zobacz film Kruche ciasteczka – przepis
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • folię spożywczą
  • wałek
  • papierowe szablony w kształcie liści
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • kornet
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy kruche ciasto

Bardzo miękkie masło mieszamy w misce z cukrem pudrem i nasionami wyjętymi z lasek wanilii. Dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając ciasto, aż składniki dokładnie się połączą i stworzą jednolitą masę.

Krok 2: Przygotowujemy dwukolorową masę

Gotową masę dzielimy na dwie równe części i umieszczamy w osobnych miskach. Do jednej miski przesiewamy 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao.

Jasne i ciemne ciasto, każde osobno, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę kwaśnej śmietany.

Obie masy rozgniatamy płasko na desce oprószonej mąką. Ciemny placek układamy na jasnym i zwijamy w rulon, który następnie przecinamy na pół. Połówki rulonu ponownie rozgniatamy na desce – tak aby połączyły się w jeden placek, który zwijamy w przeciwną stronę, przecinamy na pół i rozgniatamy.

Dwukolorowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 3: Wycinamy ciasteczka

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 6 mm na desce oprószonej mąką i wycinamy z niego listki za pomocą papierowych szablonów.

Krok 4: Pieczemy i dekorujemy ciasteczka

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 11-14 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.

Gotowe ciasteczka dekorujemy temperowaną czekoladą za pomocą kornetu. Opcjonalnie wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada szybciej zastygła.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar

zobacz wszystkie


Kruche ciasteczka w wyjątkowym kształcie

Nasze kruche ciasteczka to wspaniały przykład na to, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć wyśmienite smakołyki dla całej rodziny! Kruche ciastka, oprócz swojego delikatnego smaku i chrupiącej konsystencji, zapewniają niezwykłe wrażenia estetyczne. I to przy niewielkim nakładzie pracy. Nie musisz mieć wyjątkowych zdolności manualnych, aby upiec małe cukiernicze dzieła sztuki według naszego przepisu. Potrzebujesz jedynie papierowych szablonów w kształcie liści lub odpowiednich foremek, kornetu i oczywiście wymienionych w instrukcjach składników. Przygotowanie naszych kruchych ciasteczek okazuje się na tyle proste, że z Twoją drobną pomocą poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi członkowie rodziny. Zresztą wspólne pieczenie efektownych słodkości to idealna okazja do rodzinnej integracji, a przy tym ciekawy sposób na spędzenie wspólnego czasu w coraz dłuższe wieczory.

Nie zapomnimy również o tym, jak doskonale kruche ciastka w kształcie liści wpisują się w jesienną aurę, dodając uroku zarówno codziennym spotkaniom przy filiżance herbaty, jak i wszelkim wyjątkowym okazjom – przyjęciom czy spotkaniom z najbliższymi. Ciastka kruche z przepisu Pawła Małeckiego możesz schrupać w dowolnej chwili! Zawsze kuszą maślanym smakiem z subtelną nutą wanilii. Przekonaj się, jakie tajemnice skrywa przepis na ciasteczka kruche prosto z Kuchni Lidla.

Jak zrobić kruche ciasteczka?

Podczas korzystania z przepisu na kruche ciastka warto zwrócić uwagę na kilka istotnych punktów, dzięki którym słodkie wypieki okażą się nie tylko smakowite, ale też cudownie chrupiące. Co musisz uwzględnić?

  • Pierwsza kwestia to oczywiście precyzyjne pomiary wagi poszczególnych składników. To kluczowe w przypadku większości wypieków! Użyj więc wagi kuchennej do zważenia mąki, cukru i masła, aby uniknąć niepożądanych pomyłek. Dostaniesz ja w sklepie online na lidl.pl.
  • Z pewnością nie zaszkodzi przesianie mąki. Ta niepozorna czynność pomoże Ci w pozbyciu się ewentualnych grudek, które często powstają podczas długiego przechowywania mąki w opakowaniu czy w wyniku wilgoci. Ponadto przesiana mąka nadaje ciastu właściwą konsystencję.
  • Trzymaj się kolejności dodawania składników do ciasta z przepisu na kruche ciastka. Wcześniejsze pokrojenie masła, połączenie go początkowo z cukrem pudrem oraz wanilią, a następnie z mąką minimalizuje ryzyko powstania zbyt twardego ciasta.
  • Aby uzyskać bardzo kruche ciasteczka, koniecznie odstaw ciasto do lodówki na przynajmniej 30 minut (a nawet dłużej). Nigdy nie pomijaj tego kroku! Niska temperatura hamuje rozpuszczanie się tłuszczu w cieście oraz sprzyja utrzymaniu jego zwartej konsystencji. Zdecydowanie ułatwia to pracę z ciastem na kolejnych etapach. To szczególnie ważne, jeśli robisz ciastka o skomplikowanych kształtach lub korzystasz z foremek do wykrawania – dokładnie jak w przypadku naszych ciastek listków. Zimne ciasto jest łatwiej kształtować, a przy tym jest ono mniej podatne na deformacje podczas pieczenia. Wart odnotowania jest też fakt, że ciasto kruche na ciasteczka zawsze nieco kurczy się pod wpływem wysokiej temperatury, jego wcześniejsze schłodzenie nieco to ogranicza.
  • Wkładaj jesienne ciasteczka wyłącznie do rozgrzanego wcześniej piekarnika! Tylko wtedy pomiar czasu ich pieczenia będzie w pełni wiarygodny. Rozpoznasz, że są gotowe po zmianie ich koloru na lekko złocisty.
  • Wiesz już, jak zrobić ciasteczka w kształcie listków, czas więc wyjaśnić, jak postąpić z nimi tuż po wyjęciu z piekarnika. Przede wszystkim radzimy Ci pozostawić je na kilka minut na blasze, aby odrobinę się schłodziły, po czym przenieś je na kratkę do całkowitego wystudzenia. Tuż po wypieczeniu są bowiem niezwykle delikatne, a przez to podatne na uszkodzenia. Cierpliwość to najlepszy sposób na uniknięcie porażki cukierniczej. Tylko idealnie wystudzone kruche ciasteczka dla dzieci nadają się do dekoracji. Co więcej, podczas stygnięcia na kratce, woda znajdująca się w cieście może swobodnie parować, dzięki czemu otrzymasz należycie suche ciasteczka, które będą idealnie kruche, a nie miękkie i gumowe. Wszystko to sprawi, że ciastka z kruchego ciasta okażą się sukcesem, który zechcesz powtórzyć jeszcze wiele razy.

