Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sito
- blachę do pieczenia
- garnek o pojemności co najmniej 3,5 l
- czystą ściereczkę
- papier do pieczenia
- miskę
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Nagrzej piec do temperatury ok. 170-180 °C.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SŁODKIE ZIEMNIAKI
Bataty umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój je (bez obierania) na kształt frytek o grubości ok. 1-1,5 cm.
KROK 2: GOTUJEMY BATATY
Wlej wodę do garnka i ustaw ją na gazie, a gdy zacznie się gotować dodaj sól, ocet oraz cukier. Wrzuć bataty do wrzątku. Całość powinna gotować się przez 5 minut.
KROK 3: STUDZIMY BATATY
Odcedź bataty na sitku, a potem pozwól im wystygnąć. Możesz delikatnie osuszyć je ściereczką.
KROK 4: WKŁADAMY BATATY DO PIEKARNIKA
Na blaszce ułóż papier do pieczenia, a potem wyłóż na nią osuszone bataty. Włóż blachę do piekarnika na 5-6 minut, aby je podsuszyć.
KROK 5: PRZYPRAWIAMY FRYTKI
Gdy bataty się podsuszą, wyciągnij je z pieca i przełóż do miski.
Ustaw piekarnik na temperaturę 200-210 °C. Podlej je oliwą i posyp solą. Wymieszaj dokładnie, a potem zostaw na jakieś 10 minut żeby delikatnie przestygły.
KROK 6: PIECZEMY BATATY
Ponownie połóż bataty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej użyć do tego nowego arkusza). Wsuń blachę do piekarnika i piecz przez ok. 12-15 minut. Frytki powinny w tym czasie lekko się zrumienić.
KROK 7: WYCIĄGAMY BATATY Z PIEKARNIKA
Gdy frytki się upieką, wyciągnij je z pieca i delikatnie posól. Podawaj ciepłe z dodatkiem ulubionego sosu oraz pieprzu.
Zobacz podobne
przepisy
Amur – przepis na pikantne frytki rybne
Ciekawa wariacja na temat znanej na całym świecie przekąski… Tym razem nie ziemniaczanej, a rybnej. Czas na frytki!
Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!
Racuszki siłacza i frytki z marchewki
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!
Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.
Frytki z batatów — proste, a jakie pyszne!
Frytki z batatów z piekarnika wypiekane w domowym zaciszu to prawdziwa gratka dla miłośników interesujących smaków. Ich wyjątkowy smak oraz chrupkość sprawiają, że doskonale komponują się wieloma potrawami (jako dodatek), jak i jako samodzielne danie. Przygotowanie frytek z batatów według naszego sprawdzonego przepisu jest niezwykle proste, ich smak wprost piorunujący. Zblanszowane i pieczone frytki z batata są lżejsze, co stanowi dodatkowy atut dla osób dbających o dobre samopoczucie po posiłku!
Nasze frytki z batatów z piekarnika zachwycają równie intensywnym, lekko słodkim smakiem i chrupiącą skórką, co tradycyjne frytki z ziemniaków. Sekretem tego wyjątkowego smaku jest staranne zblanszowanie batatów z dodatkiem octu i cukru jeszcze przed pieczeniem. To właśnie ten mały trik sprawia, że pieczenie batatów staje się szybsze, a efekt przewyższa najśmielsze oczekiwania. Apetyczna, chrupiąca skórka na zewnątrz i kremowe wnętrze to połączenie, które zadowoli największych smakoszy.
Frytki z batata to propozycja dla tych, którzy cenią sobie oryginalne smaki i są otwarci na kulinarne eksperymenty. Pieczone bataty z piekarnika mogą być idealnym dodatkiem do aromatycznych dipów oraz sosów takich jak hummus czy sos czosnkowy ze świeżymi ziołami. Mogą też stanowić bazę dla kreatywnych dań, np. bowli czy burgerów. Warto wykorzystać potencjał frytek z batatów, by stworzyć pełne smaku potrawy dla siebie i bliskich.
Jak zrobić frytki z batatów?
Jak zrobić frytki z batatów? Przygotowanie frytek z batatów w piekarniku to sztuka, która wymaga odpowiedniego przygotowania już na etapie krojenia. Im mniejsze kawałki, tym szybciej się upieką, ale także łatwiej będzie je przypalić lub przesuszyć podczas pieczenia. Zadbaj o to, aby bataty były pokrojone w równej wielkości kawałki — np. cienkie frytki, frytki belgijskie bądź łódeczki.
Kluczem do uzyskania idealnych frytek z naszego przepisu na frytki z batata jest wspomniane wcześniej blanszowanie. Krótkie podgotowanie w wodzie z dodatkiem soli, cukru i octu zabezpiecza bataty przez rozgotowaniem, a dodatkowo pozwala zatrzymać wilgoć w środku frytek. Przypieczona jest wyłącznie skórka! Dodatek cukru sprawia, że skórka delikatnie karmelizuje się podczas pieczenia, nadając pieczonym frytkom z batatów niesamowitej chrupkości i jeszcze większej słodyczy.
O czym jeszcze należy pamiętać podczas przyrządzania pieczonych frytek z batatów? Po blanszowaniu bataty należy dokładnie osuszyć — pominięcie tego kroku może skutkować miękkimi i niesmacznymi frytkami. Bardzo istotne jest też to, by frytki nie nachodziły na siebie na blaszce – każda frytka powinna mieć wokół siebie odrobinę wolnej przestrzeni. Jeśli wrzucisz na blaszkę zbyt dużo batatów, bardziej się ugotują niż upieką i z pewnością nie będą chrupkie.
Czas pieczenia powinien być dostosowany do wielkości frytek. Zazwyczaj trwa to od 12 do 15 minut, ale warto obserwować cały proces, aby mieć całkowitą kontrolę nad stopniem wypieczenia. Dopiero wtedy możemy cieszyć się pysznymi, chrupiącymi frytkami z batatów z piekarnika, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i konsystencją.
Frytki z batatów w piekarniku oraz te smażone na oleju
Jak zrobić pyszne i chrupiące frytki z batatów? Można zrobić to na dwa sposoby — upiec je lub usmażyć. Pieczenie i smażenie frytek z batatów to dwie różne metody przygotowania, które dają różne efekty, ale obie mogą zadowolić podniebienia miłośników tego pysznego warzywa. Podczas smażenia w głębokim oleju frytki z batatów zwykle wychodzą bardziej chrupiące i twardsze. Wymaga to użycia dużej ilości oleju, co nie jest zawsze korzystne z dietetycznego punktu widzenia. Frytki z batatów zrobione na oleju są cięższe dla żołądka, kolei te z piekarnika bardziej lekkostrawne.
Podczas przygotowania zarówno pieczonych, jak i smażonych frytek z batatów należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu warzyw — pokroić je w podobnej wielkości kawałki, osuszyć przed obróbką termiczną oraz przyprawić według własnych upodobań. Warto zadbać także o to, aby temperatura, w jakiej przygotowywane są frytki była odpowiednio wysoka oraz stała. Jeśli dopilnujesz tych kwestii, to Twoje frytki z batatów na pewno będą chrupiące - niezależnie od wybranej metody.
Chrupiące frytki z batatów — jak wydobyć ich smak?
Jak zrobić idealnie chrupiące frytki z batatów w piekarniku, na patelni lub we frytownicy? Poza samą obróbką cieplną i odpowiednim przygotowaniem liczy się także sposób ich przyprawienia. Czym przyprawić frytki z batatów? Aby wydobyć ich smak warto użyć różnorodnych przypraw. Smażone frytki z batatów doskonale smakują z solą morską, świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem granulowanym, z kolei do do frytek w wersji pieczonej doskonale sprawdzi się papryka w proszku oraz zioła wszelkiego rodzaju (a także pieprz i sól).
Nasz przepis na frytki z batatów jest dość minimalistyczny, ale to wcale nie oznacza, że i Twoje bataty muszą takie być. Możesz śmiało sięgnąć po mieszankę ziół prowansalskich, curry, suszony tymianek czy kumin, a także świeżo startą skórkę z cytryny oraz ocet jabłkowy. Frytki z batatów — czy to smażone, czy pieczone doskonale smakują także z dodatkiem pikantnej przyprawy do grilla.
Przepis na frytki z batata — różne warianty
Frytki z batatów to świetna alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych, a ich przygotowanie nie wymaga skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Aby uzyskać chrupiące frytki z batata smażone, warto zanurzyć kawałki batatów w zimnej wodzie przez około 30 minut, co pomoże usunąć nadmiar skrobi i sprawi, że frytki będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Po odcedzeniu i osuszeniu batatów, można obtoczyć je w mieszance mąki ziemniaczanej i przypraw, aby uzyskać nadać im więcej smaku i chrupkości.
Gotowe frytki z batata w panierce należy następnie usmażyć na głębokim oleju, aż staną się złociste. Takie frytki z batatów zrobione na patelni lub we frytownicy doskonale smakują z dodatkiem lekkich sosów na bazie jogurtu, z kolei wersje pieczone rewelacyjnie komponują się z sosami na bazie majonezu.
Z czym podawać frytki z batatów? Frytki można serwować jako samodzielne danie lub jako przekąskę, podając je z ulubionym sosem, takim jak majonez, ketchup, sos czosnkowy czy aioli. Frytki z batatów świetnie komponują się także z dodatkami, takimi jak starty parmezan, posiekane świeże zioła lub drobno posiekane suszone pomidory. Frytki z batatów z parmezanem to świetny pomysł na imprezę — taka forma podania z pewnością zaskoczy wszystkich gości!
Innym pomysłem jest posypanie frytek z batata posiekanymi orzechami lub podprażonymi pestkami słonecznika. Dla osób preferujących dania bardziej klasyczne polecamy podanie frytek z batata z grillowanymi burgerami lub nuggetsami. A ci, którzy lubią eksperymenty kulinarne, powinni koniecznie spróbować podania ich jako jeden ze składników bowla w stylu meksykańskim.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Kapusta z grochem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wigilijny makowiec
- Świąteczne pierniczki
- Domek z piernika
- Piernik staropolski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)