Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy i robimy w niej zagłębienie. Do środka dodajemy masło, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą noża. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy rękoma (nie za długo).
Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Wycinamy koła, pasujące wielkością do foremek do babeczek.
Na patelnię wsypujemy pokruszone orzechy (nie kruszymy ich zbyt mocno). Podgrzewamy. Gdy orzechy są ciepłe, wlewamy na patelnię miód i sok z pomarańczy. Mieszamy, pozwalając części soku odparować. Następnie delikatnie karmelizujemy orzechy.
Do wcześniej przygotowanych foremek z kruchym ciastem nakładamy gorące skarmelizowane orzechy, formując mały kopczyk. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) przez 15-16 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!
Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.
Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny makowiec
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kutia
- Sałatka gyros
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
3531 dni temu
Genialny przepis :) Babeczki wyszły świetnie ;)
odpowiedz
3884 dni temu
Drogi Gościu, nie ma takiej potrzeby. Podpiekanie spodu jest istotne w przypadku ciast z wilgotnymi kremami lub owocami.
odpowiedz
3884 dni temu
Ciekawy przepis, wypróbuję go przy Wielkanocnych wypiekach ;) Zastanawiam się jednak, czy kruche babeczki podpiekamy krótko w piekarniku przed dodaniem karmelizowanych orzechów?
odpowiedz
3982 dni temu
igusia, inwencja w kuchni jest najważniejsza :) Cieszymy się, że udało nam się Ciebie zainspirować :)
odpowiedz
3985 dni temu
Polecam :-) Poeksperymentowałam trochę z formą i zamiast orzechów dałam banany, zawinięte w ciasto w formie "pierożka". Mniam!
odpowiedz
4128 dni temu
Zrobiłam kilka ciastek i kilka babeczek-te drugie mają tą przewagę, ze nadzienie w środku jest "mokre"...rewelacja!!!!
odpowiedz
4161 dni temu
Zrobiłam zgodnie z przepisem, ale nie formowałam babeczek, tylko ciastka. Wyszły PYSZNE, POLECAM!
odpowiedz
4164 dni temu
Takie coś uwielbiam bardzo łatwe w przygotowaniu i jakie dobre polecam Zosia
odpowiedz
4165 dni temu
Dziękujemy Wam za czujność, uzupełniliśmy przepis o brakujące informacje dotyczące pieczenia.
odpowiedz
4165 dni temu
gdzie znajdę informację o tym gdzie to piec i jak długo?
odpowiedz
4165 dni temu
Uwielbiam Pana przepisy Panie Pawle! babeczki pycha!!!! Dzięki ;)
odpowiedz
4165 dni temu
kucharz podczas przygotowywania popijał ouzo i zaniemógł :) ciąg dalszy jutro jak minie kac
odpowiedz
4165 dni temu
chyba przepis nie jest kompletny :-) kucharz nie skonczyl z babeczkami... obecnie wyglada to tak, ze skarmelizowane orzecy wrzucamy na krazek z surowego ciasta :-/
odpowiedz
zobacz wszystkie