Przepis na kruche ciasteczka z Kuchni Lidla

Wyżej podpowiadamy, jak zrobić ciastka kruche, którym nie oprze się żaden łasuch. Nadeszła więc pora, aby poświęcić chwilę składnikom niezbędnym do ich wykonania. Nietrudno zauważyć, że kruche ciasto na ciasteczka przygotujesz z dość podstawowych, łatwo dostępnych produktów. Na wszelki wypadek musimy jednak wspomnieć, że niektóre z nich (w razie potrzeby) możesz poddać ewentualnym modyfikacjom.

Ciasto na kruche ciasteczka radzimy przyrządzić z użyciem mąki pszennej – to zdecydowanie najczęstszy wybór w przypadku większości klasycznych, domowych wypieków. Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna krupczatka typu 450. Jest ona dość grubo zmielona, zwłaszcza w porównaniu do mąki tortowej przydatnej w wypieku wielu ciast. Poza tym przepis na ciasteczka kruche zakłada użycie masła. Lepiej z niego nie rezygnować, gdyż nadaje ono wypiekom prawdziwie głęboki, a zarazem łagodny smak, który trudno odtworzyć z użyciem zamienników. Lecz w ostateczności kruche ciasteczka z margaryny również się udadzą – nada ona ciastu właściwą konsystencję, lecz musisz liczyć się z tym, że straci ono charakterystyczny, maślany charakter. Przepis na ciastka kruche zakłada również użycie laski wanilii. Jej cudowny aromat czyni sam proces wyrabiania ciasta wyjątkowo przyjemnym, a co najważniejsze, utrzymuje się także po wyjęciu ciasteczek z piekarnika. Nie wspominając nawet o fantastycznym smaku prawdziwej wanilii! Oczywiście istnieją liczne zamienniki tej aromatycznej przyprawy. Wśród nich pojawia się niedrogi cukier wanilinowy, a także nieco droższa pasta waniliowa o bardzo intensywnym zapachu. Ale jeśli w ogóle nie przepadasz za nutami waniliowymi w wypiekach, zastąp je np. syropem klonowym o słodkim, nieco karmelowym posmaku.

Ponadto w przepisie na ciasteczka w liście składników znajdziesz gorzką temperowaną czekoladę. O czym mowa? Spieszymy z wyjaśnieniem! Temperowanie czekolady to proces jej kontrolowanego podgrzewania i schładzania, w celu uzyskania odpowiedniej struktury oraz uniknięcia tworzenia się białego nalotu na powierzchni czekolady po jej stężeniu. To niezwykle interesująca technika cukiernicza, która pozwala na stworzenie pięknie połyskujących czekoladowych wyrobów. Dzięki temperowanej czekoladzie prosty przepis na ciastka zyskuje luksusowy, niepowtarzalny charakter. Same ciasteczka z kolei stają się jeszcze smaczniejsze i fantastycznie się prezentują. Wzory na listkach wykonasz za pomocą kornetu z papieru do pieczenia. Wystarczy, że wytniesz z niego niewielkie trójkąty, po czym zwiniesz je w kształt rożków. Dokładne instrukcje dotyczące temperowania czekolady oraz zwijania kornetu znajdziesz w filmach Pawła Małeckiego. Po ich obejrzeniu pozbędziesz się wszelkich wątpliwości związanych z dekoracją ciastek.

Szybkie kruche ciasteczka dla początkujących

Przepis na ciasteczka zakłada ich przygotowanie w 1,5 godziny, lecz weź pod uwagę, że co najmniej część tego czasu ciasto powinno spędzić w lodówce. Sama praca z uformowaniem ciasta oraz wycinaniem kształtów ciastek przebiega zaskakująco sprawnie. To naprawdę szybkie ciastka kruche!

Spodobał Ci się nasz sprawdzony przepis na ciastka kruche w kształcie liści? A może nawet masz już za sobą przygotowanie pierwszej partii słodkich przysmaków? Wobec tego sprawdź, jak przechowywać nasze szybkie kruche ciasteczka, aby jak dłużej cieszyć się ich smakiem. Umieść je w szczelnie zamykanym pojemniku plastikowym lub puszce. Oczywiście po ich dokładnym wystudzeniu! Dzięki szczelnemu zamknięciu unikniesz dostania się do nich wilgoci, która prowadzi do zmięknięcia kruchego ciasta.

W zbiorze przepisów Kuchni Lidla znajdziesz także inne szybkie ciasteczka kruche! Wśród nich pojawiają się ciastka kakaowo-migdałowe czy ciasteczka z herbatą. Z ich upieczeniem poradzą sobie nawet osoby będące na początku swojej przygody z domowymi wypiekami!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!