zobacz film Ekspresowy bigos w 25 minut i na 2 sposoby

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • moździerz

SPOSÓB I – BIGOS KAROLA

Krok 1: PRZESMAŻAMY BOCZEK I SCHAB

Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na suchej, głębokiej patelni, aż odda tłuszcz. Schab kroimy w plastry i oczyszczamy z tłuszczu, następnie kroimy w dość grube paski. Dodajemy do boczku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy smalec. Smażymy ok. 3-5 minut. Lekko przesmażony, wciąż miękki schab razem z boczkiem zdejmujemy z patelni.

Krok 2: KROIMY I PRZESMAŻAMY ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ

Na patelni, na której smażyliśmy boczek i schab, przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy śliwki pokrojone w cienkie paski i świeżą, poszatkowaną kapustę.

Doprawiamy roztartą w moździerzu kolendrą. Dodajemy liście laurowe. Mieszamy i przesmażamy, aż smaki się połączą. W trakcie smażenia co jakiś czas podlewamy bigos niewielką ilością wody. Całość doprawiamy suszonym majerankiem. Dusimy, aż kapusta delikatnie zmięknie.

Krok 3: DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ

Kiszoną, nieodciśniętą z soku kapustę siekamy i dodajemy bigosu. Doprawiamy solą i pieprzem, Dusimy, aż sok odparuje.

Krok 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY BIGOS

Pod koniec duszenia dodajemy sos worcestshire, czerwone wino i miód. Zwiększamy ogień i redukujemy płyny. Dodajemy przesmażone boczek i schab. Mieszamy i podajemy bigos.

SPOSÓB II – BIGOS TOMKA

Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI BIGOSU

Boczek kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w plastry. Kapustę kroimy w ćwiartki, a następnie drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę.

Krok 2: PRZESMAŻAMY BAZĘ BIGOSU

Połowę pokrojonej kapusty przekładamy do garnka. Dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę przesmażamy, by smaki się połączyły.

Krok 3: GOTUJEMY I DOPRAWIAMY BIGOS

Gdy baza bigosu się przesmaży, stopniowo dodajemy kolejne porcje pokrojonej kapusty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy roztarte w moździerzu goździki i pieprz, liście laurowe, roztarty w dłoniach majeranek i czerwone wino.

Pieczarki przesmażamy na osobnej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy do bigosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Dusimy tak, by kapusta nie rozgotowała się zbyt mocno i pozostała lekko chrupiąca.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    284 dni temu
    Szkoda, że w przepisie od pana Tomka nie było w składnikach dopisane o winie. Niestety takie asy jak ja nie czytają sposobu przygotowania i nie mają wina w domu. Czy będzie równie smaczny i bez tego? Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    284 dni temu
    Dziękujemy za zwrócenie uwagi - faktycznie wino nam tu... wyparowało :) Już je przywracamy na miejsce. Brak wina w bigosie nie powinien jednak znacznie wpłynąć na smak. Opcjonalnie można je dodać już po przygotowaniu bigosu i ponownie całość zagotować przez ok. 10 minut. Pozdrawiamy i smacznego!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!