
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- papier do pieczenia
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Pieczmy warzywa
Warzywa myjemy, a następnie kroimy w słupki (nie trzeba ich obierać, wystarczy umyć). Oprószamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Warzywa rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy przez 20 minut, aż warzywa nabiorą złotego koloru.
Krok 2: Przygotowujemy sos zielony meksykański
Z pomidora usuwamy skórę i nasiona, kroimy w drobne kawałki. Awokado obieramy ze skóry i kroimy. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Dodajemy 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki lub kolendry, sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy z sokiem z limonki.
Krok 3: Przygotowujemy sos biały bałkański
Czosnek drobno siekamy. Ogórek zielony obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystko razem z jogurtem, 2 łyżkami drobno posiekanego szczypiorku i przyprawami. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
Krok 4: Przygotowujemy włoskie pesto z suszonych pomidorów
Kroimy suszone pomidory. Siekamy drobno czosnek i natkę pietruszki. Podprażamy na suchej patelni pestki dyni i orzeszki pinii. Wszystkie składniki blendujemy z oliwą, octem balsamicznym i 1 łyżeczką skórki otartej z cytryny. Frytki podajemy z sosami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Sernik pistacjowy
- Jajka na miękko
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Łazanki
- Makówki śląskie
- Burek ze szpinakiem
- Krokiety z mięsem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Śledzie po kaszubsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciasto marchewkowe
- Makowiec japoński
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
37 dni temu
Bardzo mocne sosy powinny być lekkie
Odpowiedz
2453 dni temu
Sosy są super :) Nadają się nie tylko do warzywnych frytek ;)
Odpowiedz