Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sos
Sok z 3 pomarańczy, 80 g masła, przyprawę korzenną, cynamon oraz cukier trzcinowy zagotowujemy, często mieszając, aż do uzyskania konsystencji sosu.
Grillowane banany
Nieobrane 4 banany układamy na grillu (grillujemy nad żarem, a nie nad ogniem) pod przykryciem do momentu, aż staną się czarne i nabiorą miękkości. Banany ściągamy z rusztu grilla, nacinamy skórkę wzdłuż, układamy na talerzu.
Jak podawać
Całość polewamy przygotowanym sosem, podajemy z lodami waniliowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowana karkówka w piwie
Gdy wykąpiesz karkówkę w piwnej marynacie, ona odwdzięczy Ci się niepowtarzalnym, subtelnym smakiem.
Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.
Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.
Grillowane szaszłyki z kurczaka
Przekonaj się, jak soczyste mogą być szaszłyki z kurczaka. To zasługa cytryn i marynaty z białym winem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
- Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
- Grillowane szaszłyki z kurczaka
- Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
- Jabłkowe chipsy z cynamonem
- Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
- Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
- Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
- Batony zbożowe
- Wegański awokado burger
- Czekoladowe babeczki z kubka
- Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
- Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
- Croissant z pesto i francuskim serem
- Grzybowa potrawka z wegangurtem
- Prowansalskie polędwiczki z pieczarkami
- Włoskie ciasteczka Cantuccini
- Deser jogurtowo-truskawkowy
- Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
- Rolady schabowe z serem bałkańskim
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Dżem z włoskich śliwek
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Zupa z groszku z miętą i prażoną gruszką
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Cytrynowy sernik w słoiku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (17)
3836 dni temu
Powinienem wcześniej zastrzec ten przepis ponieważ robię go od wielu lat a Pascal podaje go jak swój - och Pascal złodzieju...
odpowiedz
4022 dni temu
Najprostszy i najszybszy sposób to rozkroić banana jak na zdjęciu powyżej, dodać nutellę i wstawić do mikrofali :D Latem dobrze zrobić ten deser na grillu :D
odpowiedz
4027 dni temu
a ja robię najpyszniejsze banany z grila : nacinam banany nieobrane tylko z jednej strony wzdłóż, wciskam 4-5 kostek czekolady w miąższ i griluję aż skórka cała będzie czarna a czekolada się rozpłynie... Niebo w gębie :)
odpowiedz
4042 dni temu
Ważne jest by grillować banany pod przykryciem, a także by ich nie smażyć. Jeśli Twoja patelnia grillowa umożliwia taki sposób przygotowania to jak najbardziej można spróbować.
odpowiedz
4042 dni temu
Czy można zrobić te banany na patelni grillowej??
odpowiedz
4114 dni temu
Po degustacji stwierdzam, że to był najlepszy deser jaki jadłam w życiu!!! Polecam!!!
odpowiedz
4123 dni temu
Banany robią furorę zarówno u dzieci jak i u dorosłych. Polecam :)
odpowiedz
4143 dni temu
Coś pysznego ;-) Dzieciom bardzo smakowało ;-)
odpowiedz
4157 dni temu
my grilujemy banany, nacinamy i polewamy Eierkioniakiem (likierem jajecznym) z Lidla i deser nie jest taki za bardzo słodki i nie jest dla dzieci :-)
odpowiedz
4161 dni temu
Nie ma łatwiejszego deseru do przygotowania!
odpowiedz
4177 dni temu
Zrobiłam dzisiaj. Po prostu coś pysznego.
odpowiedz
4180 dni temu
Świetne.
odpowiedz
4181 dni temu
Ja przecinam wzdłuż.... i robię do tego ciepły sos waniliowy ;-)
odpowiedz
4184 dni temu
Robię to bardzo podobnie z tym, że banany przed włożeniem na grilla wyciągam ze skóry i zawijam w folię aluminiową. Po ugrilowaniu posypuję całość tartą gorzką czekoladą. Pycha
odpowiedz
4184 dni temu
Bardzo polecam znacznie prostszą wersję gdzie zalewę pomarańczową zastępujemy Krupnikiem Polmosu ;-)
odpowiedz
4185 dni temu
Będę miała gazetki jutro.
odpowiedz
4185 dni temu
Ja juz przed polozeniem na grillu nacinam skorke bananow, rozcinam przez srodek i wkladam w przeciecie kawalki czekolady - czekolada sie roztapia podczas grillowania...a pozniej wcinam lyzeczka...mmm...boski smak :P
odpowiedz
zobacz wszystkie