zobacz film Muffinki bananowe z czekoladą

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki, tak aby w momencie użycia było miękkie.

Przygotowanie

Obieramy banany i łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Za pomocą miksera ubijamy 2 jajka i cukier trzcinowy. Masło roztapiamy.
Czekoladę mleczną i deserową siekamy na mniejsze kawałki. Do rozgniecionych bananów dodajemy roztopione masło. Mieszamy.

Do miski z bananami przesiewamy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, posiekaną czekoladę , jajka ubite z cukrem i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Formę do pieczenia muffinek wykładamy foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy je masą bananową do 3/4 wysokości.
Muffiny pieczemy przez mniej więcej 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z funkcją termoobiegu (w piekarniku bez funkcji termoobiegu muffiny pieczemy w temperaturze 170°C).

Krem

Banany wrzucamy do miski blendera, dodajemy cukier, kakao, 3 żółtka oraz kilka kropel soku z cytryny. Miksujemy wszystko za pomocą ręcznego blendera. Zmiksowane składniki przelewamy do garnka, następnie podgrzewamy do temperatury mniej więcej 83°C (często mieszamy). Odstawiamy w chłodne miejsce, a następnie do lodówki.
Miękkie masło miksujemy za pomocą miksera. Do dobrze napowietrzonego masła dodajemy schłodzony krem i miksujemy.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.

Ostudzone muffinki dekorujemy kremem czekoladowo-bananowym (możemy użyć też wszelkiego rodzaju kolorowych posypek do dekoracji lub suszonych owoców).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (52)

Avatar
  • Gość Gość
    2226 dni temu
    A nam smakowały a krem w końcy idealny, jak chciałam, tylko więcej posłodziłam. Róże przepiękne wychodzą z tego kremu. Nie wiem, zcemu innym nie wychodziło? Czas pieczenia oczywiście dostosowałam sprawdzając patyczkiem. Babeczki są pyszne i pięknie się prezentowały. dziękuję za przepis :)

    odpowiedz

  • OlaF OlaF
    2377 dni temu
    Wychodzą super choć przepis na więcej porcji. Robię również bez kremu bo to za dużo słodkiego.

    odpowiedz

  • Pani Domu Pani Domu
    2832 dni temu
    Babeczki bardzo dobre, krem nieapetyczny. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2981 dni temu
    Mam zamiar zrobić je dla przyjaciółki oby wyszły :) Marcel:szkoda że tego nie można zjeść . Uśmiałam się :D

    odpowiedz

  • Dorka Dorka
    3113 dni temu
    W środku wyszedł zakalec. Są niedopieczone, mimo, że trzymałam je 30 min. Lidl dlaczego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3111 dni temu
    Dorka, być może Twój piekarnik słabiej grzeje. Wypieki należy obserwować i dostosowywać czas pieczenia do indywidualnych możliwości piekarnika :)
  • Gość Gość
    3181 dni temu
    Muffinki wyśmienite i bardzo banalne do wykonania po prostu nie mogą nie wyjść. Jedyne to baaardzo słodkie następnym razem nie dam wcale cukru - banany go zastępują i piekłam 15 min w 150' (z termoobigiem).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3185 dni temu
    Zrobiłam, całą rodziną, wszyscy czekaliśmy aby je spałaszować i strasznie się rozczarowaliśmy, bo wyszły po prostu niedobre ... i jakieś dziwne w smaku . Przepis banalnie prosty, nie da niczego źle zrobić, zważywszy, że to nie pierwsze nasze muffiny. Nie polecam, z przykrością nie polecam ...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3282 dni temu
    zgadzam się - nakładamy łyżką, pyszne, słodkie, ciężkostrawne <3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3408 dni temu
    Nie polecam umieszczać ciasta na muffiny w rękawie cukierniczym! Lepiej nałożyć je do foremek łyżką. Kawałki czekolady zazwyczaj nie mieszczą się w końcówce rękawa, więc żeby oszczędzić sobie stresu, nie radzę z nim kombinować. Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • Malinka Malinka
    3449 dni temu
    Też muszę spróbować ;D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3503 dni temu
    Smakoszko, świetnie że zaangażowałaś synka do kulinarnej przygody! :)

    odpowiedz

  • Smakoszka Smakoszka
    3505 dni temu
    Ja również pokusiłam się i 100% sukcesu. Pierwszy raz moje muffinki były tak wilgotne i z tak miłą czekoladową niespodzianką, że mój synek chętnie pomagał w przygotowaniach :) Dziękuję za przepis.

    odpowiedz

  • pyza pyza
    3508 dni temu
    Zrobiłam ostatnio te muffiny :) wyszły super, wszystkim smakowały.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3762 dni temu
    Tadku muffiny są pyszne! :) I oczywiście możesz wykorzystać do nich inny ulubiony krem.

    odpowiedz

  • Tadek.S Tadek.S
    3764 dni temu
    czy te mufinky można zrobić z innym kremem . i czy są dobre

    odpowiedz

  • Kacpero Kacpero
    3765 dni temu
    Muffiny były pyszne, ale wyszły trochę zbyt suche więc zrobiliśmy sos miętowy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3869 dni temu
    Właśnie zrobiłam. Świetny przepis. pierwszy wypiek który udał mi się w 100%. Polecam i dziękuje za przepis!! :^)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3904 dni temu
    Pycha =)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3947 dni temu
    Mi niestety nie posmakowały.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4008 dni temu
    Noelle cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym :)

    odpowiedz

  • Noelle Noelle
    4009 dni temu
    Czy musi być koniecznie cukier trzcinowy? Czy może być zwykły?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4039 dni temu
    Gosiu najlepsze życzenia dla babci! :) Kremu faktycznie może wychodzić trochę więcej niż to konieczne, ale czasami trudno powstrzymać się przed wyjadaniem prosto z miski - to na wszelki wypadek, by nie zabrakło do muffinków! ;)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4039 dni temu
    muffinki wyśmietnie :) prezent na babci 80 urodziny wyszedł wspaniały :) wszystkim smakowały :) jedyna uwaga - kremu mi wychodzi dużo więcej, nawet jak zrobiłam muffinek z dwóch porcji, to jedna porcja kremu było za dużo.

    odpowiedz

  • Marika Marika
    4061 dni temu
    Babeczki są pyszne, choć przygotowanie kremu (przy użyciu blendera) dość czasochłonne, ale od czego się ma pomocnika-łakomczucha ;D Mąż zachwycony, choć dla mnie krem mógłby powstać na bazie czekolady mlecznej a nie kakao. Dziś babeczek spróbują kolejne łasuchy :D bo najwięcej radości daje dzielenie się wypiekami :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4070 dni temu
    Chyba więcej już nie zaprosi ŻADNYCH DZIECI do kuchni :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4076 dni temu
    po pana minie wiem już teraz jak czuła się moja mama kiedy za dzieciaka plątałam się po kuchni kiedy coś robiła ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4129 dni temu
    Mi wyszły jakoś dziwnie , tak jakby nie dopieczone i są średnio smaczne , a pół godziny były w piekarniku ..

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4136 dni temu
    Mia-A czemu tak głośno jest mikseeer ? xd CUKIEEER!!! Marcel- Ale teraz będzie pysne ! xd Szkoda, że nie można tego zjeść Mieszam pięknie !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4140 dni temu
    Zrobiłam je sama ( 13 lat ) Bardzo łatwy przepis z fantastycznymi wynikami. <3 Mi wyszło 17 dużych babeczek, ponieważ wzięłam duże banany. Polecam przepis :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4142 dni temu
    proszę o dodanie możliwości wyboru jakości wideo

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4146 dni temu
    Babeczki wyszły mi wyśmienicie! Moje córeczki były zachwycone! Z pewnością zrobię je jeszcze raz! PS. Nie rozumiem, czemu się tak czepiacie tej dziewczynce. Mia jest bardzo słodziutką, malutką istotką... Nie rozumiem was ... ;(

    odpowiedz

  • ania ania
    4166 dni temu
    na górze przepisu Ci pisze na ile jest ten przepis wystarczy popatrzeć ! a jak nie widzisz to na filmiku można policzyć do ilu foremek wkłada masę !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4168 dni temu
    nie można ustawić jakości filmiku :( PS. gratuluje cierpliwości :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4171 dni temu
    Na ile muffin jest przepis ? 12 ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4183 dni temu
    Babeczki dla mnie troche za słodkie, ale dzieci były zachwycone :) Dobrze by było jednak gdyby w przyszłości było wiadomo na ile babeczek ten przepis.

    odpowiedz

  • Fan kuchni lidla pisze: Fan kuchni lidla pisze:
    4184 dni temu
    Na pewnio Mia? OOOOOOOOOORREEEEEEEEEEEEEOOOOOOO!! :D

    odpowiedz

  • Viola Viola
    4189 dni temu
    Mufiny pierwsza liga a ten krem czekoladowo bananowy super napewno wykorzystam do jakiegoś tortu bardzo Polecam

    odpowiedz

  • Llamanator Llamanator
    4190 dni temu
    Dzięki Mii (O.o) po obejrzeniu filmiku potrzebuje się tabletki przeciwbólowej.

    odpowiedz

  • Chomik Chomik
    4191 dni temu
    @Piotrek: Serio? Nazwaliście dziecko Mia?! Jakim fanem Pulp Fiction trzba być...

    odpowiedz

  • Piotrek Piotrek
    4191 dni temu
    dla dzieciaków salmonella gratis. Mia cały czas podjada surowe jajka:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4191 dni temu
    Chyba montaż coś nie pyknoł...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4192 dni temu
    po co brac taka szczekata dziewczynke do programu tylko filmik rozwala

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4192 dni temu
    Ile babeczek wychodzi z tego przepisu? :)

    odpowiedz

  • cukiernik:) cukiernik:)
    4192 dni temu
    Fajny przepis.Tylko mu brakuje powera.Pozdro dla czytelników:)

    odpowiedz

  • cukiernik:) cukiernik:)
    4192 dni temu
    całkiem fajny przepis.Tylko za mało cukru. Pozdro dla czytelników:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4193 dni temu
    Bardzo przyjemny przepis, tylko jakoś bardzo dużo tłuszczu :) tez robię muffinki z bananami i gorzka czekolada, jednak daje mniej tłuszczu i cukru :) pozdrawiam p.s. mój syn właśnie zjadł trzecia muffinke

    odpowiedz

  • Gumek Gumek
    4193 dni temu
    Dzieci na pewno z łatwością podgrzeją garnek do ok. 83 stopni.

    odpowiedz

  • Dominika Małecka Dominika Małecka
    4194 dni temu
    Paweł, Mistrzu, wyjdź za mnie. ;____;

    odpowiedz

  • Karola Karola
    4194 dni temu
    Mega dużo się ucze z kuchni lidla :)

    odpowiedz

  • super-extra-dziunia super-extra-dziunia
    4195 dni temu
    pan Cukiernik ma mega fantastyczne podejście do dzieci :) Bardzo fajny filmik :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4195 dni temu
    Mufinki są kuszące,wyglądają pysznie,skorzystam z przepisu kuchni Lidla w najbliższym czasie :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Muffinki bananowe z czekoladową nutą

Muffinki bananowe z czekoladą to wypiek, który z pewnością skradnie twoje serce. Słodki smak dojrzałych bananów idealnie komponuje się z kawałkami czekolady, tworząc niezwykłe połączenie, które sprawi, że te muffinki będą wprost rozpływać się w ustach. Przepis Pawła Małeckiego, znanego mistrza cukiernictwa, to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy, a jednocześnie nie jest wymagający i nie zajmuje wiele czasu. Bananowe muffinki sprawdzą się na różne okazje — od codziennej przekąski po bardziej wyrafinowany deser na spotkanie z przyjaciółmi.

