
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
- wałek
- papierowe szablony w kształcie liści
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- kornet
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Przygotowujemy kruche ciasto
Bardzo miękkie masło mieszamy w misce z cukrem pudrem i nasionami wyjętymi z lasek wanilii. Dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając ciasto, aż składniki dokładnie się połączą i stworzą jednolitą masę.
Krok 2: Przygotowujemy dwukolorową masę
Gotową masę dzielimy na dwie równe części i umieszczamy w osobnych miskach. Do jednej miski przesiewamy 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao.
Jasne i ciemne ciasto, każde osobno, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę kwaśnej śmietany.
Obie masy rozgniatamy płasko na desce oprószonej mąką. Ciemny placek układamy na jasnym i zwijamy w rulon, który następnie przecinamy na pół. Połówki rulonu ponownie rozgniatamy na desce – tak aby połączyły się w jeden placek, który zwijamy w przeciwną stronę, przecinamy na pół i rozgniatamy.
Dwukolorowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 3: Wycinamy ciasteczka
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 6 mm na desce oprószonej mąką i wycinamy z niego listki za pomocą papierowych szablonów.
Krok 4: Pieczemy i dekorujemy ciasteczka
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 11-14 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowe ciasteczka dekorujemy temperowaną czekoladą za pomocą kornetu. Opcjonalnie wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada szybciej zastygła.
Zobacz podobne
przepisy
Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.

Czeskie ciasteczka "zlepianki"
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!

Kruche ciasteczka z herbatą
Pachną herbatą, smakują herbatą i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki – idealne herbaciane ciasteczka!

Komentarze (1)
1648 dni temu
Panie Pawle - połowy są ZAWSZE równe!!! Powinien Pan to wiedzieć - jest Pan z tych czasów, kiedy w szkole jeszcze czegoś pożytecznego uczyli! Pozdrawiam
odpowiedz