zobacz film Kruche ciasteczka w kształcie liści
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • folię spożywczą
  • wałek
  • papierowe szablony w kształcie liści
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • kornet
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy kruche ciasto

Bardzo miękkie masło mieszamy w misce z cukrem pudrem i nasionami wyjętymi z lasek wanilii. Dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając ciasto, aż składniki dokładnie się połączą i stworzą jednolitą masę.

Krok 2: Przygotowujemy dwukolorową masę

Gotową masę dzielimy na dwie równe części i umieszczamy w osobnych miskach. Do jednej miski przesiewamy 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao.

Jasne i ciemne ciasto, każde osobno, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę kwaśnej śmietany.

Obie masy rozgniatamy płasko na desce oprószonej mąką. Ciemny placek układamy na jasnym i zwijamy w rulon, który następnie przecinamy na pół. Połówki rulonu ponownie rozgniatamy na desce – tak aby połączyły się w jeden placek, który zwijamy w przeciwną stronę, przecinamy na pół i rozgniatamy.

Dwukolorowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 3: Wycinamy ciasteczka

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 6 mm na desce oprószonej mąką i wycinamy z niego listki za pomocą papierowych szablonów.

Krok 4: Pieczemy i dekorujemy ciasteczka

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 11-14 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.

Gotowe ciasteczka dekorujemy temperowaną czekoladą za pomocą kornetu. Opcjonalnie wstawiamy na chwilę do lodówki, by czekolada szybciej zastygła.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1648 dni temu
    Panie Pawle - połowy są ZAWSZE równe!!! Powinien Pan to wiedzieć - jest Pan z tych czasów, kiedy w szkole jeszcze czegoś pożytecznego uczyli! Pozdrawiam

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!