Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- papier do pieczenia
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Pieczmy warzywa
Warzywa myjemy, a następnie kroimy w słupki (nie trzeba ich obierać, wystarczy umyć). Oprószamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Warzywa rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy przez 20 minut, aż warzywa nabiorą złotego koloru.
Krok 2: Przygotowujemy sos zielony meksykański
Z pomidora usuwamy skórę i nasiona, kroimy w drobne kawałki. Awokado obieramy ze skóry i kroimy. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Dodajemy 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki lub kolendry, sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy z sokiem z limonki.
Krok 3: Przygotowujemy sos biały bałkański
Czosnek drobno siekamy. Ogórek zielony obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystko razem z jogurtem, 2 łyżkami drobno posiekanego szczypiorku i przyprawami. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
Krok 4: Przygotowujemy włoskie pesto z suszonych pomidorów
Kroimy suszone pomidory. Siekamy drobno czosnek i natkę pietruszki. Podprażamy na suchej patelni pestki dyni i orzeszki pinii. Wszystkie składniki blendujemy z oliwą, octem balsamicznym i 1 łyżeczką skórki otartej z cytryny. Frytki podajemy z sosami.
Zobacz podobne
przepisy
Frytki z warzyw z dipem sezamowym
Przygotuj frytki z buraków, pasternaku, batata i kalarepy z dipem sezamowym! Możesz podać je jako przekąskę lub dodatek do dania głównego!
4 sposoby na frytki i dipy
Przepis na frytki, w którym nie znajdziesz ziemniaków? Zobacz, jaki jest sposób DG!
Amerykańskie BBQ
Frytki z batatów, z ziemniaków, sos z awokado i masłem orzechowym, marynata BBQ – to i jeszcze więcej składa się na prawdziwe amerykańskie grillowanie!
Amur – przepis na pikantne frytki rybne
Ciekawa wariacja na temat znanej na całym świecie przekąski… Tym razem nie ziemniaczanej, a rybnej. Czas na frytki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Sernik piernikowy
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kompot z suszu z cytryną
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny makowiec
- Sernik krakowski
- Domek z piernika
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2145 dni temu
Sosy są super :) Nadają się nie tylko do warzywnych frytek ;)
odpowiedz