Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao. Chłodzimy całość w lodówce około 1,5 godziny.
Rozwałkowujemy dwie części ciasta. Z masy kakaowej wycinamy krążki i nakładamy je na zewnętrzną stronę foremek do wypiekania babeczek. Z masy o jasnym kolorze wycinamy krążki o średnicy foremki, na którą nakładaliśmy ciemne elementy. W krążkach wycinamy małe otworki o średnicy 1 cm. Z niewielkiej ilości białego ciasta robimy wałeczek grubości 1 cm i tniemy go na równe części o długości 3-4 cm. Każdą nóżkę zanurzamy z jednej strony w białku i maku. Wszystkie elementy pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C (na złoty kolor).
Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku (staramy się mocno nie podgrzewać). Smarujemy polewą górną powierzchnię czekoladowych krążków. Jajka z cukrem ubijamy na parze, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Cały czas energicznie mieszając, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy krem do zgęstnienia. Dodajemy masło, zdejmujemy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia masła. Studzimy i chłodzimy w lodówce (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni).
Wypieczone elementy grzybków składamy w odpowiedniej kolejności:
Kapelusze z ciemnego ciasta od wewnątrz smarujemy kremem cytrynowym i przyklejamy do kremu krążki z białego ciasta. W wycięty otworek w białym krążku wkładamy wałeczek ciasta tak, aby koniec obtoczony w maku stanowił spód nóżki. Na koniec, trzymając grzybek za nóżkę, delikatnie maczamy kapelusz w polewie czekoladowej.
Zobacz podobne
przepisy
Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.
Minitorcik migdałowy "Paris"
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!
Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!
Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!
Słodkie grzybki – efektowne ciasteczka
Czy chcesz oczarować znajomych słodkimi pysznościami, które zniewalają nie tylko swoim świetnym smakiem, ale też niekonwencjonalnym, śmiesznym wyglądem? Jeśli tak, przepis Pawła Małeckiego powinien Cię zainteresować. Mistrz słodkich wypieków (i nie tylko!) przybywa ze specjalnymi grzybkami w polewie czekoladowej z kremem cytrynowym. To połączenie, wobec którego żaden łasuch nie pozostanie obojętnym! Wymyślne grzybki na słodko przygotujesz już w dwie godziny. Przepis na ciasteczka grzybki zaliczamy do kategorii przepisów średnich, o umiarkowanym stopniu skomplikowania, a więc tych, po które sięgnąć mogą nawet nieco mniej doświadczeni amatorzy kuchennych eksperymentów. Gwarantujemy, że nasze grzybki ciasteczka przypadną do gustu nie tylko najmłodszym, ale też dorosłym smakoszom. Jeśli zatem do tej pory miałaś (lub miałeś) jakiekolwiek wątpliwości, czy to coś dla Ciebie, mamy nadzieję, że je rozwialiśmy. A może obawiasz się, że nie dasz rady przygotować w swojej kuchni słodkich grzybków? Specjalnie dla Ciebie omawiamy każdy punkt przepisu Pawła Małeckiego!
Ciastka grzybki – przepis, który musi się udać!
Od czego zacząć realizację przepisu na ciastka grzybki? Zgodnie z poradami Pawła Małeckiego bezwzględnie od rozmiękczenia masła przechowywanego w lodówce. Gdy to nabierze temperatury pokojowej, zetrzyj je z cukrem pudrem na puszystą masę. Jak to zrobić? Do tego celu możesz wykorzystać lub mikser. Pierwsze rozwiązanie może wymagać od ciebie nieco więcej zaangażowania (makutra to gliniana miska, w której miesza się specjalną drewnianą pałką), nie wymaga od Ciebie natomiast posiadania sprzętu elektronicznego. Bez względu na wybór metody zacierania masła z cukrem pudrem, efekt musi być taki sam – dążysz do uzyskania puszystej masy, która w połączeniu z mąką i śmietaną pozwoli Ci wyrobić ciasto. Do naczynia ze wszystkimi składnikami możesz dodać odrobinę wody oraz oliwy z oliwek. Ugniataj ciasto aż do uzyskania satysfakcjonującej Cię, jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto na grzybki ciastka z naszego przepisu podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, obie włóż do lodówki na półtorej godziny.
Po upływie tego czasu ciasto z przepisu na grzybki wyciągnij z lodówki i rozwałkuj. Obie części ciasta musisz jednak potraktować na różne sposoby. Z ciasta, zaszczyconego dodatkiem kakao wytnij krążki, które umieścisz na zewnątrz foremek do babeczek. Z ciasta bez tego cennego dodatku wytnij natomiast krążki o średnicy równej średnicy foremki, w krążkach stwórz niewielkie otworki o średnicy nie większej niż 1 cm. Z jasnego ciasta do przepisu na grzybki ciastka przygotuj wałeczek gruby na 1 centymetr i potnij go na równe części liczące około 3-4 cm – to właśnie nóżki grzybków! Koniec każdej z nich zanurz w maku i białku. Wszystkie te elementy przygotowane zgodnie z przepisem na grzybki ciastka włóż do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Piecz w 180°C.
Co teraz? Następny etap przyrządzania grzybków ciastek z naszego przepisu polega na rozpuszczeniu czekolady i masła w rondelku oraz posmarowaniu polewą czekoladowych krążków. Teraz ubij jajka z cukrem na parze, aż całkowicie rozpuścisz cukier. Jak to się robi? To proste. Połóż na kuchence garnek z wodą i doprowadź ją do wrzenia. Zmniejsz ogień. Na garnku połóż miskę metalową – jajka ubijaj z cukrem z wykorzystaniem trzepaczki. Zgodnie z przepisem na ciasteczka grzybki dodaj sok z cytryny i poczekaj, aż krem zgęstnieje. Wtedy nadchodzi pora na masło. Po jego rozpuszczeniu krem możesz wystudzić i przechowywać w lodówce nawet nieco ponad tydzień.
Przejdźmy do ostatniego etapu realizacji przepisu na ciasteczka grzybki. Czyli połączenia wszystkich elementów tej słodkiej układanki w całość. Przygotuj kakaowe kapelusze – posmaruj je kremem cytrynowym. Teraz złóż je z białymi kapeluszami. Widzisz te otworki? Zgadza się, masz obowiązek włożyć w nie grzybkowe nóżki. Koniec pokryty makiem musi być na dole. Teraz już tylko pokryj kapelusz polewą czekoladową… i gotowe!
Jak zrobić kruche ciasteczka grzybki i inne przysmaki z Kuchni Lidla?
Mamy pewność co do tego, że przygotowywanie ciasteczek grzybków nie stanowi już dla Ciebie tajemnicy. Co jednak, gdy już doskonale się z nimi zapoznasz i najdzie Cię ochota na dalsze eksperymenty? Spokojnie – w Kuchni Lidla znajdziesz m.in. pomysł na francuskie brioche z czekoladą, czyli przybywające wprost z kraju Victora Hugo bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem pysznej czekolady. Sprawdzają się idealnie zarówno jako przekąska, jak i jako główne danie na śniadanie na słodko. Także i ten przepis zaliczamy do tych średnio trudnych, a więc każdy, kto ściśle będzie przestrzegał zawartych w nim wskazówek, powinien bez problemu móc przygotować pyszne francuskie babeczki w swoim domu.
A gdyby tak jednak wzrok skierować za ocean i poszukać czegoś ciekawego w kuchni amerykańskiej? Wtedy warto zwrócić uwagę na inną alternatywę dla ciasteczek grzybków, czyli na czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym. To słodkie nadziewane kremem na bazie serka bułeczki, które przybliżą Ci cukiernicze tradycje Stanów Zjednoczonych! Uwaga – zgodnie z rekomendacjami Pawła Małeckiego serwuj je z odrobiną syropu klonowego i mięty. Gwarantujemy, że to perfekcyjne połączenie! A jeśli po wypróbowaniu naszych kruchych ciasteczek grzybków koniecznie chcesz pozostać w temacie ciasteczek, weź na tapet – czy raczej na blat kuchenny – kruche ciasteczka z przepisu Pawła Małeckiego, które podobnie jak ciastka grzyby robią wrażenie nie tylko swoim smakiem, ale też nietuzinkowym wyglądem - przypominają bowiem liście! Pieczenie tych smakowitych ciasteczek to idealny pomysł na długie jesienne wieczory. Nie mamy też wątpliwości, że pokochają je również dzieciaki. A gdyby tak zdecydować się na jedne i drugie? To znaczy przygotować zarówno ciasteczka grzybki, jak i kruche ciasteczkowe listki? To wspaniała uczta rodem ze słodkiego lasu! Jeśli ciągle mało Ci ciasteczek, zerknij też na przepis na ciasteczka jaglano-kokosowe i ciasteczka z suszonymi jagodami. Nie pożałujesz! A jeśli Święta za pasem i poszukujesz przepisu na wypieki, które wprowadzą do domu mnóstwo świątecznej atmosfery i ciepła, strzałem w dziesiątkę okaże się przepis Kingi Paruzel na jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka. Sprawdzą się idealnie w trzech zastosowaniach – jako poczęstunek, świąteczne dekoracje, a także jako zawieszki do prezentów. Osobiście wybierz ich przeznaczenie!
