zobacz film Baklawa Grecka
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Syrop

Do garnka z wodą dodajemy cukier, sok z cytryny i miód. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, co jakiś czas mieszając. Syrop doprowadzamy do zagotowania i gotujemy go przez 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto

Blaszkę na ciasto (26x18 cm) smarujemy rozpuszczonym masłem. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 3 równe części. Pierwszą część delikatnie oprószamy mąką i rozwałkowujemy do wielkości blaszki. Wkładamy je do formy, a wierzch smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Orzechy nerkowca, migdały oraz 50 g pistacji mieszamy i dzielimy na dwie równe części. Połowę wysypujemy na ciasto w blaszce. Warstwę przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego i powtarzamy czynność. Ostatni (wierzchni) płat ciasta układamy na warstwie z orzechami. Starannie dociskamy brzegi ciasta. Ostrym nożem kroimy (aż do dna formy) równoległe linie w odstępach 4-5 cm, tak aby powstały kwadraty.

Wierzch baklavy smarujemy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu), pieczemy przez około 40 minut (do momentu, aż ciasto podrośnie i nabierze lekko złotego koloru). Jeśli ciasto zaczyna się zbyt szybko rumienić, przykrywamy je folią aluminiową. Pod koniec pieczenia posypujemy baklavę pistacjami.

Ciasto po wyjęciu z pieca polewamy wystudzonym syropem wzdłuż naciętych linii. Odstawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (33)

Avatar
  • THE TURK THE TURK
    31 dni temu
    Hey George Dont worry Turkish baklava is also not looking like that

    odpowiedz

  • GEORGE GEORGE
    67 dni temu
    I M SORRY BUT THIS IS NOT ORIGINAL GREEK BAKLAWA. YOU DONT MAKE BAKLAWA WITH THIS CIASTO. AND THE SYROP IT IS COMPLETELY WRONG. AND BELIEVE ME I KNOW BECAUSE I M GREEK

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    74 dni temu
    Baklava z tego przepisu wychodzi bardzo dobrze. Ja osobiście robię troszkę więcej syropu żeby była wilgotniejsza. I koniecznie zrobić przynajmniej 1,5 dnia przed podaniem wtedy smakuje najlepiej :)

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    85 dni temu
    Zrobiłam z samych migdałów + pistacje do posypania i wyszło przepyszne! Polecam ten przepis :)

    odpowiedz

  • karolina karolina
    208 dni temu
    Baklavaaaaa moi drodzy jest turecka!!!!!!!! zaprszam do czytania historii!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    208 dni temu
    Karolino, baklava jest popularna w wielu kuchniach i każda z nich miała swój wpływ na ten deser - w tym także kuchnia grecka. :)
  • Gość Gość
    769 dni temu
    Baclava sprzedawana w Lidlu w Tygoniu Greckim pyszna w smaku taka sama jak w Grecji

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    634 dni temu
    To zależy gdzie się ją kupowało w Grecji. Bo ta z Lidla jest taka jak w greckich sklepach. W hotelach jadłam o wiele lepszą. To tak jak ze wszystkim. Jak zrobi dobry cukiernik i do bezpośredniego spożycia, to wszystko jest lepsze niż ze sklepów.
  • Gość Gość
    878 dni temu
    Przecież to GRECKA baklava a nie turecka, Kamelia

    odpowiedz

  • GEORGE GEORGE
    67 dni temu
    BAKLAVA ITS ONLY ONE , AND NOT 2 , ONLY GREEK AND THIS KNOW EVERYBODY
  • kamelia kamelia
    1093 dni temu
    nie wiecie jak sie robi prawdziwą TURECKĄ balkave !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    974 dni temu
    bo jak tytuł wskazuje - mówią o greckiej :P baklawa nie jest deserem tylko tureckim!
  • Gość Gość
    67 dni temu
    IF YOU GONNA READ LITTLE HISTORY WHEN GREECE MAKE BAKLAVA ,TURCJA THEY DIDNT KNOW EVEN WHAT IS BAKLAVA
  • Lara Lara
    1105 dni temu
    bardzo ciekawy przepis, jednakże polecam dodać orzechy nie solone, ponieważ baklava powinna być z zasady słodka, a nie słonawa. Co do pieczenia - u mnie po 25 minutach ciasto było gotowe, pomimo przykrycia folią.

    odpowiedz

  • Basia Basia
    1147 dni temu
    Jedno z moich ulubionych z kuchni Lidla. Sernik z limonką i ciasto czekoladowe z orzechami też palce lizać.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1280 dni temu
    imko, możesz użyć pistacji solonych. Sól będzie co prawda lekko wyczuwalna, ale będzie się dobrze komponować z resztą składników.

    odpowiedz

  • imka imka
    1280 dni temu
    Chodzi mi o pistacje, czy można kupić pistacje nie solone? Raz zrobiłam baklawę, ale bez tych orzechów, bo we wszystkich sklepach były tylko solone. Czy, jeżeli użyję solonych, to czy będzie wyczuwalna sól, zwłaszcza, że posypuje się nimi wierzch ciasta?

