
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do pieczenia o średnicy 24-25 cm
- moździerz
- mikser
- niewielki garnek
- sito
- szprycę cukierniczą
- piekarnik nagrzany do 180°C
KROK 1
Goździki i cynamon dokładnie rozcieramy w moździerzu, a następnie dodajemy sukcesywnie orzechy włoskie i również je rozdrabniamy. Białka ubijamy stopniowo, dodając cukier, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy żółtka oraz bardzo miękkie masło. Rozdrobnione orzechy z cynamonem, goździkami mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przesianą mąką i dodajemy do wcześniej ubitej masy. Dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180°C.
KROK 2
W garnku mieszamy wodę z cukrem i na niewielkim ogniu gotujemy syrop. Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy. Do garnka dodajemy startą skórkę i sok wyciśnięty z całego owocu. Gotujemy 5-7 minut aż do zgęstnienia. Studzimy syrop, odcedzamy skórkę pomarańczową, którą pozostawiamy do dekoracji. Do zimnego syropu opcjonalnie dodajemy rum.
Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki. Wykałaczką nakłuwamy ciasto na całej powierzchni. Jeszcze gorące ciasto nasączamy syropem. Należy zużyć cały przygotowany syrop – ciasto musi być bardzo wilgotne. Karidopitę pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
KROK 3
Jogurt mieszamy ze śmietanką w proszku i ubijamy na szybkich obrotach przez 3-4 minuty.
Na wystudzone ciasto szprycujemy krem jogurtowy. Dekorujemy połówkami orzechów włoskich i skórką pomarańczową.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Łazanki
- Ciasto na pierogi
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Kutia
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Makówki śląskie
- Piernik świąteczny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Nuggetsy z kurczaka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
3668 dni temu
A ile masła dajemy do ciasta?
Odpowiedz
3667 dni temu
100 g masła, jak w przepisie :)
3668 dni temu
Jaką inną mąką (bezglutenową) byłoby najlepiej zastąpić mąkę pszenną w tym przepisie?
Odpowiedz
3668 dni temu
Zrobione :) nawet było łatwe do jogurtu nie dałam śmietanki nie wyglada tak jak na zdjęciu ale jest przepyszne bardzo polecamy Monika i Michał
Odpowiedz
3679 dni temu
Mmmmmmmm orzechy, cynamon, pomarańcze toż to na pewno przepyszne ciacho! Ląduje zaraz do moich ulubionych, pędzę na zakupy!
Odpowiedz
3679 dni temu
a gdzież są składniki tego przysmaku?
Odpowiedz
3679 dni temu
Już się wyświetlają prawidłowo :)