej strony w białku i maku. Wszystkie elementy pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C (na złoty kolor).
Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku (staramy się mocno nie podgrzewać). Smarujemy polewą górną powierzchnię czekoladowych krążków. Jajka z cukrem ubijamy na parze, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Cały czas energicznie mieszając, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy krem do zgęstnienia. Dodajemy masło, zdejmujemy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia masła. Studzimy i chłodzimy w lodówce (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni).
Wypieczone elementy grzybków składamy w odpowiedniej kolejności:
Kapelusze z ciemnego ciasta od wewnątrz smarujemy kremem cytrynowym i przyklejamy do kremu krążki z białego ciasta. W wycięty otworek w białym krążku wkładamy wałeczek ciasta tak, aby koniec obtoczony w maku stanowił spód nóżki. Na koniec, trzymając grzybek za nóżkę, delikatnie maczamy kapelusz w polewie czekoladowej.
Zobacz podobne
przepisy
Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.

Minitorcik migdałowy "Paris"
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!

Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!

Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!

Komentarze (21)
3177 dni temu
Próbowałam wyszły przepyszne
odpowiedz
3206 dni temu
ja tez bym chciała filmik zobaczyć :(
odpowiedz
3228 dni temu
Chciałabym filmik :(
odpowiedz
3240 dni temu
Na jaką grubość rozwałkować ciasto?
odpowiedz
3262 dni temu
Poproszę o film
odpowiedz
3271 dni temu
Moniko, pierwsza warstwa czekolady (ta smarowana pędzelkiem) jest po to żeby się lepiej przykleiła polewa na samym końcu. Drogi Gościu, z podanego przepisu wychodzi około 12-15 grzybków.
odpowiedz
3271 dni temu
Elu masę należy mieszać na parze tak długo, aż odpowiednio zgęstnieje.
odpowiedz
3272 dni temu
Grzybki pyszne, tylko miałam problem z kremem: otóż po dodaniu cytryny masa zrobiła się luźna...
odpowiedz
3272 dni temu
Grzybki ładne, a sam przepis podany wyjątkowo niechlujnie! Nie podane ile grzybków wyjdzie z przepisu, nie wiadomo na jaką grubość rozwałkować ciasto! Do takich przepisów właśnie powinien być filmik...
odpowiedz
3273 dni temu
o tak ! przydałby się filmik ....grzybki piękne! ale jak manualnie je zrobić...
odpowiedz
3275 dni temu
A dla czego nie ma filmiku do tych grzybków ? są przecudne !!! nakręćcie filmik !!!!!!
odpowiedz
3276 dni temu
mam jeszcze pytanie: mamy taki element przygotowania Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, po rozpuszczeniu czekolady dodajemy do niej masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Za pomocą pędzla smarujemy polewą górną powierzchnię czekoladowych krążków. - a na końcu znowu jest: Na samym końcu, trzymając za nóżkę, delikatnie maczamy kapelusz grzybka w polewie czekoladowej. czy to się dubluje czy coś nie rozumiem ...:)
odpowiedz
3276 dni temu
proszę o informację ile grzybków wyjdzie z podanej ilości ?
odpowiedz
3276 dni temu
Ale dla takiego efektu wizualnego oraz smakowego, warto poświecić ten czas :)
odpowiedz
3276 dni temu
FAJNIE TO WYGLĄDA ,ale długie przgotowanie
odpowiedz
3276 dni temu
Julicu, "kwaśna śmietana" to niskoprocentowa (12%, 18%), gęsta śmietana (sprzedawana najczęściej "w kubeczku"). W Lidlu znajdziesz śmietany marki Pilos, które świetnie nadają się do wykorzystania w tym przepisie.
odpowiedz
3276 dni temu
Witam:) Zastanawiam się, skąd wziąć kwaśną śmietanę ? ;) Lidlowa nawet po kilku dniach nie kwaśnieje, a tylko u Was robię zakupy :<
odpowiedz
3278 dni temu
Matyldo, w przepisie na tartę brzoskwiniową znajdziesz proporcje do ciasta na formę ok. 26-28 cm. http://kuchnialidla.pl/product/sloneczna-tarta-brzoskwiniowa
odpowiedz
3278 dni temu
To można mieć życzenia i prośby odnośnie przepisów? W takim razie ja chciałabym prosić o podanie proporcji na ciasto kruche do tarty na formę o średnicy 28 cm - tak w sam raz, żeby nie brakło ani nie zostawało dużo. Dziękuję :-)
odpowiedz
3278 dni temu
A ja czekam na przepis na torcika ptasie mleczko... Pozdrawiam
odpowiedz
3279 dni temu
Znam ten przepis! Jest w mojej rodzinie od chyba zawsze! A grzybki... bardzo się podobają i szybko znikają ;-)
odpowiedz
zobacz wszystkie