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1404 dni temu
    Baklawę robi się z ciasta filo a nie francuskiego !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    67 dni temu
    OF COURSE . THIS IS THE CORECT. BRAVO
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1406 dni temu
    Jeśli wierzch ciasta zaczyna się zbyt szybko rumienić, polecamy zrezygnować z termoobiegu lub zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1406 dni temu
    Właśnie zrobiłam. Wszystko zgodnie z przepisem ale niestety chyba coś z temperaturą jest nie tak. Na pewno 40 minut w 180C w termoobiegu? U mnie pistacje się zjarały, niektóre są całkowicie spalone (czarne) pomimo tego, że wyjęłam baklave o 5 minut wcześniej niż w przepisie.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1406 dni temu
    U mnie też bardzo szybko się zrumieniło i orzechy z wierzchu zaczynały się przypalać. Wydaje mi się, że termoobieg nie był potrzebny. Ciasto ogólnie wyszło dobre.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1409 dni temu
    Niby wszystko ok, ale u mnie po 20 minutach ciasto było już u góry prawie spalone, pistacje u góry też. A piekarnik na 180 termoobieg - za mocny piekarnik? Czy coś jest niedomierzone? I trochę źle, że i migały, i pistacje były słone - trochę za bardzo czuć słoność w tej słodkości. Ale może po paru modyfikacjach będzie ok?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1412 dni temu
    tatianko, pistacje mogą być solone. Zaś orzechów w sumie ma być 150 g.

    odpowiedz

  • tatianka tatianka
    1412 dni temu
    witam mam pytanie czy pistacje moga byc slone bo ni gdzie nie znalazlam innych i czy orzechow nerkowca i migdalow ma byc po 150gr czy razem 150gr dziekuje za odpowiedz

    odpowiedz

  • Mama Krzysia Mama Krzysia
    1414 dni temu
    Ciasto upieczone i zjedzone :) Dla mnie jest rewelacyjne. Polecam wszystkim

    odpowiedz

  • Mama Krzysia Mama Krzysia
    1415 dni temu
    Właśnie mi się piecze, ciekawa jestem jak wyjdzie. Nie omieszkam napisać.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1416 dni temu
    Cukierniku Amatorze, tak, można kiwi lekko wcześniej podgotować w wodzie z cukrem, a następnie zalać już tężejącą galaretką. Możesz również zastąpić zwykłą galaretkę z żelatyną galaretką, w której substancją żelującą jest agar - wówczas galaretka dobrze stężeje.

    odpowiedz

  • Cukiernik Amator ;-) Cukiernik Amator ;-)
    1416 dni temu
    Witam, mam pytanie które jednak nie dotyczy bezpośrednio tego przepisu. Chodzi mi o owoce w galaretce, mówiąc dokładniej o ananas i kiwi... Wiem że przez nie galaretka się nie ścina. Jednak w popularnej wyszukiwarce internetowej można znaleźć zdjęcia ciast z kiwi i galaretką. Czytałam też w wielu miejscach, że jeśli owoce zagotuje się / sparzy wrzątkiem (w niektórych wersjach z cukrem) to "problem znika". Czy to prawda???

    odpowiedz

  • Aurora Aurora
    1420 dni temu
    Fajnie że baklawę można zrobić na cieście francuskim, ciasto filo jest ogólnie trudno dostępne, przepis pana Piotra już zapisuję .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1420 dni temu
    Drogi Gościu, jak najbardziej! Ciasto filo także sprawdzi się doskonale, jednak należy z nim postępować nieco inaczej niż z ciastem francuskim, gdyż jest niezwykle cienkie i należy układać je warstwowo.

    odpowiedz

  • Gość :-) Gość :-)
    1420 dni temu
    A czy ciasto filo też się nadaje?

    odpowiedz

  • Goga Goga
    1421 dni temu
    Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję, oczywiście na cieście francuskim Linessa, mniam :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram