Orzechowe babeczki

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy i robimy w niej zagłębienie. Do środka dodajemy masło, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą noża. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy rękoma (nie za długo).

Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Wycinamy koła, pasujące wielkością do foremek do babeczek.

Na patelnię wsypujemy pokruszone orzechy (nie kruszymy ich zbyt mocno). Podgrzewamy. Gdy orzechy są ciepłe, wlewamy na patelnię miód i sok z pomarańczy. Mieszamy, pozwalając części soku odparować. Następnie delikatnie karmelizujemy orzechy.

Do wcześniej przygotowanych foremek z kruchym ciastem nakładamy gorące skarmelizowane orzechy, formując mały kopczyk. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) przez 15-16 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    1232 dni temu
    Genialny przepis :) Babeczki wyszły świetnie ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1584 dni temu
    Drogi Gościu, nie ma takiej potrzeby. Podpiekanie spodu jest istotne w przypadku ciast z wilgotnymi kremami lub owocami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1585 dni temu
    Ciekawy przepis, wypróbuję go przy Wielkanocnych wypiekach ;) Zastanawiam się jednak, czy kruche babeczki podpiekamy krótko w piekarniku przed dodaniem karmelizowanych orzechów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1682 dni temu
    igusia, inwencja w kuchni jest najważniejsza :) Cieszymy się, że udało nam się Ciebie zainspirować :)

    odpowiedz

  • igusia igusia
    1685 dni temu
    Polecam :-) Poeksperymentowałam trochę z formą i zamiast orzechów dałam banany, zawinięte w ciasto w formie "pierożka". Mniam!

    odpowiedz

  • Praxi Praxi
    1828 dni temu
    Zrobiłam kilka ciastek i kilka babeczek-te drugie mają tą przewagę, ze nadzienie w środku jest "mokre"...rewelacja!!!!

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1861 dni temu
    Zrobiłam zgodnie z przepisem, ale nie formowałam babeczek, tylko ciastka. Wyszły PYSZNE, POLECAM!

    odpowiedz

  • Zosia Sz Zosia Sz
    1865 dni temu
    Takie coś uwielbiam bardzo łatwe w przygotowaniu i jakie dobre polecam Zosia

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1865 dni temu
    Dziękujemy Wam za czujność, uzupełniliśmy przepis o brakujące informacje dotyczące pieczenia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1866 dni temu
    gdzie znajdę informację o tym gdzie to piec i jak długo?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1866 dni temu
    Uwielbiam Pana przepisy Panie Pawle! babeczki pycha!!!! Dzięki ;)

    odpowiedz

  • md md
    1866 dni temu
    kucharz podczas przygotowywania popijał ouzo i zaniemógł :) ciąg dalszy jutro jak minie kac

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1866 dni temu
    chyba przepis nie jest kompletny :-) kucharz nie skonczyl z babeczkami... obecnie wyglada to tak, ze skarmelizowane orzecy wrzucamy na krazek z surowego ciasta :-/

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram