Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Sos

Sok z 3 pomarańczy, 80 g masła, przyprawę korzenną, cynamon oraz cukier trzcinowy zagotowujemy, często mieszając, aż do uzyskania konsystencji sosu.

Grillowane banany

Nieobrane 4 banany układamy na grillu (grillujemy nad żarem, a nie nad ogniem) pod przykryciem do momentu, aż staną się czarne i nabiorą miękkości. Banany ściągamy z rusztu grilla, nacinamy skórkę wzdłuż, układamy na talerzu.

Jak podawać

Całość polewamy przygotowanym sosem, podajemy z lodami waniliowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (17)

Avatar
  • krzychu krzychu
    1473 dni temu
    Powinienem wcześniej zastrzec ten przepis ponieważ robię go od wielu lat a Pascal podaje go jak swój - och Pascal złodzieju...

    odpowiedz

  • Marika Marika
    1659 dni temu
    Najprostszy i najszybszy sposób to rozkroić banana jak na zdjęciu powyżej, dodać nutellę i wstawić do mikrofali :D Latem dobrze zrobić ten deser na grillu :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1664 dni temu
    a ja robię najpyszniejsze banany z grila : nacinam banany nieobrane tylko z jednej strony wzdłóż, wciskam 4-5 kostek czekolady w miąższ i griluję aż skórka cała będzie czarna a czekolada się rozpłynie... Niebo w gębie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1679 dni temu
    Ważne jest by grillować banany pod przykryciem, a także by ich nie smażyć. Jeśli Twoja patelnia grillowa umożliwia taki sposób przygotowania to jak najbardziej można spróbować.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1680 dni temu
    Czy można zrobić te banany na patelni grillowej??

    odpowiedz

  • Ryjka Ryjka
    1752 dni temu
    Po degustacji stwierdzam, że to był najlepszy deser jaki jadłam w życiu!!! Polecam!!!

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1760 dni temu
    Banany robią furorę zarówno u dzieci jak i u dorosłych. Polecam :)

    odpowiedz

  • Wiktoria Wiktoria
    1780 dni temu
    Coś pysznego ;-) Dzieciom bardzo smakowało ;-)

    odpowiedz

  • seba seba
    1794 dni temu
    my grilujemy banany, nacinamy i polewamy Eierkioniakiem (likierem jajecznym) z Lidla i deser nie jest taki za bardzo słodki i nie jest dla dzieci :-)

    odpowiedz

  • Człowiek Koń Człowiek Koń
    1799 dni temu
    Nie ma łatwiejszego deseru do przygotowania!

    odpowiedz

  • Sylka Sylka
    1815 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj. Po prostu coś pysznego.

    odpowiedz

  • Natalka Czul Natalka Czul
    1817 dni temu
    Świetne.

    odpowiedz

  • Katja Katja
    1818 dni temu
    Ja przecinam wzdłuż.... i robię do tego ciepły sos waniliowy ;-)

    odpowiedz

  • jacenty jacenty
    1821 dni temu
    Robię to bardzo podobnie z tym, że banany przed włożeniem na grilla wyciągam ze skóry i zawijam w folię aluminiową. Po ugrilowaniu posypuję całość tartą gorzką czekoladą. Pycha

    odpowiedz

  • PiotrN PiotrN
    1821 dni temu
    Bardzo polecam znacznie prostszą wersję gdzie zalewę pomarańczową zastępujemy Krupnikiem Polmosu ;-)

    odpowiedz

  • Zosia Loska Kot Loska Zosia Loska Kot Loska
    1822 dni temu
    Będę miała gazetki jutro.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1822 dni temu
    Ja juz przed polozeniem na grillu nacinam skorke bananow, rozcinam przez srodek i wkladam w przeciecie kawalki czekolady - czekolada sie roztapia podczas grillowania...a pozniej wcinam lyzeczka...mmm...boski smak :P

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram