zobacz film Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • formę do pieczenia o średnicy 24-25 cm
  • moździerz
  • mikser
  • niewielki garnek
  • sito
  • szprycę cukierniczą
  • piekarnik nagrzany do 180°C

KROK 1

Greckie ciasto karidopita - Goździki i cynamon rozcieramy w moździerzuGoździki i cynamon dokładnie rozcieramy w moździerzu, a następnie dodajemy sukcesywnie orzechy włoskie i również je rozdrabniamy. Białka ubijamy stopniowo, dodając cukier, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy żółtka oraz bardzo miękkie masło. Rozdrobnione orzechy z cynamonem, goździkami mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przesianą mąką i dodajemy do wcześniej ubitej masy. Dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180°C.

KROK 2

Greckie ciasto karidopita - Gotujemy syrop cytrynowyW garnku mieszamy wodę z cukrem i na niewielkim ogniu gotujemy syrop. Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy. Do garnka dodajemy startą skórkę i sok wyciśnięty z całego owocu. Gotujemy 5-7 minut aż do zgęstnienia. Studzimy syrop, odcedzamy skórkę pomarańczową, którą pozostawiamy do dekoracji. Do zimnego syropu opcjonalnie dodajemy rum.

Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki. Wykałaczką nakłuwamy ciasto na całej powierzchni. Jeszcze gorące ciasto nasączamy syropem. Należy zużyć cały przygotowany syrop – ciasto musi być bardzo wilgotne. Karidopitę pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

KROK 3

Greckie ciasto karidopita - Szprycujemy krem jogurtowyJogurt mieszamy ze śmietanką w proszku i ubijamy na szybkich obrotach przez 3-4 minuty.

Na wystudzone ciasto szprycujemy krem jogurtowy. Dekorujemy połówkami orzechów włoskich i skórką pomarańczową.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    1119 dni temu
    A ile masła dajemy do ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1118 dni temu
    100 g masła, jak w przepisie :)
  • Gość Gość
    1119 dni temu
    Jaką inną mąką (bezglutenową) byłoby najlepiej zastąpić mąkę pszenną w tym przepisie?

    odpowiedz

  • MM MM
    1119 dni temu
    Zrobione :) nawet było łatwe do jogurtu nie dałam śmietanki nie wyglada tak jak na zdjęciu ale jest przepyszne bardzo polecamy Monika i Michał

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1129 dni temu
    Mmmmmmmm orzechy, cynamon, pomarańcze toż to na pewno przepyszne ciacho! Ląduje zaraz do moich ulubionych, pędzę na zakupy!

    odpowiedz

  • mimi z piernikowa mimi z piernikowa
    1130 dni temu
    a gdzież są składniki tego przysmaku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1130 dni temu
    Już się wyświetlają prawidłowo :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram