Miodownik z kremem z kaszy manny

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Na patelni (na małym ogniu) rozpuszczamy masło z miodem. Odparowujemy przez kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę oraz sodę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, kwaśną śmietanę oraz wystudzoną masę miodową. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy, formując krążki o grubości ok. 3-4 mm. Pojedyncze krążki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Krążki w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Dwa krążki pieczemy w temperaturze 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) przez 12-13 minut, natomiast trzeci odkładamy (będziemy go piec później z karmelizowanymi orzechami).

Krok 2: Karmelizujemy orzechy

Na patelnię wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy miód i masło, podgrzewamy przez 2 minuty na małym ogniu i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Gorącą masę przekładamy na trzeci krążek, rozprowadzając ją po całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) na ok. 13 minut. Wszystkie krążki odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Przygotowujemy krem z kaszy manny

Mleko zagotowujemy z miodem, kaszę mannę mieszamy ze śmietanką i kakao, dodajemy do gotującego się mleka z miodem. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy masa wystygnie, miksujemy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy wystudzoną i zmiksowaną kaszę mannę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki, zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Wystudzony krem dzielimy na dwie części i przekładamy nim gotowe warstwy ciasta, na górze układając warstwę z karmelizowanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    1338 dni temu
    Czy zamiast miodu spadziowego można użyć jakiegoś innego? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    605 dni temu
    Czy można użyć innego rodzaju mleka? Np. owsianego lub migdałowego?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    604 dni temu
    Drogi Gościu, tak, możesz użyć mleka roślinnego w tym przepisie.
  • Gość Gość
    1390 dni temu
    Przepraszam ale nie ma nic jakie kako ,słodkie czy zwykłe do wypieków.Kolejne pytanie czy cukier trzcinowy można zamienić na inny i w jakiej proporcji.Dziękuje pozatym nietypowo bo zawsze do tego rodzaju kremu stosuje się kasze manną bez kako.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1388 dni temu
    Do kremu używamy zwykłego, niesłodzonego kakao. Jeśli chodzi o zamiennik cukru trzcinowego, możesz użyć zwykłego cukru w takiej samej proporcji. Rzeczywiście klasyczny miodownik zazwyczaj przygotowujemy z kremem waniliowym, ale Paweł zdecydował się tutaj na mały smakowy eksperyment. Jeśli wolisz jasny krem w miodowniku, możesz po prostu pominąć kakao.
  • Gość Gość
    2102 dni temu
    Jaką średnicę powinna mieć blacha do tego ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2101 dni temu
    20-22 cm :)

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!