Choć wiele osób zna podstawowy przepis na muffinki bananowe, ten wyróżnia się swoją prostotą. Niezwykle wilgotne i puszyste muffiny z przepisu Pawła Małeckiego zawsze wychodzą perfekcyjnie!  Niezwykle istotne jest to, aby przed przystąpieniem do przygotowania tych pysznych babeczek, zadbać o odpowiednie przygotowanie składników — masło powinno być na tyle miękkie, aby łatwo łączyło się z pozostałymi produktami, a banany dojrzałe. Sekret przyrządzania najlepszych muffinek tkwi w ubiciu jajek z cukrem trzcinowym — to właśnie w ten sposób ciasto nabiera lekkości.

W przepisie Pawła Małeckiego znajdziesz mieszankę mlecznej i deserowej czekolady, dzięki czemu muffinki mają wyjątkowy charakter i smak. Żeby zrobić pyszne muffinki z bananami, wystarczy zmieszać roztopione masło, rozgniecione banany i przesianą mąkę, a potem dodać kawałki czekolady oraz ubite jajka, a potem wszystko upiec. Prawda, że proste? Skorzystaj z tytułowego przepisu i zaskocz swoich domowników swoimi cukierniczymi umiejętnościami!

Po upieczeniu możesz udekorować swoje wilgotne muffinki z bananami kremem czekoladowo-bananowym, który podkreśli smak wypieku i nada mu wyrafinowanego wyglądu. Niezależnie od tego, czy wybierzesz prostą dekorację, czy posypiesz je kolorowymi dodatkami, efekt zachwyci każdego, kto tylko na nie spojrzy. Bananowe muffinki z czekoladą to klasyczny wypiek, który zawsze będzie cieszył się popularnością — a ten przepis sprawia, że ich przygotowanie jest czystą przyjemnością!

Sprawdzony przepis na muffinki bananowe

Przygotowując muffinki bananowe ze sprawdzonego przepisu Pawła Małeckiego, zastosuj się do kilku wskazówek. Przed pieczeniem wyciągnij masło z lodówki, najlepiej na około godzinę przed rozpoczęciem przygotowań — ten prosty trik znacznie ułatwi proces. Zbyt zimne masło będzie trudno zmiksować.

Zadbaj także o odpowiednie napowietrzenie ciasta, by muffinki były lekkie i puszyste. Aby to osiągnąć, poświęć trochę czasu na ubijanie jajek z cukrem. Ubijaj jajka na wysokich obrotach, aż staną się puszyste, Bardzo ważne jest także przesianie mąki — dzięki temu masa zrobi się puszysta i bardziej delikatna. W przepisie na muffinki bananowe Małeckiego zalecane jest dodanie ubitych jajek na samym końcu, aby masa pozostała puszysta i lekka.

Do przepisu na babeczki bananowe najlepiej użyć bardzo dojrzałych bananów, które można łatwo rozgnieść. Takie gęste puree z bananów nada muffinkom niesamowitej wilgotności. Wybierz do tego tłuczek do ziemniaków, aby uzyskać odpowiednią konsystencję bananów, która dobrze połączy się z masłem.

Niezwykle istotne jest także samo pieczenie. Tytułowy przepis na babeczki z bananami zaleca wypiekanie babeczek w 160°C z termoobiegiem lub 170°C bez tej funkcji. Ważne, aby nie piec muffinek zbyt długo. Zastosowanie się do tych wskazówek gwarantuje, że muffinki bananowe z przepisu Pawła Małeckiego wyjdą perfekcyjnie za każdym razem.

Aby wzbogacić smak bananowo-czekoladowych muffinek, możesz pokusić się o dodanie do ciasta różnorodnych składników. Do miski z ciastem możesz wrzucić posiekane orzechy (np. włoskie lub pekan), które dodadzą babeczkom chrupkości. Chcesz delikatnie je dosłodzić? Wzbogać recepturę na ciasto do babeczek o kawałki białej czekolady lub suszone owoce (np. żurawinę lub śliwki). Można dodać do ciasta przyprawy takie jak cynamon, kardamon lub szczypta gałki muszkatołowej, które doskonale komponują się z bananem i czekoladą, tworząc bardziej wyrazisty, aromatyczny wypiek.

Jesteś bardziej doświadczonym cukiernikiem? Zaskocz gości nadziewanymi muffinkami! Aby przygotować muffinki nadziewane kremem, po upieczeniu babeczek należy wyciąć mały otwór na środku każdej z nich. Można to zrobić za pomocą noża lub specjalnego narzędzia do nadziewania ciast. Następnie przygotuj krem — świetnym wyborem będzie krem na bazie mascarpone, śmietany kremówki i odrobiny wanilii lub czekolady. Gotowy krem przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego i nadziej nim babeczki.

Jak piec muffinki bananowe?

Jak upiec pyszne muffinki bananowo czekoladowe? Aby przyrządzić smakowite muffinki, należy wybrać odpowiednie do tego foremki. Papierowe papilotki to popularny wybór — są łatwe w użyciu i sprawiają, że muffinki ładnie odchodzą od formy po upieczeniu. Możesz również wybrać silikonowe foremki, które nie wymagają dodatkowego natłuszczania. Jeśli korzystasz z metalowej formy do muffinek, warto ją delikatnie natłuścić przed przełożeniem do nich ciasta, aby uniknąć przywierania. Ciasto przełóż do foremek za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, napełniając je do 3/4 wysokości, aby muffinki miały wystarczająco miejsca, by równomiernie wyrosnąć.

Umieszczenie formy we właściwej części piekarnika również ma znaczenie. W przypadku szybkich i prostych muffinek bananowych najlepiej piec je na środkowej półce piekarnika, aby ciepło rozkładało się równomiernie. Pieczenie w funkcji termoobiegu w temperaturze 160°C zajmuje około 20-25 minut. Jeżeli nie masz termoobiegu, podnieś temperaturę do 170°C. Pamiętaj o tym, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, szczególnie w pierwszych minutach, ponieważ może to spowodować, że muffinki nie wyrosną prawidłowo, a nawet opadną.

Sprawdzając, czy szybkie muffinki bananowe są gotowe, użyj wykałaczki lub patyczka do szaszłyków. Wbij patyczek w środek muffinki — jeśli wyjdzie suchy, muffinki są upieczone. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw na bok muffinki w formie na kilka minut, aby trochę ostygły. Następnie wyjmij je z formy, najlepiej przy pomocy noża lub szpatułki, jeśli lekko przylegają do brzegów. Przełóż na kratkę do studzenia, by powietrze studziło muffinki także od spodu — w ten sposób uzyskasz babeczki, które będą chrupiące z wierzchu, ale miękkie w środku.

Kiedy muffinki bananowo czekoladowe są już całkowicie ostudzone, możesz przejść do ich dekorowania. Prosty krem czekoladowo-bananowy, taki jak w przepisie Pawła Małeckiego będzie świetnym wyborem na dekoracje, ale muffinki możesz ozdobić także lukrem czy klasycznym kremem waniliowym. Gotowy krem najlepiej nakładać przy użyciu rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką, aby uzyskać estetyczne wzory. Tak przygotowane babeczki możesz posypać cukrowymi posypkami, kawałkami czekolady, orzechami lub suszonymi owocami.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!