zobacz film Kruche ciasteczka w kształcie liści
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • folię spożywczą
  • wałek
  • papierowe szablony w kształcie liści
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • kornet
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy kruche ciasto

Bardzo miękkie masło mieszamy w misce z cukrem pudrem i nasionami wyjętymi z lasek wanilii. Dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając ciasto, aż składniki dokładnie się połączą i stworzą jednolitą masę.

Krok 2: Przygotowujemy dwukolorową masę

Gotową masę dzielimy na dwie równe części i umieszczamy w osobnych miskach. Do jednej miski przesiewamy 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao.

Jasne i ciemne ciasto, każde osobno, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę kwaśnej śmietany.

Obie masy rozgniatamy płasko na desce oprószonej mąką. Ciemny placek układamy na jasnym i zwijamy w rulon, który następnie przecinamy na pół. Połówki rulonu ponownie rozgniatamy na desce – tak aby połączyły się w jeden placek, który zwijamy w przeciwną stronę, przecinamy na pół i rozgniatamy.

Dwukolorowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 3: Wycinamy ciasteczka

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 6 mm na desce oprószonej mąką i wycinamy z niego listki za pomocą papierowych szablonów.

Krok 4: Pieczemy i dekorujemy ciasteczka

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 11-14 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.

Gotowe ciasteczka dekorujemy temperowaną czekoladą za pomocą kornetu. Opcjonalnie wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada szybciej zastygła.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Andreasisl Andreasisl
    5 godzin temu
    Привет товарищи! https://drive.google.com/file/d/1Z3XEpblaCaEBdSLzZP8E22b0ZjbBT3QO/view?usp=sharing Есть такой интересный сайт для заказа бурения скважин на воду. Бурение скважин в Минске – полный комплекс качественных и разумных по цене услуг. Мы бурим любые виды скважин.У нас доступная ценовая политика, рассрочка на услуги и оборудование.Заказывайте скважину для воды – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! Как происходит бурение? Бурится разведочный ствол и определяется напорный водоносный горизонт; Монтируются нПВХ трубы диаметром 125мм и более, полимерный фильтр не менее 2м и отстойник; Делается обсыпка фильтровой колонны специальным фильтрующим песком; Выполняется откачка скважины насосом до чистой воды и замер параметров. Мы постарались рассказать о технической стороне роторного бурения как можно более понятно и просто. Полезно представлять процесс создания вашей скважины. Платить следует только за то, что знаешь. Результативность роторного бурения дает возможность достичь глубинного водоносного слоя. У этого очевидный «плюс» — здесь подземные воды не сообщаются с водами поверхностными. Также сюда не проникают дождевые водостоки и нитраты с полей. То есть самая чистая вода — здесь. Вот почему так ценится роторное бурение. Увидимся!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1344 dni temu
    Panie Pawle - połowy są ZAWSZE równe!!! Powinien Pan to wiedzieć - jest Pan z tych czasów, kiedy w szkole jeszcze czegoś pożytecznego uczyli! Pozdrawiam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!