
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Syrop
Do garnka z wodą dodajemy cukier, sok z cytryny i miód. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Syrop doprowadzamy do zagotowania i gotujemy go przez 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto
Masło rozpuszczamy w rondelku. Blaszkę na ciasto (26x18 cm) smarujemy rozpuszczonym masłem. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 3 równe części. Pierwszą część delikatnie oprószamy mąką i rozwałkowujemy do wielkości blaszki. Wkładamy je do formy, a wierzch smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Orzechy (migdały, nerkowce i 50 g wyłuskanych pistacji) siekamy w drobną kostkę lub mielimy niezbyt drobno w naczyniu rozdrabniacza (tak, by pozostawić widoczne kawałki orzechów). Posiekane orzechy łączymy ze sobą w miseczce, mieszamy i dzielimy na dwie równe części. Połowę wysypujemy na ciasto w blaszce. Warstwę przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego i powtarzamy czynność. Ostatni (wierzchni) płat ciasta układamy na warstwie z orzechami. Starannie dociskamy brzegi ciasta. Ostrym nożem kroimy (aż do dna formy) równoległe linie w odstępach 4-5 cm, tak aby powstały kwadraty.
Wierzch baklavy smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu), pieczemy przez około 40 minut (do momentu, aż ciasto podrośnie i nabierze lekko złotego koloru). Jeśli ciasto zaczyna się zbyt szybko rumienić, przykrywamy je folią aluminiową. Pod koniec pieczenia posypujemy baklavę 50 g posiekanych pistacji.
Ciasto po wyjęciu z pieca polewamy wystudzonym syropem wzdłuż naciętych linii. Odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!

Pyszne ciasto gryczane
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!

Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Komentarze (39)
1246 dni temu
Niektórzy ludzie to zwykłe marudzące bulwy... Po tym jak spróbowałam ciasteczek baklawa z Lidla, postanowiłam, że zrobię je sama i ten przepis okazał się najłatwiejszy. Akurat miałam kupione w promocji jakiś czas temu ciasto filo, więc stwierdziłam, że je wykorzystam. Ciastka z tego przepisu wyszły pyszne, chociaż "pyszne" to i tak mało powiedziane. Mi i mojej rodzinie bardzo posmakowały. Dlatego śmieszą mnie komentarze typu "to nie jest prawdziwa baklawa, bo... (tu należy wstawić dowolny argument internetowych ekspertów)", a żadna z tych osób pewnie nawet nie próbowała jej w ten sposób zrobić. Przepis jest naprawdę prosty, a ciacha wychodzą z niego genialne! I to jest chyba najważniejsze :-)
odpowiedz
1253 dni temu
Podstawowym składnikiem baklawy jest ciasto filo, które nic nie ma wspólnego z francuskim, więc gdzie ten tradycyjny grecki smak?
odpowiedz
1253 dni temu
Ciasto filo i ciasto francuskie, chociaż różnią się ze względu na składniki wykorzystywane go ich przygotowania (masło-oliwa), mają również wiele wspólnego. Jedno i drugie to ciasto listkowe, które można wykorzystać w podobnych przepisach. Ciasto francuskie jest ciastem łatwiej dostępnym, a przy okazji łatwiejszym w obróbce (dzięki większej zawartości tłuszczu-bardziej elastycznym). Chcieliśmy, by nasi odbiorcy mieli możliwość przygotowania tego deseru i zapoznania się z jego wyjątkowym smakiem, na który składa się nie tylko ciasto-baklawa wiele zawdzięcza dodatkom, które pojawiają się w recepturze. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zmodyfikować przepis i zamiast ciasta francuskiego użyć ciasta filo. Jesteśmy otwarci na Wasze eksperymenty ze smakiem i recepturą i jak najbardziej do nich zachęcamy.
1649 dni temu
totally wrong . BAKLAVAS MUST HAVE CIASTO FILLO NO FRANCUSKI
odpowiedz
1686 dni temu
Gdzie kupię cisto yufka?
odpowiedz
1985 dni temu
Hey George Dont worry Turkish baklava is also not looking like that
odpowiedz
2021 dni temu
I M SORRY BUT THIS IS NOT ORIGINAL GREEK BAKLAWA. YOU DONT MAKE BAKLAWA WITH THIS CIASTO. AND THE SYROP IT IS COMPLETELY WRONG. AND BELIEVE ME I KNOW BECAUSE I M GREEK
odpowiedz
2028 dni temu
Baklava z tego przepisu wychodzi bardzo dobrze. Ja osobiście robię troszkę więcej syropu żeby była wilgotniejsza. I koniecznie zrobić przynajmniej 1,5 dnia przed podaniem wtedy smakuje najlepiej :)
odpowiedz
2039 dni temu
Zrobiłam z samych migdałów + pistacje do posypania i wyszło przepyszne! Polecam ten przepis :)
odpowiedz
2162 dni temu
Baklavaaaaa moi drodzy jest turecka!!!!!!!! zaprszam do czytania historii!!
odpowiedz
2162 dni temu
Karolino, baklava jest popularna w wielu kuchniach i każda z nich miała swój wpływ na ten deser - w tym także kuchnia grecka. :)
2723 dni temu
Baclava sprzedawana w Lidlu w Tygoniu Greckim pyszna w smaku taka sama jak w Grecji
odpowiedz
2588 dni temu
To zależy gdzie się ją kupowało w Grecji. Bo ta z Lidla jest taka jak w greckich sklepach. W hotelach jadłam o wiele lepszą. To tak jak ze wszystkim. Jak zrobi dobry cukiernik i do bezpośredniego spożycia, to wszystko jest lepsze niż ze sklepów.
2833 dni temu
Przecież to GRECKA baklava a nie turecka, Kamelia
odpowiedz
2021 dni temu
BAKLAVA ITS ONLY ONE , AND NOT 2 , ONLY GREEK AND THIS KNOW EVERYBODY
1203 dni temu
YOU CANT USE THE NAME TURECKA OR GRECKA BAKLAVA FOR THIS THAT YOU FIX. AND GRECKI AND TURECKA WE USE THE SAME FILO AND NOT FRANCZUSKI FILO PASTRY. ITS LIKE YOU GOING IN ONE COUNTRY AND YOU SAY , I M GONNA COOK ORIGINAL POLSKIE ZUREK BUT YOU CHANGE THE BASIC RECIPE , THEN STOP TO BE ORIGINAL ZUREK...
3047 dni temu
nie wiecie jak sie robi prawdziwą TURECKĄ balkave !
odpowiedz
2928 dni temu
bo jak tytuł wskazuje - mówią o greckiej :P baklawa nie jest deserem tylko tureckim!
2021 dni temu
IF YOU GONNA READ LITTLE HISTORY WHEN GREECE MAKE BAKLAVA ,TURCJA THEY DIDNT KNOW EVEN WHAT IS BAKLAVA
3059 dni temu
bardzo ciekawy przepis, jednakże polecam dodać orzechy nie solone, ponieważ baklava powinna być z zasady słodka, a nie słonawa. Co do pieczenia - u mnie po 25 minutach ciasto było gotowe, pomimo przykrycia folią.
odpowiedz
3101 dni temu
Jedno z moich ulubionych z kuchni Lidla. Sernik z limonką i ciasto czekoladowe z orzechami też palce lizać.
odpowiedz
3234 dni temu
imko, możesz użyć pistacji solonych. Sól będzie co prawda lekko wyczuwalna, ale będzie się dobrze komponować z resztą składników.
odpowiedz
3235 dni temu
Chodzi mi o pistacje, czy można kupić pistacje nie solone? Raz zrobiłam baklawę, ale bez tych orzechów, bo we wszystkich sklepach były tylko solone. Czy, jeżeli użyję solonych, to czy będzie wyczuwalna sól, zwłaszcza, że posypuje się nimi wierzch ciasta?
odpowiedz
3358 dni temu
Baklawę robi się z ciasta filo a nie francuskiego !
odpowiedz
2021 dni temu
OF COURSE . THIS IS THE CORECT. BRAVO
3360 dni temu
Jeśli wierzch ciasta zaczyna się zbyt szybko rumienić, polecamy zrezygnować z termoobiegu lub zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni.
odpowiedz
3361 dni temu
Właśnie zrobiłam. Wszystko zgodnie z przepisem ale niestety chyba coś z temperaturą jest nie tak. Na pewno 40 minut w 180C w termoobiegu? U mnie pistacje się zjarały, niektóre są całkowicie spalone (czarne) pomimo tego, że wyjęłam baklave o 5 minut wcześniej niż w przepisie.
odpowiedz
3361 dni temu
U mnie też bardzo szybko się zrumieniło i orzechy z wierzchu zaczynały się przypalać. Wydaje mi się, że termoobieg nie był potrzebny. Ciasto ogólnie wyszło dobre.
odpowiedz
3364 dni temu
Niby wszystko ok, ale u mnie po 20 minutach ciasto było już u góry prawie spalone, pistacje u góry też. A piekarnik na 180 termoobieg - za mocny piekarnik? Czy coś jest niedomierzone? I trochę źle, że i migały, i pistacje były słone - trochę za bardzo czuć słoność w tej słodkości. Ale może po paru modyfikacjach będzie ok?
odpowiedz
3366 dni temu
tatianko, pistacje mogą być solone. Zaś orzechów w sumie ma być 150 g.
odpowiedz
3367 dni temu
witam mam pytanie czy pistacje moga byc slone bo ni gdzie nie znalazlam innych i czy orzechow nerkowca i migdalow ma byc po 150gr czy razem 150gr dziekuje za odpowiedz
odpowiedz
3368 dni temu
Ciasto upieczone i zjedzone :) Dla mnie jest rewelacyjne. Polecam wszystkim
odpowiedz
3370 dni temu
Właśnie mi się piecze, ciekawa jestem jak wyjdzie. Nie omieszkam napisać.
odpowiedz
3370 dni temu
Cukierniku Amatorze, tak, można kiwi lekko wcześniej podgotować w wodzie z cukrem, a następnie zalać już tężejącą galaretką. Możesz również zastąpić zwykłą galaretkę z żelatyną galaretką, w której substancją żelującą jest agar - wówczas galaretka dobrze stężeje.
odpowiedz
3371 dni temu
Witam, mam pytanie które jednak nie dotyczy bezpośrednio tego przepisu. Chodzi mi o owoce w galaretce, mówiąc dokładniej o ananas i kiwi... Wiem że przez nie galaretka się nie ścina. Jednak w popularnej wyszukiwarce internetowej można znaleźć zdjęcia ciast z kiwi i galaretką. Czytałam też w wielu miejscach, że jeśli owoce zagotuje się / sparzy wrzątkiem (w niektórych wersjach z cukrem) to "problem znika". Czy to prawda???
odpowiedz
3374 dni temu
Fajnie że baklawę można zrobić na cieście francuskim, ciasto filo jest ogólnie trudno dostępne, przepis pana Piotra już zapisuję .
odpowiedz
3374 dni temu
Drogi Gościu, jak najbardziej! Ciasto filo także sprawdzi się doskonale, jednak należy z nim postępować nieco inaczej niż z ciastem francuskim, gdyż jest niezwykle cienkie i należy układać je warstwowo.
odpowiedz
3375 dni temu
A czy ciasto filo też się nadaje?
odpowiedz
3375 dni temu
Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję, oczywiście na cieście francuskim Linessa, mniam :)
odpowiedz
zobacz wszystkie