![Ekspresowy bigos w 25 minut i na 2 sposoby Ekspresowy bigos w 25 minut i na 2 sposoby](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/d3abb401449e-ada53084d3a4-35470_BS_KUCHNIA_LIDLA_040620_FOT_110381_KAROL_KW51_Ekspresowy_bigos_RGB_OK_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- moździerz
SPOSÓB I – BIGOS KAROLA
Krok 1: PRZESMAŻAMY BOCZEK I SCHAB
Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na suchej, głębokiej patelni, aż odda tłuszcz. Schab kroimy w plastry i oczyszczamy z tłuszczu, następnie kroimy w dość grube paski. Dodajemy do boczku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy smalec. Smażymy ok. 3-5 minut. Lekko przesmażony, wciąż miękki schab razem z boczkiem zdejmujemy z patelni.
Krok 2: KROIMY I PRZESMAŻAMY ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ
Na patelni, na której smażyliśmy boczek i schab, przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy śliwki pokrojone w cienkie paski i świeżą, poszatkowaną kapustę.
Doprawiamy roztartą w moździerzu kolendrą. Dodajemy liście laurowe. Mieszamy i przesmażamy, aż smaki się połączą. W trakcie smażenia co jakiś czas podlewamy bigos niewielką ilością wody. Całość doprawiamy suszonym majerankiem. Dusimy, aż kapusta delikatnie zmięknie.
Krok 3: DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ
Kiszoną, nieodciśniętą z soku kapustę siekamy i dodajemy bigosu. Doprawiamy solą i pieprzem, Dusimy, aż sok odparuje.
Krok 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY BIGOS
Pod koniec duszenia dodajemy sos worcestshire, czerwone wino i miód. Zwiększamy ogień i redukujemy płyny. Dodajemy przesmażone boczek i schab. Mieszamy i podajemy bigos.
SPOSÓB II – BIGOS TOMKA
Krok 1: KROIMY SKŁADNIKI BIGOSU
Boczek kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w plastry. Kapustę kroimy w ćwiartki, a następnie drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę.
Krok 2: PRZESMAŻAMY BAZĘ BIGOSU
Połowę pokrojonej kapusty przekładamy do garnka. Dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę przesmażamy, by smaki się połączyły.
Krok 3: GOTUJEMY I DOPRAWIAMY BIGOS
Gdy baza bigosu się przesmaży, stopniowo dodajemy kolejne porcje pokrojonej kapusty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy roztarte w moździerzu goździki i pieprz, liście laurowe, roztarty w dłoniach majeranek i czerwone wino.
Pieczarki przesmażamy na osobnej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy do bigosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Dusimy tak, by kapusta nie rozgotowała się zbyt mocno i pozostała lekko chrupiąca.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!
![Wegański bigos z boczniakami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/82b7b1ce2457-70657da56f6b-kw51-wegebigos-z-boczniakow-kinga-paruzel-1250x700.webp)
Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
Wypróbuj przepis na ekspresowy bigos z młodej kapusty! To doskonały pomysł na rodzinny obiad.
![Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/e68aba83085a-c8ad8265e5f4-KAROL_KW21_25944_MLODY_BIGOS_180510_MA_5095_rgb_ok.webp)
Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.
![Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1bab88fdc0bc-496ee95c0ac3-4 KAPUSTA_bigos_na_kaczce_1250x700.webp)
Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!
![Bigos rybny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d8c7318e85ad-4816df317c32-1 KAPUSTA_bigos_rybny_KK_1250x700.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledź marynowany po mazursku
- Forszmak
- 3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
- Domowe lody
- Sałatka i koktajl z rabarbaru
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
- 5 sposobów na koktajle
- Panini na dwa sposoby – przepis
- Dalgona coffee na 3 sposoby
- Hreczanyki z wegańską okrasą
- EKSPRESOWY BIGOS
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym
- Long drink bananowo-czekoladowy z rumem
- Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
- Wielkanocne koszyczki
- Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
- Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Kurczak w panierce z prażonej cebuli
- Kanapka bagietka i krewetka
- Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Placuszki bananowe z 4 składników
- Brzoskwinie pieczone w herbacie
Komentarze (2)
946 dni temu
Szkoda, że w przepisie od pana Tomka nie było w składnikach dopisane o winie. Niestety takie asy jak ja nie czytają sposobu przygotowania i nie mają wina w domu. Czy będzie równie smaczny i bez tego? Pozdrawiam!
odpowiedz
946 dni temu
Dziękujemy za zwrócenie uwagi - faktycznie wino nam tu... wyparowało :) Już je przywracamy na miejsce. Brak wina w bigosie nie powinien jednak znacznie wpłynąć na smak. Opcjonalnie można je dodać już po przygotowaniu bigosu i ponownie całość zagotować przez ok. 10 minut. Pozdrawiamy i smacznego!