Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Na patelni (na małym ogniu) rozpuszczamy masło z miodem. Odparowujemy przez kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę oraz sodę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, kwaśną śmietanę oraz wystudzoną masę miodową. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy, formując krążki o grubości ok. 3-4 mm. Pojedyncze krążki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Krążki w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Dwa krążki pieczemy w temperaturze 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) przez 12-13 minut, natomiast trzeci odkładamy (będziemy go piec później z karmelizowanymi orzechami).

Krok 2: Karmelizujemy orzechy

Na patelnię wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy miód i masło, podgrzewamy przez 2 minuty na małym ogniu i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Gorącą masę przekładamy na trzeci krążek, rozprowadzając ją po całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) na ok. 13 minut. Wszystkie krążki odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Przygotowujemy krem z kaszy manny

Mleko zagotowujemy z miodem, kaszę mannę mieszamy ze śmietanką i kakao, dodajemy do gotującego się mleka z miodem. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy masa wystygnie, miksujemy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy wystudzoną i zmiksowaną kaszę mannę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki, zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Wystudzony krem dzielimy na dwie części i przekładamy nim gotowe warstwy ciasta, na górze układając warstwę z karmelizowanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    287 dni temu
    Jaką średnicę powinna mieć blacha do tego ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    287 dni temu
    20-22 cm :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram