
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do pieczenia o średnicy 24-25 cm
- moździerz
- mikser
- niewielki garnek
- sito
- szprycę cukierniczą
- piekarnik nagrzany do 180°C
KROK 1
Goździki i cynamon dokładnie rozcieramy w moździerzu, a następnie dodajemy sukcesywnie orzechy włoskie i również je rozdrabniamy. Białka ubijamy stopniowo, dodając cukier, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy żółtka oraz bardzo miękkie masło. Rozdrobnione orzechy z cynamonem, goździkami mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przesianą mąką i dodajemy do wcześniej ubitej masy. Dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180°C.
KROK 2
W garnku mieszamy wodę z cukrem i na niewielkim ogniu gotujemy syrop. Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy. Do garnka dodajemy startą skórkę i sok wyciśnięty z całego owocu. Gotujemy 5-7 minut aż do zgęstnienia. Studzimy syrop, odcedzamy skórkę pomarańczową, którą pozostawiamy do dekoracji. Do zimnego syropu opcjonalnie dodajemy rum.
Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki. Wykałaczką nakłuwamy ciasto na całej powierzchni. Jeszcze gorące ciasto nasączamy syropem. Należy zużyć cały przygotowany syrop – ciasto musi być bardzo wilgotne. Karidopitę pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
KROK 3
Jogurt mieszamy ze śmietanką w proszku i ubijamy na szybkich obrotach przez 3-4 minuty.
Na wystudzone ciasto szprycujemy krem jogurtowy. Dekorujemy połówkami orzechów włoskich i skórką pomarańczową.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto chałwowe Elida
Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!

Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.

Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Zobacz przepisy
na święta
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
3471 dni temu
A ile masła dajemy do ciasta?
odpowiedz
3470 dni temu
100 g masła, jak w przepisie :)
3471 dni temu
Jaką inną mąką (bezglutenową) byłoby najlepiej zastąpić mąkę pszenną w tym przepisie?
odpowiedz
3472 dni temu
Zrobione :) nawet było łatwe do jogurtu nie dałam śmietanki nie wyglada tak jak na zdjęciu ale jest przepyszne bardzo polecamy Monika i Michał
odpowiedz
3482 dni temu
Mmmmmmmm orzechy, cynamon, pomarańcze toż to na pewno przepyszne ciacho! Ląduje zaraz do moich ulubionych, pędzę na zakupy!
odpowiedz
3482 dni temu
a gdzież są składniki tego przysmaku?
odpowiedz
3482 dni temu
Już się wyświetlają prawidłowo :)