Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy i robimy w niej zagłębienie. Do środka dodajemy masło, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą noża. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy rękoma (nie za długo).
Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Wycinamy koła, pasujące wielkością do foremek do babeczek.
Na patelnię wsypujemy pokruszone orzechy (nie kruszymy ich zbyt mocno). Podgrzewamy. Gdy orzechy są ciepłe, wlewamy na patelnię miód i sok z pomarańczy. Mieszamy, pozwalając części soku odparować. Następnie delikatnie karmelizujemy orzechy.
Do wcześniej przygotowanych foremek z kruchym ciastem nakładamy gorące skarmelizowane orzechy, formując mały kopczyk. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) przez 15-16 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
 - Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 - Ryba z piekarnika
 - Nuggetsy z kurczaka
 - Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
 - Boczek pieczony
 - Świąteczne pierniczki
 - Pistacjowy sernik baskijski
 - Sałatka gyros
 - Sernik pistacjowy
 - Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
 - Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
 - Makówki śląskie
 - Klasyczna sałatka grecka
 - Guacamole
 - Makowiec japoński
 - Pieczona ryba po grecku
 - Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
 - Ryba po japońsku
 - Zupa grzybowa z makaronem
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (13)
3867 dni temu
Genialny przepis :) Babeczki wyszły świetnie ;)
Odpowiedz
4219 dni temu
Drogi Gościu, nie ma takiej potrzeby. Podpiekanie spodu jest istotne w przypadku ciast z wilgotnymi kremami lub owocami.
Odpowiedz
4220 dni temu
Ciekawy przepis, wypróbuję go przy Wielkanocnych wypiekach ;) Zastanawiam się jednak, czy kruche babeczki podpiekamy krótko w piekarniku przed dodaniem karmelizowanych orzechów?
Odpowiedz
4317 dni temu
igusia, inwencja w kuchni jest najważniejsza :) Cieszymy się, że udało nam się Ciebie zainspirować :)
Odpowiedz
4320 dni temu
Polecam :-) Poeksperymentowałam trochę z formą i zamiast orzechów dałam banany, zawinięte w ciasto w formie "pierożka". Mniam!
Odpowiedz
4463 dni temu
Zrobiłam kilka ciastek i kilka babeczek-te drugie mają tą przewagę, ze nadzienie w środku jest "mokre"...rewelacja!!!!
Odpowiedz
4496 dni temu
Zrobiłam zgodnie z przepisem, ale nie formowałam babeczek, tylko ciastka. Wyszły PYSZNE, POLECAM!
Odpowiedz
4500 dni temu
Takie coś uwielbiam bardzo łatwe w przygotowaniu i jakie dobre polecam Zosia
Odpowiedz
4500 dni temu
Dziękujemy Wam za czujność, uzupełniliśmy przepis o brakujące informacje dotyczące pieczenia.
Odpowiedz
4501 dni temu
gdzie znajdę informację o tym gdzie to piec i jak długo?
Odpowiedz
4501 dni temu
Uwielbiam Pana przepisy Panie Pawle! babeczki pycha!!!! Dzięki ;)
Odpowiedz
4501 dni temu
kucharz podczas przygotowywania popijał ouzo i zaniemógł :) ciąg dalszy jutro jak minie kac
Odpowiedz
4501 dni temu
chyba przepis nie jest kompletny :-) kucharz nie skonczyl z babeczkami... obecnie wyglada to tak, ze skarmelizowane orzecy wrzucamy na krazek z surowego ciasta :-/
Odpowiedz
zobacz wszystkie