Grzybki

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej. 

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao. Chłodzimy całość w lodówce około 1,5 godziny.

Rozwałkowujemy dwie części ciasta. Z masy kakaowej wycinamy krążki i nakładamy je na zewnętrzną stronę foremek do wypiekania babeczek. Z masy o jasnym kolorze wycinamy krążki o średnicy foremki, na którą nakładaliśmy ciemne elementy. W krążkach wycinamy małe otworki o średnicy 1 cm. Z niewielkiej ilości białego ciasta robimy wałeczek grubości 1 cm i tniemy go na równe części o długości 3-4 cm. Każdą nóżkę zanurzamy z jednej strony w białku i maku. Wszystkie elementy pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C (na złoty kolor).

Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku (staramy się mocno nie podgrzewać). Smarujemy polewą górną powierzchnię czekoladowych krążków. Jajka z cukrem ubijamy na parze, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Cały czas energicznie mieszając, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy krem do zgęstnienia. Dodajemy masło, zdejmujemy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia masła. Studzimy i chłodzimy w lodówce (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni).

Wypieczone elementy grzybków składamy w odpowiedniej kolejności:

Kapelusze z ciemnego ciasta od wewnątrz smarujemy kremem cytrynowym i przyklejamy do kremu krążki z białego ciasta. W wycięty otworek w białym krążku wkładamy wałeczek ciasta tak, aby koniec obtoczony w maku stanowił spód nóżki. Na koniec, trzymając grzybek za nóżkę, delikatnie maczamy kapelusz w polewie czekoladowej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • Anna Anna
    3600 dni temu
    Próbowałam wyszły przepyszne

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3629 dni temu
    ja tez bym chciała filmik zobaczyć :(

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3650 dni temu
    Chciałabym filmik :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3663 dni temu
    Na jaką grubość rozwałkować ciasto?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3684 dni temu
    Poproszę o film

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3693 dni temu
    Moniko, pierwsza warstwa czekolady (ta smarowana pędzelkiem) jest po to żeby się lepiej przykleiła polewa na samym końcu. Drogi Gościu, z podanego przepisu wychodzi około 12-15 grzybków.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3693 dni temu
    Elu masę należy mieszać na parze tak długo, aż odpowiednio zgęstnieje.

    odpowiedz

  • Ela Ela
    3694 dni temu
    Grzybki pyszne, tylko miałam problem z kremem: otóż po dodaniu cytryny masa zrobiła się luźna...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3695 dni temu
    Grzybki ładne, a sam przepis podany wyjątkowo niechlujnie! Nie podane ile grzybków wyjdzie z przepisu, nie wiadomo na jaką grubość rozwałkować ciasto! Do takich przepisów właśnie powinien być filmik...

    odpowiedz

  • agatka agatka
    3696 dni temu
    o tak ! przydałby się filmik ....grzybki piękne! ale jak manualnie je zrobić...

    odpowiedz

  • monika Gość monika Gość
    3697 dni temu
    A dla czego nie ma filmiku do tych grzybków ? są przecudne !!! nakręćcie filmik !!!!!!

    odpowiedz

  • Monika Stysiał Monika Stysiał
    3698 dni temu
    mam jeszcze pytanie: mamy taki element przygotowania Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, po rozpuszczeniu czekolady dodajemy do niej masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Za pomocą pędzla smarujemy polewą górną powierzchnię czekoladowych krążków. - a na końcu znowu jest: Na samym końcu, trzymając za nóżkę, delikatnie maczamy kapelusz grzybka w polewie czekoladowej. czy to się dubluje czy coś nie rozumiem ...:)

    odpowiedz

  • Monika Stysiał Monika Stysiał
    3698 dni temu
    proszę o informację ile grzybków wyjdzie z podanej ilości ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3698 dni temu
    Ale dla takiego efektu wizualnego oraz smakowego, warto poświecić ten czas :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3698 dni temu
    FAJNIE TO WYGLĄDA ,ale długie przgotowanie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3698 dni temu
    Julicu, "kwaśna śmietana" to niskoprocentowa (12%, 18%), gęsta śmietana (sprzedawana najczęściej "w kubeczku"). W Lidlu znajdziesz śmietany marki Pilos, które świetnie nadają się do wykorzystania w tym przepisie.

    odpowiedz

  • Julcia Julcia
    3699 dni temu
    Witam:) Zastanawiam się, skąd wziąć kwaśną śmietanę ? ;) Lidlowa nawet po kilku dniach nie kwaśnieje, a tylko u Was robię zakupy :<

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3700 dni temu
    Matyldo, w przepisie na tartę brzoskwiniową znajdziesz proporcje do ciasta na formę ok. 26-28 cm. https://kuchnialidla.pl/sloneczna-tarta-brzoskwiniowa

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3700 dni temu
    To można mieć życzenia i prośby odnośnie przepisów? W takim razie ja chciałabym prosić o podanie proporcji na ciasto kruche do tarty na formę o średnicy 28 cm - tak w sam raz, żeby nie brakło ani nie zostawało dużo. Dziękuję :-)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3700 dni temu
    A ja czekam na przepis na torcika ptasie mleczko... Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3701 dni temu
    Znam ten przepis! Jest w mojej rodzinie od chyba zawsze! A grzybki... bardzo się podobają i szybko znikają ;-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Słodkie grzybki – efektowne ciasteczka

Czy chcesz oczarować znajomych słodkimi pysznościami, które zniewalają nie tylko swoim świetnym smakiem, ale też niekonwencjonalnym, śmiesznym wyglądem? Jeśli tak, przepis Pawła Małeckiego powinien Cię zainteresować. Mistrz słodkich wypieków (i nie tylko!) przybywa ze specjalnymi grzybkami w polewie czekoladowej z kremem cytrynowym. To połączenie, wobec którego żaden łasuch nie pozostanie obojętnym! Wymyślne grzybki na słodko przygotujesz już w dwie godziny. Przepis na ciasteczka grzybki zaliczamy do kategorii przepisów średnich, o umiarkowanym stopniu skomplikowania, a więc tych, po które sięgnąć mogą nawet nieco mniej doświadczeni amatorzy kuchennych eksperymentów. Gwarantujemy, że nasze grzybki ciasteczka przypadną do gustu nie tylko najmłodszym, ale też dorosłym smakoszom. Jeśli zatem do tej pory miałaś (lub miałeś) jakiekolwiek wątpliwości, czy to coś dla Ciebie, mamy nadzieję, że je rozwialiśmy. A może obawiasz się, że nie dasz rady przygotować w swojej kuchni słodkich grzybków? Specjalnie dla Ciebie omawiamy każdy punkt przepisu Pawła Małeckiego!

Ciastka grzybki – przepis, który musi się udać!

Od czego zacząć realizację przepisu na ciastka grzybki? Zgodnie z poradami Pawła Małeckiego bezwzględnie od rozmiękczenia masła przechowywanego w lodówce. Gdy to nabierze temperatury pokojowej, zetrzyj je z cukrem pudrem na puszystą masę. Jak to zrobić? Do tego celu możesz wykorzystać lub mikser. Pierwsze rozwiązanie może wymagać od ciebie nieco więcej zaangażowania (makutra to gliniana miska, w której miesza się specjalną drewnianą pałką), nie wymaga od Ciebie natomiast posiadania sprzętu elektronicznego. Bez względu na wybór metody zacierania masła z cukrem pudrem, efekt musi być taki sam – dążysz do uzyskania puszystej masy, która w połączeniu z mąką i śmietaną pozwoli Ci wyrobić ciasto. Do naczynia ze wszystkimi składnikami możesz dodać odrobinę wody oraz oliwy z oliwek. Ugniataj ciasto aż do uzyskania satysfakcjonującej Cię, jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto na grzybki ciastka z naszego przepisu podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, obie włóż do lodówki na półtorej godziny.

Po upływie tego czasu ciasto z przepisu na grzybki wyciągnij z lodówki i rozwałkuj. Obie części ciasta musisz jednak potraktować na różne sposoby. Z ciasta, zaszczyconego dodatkiem kakao wytnij krążki, które umieścisz na zewnątrz foremek do babeczek. Z ciasta bez tego cennego dodatku wytnij natomiast krążki o średnicy równej średnicy foremki, w krążkach stwórz niewielkie otworki o średnicy nie większej niż 1 cm. Z jasnego ciasta do przepisu na grzybki ciastka przygotuj wałeczek gruby na 1 centymetr i potnij go na równe części liczące około 3-4 cm – to właśnie nóżki grzybków! Koniec każdej z nich zanurz w maku i białku. Wszystkie te elementy przygotowane zgodnie z przepisem na grzybki ciastka włóż do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Piecz w 180°C.

Co teraz? Następny etap przyrządzania grzybków ciastek z naszego przepisu polega na rozpuszczeniu czekolady i masła w rondelku oraz posmarowaniu polewą czekoladowych krążków. Teraz ubij jajka z cukrem na parze, aż całkowicie rozpuścisz cukier. Jak to się robi? To proste. Połóż na kuchence garnek z wodą i doprowadź ją do wrzenia. Zmniejsz ogień. Na garnku połóż miskę metalową – jajka ubijaj z cukrem z wykorzystaniem trzepaczki. Zgodnie z przepisem na ciasteczka grzybki dodaj sok z cytryny i poczekaj, aż krem zgęstnieje. Wtedy nadchodzi pora na masło. Po jego rozpuszczeniu krem możesz wystudzić i przechowywać w lodówce nawet nieco ponad tydzień.

Przejdźmy do ostatniego etapu realizacji przepisu na ciasteczka grzybki. Czyli połączenia wszystkich elementów tej słodkiej układanki w całość. Przygotuj kakaowe kapelusze – posmaruj je kremem cytrynowym. Teraz złóż je z białymi kapeluszami. Widzisz te otworki? Zgadza się, masz obowiązek włożyć w nie grzybkowe nóżki. Koniec pokryty makiem musi być na dole. Teraz już tylko pokryj kapelusz polewą czekoladową… i gotowe!

Jak zrobić kruche ciasteczka grzybki i inne przysmaki z Kuchni Lidla? 

Mamy pewność co do tego, że przygotowywanie ciasteczek grzybków nie stanowi już dla Ciebie tajemnicy. Co jednak, gdy już doskonale się z nimi zapoznasz i najdzie Cię ochota na dalsze eksperymenty? Spokojnie – w Kuchni Lidla znajdziesz m.in. pomysł na francuskie brioche z czekoladą, czyli przybywające wprost z kraju Victora Hugo bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem pysznej czekolady. Sprawdzają się idealnie zarówno jako przekąska, jak i jako główne danie na śniadanie na słodko. Także i ten przepis zaliczamy do tych średnio trudnych, a więc każdy, kto ściśle będzie przestrzegał zawartych w nim wskazówek, powinien bez problemu móc przygotować pyszne francuskie babeczki w swoim domu.

A gdyby tak jednak wzrok skierować za ocean i poszukać czegoś ciekawego w kuchni amerykańskiej? Wtedy warto zwrócić uwagę na inną alternatywę dla ciasteczek grzybków, czyli na czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym. To słodkie nadziewane kremem na bazie serka bułeczki, które przybliżą Ci cukiernicze tradycje Stanów Zjednoczonych! Uwaga – zgodnie z rekomendacjami Pawła Małeckiego serwuj je z odrobiną syropu klonowego i mięty. Gwarantujemy, że to perfekcyjne połączenie! A jeśli po wypróbowaniu naszych kruchych ciasteczek grzybków koniecznie chcesz pozostać w temacie ciasteczek, weź na tapet – czy raczej na blat kuchenny – kruche ciasteczka z przepisu Pawła Małeckiego, które podobnie jak ciastka grzyby robią wrażenie nie tylko swoim smakiem, ale też nietuzinkowym wyglądem - przypominają bowiem liście! Pieczenie tych smakowitych ciasteczek to idealny pomysł na długie jesienne wieczory. Nie mamy też wątpliwości, że pokochają je również dzieciaki. A gdyby tak zdecydować się na jedne i drugie? To znaczy przygotować zarówno ciasteczka grzybki, jak i kruche ciasteczkowe listki? To wspaniała uczta rodem ze słodkiego lasu! Jeśli ciągle mało Ci ciasteczek, zerknij też na przepis na ciasteczka jaglano-kokosowe i ciasteczka z suszonymi jagodami. Nie pożałujesz! A jeśli Święta za pasem i poszukujesz przepisu na wypieki, które wprowadzą do domu mnóstwo świątecznej atmosfery i ciepła, strzałem w dziesiątkę okaże się przepis Kingi Paruzel na jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka. Sprawdzą się idealnie w trzech zastosowaniach – jako poczęstunek, świąteczne dekoracje, a także jako zawieszki do prezentów. Osobiście wybierz ich przeznaczenie!

Teraz, gdy wiesz już, jak zrobić świetne ciastka grzyby, możesz śmiało oddać się cukierniczym eksperymentom. Nie obawiaj się, że zabraknie Ci pysznych inspiracji – dziesiątki ciast i ciasteczek z Kuchni Lidla tylko czeka, by rozpieścić Twoje podniebienie! Na pewno znajdziesz coś dla siebie. Koniecznie zacznij jednak od wyprawy na grzybki na słodko.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!