Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do pieczenia o średnicy 24-25 cm
- moździerz
- mikser
- niewielki garnek
- sito
- szprycę cukierniczą
- piekarnik nagrzany do 180°C
KROK 1
Goździki i cynamon dokładnie rozcieramy w moździerzu, a następnie dodajemy sukcesywnie orzechy włoskie i również je rozdrabniamy. Białka ubijamy stopniowo, dodając cukier, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy żółtka oraz bardzo miękkie masło. Rozdrobnione orzechy z cynamonem, goździkami mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przesianą mąką i dodajemy do wcześniej ubitej masy. Dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180°C.
KROK 2
W garnku mieszamy wodę z cukrem i na niewielkim ogniu gotujemy syrop. Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy. Do garnka dodajemy startą skórkę i sok wyciśnięty z całego owocu. Gotujemy 5-7 minut aż do zgęstnienia. Studzimy syrop, odcedzamy skórkę pomarańczową, którą pozostawiamy do dekoracji. Do zimnego syropu opcjonalnie dodajemy rum.
Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki. Wykałaczką nakłuwamy ciasto na całej powierzchni. Jeszcze gorące ciasto nasączamy syropem. Należy zużyć cały przygotowany syrop – ciasto musi być bardzo wilgotne. Karidopitę pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
KROK 3
Jogurt mieszamy ze śmietanką w proszku i ubijamy na szybkich obrotach przez 3-4 minuty.
Na wystudzone ciasto szprycujemy krem jogurtowy. Dekorujemy połówkami orzechów włoskich i skórką pomarańczową.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto chałwowe Elida
Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!
Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.
Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!
Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik krakowski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny makowiec
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Błyskawiczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
3362 dni temu
A ile masła dajemy do ciasta?
odpowiedz
3361 dni temu
100 g masła, jak w przepisie :)
3362 dni temu
Jaką inną mąką (bezglutenową) byłoby najlepiej zastąpić mąkę pszenną w tym przepisie?
odpowiedz
3362 dni temu
Zrobione :) nawet było łatwe do jogurtu nie dałam śmietanki nie wyglada tak jak na zdjęciu ale jest przepyszne bardzo polecamy Monika i Michał
odpowiedz
3372 dni temu
Mmmmmmmm orzechy, cynamon, pomarańcze toż to na pewno przepyszne ciacho! Ląduje zaraz do moich ulubionych, pędzę na zakupy!
odpowiedz
3373 dni temu
a gdzież są składniki tego przysmaku?
odpowiedz
3373 dni temu
Już się wyświetlają prawidłowo :)