![Orzechowe babeczki Orzechowe babeczki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/8ecd9a7dff3e-d2a35c17f1-KW_28_babeczki_orzechowe_960x540.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy i robimy w niej zagłębienie. Do środka dodajemy masło, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą noża. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy rękoma (nie za długo).
Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Wycinamy koła, pasujące wielkością do foremek do babeczek.
Na patelnię wsypujemy pokruszone orzechy (nie kruszymy ich zbyt mocno). Podgrzewamy. Gdy orzechy są ciepłe, wlewamy na patelnię miód i sok z pomarańczy. Mieszamy, pozwalając części soku odparować. Następnie delikatnie karmelizujemy orzechy.
Do wcześniej przygotowanych foremek z kruchym ciastem nakładamy gorące skarmelizowane orzechy, formując mały kopczyk. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) przez 15-16 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!
![Chrupiące ciasteczka czekoladowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3c8ed20404f9-e1f7a9da0a-czekoladowa_niespodzianka_KW_16_960x540.webp)
Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.
![Suflet czekoladowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2708394e5abc-58452b2c0b-suflet_czekoladowy_KW_17_960x540.webp)
Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.
![Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8d1769ee1f4a-7278b0c700-KW_20_ptysie_z_kremem_smietankowo-waniliowym_13107489_960x540.webp)
Muffiny bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
![Muffiny bananowe z czekoladą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ed7d09e8ad56-19f57f5c88-KW_22_babeczki_bananowe_h-42_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Rolada bezowa z musem truskawkowym
- Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
- Babeczki z jabłkami w kształcie róży
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
- Trufle z wróżbą
- Faszerowane bataty
- Daktylowe praliny
- Lodowe babeczki
- Szparagi w boczku
- Arancini - kulki ryżowe
- Czekoladowe babeczki z kubka
- Ciasteczka żurawinowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Kung pao z tofu i boczniakami
- Rolada makowa
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Kurczak z chili
- Podudzia indyka z marchewką
- Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
- Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Galettes z grzybami i szynką
- Sernik krakowski
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- DESER SZAMPAŃSKI
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Komentarze (13)
3402 dni temu
Genialny przepis :) Babeczki wyszły świetnie ;)
odpowiedz
3754 dni temu
Drogi Gościu, nie ma takiej potrzeby. Podpiekanie spodu jest istotne w przypadku ciast z wilgotnymi kremami lub owocami.
odpowiedz
3755 dni temu
Ciekawy przepis, wypróbuję go przy Wielkanocnych wypiekach ;) Zastanawiam się jednak, czy kruche babeczki podpiekamy krótko w piekarniku przed dodaniem karmelizowanych orzechów?
odpowiedz
3852 dni temu
igusia, inwencja w kuchni jest najważniejsza :) Cieszymy się, że udało nam się Ciebie zainspirować :)
odpowiedz
3855 dni temu
Polecam :-) Poeksperymentowałam trochę z formą i zamiast orzechów dałam banany, zawinięte w ciasto w formie "pierożka". Mniam!
odpowiedz
3998 dni temu
Zrobiłam kilka ciastek i kilka babeczek-te drugie mają tą przewagę, ze nadzienie w środku jest "mokre"...rewelacja!!!!
odpowiedz
4031 dni temu
Zrobiłam zgodnie z przepisem, ale nie formowałam babeczek, tylko ciastka. Wyszły PYSZNE, POLECAM!
odpowiedz
4035 dni temu
Takie coś uwielbiam bardzo łatwe w przygotowaniu i jakie dobre polecam Zosia
odpowiedz
4035 dni temu
Dziękujemy Wam za czujność, uzupełniliśmy przepis o brakujące informacje dotyczące pieczenia.
odpowiedz
4036 dni temu
gdzie znajdę informację o tym gdzie to piec i jak długo?
odpowiedz
4036 dni temu
Uwielbiam Pana przepisy Panie Pawle! babeczki pycha!!!! Dzięki ;)
odpowiedz
4036 dni temu
kucharz podczas przygotowywania popijał ouzo i zaniemógł :) ciąg dalszy jutro jak minie kac
odpowiedz
4036 dni temu
chyba przepis nie jest kompletny :-) kucharz nie skonczyl z babeczkami... obecnie wyglada to tak, ze skarmelizowane orzecy wrzucamy na krazek z surowego ciasta :-/
odpowiedz
zobacz wszystkie