zobacz film Tort orzechowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • tortownicę o średnicy 27 cm 
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C z termoobiegiem 

Krok 1: Przygotowujemy biszkopt

Podsmażamy warzywa

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Tortownicę smarujemy w środku niewielką ilością rozpuszczonego masła. Formę obsypujemy równomiernie mąką. Do ubitych jaj dodajemy przesianą mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz zmieloną lub startą czekoladę, delikatnie mieszamy.  
Wyrobioną masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. 
Wodę na poncz zagotowujemy z cukrem (od momentu zagotowania gotujemy ok. 30-40 sekund), dodajemy nasionka laski wanilii, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 

Krok 2: Robimy polewę

Przygotowujemy paprykową salsę

Mleko z miodem zagotowujemy. Dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy kawałki czekolady. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia (polewę należy obserwować, musi być chłodna, ale jeszcze płynna).

 

 

 

Krok 3: Przekładamy ciasto

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy. Ścinamy górną warstwę, a następnie przekrawamy na pół. Dolną część biszkoptu wkładamy do tortownicy.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy. Dodajemy przesiany przez sito cukier puder. Część śmietany przekładamy do miseczki z rozpuszczoną żelatyną i dokładnie mieszamy. Gotową mieszankę dodajemy do śmietany. Całość dokładnie mieszamy. 

Dolny biszkopt nakrapiamy ponczem. Masę kajmakową przekładamy do worka cukierniczego i wykładamy na spód. Następnie wykładamy 3/4 masy śmietanowej. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, nakrapiamy ponczem. Wierzch pokrywamy śmietaną (zostawiając odrobinę na pokrycie boków). Tort wkładamy do lodówki, aż do stężenia śmietany. Ściągamy obręcz tortu, obkładamy boki śmietaną. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Na tort wylewamy polewę.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (32)

Avatar
  • Gość Gość
    168 dni temu
    W składzie polewy jest woda a w sposobie wykonania jest mleko. To w końcu co ma byc

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    167 dni temu
    Bardzo dziękujemy za uważne czytanie przepisu! W polewie powinno być i mleko i woda, jednak mleko trafiło przypadkiem w złe miejsce. Wszystko już jest tak, jak powinno być, także życzymy udanego pieczenia!
  • Producent czekolady Producent czekolady
    1567 dni temu
    Ta czekolada chyba zmieniła jakość... jest kliesta po miksowaniu... albo zmienili producenta.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1587 dni temu
    Super przepis

    odpowiedz

  • Krzysostry Krzysostry
    1643 dni temu
    W przepisie znalazłem nieścisłości odnośnie żelatyny, na filmie Pan Paweł mówi ze do śmietany dodaje rozpuszczonej żelatyny a w przepisie jest żeby ją tylko namoczyć w zimnej wodzie. Niestety robiąc tak jak w przepisie wyszły mi grudki żelatyny w bitej śmietanie. (Żelatyna moczyła się z godzinę i wypiła cała wodę.) Rozumiem że do polewy to się sprawdzi ze względu na temperaturę ale przy zimnej śmietanie raczej nie. Zawłaszcza, że na filmie widać że do bitej śmietany żelatyna jest płynna. Żałuję że wcześniej nie obejrzałem filmu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1641 dni temu
    Żelatyna musi być rozpuszczona. W trakcie namaczania wypija wodę, jednak później trzeba ją rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
  • Gość Gość
    1648 dni temu
    Czy trzeba zwiększyć proporcję jeśli chce upiec tort na blaszce na ciasto w formie prostokątu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1648 dni temu
    To zależy od wielkości prostokątnej blachy. Tutaj mamy okrągłą o średnicy 27 cm - to dosyć duża forma.
  • Gość Gość
    1726 dni temu
    wspaniałe

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1981 dni temu
    masa kajmakowa 1 puszka, czyli ile gramów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1981 dni temu
    400 gramów :)
  • Gość Gość
    2357 dni temu
    Czy można w polewie zamienić czekoladę mleczną na białą? wiadomo różnią się, zastanawiam więc czy uda się. może zwiększyć ilość żelatyny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2356 dni temu
    Możesz spróbować takiej zamiany. Daj znać, jak wyglądał Twój tort! :)
  • Aga. Aga.
    2606 dni temu
    Czy laskę wanilii mogę zastąpić ekstraktem z wanilii ? Jeśli tak to ile powinnam go dodać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2605 dni temu
    Możesz dokonać takiej zamiany, kilka kropel powinno wystarczyć :)
  • jg jg
    2678 dni temu
    Przyznam, że do zrobienia tortu zachęciła mnie właściwie jego strona wizualna (ta polewa z czekolady i całych orzechów laskowych, które uwielbiam) i fakt, że przepisowi towarzyszy filmik instruktarzowy Pana Pawła (w którym są jednak pewne cenne wskazówki i podpowiedzi, a których brak w samym opisie - bez filmiku nawet bym nie próbowała). I oto moja ocena - tort jest wyśmienity! Co prawda patrząc na składniki (4 czekolady, kajmak, kremówka) trochę obawiałam się, że wyjdzie ulepek, a tu taka niespodzianka - jest zrównoważony i wcale nie za słodki. Goście (a były wśród nich osoby wybredne) byli zachwyceni. Biszkopt wspaniale wyrósł (fakt - ubijałam jajka mikserem ręcznym ok. 10 minut!) - pomysł, by dodać do niego pokruszoną czekoladę z orzechami to strzał w dziesiątkę - drobinki czekolady równomiernie się w nim ułożyły (myślę, że to również zasługa dobrze ubitej masy jajecznej) i dodały mu smaku i wilgoci. Jest z nim trochę pracy, ale tę można rozłożyć na dwa dni - ja tak zrobiłam: jednego dnia upiekłam biszkopt (przechowałam go przez noc w wystudzonym piekarniku), a drugiego resztę - degustacja trzeciego. Zatem naprawdę polecam i dziękuje za przepis.

    odpowiedz

  • Aga2016 Aga2016
    2682 dni temu
    Witam, robiłam wszystko wg przepisu i tak: 1. biszkopt mi nie wyrósł, był bardzo niski a czekolada z orzechami opadły na dno; 2. syrop do polania biszkoptu owszem zgęstniał ale przy tym skrystalizował przez co nie nadawał się do niczego jak tylko do kosza; 3. Bita śmietana miała grudki, mimo że przygotowałam dokładnie jak pan Paweł

    odpowiedz

  • jg jg
    2683 dni temu
    Czy do ubitej kremówki można od razu dodać cukier puder i ubić go przy pomocy miksera?. Na filmie Pan Paweł cukier dodaje dopiero po jakimś czasie od ubicia kremówki i miesza go rózgą - czy to jest zamierzone (by kremówka połączona już z cukrem na przykład nie podeszła wodą oczekując na wyłożenie jej na masę kajmakową)? A może to bez znaczenia? Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2683 dni temu
    JG, ubitej śmietany, nie powinno się ubijać już ponownie, gdyż wyjdzie z niej masło, dlatego Paweł miesza ją z cukrem pudrem rózgą. Możesz dodać cukier puder od razu, nie musisz robić tego po jakimś czasie. :) Możesz także od razu ubić ją z cukrem pudrem, jednak zajmie to odrobinę więcej czasu. Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    2703 dni temu
    Mam pytanie dotyczące pieczenia biszkoptu do tego tortu. Pan Paweł smaruje tortownicę (całą! tj. także jej boki) roztopionym masłem i oprósza ją (też całą) mąką. Natomiast powszechnie wiadomo (co zresztą potwierdzacie we wskazówkach dotyczących pieczenia biszkoptu, do których podaliście link), że boków tortownicy nie należy niczym smarować, by ciasto mogło jak to ładnie określono "wspiąć się" się po ściankach formy. Proszę zatem o wyjaśnienie jak to jest z tym smarowaniem ścianek. A może wystarczy, że wyłożę formę papierem do pieczenia (czy może być samo tylko dno czy ścianki też)? Będę wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2703 dni temu
    Drogi Gościu, przy pieczeniu biszkoptu natłuszczamy i posypujemy mąką lub bułką tartą tylko spód formy, nigdy boki. Jeśli chcesz użyć papieru do pieczenia, również wyłóż tylko spód formy. Możesz również przed wyłożeniem papierem, posmarować formę masłem, wtedy papier na pewno pozostanie na swoim miejscu.
  • Gość Gość
    2704 dni temu
    Ciasto pyychhhhaaa, wszyscy goście zachwyceni, wilgotne w środku, prezentuje się pięknie. Ja dla przełamania smaku czekolady (którą uwielbiam) dodałam na nasączony dolny biszkopt dżem z czarnej porzeczki, a do ponczu trochę alkoholu. Rezultat wyśmienity :) a ciasto łatwe i dość szybkie do robienia, POLECAM

    odpowiedz

  • Monia K Monia K
    2711 dni temu
    To jest moje ulubione ciasto robiłam już 3 raz i za każdym razem wychodzi ładniejsze POLECAM

    odpowiedz

  • Załamana Załamana
    2742 dni temu
    Zrobiłam na blasze o średnicy 27 cm wyszedł dwu-centymetrowy placek! :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2741 dni temu
    Przyczyn niewyrośnięcia biszkoptu może być wiele. Zobacz wskazówki, jakie gwarantują, że ciasto się uda - https://kuchnialidla.pl/product/biszkopt---przepis-podstawowy
  • Mariusz Mariusz
    2749 dni temu
    co zrobic aby tak pieknie wyrósł biszkopt

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2748 dni temu
    Mariuszu, tutaj znajdziesz wiele przydatnych wskazówek, które ułatwią pieczenie udanych biszkoptów: https://kuchnialidla.pl/product/biszkopt---przepis-podstawowy
  • GOGO GOGO
    2746 dni temu
    Ja ubijam biszkopt z odrobiną soli i dodaję 1 płaska łyżeczkę proszku do pieczenia a ubijam trzepaczką sprezynowąm,biszkopt po upieczeniu jeszcze chwilkę trzymam w piekarniku otwartym a wtedy wychodzi puszysty
  • Gość Gość
    2749 dni temu
    Czy w przepisie jest błąd w ilości czekolady? Na filmie Paweł używa po jednej czekoladzie do tortu i polewy, a w pzepisie są dwie, co wydaje się kosmiczną ilościa jak na taki tort

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2748 dni temu
    W przepisie nie ma błędu. Do każdego z tych etapów Paweł używa po 2 tabliczki czekolady. Zarówno do biszkoptu, jak i polewy :)
  • Karolina Karolina
    2752 dni temu
    Szkoda że nie jest pokazany jak wygląda w przekroju.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2753 dni temu
    wygląda obłędnie. Uwielbiam tę czekoladę ;)))

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!