Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- papier do pieczenia
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: Pieczmy warzywa
Warzywa myjemy, a następnie kroimy w słupki (nie trzeba ich obierać, wystarczy umyć). Oprószamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Warzywa rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i pieczemy przez 20 minut, aż warzywa nabiorą złotego koloru.
Krok 2: Przygotowujemy sos zielony meksykański
Z pomidora usuwamy skórę i nasiona, kroimy w drobne kawałki. Awokado obieramy ze skóry i kroimy. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Dodajemy 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki lub kolendry, sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy z sokiem z limonki.
Krok 3: Przygotowujemy sos biały bałkański
Czosnek drobno siekamy. Ogórek zielony obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy wszystko razem z jogurtem, 2 łyżkami drobno posiekanego szczypiorku i przyprawami. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
Krok 4: Przygotowujemy włoskie pesto z suszonych pomidorów
Kroimy suszone pomidory. Siekamy drobno czosnek i natkę pietruszki. Podprażamy na suchej patelni pestki dyni i orzeszki pinii. Wszystkie składniki blendujemy z oliwą, octem balsamicznym i 1 łyżeczką skórki otartej z cytryny. Frytki podajemy z sosami.
Zobacz podobne
przepisy
Frytki z warzyw z dipem sezamowym
Przygotuj frytki z buraków, pasternaku, batata i kalarepy z dipem sezamowym! Możesz podać je jako przekąskę lub dodatek do dania głównego!
4 sposoby na frytki i dipy
Przepis na frytki, w którym nie znajdziesz ziemniaków? Zobacz, jaki jest sposób DG!
Amerykańskie BBQ
Frytki z batatów, z ziemniaków, sos z awokado i masłem orzechowym, marynata BBQ – to i jeszcze więcej składa się na prawdziwe amerykańskie grillowanie!
Amur – przepis na pikantne frytki rybne
Ciekawa wariacja na temat znanej na całym świecie przekąski… Tym razem nie ziemniaczanej, a rybnej. Czas na frytki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Ryba z frytkami
- Zupa z marchwi i batatów z kozim serem
- Serbska zupa fasolowa
- Amerykańskie BBQ
- 4 sposoby na frytki i dipy
- Burger z fasoli z kremem z mango
- Frytki z warzyw z dipem sezamowym
- Lasagne w papryce
- Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
- Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
- Ryba z frytkami
- Racuszki siłacza i frytki z marchewki
- Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
- Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Sernik piernikowy
- Grzyby marynowane
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
- Cytrynowy sernik w słoiku
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Domowy zakwas na żurek
- PASTA Z KALAFIORA
- Pesto z papryki
- Wykwintne roladki rybne
- Naleśniki z farszem
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2076 dni temu
Sosy są super :) Nadają się nie tylko do warzywnych frytek ;)
odpowiedz