Teraz, gdy wiesz już, jak zrobić świetne ciastka grzyby, możesz śmiało oddać się cukierniczym eksperymentom. Nie obawiaj się, że zabraknie Ci pysznych inspiracji – dziesiątki ciast i ciasteczek z Kuchni Lidla tylko czeka, by rozpieścić Twoje podniebienie! Na pewno znajdziesz coś dla siebie. Koniecznie zacznij jednak od wyprawy na grzybki na słodko.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tatar z łososia
- Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
- Deser śliwkowo-czekoladowy
- Chińskie ciasteczka z wróżbą
- Słodko-słony bezowiec
- Torcik Saksoński
- Szarlotka z winogronem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
- Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
- Faszerowana kalarepa
- Przekąski na imprezę
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
- Kajmak na trzy sposoby
- Polędwiczka w pieprzu z brukselką
- Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
- Sałatkowe wrapy
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
- Mrożony jogurt z owocami
- Baton à la twix
- Minitorciki czekoladowo-migdałowe
- Śląska szpajza cytrynowa
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Pieczone batony idealne po treningu
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
3600 dni temu
Próbowałam wyszły przepyszne
odpowiedz
3629 dni temu
ja tez bym chciała filmik zobaczyć :(
odpowiedz
3650 dni temu
Chciałabym filmik :(
odpowiedz
3663 dni temu
Na jaką grubość rozwałkować ciasto?
odpowiedz
3684 dni temu
Poproszę o film
odpowiedz
3693 dni temu
Moniko, pierwsza warstwa czekolady (ta smarowana pędzelkiem) jest po to żeby się lepiej przykleiła polewa na samym końcu. Drogi Gościu, z podanego przepisu wychodzi około 12-15 grzybków.
odpowiedz
3693 dni temu
Elu masę należy mieszać na parze tak długo, aż odpowiednio zgęstnieje.
odpowiedz
3694 dni temu
Grzybki pyszne, tylko miałam problem z kremem: otóż po dodaniu cytryny masa zrobiła się luźna...
odpowiedz
3695 dni temu
Grzybki ładne, a sam przepis podany wyjątkowo niechlujnie! Nie podane ile grzybków wyjdzie z przepisu, nie wiadomo na jaką grubość rozwałkować ciasto! Do takich przepisów właśnie powinien być filmik...
odpowiedz
3696 dni temu
o tak ! przydałby się filmik ....grzybki piękne! ale jak manualnie je zrobić...
odpowiedz
3697 dni temu
A dla czego nie ma filmiku do tych grzybków ? są przecudne !!! nakręćcie filmik !!!!!!
odpowiedz
3698 dni temu
mam jeszcze pytanie: mamy taki element przygotowania Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, po rozpuszczeniu czekolady dodajemy do niej masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Za pomocą pędzla smarujemy polewą górną powierzchnię czekoladowych krążków. - a na końcu znowu jest: Na samym końcu, trzymając za nóżkę, delikatnie maczamy kapelusz grzybka w polewie czekoladowej. czy to się dubluje czy coś nie rozumiem ...:)
odpowiedz
3698 dni temu
proszę o informację ile grzybków wyjdzie z podanej ilości ?
odpowiedz
3698 dni temu
Ale dla takiego efektu wizualnego oraz smakowego, warto poświecić ten czas :)
odpowiedz
3698 dni temu
FAJNIE TO WYGLĄDA ,ale długie przgotowanie
odpowiedz
3698 dni temu
Julicu, "kwaśna śmietana" to niskoprocentowa (12%, 18%), gęsta śmietana (sprzedawana najczęściej "w kubeczku"). W Lidlu znajdziesz śmietany marki Pilos, które świetnie nadają się do wykorzystania w tym przepisie.
odpowiedz
3699 dni temu
Witam:) Zastanawiam się, skąd wziąć kwaśną śmietanę ? ;) Lidlowa nawet po kilku dniach nie kwaśnieje, a tylko u Was robię zakupy :<
odpowiedz
3700 dni temu
Matyldo, w przepisie na tartę brzoskwiniową znajdziesz proporcje do ciasta na formę ok. 26-28 cm. https://kuchnialidla.pl/sloneczna-tarta-brzoskwiniowa
odpowiedz
3700 dni temu
To można mieć życzenia i prośby odnośnie przepisów? W takim razie ja chciałabym prosić o podanie proporcji na ciasto kruche do tarty na formę o średnicy 28 cm - tak w sam raz, żeby nie brakło ani nie zostawało dużo. Dziękuję :-)
odpowiedz
3700 dni temu
A ja czekam na przepis na torcika ptasie mleczko... Pozdrawiam
odpowiedz
3701 dni temu
Znam ten przepis! Jest w mojej rodzinie od chyba zawsze! A grzybki... bardzo się podobają i szybko znikają ;-)
odpowiedz
zobacz wszystkie