
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Na patelni (na małym ogniu) rozpuszczamy masło z miodem. Odparowujemy przez kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę oraz sodę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, kwaśną śmietanę oraz wystudzoną masę miodową. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy, formując krążki o grubości ok. 3-4 mm. Pojedyncze krążki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Krążki w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Dwa krążki pieczemy w temperaturze 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) przez 12-13 minut, natomiast trzeci odkładamy (będziemy go piec później z karmelizowanymi orzechami).
Krok 2: Karmelizujemy orzechy
Na patelnię wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy miód i masło, podgrzewamy przez 2 minuty na małym ogniu i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Gorącą masę przekładamy na trzeci krążek, rozprowadzając ją po całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) na ok. 13 minut. Wszystkie krążki odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Przygotowujemy krem z kaszy manny
Mleko zagotowujemy z miodem, kaszę mannę mieszamy ze śmietanką i kakao, dodajemy do gotującego się mleka z miodem. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy masa wystygnie, miksujemy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy wystudzoną i zmiksowaną kaszę mannę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki, zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Wystudzony krem dzielimy na dwie części i przekładamy nim gotowe warstwy ciasta, na górze układając warstwę z karmelizowanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!

Tort chałwowo-orzechowy
Przygotuj tort w greckim stylu! Orzechowy biszkopt, krem chałwowy i karmelizowane orzechy to idealne połączenie!

Tort orzechowy
Tort orzechowy z kremem śmietankowym i polewą czekoladowo-orzechową zachwyci smakiem!

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!

Komentarze (7)
1338 dni temu
Czy zamiast miodu spadziowego można użyć jakiegoś innego? :)
odpowiedz
605 dni temu
Czy można użyć innego rodzaju mleka? Np. owsianego lub migdałowego?
604 dni temu
Drogi Gościu, tak, możesz użyć mleka roślinnego w tym przepisie.
1390 dni temu
Przepraszam ale nie ma nic jakie kako ,słodkie czy zwykłe do wypieków.Kolejne pytanie czy cukier trzcinowy można zamienić na inny i w jakiej proporcji.Dziękuje pozatym nietypowo bo zawsze do tego rodzaju kremu stosuje się kasze manną bez kako.
odpowiedz
1388 dni temu
Do kremu używamy zwykłego, niesłodzonego kakao. Jeśli chodzi o zamiennik cukru trzcinowego, możesz użyć zwykłego cukru w takiej samej proporcji. Rzeczywiście klasyczny miodownik zazwyczaj przygotowujemy z kremem waniliowym, ale Paweł zdecydował się tutaj na mały smakowy eksperyment. Jeśli wolisz jasny krem w miodowniku, możesz po prostu pominąć kakao.
2102 dni temu
Jaką średnicę powinna mieć blacha do tego ciasta?
odpowiedz
2101 dni temu
20-22 cm :)
zobacz wszystkie